Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 2016 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Wrz 09, 2007 18:22
Cytat:
Czy my, ludzie jesteśmy z natury źli?
Nie.
Lubię, jak ktoś zadaje takie dziwne pytania.
Nie uważam, że ludzie są z natury źli z prostego powodu - nigdy nie spotkałem człowieka, który by sam z siebie pajał złością i nienawiścią. Zawsze jest to spowodowane jakimś czynnikiem zewnętrznym.
Nie. Ludzie sa z natury dobrzy... To ludzie ludziom robią tak iż stajemy się źli...
Mnich napisał/a:
Nie uważam, że ludzie są z natury źli z prostego powodu - nigdy nie spotkałem człowieka, który by sam z siebie pajał złością i nienawiścią. Zawsze jest to spowodowane jakimś czynnikiem zewnętrznym.
otóż to
_________________ "Walka trwa.
Trzeba przerwać tę opowieść.
Opowieść o wspaniałych ideałach
Braterstwa i służby, o ludziach,
którzy potrafią pięknie umierać i pięknie żyć"
Owszem, ale nie zdajemy sobie z tego sprawy. Czytałam książkę z psychologi ewolucyjnej, w której udowodniono, że człowiek to taka "maszynka do zabijania". Większośc ludzi nie zdaje sobie sprawy, zaprzecza, jakoby byłaby w stanie zabic, a tak na prawdę, byłoby to dla większości normalna rzecz. Reasumując-ja jestem zdania, że człowiek jest zły od początku do końca, tylko na co dzień nie spotyka się z tego typu sytuacjami, gdzie śmierc jest na porządku dziennym.
"Wiele w życiu musimy. Ale nie musimy czynić zła. A jeśli jakaś siła, jakiś strach, zmusza nas do czynienia zła, to nie zmusi nas do tego byśmy tego zła chcieli. Tym bardziej nie zmusi nas do tego, abyśmy trwali w tym chceniu. W każdej chwili możemy wznieść się ponad siebie i zacząć wszystko od nowa"
Zgadzam się z niejakim Józefem Tischnerem i tyle mam do powiedzenia na ten temat
_________________ Myslovitz na sierpień:
'Więc lepiej mnie zabij
Wyrzuć z pamięci
Lepiej odejdź, pozwól mi odejść
Lepiej zapomnij
Pozwól zapomnieć
Lepiej ... '
Ja myślę, że człowiek ma tyle samo co zła i dobra. I to zależy jak wygospodaruje swoje życie. Wiem, że złe czyny nie biorą się tak naprawdę z nikąd, Mnich ma w tym momencie rację, ale dobro też nie bierze się z niczego, więc owe dwie rzeczy są napędzane przez świat zewnętrzny.
Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 298 Skąd: Under Heaven
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 17:34
Człowiek z natury jest paskudny i zawsze zazdrości czegoś innemu człowiekowi.
Z natury wyrządzamy sobie krzywdę i tak naprawdę w każdym z nas jest coś z drania lub francy jak kto woli. No są wyjątki ale o tym kiedy indziej.
_________________ There is no love, there is no friendship... only hate fills my heart. Hate me, detest me, blame me, kill me... I don't care, there is no love.
It's good to be bad, hate fuels my life so leave me be, cause you can't even begin to imagine how evil I am.
I should just be my own best friend
Not f*ck myself in the head with stupid women.
Jesteśmy źli, a konkrteniej jesteśmy pazerni, wciąż chcemy więcej, dużo kombinujemy co zrobić, zeby było na naszą korzyść.
Jesteśmy gorsi od zwierząt, które nie biorą nigdy ponad to co im do życia potrzebne.
_________________ Odczuwamy trochę kaca,
że co było, to nie wraca,
jak ten kochaś, który zginął w sinej mgle.
Odczuwamy trochę żalu,
że tak wcześnie jest po balu,
kiedy noga się do tańca jeszcze rwie.
Chce się tańczyć, chce się walczyć,
a tu nagle - panie starszy,
zamykamy, zamykamy, tak czy nie?
(...)
Czasem kogoś ktoś spotyka,
siwa chandra nagle znika,
ktoś ubiera się w kolczyki z naszych łez...
Chwilę jest się w siódmym niebie,
potem wraca się do siebie...
Tylko powiedz, tylko powiedz,
gdzie to jest?A.Osiecka "Szpetni czterdziestoletni"
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 2016 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 11:33
Szeche napisał/a:
Jesteśmy gorsi od zwierząt, które nie biorą nigdy ponad to co im do życia potrzebne.
Bo nic takiego nie znają. Ale nawet w domu można zobaczyć, że psu przyjemniej się śpi na kanapie, niż na podłodze i że lepiej mu smakują skrawki po obiedzie niż sucha karma. Takich udogodnień (jak u wspomnianego psa - 2), człowiek ma miliony. Ale to jeszcze nie świadczy o tym, że jesteśmy źli, bo idąc tym tropem, dobry będzie tylko ten, co nic nie ma - ideologia mnicha pustelnika - nawiasem mówiąc.
Ale już porównując człowieka do zwierzęcia, z którego rzekomo kiedyś wyewoluował. Skoro kiedyś człowiek był na poziomie zwierzęcia, tak samo myślał, jak zwierzęta współcześnie.
Jeżeli ktoś większą wagę przykłada do wiary, to chyba też nie uważa, że dobry Bóg na swój wzór stworzył złego człowieka.
Teraz są ludzie źli a u niektórych jest to już chyba genetycznie zakodowane. Jeżeli jednak mówimy o "naturze" ludzkiej, to trzymam się niezmiennie mojej pierwszej wypowiedzi:
Mnich napisał/a:
Pomogła: 15 razy Wiek: 15 Dołączyła: 08 Lip 2007 Posty: 1229 Skąd: Z krainy marzeń ;)
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 13:50
Myślę, że ludzie nie są źli z natury. Niektórzy z czasem się tacy stają-przez złe wychowanie, otoczenie, znajomych, towarzystwo, przez różne złe czynniki otaczającego nas świata.
_________________ ~Samotna wśród ludzi, którzy mówią: ''ona nigdy nie jest sama''.
~''Więc plotkuj, opluj, zbesztaj kotku... ja i tak się będę śmiała...''
Zależy co jest jeszcze złem, a co już do niego się nie zalicza. Czy na przykład zazdrość jest złem? Czy jeśli brak nam pieniędzy na jedzenie (a jesteśmy bardzo głodni, wręcz umieramy z głodu), to w takim razie gdy ze sklepu ukradniemy bułkę, czy to też jest zło? Czy zemsta jest złem? Czy plotkowanie to zło? A zbijanie w czasie wojny, aby nas nie zabito?
Podam może taki przykład: jeśli naszą "duszą" jest lustro:
Kilka "małych złych uczynków" to małe ryski, a "bardzo zły uczynek" to jedna gruba rysa.
Kiedy łatwiej będzie się nam w nim przejżeć? Wtedy kiedy będzie jedna gruba rysa, czy małe ryski, od których lustro przestanie spełniać swoją funkcję, gdyż obraz będzie niewyraźny?
To nie jest tak,ze jesteśmy źli z natury. Może komuś się tak wydaje poprzez grzech pierworodny, którym jesteśmy obarczeni? Ale przecież Adam i Ewa też nie byli źli, oni byli zagubieni. A więc my też jesteśmy zagubieni. I przez to zagubienie niektórzy z nas stają się źli, bo zło to nic innego jak jeszcze wieksze zagubienie. Stwierdzenie,że jesteśmy żli z natury może być usprawiedliwieniem dla wielu złych czynów, których sie dokonaliśmy i z których zdajemy sobie sprawę. Naprawdę nic nie jest z natury złe, bo przecież zostało stworzone przez Boga, a Bóg jest dobry. (A już na pewno nie człowiek, bo człowik został stworzony na obraz i podobieństwo Boga, a więc łatwiej powiedzieć,że jest z natury dobry aniżeli zły )
_________________ A ty tylko wokół siebie masz asfaltowe łąki wielkich miast...
Książki są jak ludzie,
jednych nie warto nawet poznawać,
innych poznajesz,
ale na drugi dzień już o nich nie pamiętasz,
a z niektórymi warto spędzić każdy dzień,
całe życie...