Wysłany: Pon Cze 23, 2008 12:46 Czy wiesz co nosisz?
SYMBOLE POGAŃSKIE - OKULTYSTYCZNE I SATANISTYCZNE
Symbole - masa symboli w XXI wieku - dostępne wszędzie, malowane na koszulkach, czapkach, ozdabiamy nimi domy. Tylko, czy zawsze wiemy co robimy?
Rozpocznę od symboli, które sprzedaje się jako miły dodatek do odzieży - biżuterię.
Anch - krzyż egipski - klucz Nilu
Symbol bóstw egipskich. świadczący o tym, że wywyższamy się do tytułu boga a za tylko jego pośrednictwem decydujemy o po śmiertelnym, wiecznym życiu pozagrobowym. Krzyż mumii i mumifikacji... Oznacza posiadanie niczym nieograniczonej władzy (anarchię i despotyzm). Talizman chroniący przez rzekomo złymi siłami, a jednocześnie zaprzedający duszę demonom piekielnym. Co więcej Anch jest amuletem magicznej mocy. Jedni w to wierzą drudzy nie. Ja osobiście w magię wierzę (Księga Powtórzonego prawa jej zakazuje tak więc coś co się zakazuje istnieje). Amulet to nie poddanie się Bożej mocy, a niewiadomego pochodzenia energii chroniącej przed złym. Co ważne przed złym chroni nas wiara w Boga. Bóg nie panuje nad tym, co nie należy do niego. Próżne jest poszukiwanie Boga między złymi. Przed tym możemy ochronić się tylko swoją miłością, bo "nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj!" (św. Paweł). Czy chrześcijaninowi, którego symbolem ma być krzyż zbawienia wypada nosić amulet zamiast niego. Czy dla nas ważniejsze jest zaprzedanie się mocy jakiegoś szamańskiego przedmiotu, czy raczej naszej wierze i ufaniu Bogu.
Krzyż celtycki
Niby wygląda na krzyż na jakim umarł Chrystus, co więcej jest w miarę ładny... Często mylony z właściwym chrześcijańskim. To krzyże pogańskie symbolizujące wielkość i moc słońca. Pierwotnie wyglądały jak na obrazku 2, a później, gdy zaczęto je stawiać pionowa belka wydłużyła się u dołu. Miały na celu różne rzeczy - były amuletem oddającym się pod opiekę skrzydeł boga Słońca, miały wypraszać tegoż boga o to by był łaskawy i chronił od nieurodzajów. Symbol ten znacyzł nieskończoność i życie wieczne... A przecież życie wieczne zależy od nas i naszych uczynkó a nie noszenia jakiś amuletów na szyi...
Ręce boga
Starosłowiański amulet ludów słowiańskich symbolizujący ręce boga. Symbolizował równowagę wszechświata i siły przyrody. Jest to do dziś wykorzystywany symbol religijny wyznającego starosłowiańską religię pogańską Rodzimego Kościoła Polskiego.
Pentagram
Pentagram to magiczny symbol wykluczający działanie magii. Mający na celu chronić przed złymi urokami samu rzucając urok na osobę wydającą siły metafizyczne. Uznający najwyższą pozycję człowieka we wszechświecie i uznający wyższość jego umysłu. Odzwierciedlenie wykorzystywanie przez człowieka magicznej siły boskiej (pogaństwo). Jeden z dzisiejszych symboli satanizmu. Nosząc ten znak i kreśląc go uznaje sie jego właściwości metafizycznych sił nadprzyrodzonych. Stanowi amulet w szczególności w staro europejskiej kulturze magicznej.
Yin i yang
Koncepcja Yin i Yang pochodzi z antycznej filozofii chińskiej i metafizyki. Opisuje ona dwie pierwotne i przeciwne, lecz uzupełniające się siły, które odnaleźć można w całym wszechświecie.
* Yin (dosłownie rozumiane jako "zacienione miejsce, północne zbocze (wzgórza), południowy brzeg (rzeki), zachmurzenie, zaciemnienie") reprezentowana przez czerń i Księżyc oznacza bierność, uległość, smutek, chłód i zimę, symbolizuje żeński aspekt natury, introwersję oraz liczby parzyste; odpowiada jej noc oraz dusza po. Yin symbolizuje woda lub ziemia.
* Yang (dosłownie rozumiane jako "nasłonecznione miejsce, południowe zbocze (wzgórza), północny brzeg (rzeki), światło słoneczne") reprezentowana przez biel i Słońce oznacza siłę, aktywność, radość, ciepło i lato, symbolizuje męski aspekt natury, ekstrawersję oraz liczby nieparzyste; odpowiada jej dzień, niebo oraz dusza hun. Yang symbolizuje ogień lub wiatr.
Wzajemne oddziaływanie Yin i Yang jest przyczyną powstawania i zmiany wszystkich rzeczy. Z nich powstaje pięć pierwiastków (ogień, woda, ziemia, metal i drewno), a z nich wszystkie inne rzeczy. Wśród sił natury da się zauważyć stany Yin i Yang będące w ciągłym ruchu.
Najważniejszym wykładem nauki o Yin i Yang jest Księga przemian I ching. Nauka o Yin i Yang jest ważną częścią spekulacji kosmologicznych i przyrodniczych taoizmu i neokonfucjanizmu. (www.pl.wikipedia.org)
Symbol pierwotnej religii chińskiej związanej z jej mistyką i mitologią. Interpretacja tego symbolu noszonego na szyi znaczy równowagę między dobrem a złem. Mówi ona o tym, że niezbędne jest na świecie zło. W kwestii religijnym uznaje się, że dobry duch moze równoważyć, a jednocześnie pełnić rolę zła (sił demonicznych). Symbolizuje to, że zło jest po części dobre, a dobro złe. W chińskiej kulturze znak ten symbolizuje co innego lecz przez magów, szamanów i okultystów wykorzystywany jest właśnie jak w/w.
Czy więc nosząc go zgadzamy się z twierdzeniem, że archanioł Boży Gabriel, który dobrze zwiastował ku chwale Boga po części mówił i czynił źle a także mógł w tym samym momencie zamienić się w demoniczne zło?
---- *** ----
Cóż te znaki często można nosić nieświadomie. Ale zaufajcie i wierzcie że są nawet w naszym kraju okultyści bawiący się magią Szatana. Szatan to anioł, który źle wykorzystuje dana mu przez Boga moc. To demon, który pozwala tym, co zaprzedali mu swą duszę poigrać z mogą, ale tylko w sposób zły i niewłaściwy. Noszący te symbole mogą albo wręcz przeciwnie do tego co znaczą zaprzedać się złemu i szatanowi, albo sprowadzić uroki. Może to i brzmi fikcyjnie, rzadko kto z nas wierzy w magię. We wróżki polskie, wróżbitów, różdżkarzy itp.. nie wierzę, ale w okultystów i szamanów wierzę podobnie jak w moc opętanych przez Szatana.
Czy godzi się nie nosić krzyża jako symbolu własnej religii a w zamian za to pokazywać środowisku symbole innych religii, demonicznych mocy - bo to modne? Czy zaprzedanie się szatanowi, niedorzeczne i nieodpowiedzialne noszenie niektórych znaków jest dobre i świadczy o naszej wolnej woli, czy o niedocenieniu ofiarowanego nam daru i chociażby w geście symbolicznym oddaniu sie mocy Szatana?
Czego jeszcze nie nosić?
Pierścień i symbol atlantów
Jest to popularny talizman podobnie jak w/w, który symbolizuje sprzedanie się mocom dającym ukojenie sumieniu i bycie szczęśliwym.
Pierścien atlantów - popularny amulet lub talizman (trudno go dokładnie zakwalifikować) wywodzący się z Egiptu. Rzekomo pochodzi z samej Atlantydy. Zwolennicy twierdzą, że zapewnia ochronę przed wszelkim złem, jednak trzeba zakładać go na odpowiedni palec i koniecznie "dodatnio spolaryzowaną stroną do siebie" (pierścień jest symetryczny). Jest ściśle związany z ideologią New Age i innymi sektami. (www.pl.wikipedia.org)
Chorni od złego. Czy symbol chroni od złego, czy wiara nasza? Bo złemu my sami musimy się poddać, a jak on działa? Być może daje znak Szatanowi, który otumania nasze sumienie. Często jest nam przykro, bo zrobiliśmy coś źle i niemoralnie. A to właśnie działa w tę stronę - zrobić coś źle i stłumić wyrzuty sumienia. Więc cokolwiek się stanie będzie dla naszej duszy i ciała z pozoru mistyczną dobrocią. Kiedy wejdziemy w to głębiej to już nawet śmierć naszych rodziców stanie się przyjazna i dobra. "Bo przecież zrzędzili, marudzili, było trzeba im pomagać itp..."
Wszyscy prezesi, kierownicy w mojej firmie noszą ów pierścień. Niestety to wyjątkowe kanalie: nieuczciwi dla siebie i pracowników, chamscy, złośliwi, stale nadużywający władzy, że o łamaniu kodeksu pracy nie wspomnę. Ale za to modni. I uśmiechnięci. Pogodni. (wpis do księgi gości na stronie poświęconej magicznej mocy pierścienia, osoba o nicku: D@rolek Górnoślązak ).
Część chrześcijańska - symbolika znaków, geneza powstania itp...
Nosiłem/łam jeden z tych symboli nieświadomie, co zrobić?
Rzecz jasna, że nie każę wam zaraz odprawiać egzorcyzmów. Kapłani egzorcyści w tych wszystkich sprawach mówią, "nie przesadzajcie zbyt wiele, ale jednocześnie nie bagatelizujcie". Jeżeli nosiliście to nieświadomie to nie wierzyliście (nawet wiara na żarty lub przypodobanie się) w ich moc. Dziś znając ich genezę i przypisywaną symbolikę oraz właściwości zdejmijcie, nie noście i najlepiej w ogóle pozbądźcie się tego z domu. Często znak Yin i yang jest używany w zdobnictwie ZEN - często, dużo osób mówi, że mylnie...
Na przyszłość pamiętajcie, aby najpierw sprawdzić co to za dziwny symbol.
Są jednak przypadki okultystów, którzy przywłaszczają sobie ten symbol zauważony u innych. Wyrzucony do kosza - mówią oni, oznaczył już duszę. Zabrzmi może to głupio. ale gdy na prawdę czujemy się źle po przez noszenie tego amuletu można odprawić domową modlitwę z egzorcyzmem.
Nazwa przeraża. Modlitwa ta ma jednak na celu wykluczyć skutki działania nieświadomego grzechu i oddanie się Bogu w celu oczyszczenia skutków jego działania. Towarzyszyła ona nam na chrzcie, gdy dziecko wyzbywało się nieświadomego grzechu pierworodnego.
Jej treść:
Modlitwa z egzorcyzmem
Święty Michale Archaniele, broń nas w walce. Przeciw niegodziwości i zasadzkom złego ducha, bądź naszą obroną. Niech go Bóg pogromić raczy, pokornie o to prosimy. A Ty, wodzu niebieskich zastępów, szatana i inne duchy złe, które na zgubę dusz ludzkich po tym świecie krążą, mocą Bożą strąć do piekła. Amen.
Maryjo, Królowo Świętych Aniołów, módl się za nami!
Często uważa się medalik świętego Benedykta za zawierzenie się po "nieświadomym upadku" Bogu i wierze w niego. Podkreślenie przynależności do stada Dzieci Bożych.
Jest to symbol chrześcijański, zawierający bardzo dużo elementów dla każdego chrześcijanina oznaczających Boże działanie wśród ludu. Lecz dziadzienie po przez jego noszenie, a wiarę, nadzieję i miłość do Boga i człowieka.
Jako chrześcijanin - jaki znak najbardziej odzwierciedla moją duszę?
Aby przypieczętować swą przynależność do Dzieci Bożych, w sposób symboliczny głosić słowo Boże, mieć znaczący coś więcej symbol chrześcijański... Świadczący nawet nie tylko o przynależności do głównej grupy wyznawców Chrystusa, ale także przypieczętowujący naszą duchową misję... Mamy do wyboru setki symboli chrześcijaństwa. Przedstawię najważniejsze z nich.
Krzyż Konstantyna - Chi-ro
Jest to symbol, który był używany przez cesarza Konstantyna jako godło władzy cesarskiej. Widnieją na nim litery P i X - symbolizujące imię Chrystusa, oraz Alfa i Omega -> Początek i koniec.
Krzyż Jerozolimski
Krzyż znaczący wiele: pięć ran Chrystusa, a także Ziemię świętą. Kiedyś był symbolem krucjat, dziś często kojarzony jest z ubolewaniem Chrystusa w swoich pięciu ranach nad prześladowaniami religijnymi i wojnami wywoływanymi w imię Boga. Krzyż obrońców pokoju na ziemi i sprzeciwiających sie wszelkiemu terrorowi.
Krzyż Liliowy
Jest to krzyż symbolizujący cierpienie Chrystusa na krzyżu a także Maryję współcierpiącą. Przyjmowany jako znak wszystkich matek tracących swoje dzieci ale także innych osób, które utraciły, patrzyły na cierpienie bliskich. Krzyż ten staje się symbolem współcierpienia Matki Chrystusa oraz jej pośrednictwa w drodze do Niego.
Krzyż Loratyński
Krzyż chorych, szczególny symbol opieki Boskiej nad osobami cierpiącymi w chorobie gruźliczej.
Krzyż Łaciński
Symbol śmierci Chrystusa i zbawienia. Używany na grobach świadczy o przynależności dusz zmarłych osób do Boga oraz oczekiwaniu na zmartwychwstanie. Krzyż ten zwiera symbolikę męki, śmierci, dni oczekiwań a także zmartwychwstania i zwycięstwa nad śmiercią.
Krzyż Maltański
Używany jako symbol opieki Bożej nad osobami niosącymi pierwszą pomoc medyczną poszkodowanym w różnego rodzaju wypadkach itp...
Krzyż Marynarski
Krzyż symbolizujący służbę w marynarce, na statkach, świadczący o przynależności i oddaniu się w wierze Bożej opiece na morzu. Symbol chrześcijańskich marynarzy, rybaków, podróżników morskich.
Tau ~Tauka ~Taw ~Tałka ~ Krzyż św. Franciszka
Krzyż o bardzo dużej symbolice używany w szczególności przez zakon franciszkanów, ale także przez wiele osób świeckich. Drewniany, w kształcie grackiej litery T. Symbolizuje liczbę 3 i 300.
Noszony z trzema węzłami świadczy także o złożeniu ślubów czystości, pobożności i ubóstwa.
Symboliczny znak 3 oznacza także: Trzy Cnoty Boskie, trzy sposoby głoszenia Chrystusa: słowem, czynem i działaniem.
Krzyż symbolizuje poddaniu się prawdy Bożego i Chrystusowego słowa; świadczy o byciu wojownikiem miłości nawiązującej do widzenia Ezechiela: "bądźcie więc bojownikami T i krzyża" (Ez 9,4-6).
Według przekazów prawdopodobnie na takim krzyżu skonał Chrystus.
"Na krzyżu Pana były 4 kawałki drewna, belka pionowa, pozioma, kawałek drewna pod stopy i napis umieszczony u góry" ("De Cruce Liber Primus", s. 49)
A więc krzyż miał kształt litery T, a poprzeczka, która teraz jest przedłużeniem belki pionowej to Tabliczka z napisem IESVS NAZARENVS REX IVDÆORVM (Jezus Nazarejczyk Król Żydowski). Brak tej tabliczki i zawieszenie krzyża na szyi symbolizuje, że to nasze usta powtarzać będą prawdę o Bogu i Chrystusie w przekazie interpretacji Ewangelii, słowa Bożego i działalności Boga we współczesności.
Cudowny medalik
Następnie Najświętszą Pannę otoczył pas, na którym widniał napis: „O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do Ciebie uciekamy”. Potem św. Katarzyna usłyszała proszący głos Maryi: Postaraj się o wybicie medalika według tego wzoru: wszyscy, którzy go będą nosili, dostąpią wielkich łask, szczególnie jeśli go będą nosili na szyi. Tych, którzy we mnie ufają, obdarzę wieloma łaskami.
(www.cudownymedalik.pl)
Niektórzy ludzie uważają, że samo noszenie tego medalika powoduje spływanie łask. A przecież to nie talizman, a symbol wiary i ufności Maryi. Tylko wiara w Boga i czerpanie wzorca osobowego w naśladowaniu Chrystusa po przez Maryję oraz oddanie się Bogu i jego woli pozwala aby osoba tak zaznaczająca swą przynależność czerpała łaski przez ręce Matki, której Bóg powierza je do rozdzielenia. Lecz nie zawsze modlimy się, nasza ufność i powierzenie ma sprawić, że tem medalik będzie znakiem rozpoznawczym dla Matki Boskiej - "Ja Tobie ufam, do Boga dążę i w Chrystusie widzę Króla" Jeżeli mamy bezmyślnie go nosić to lepiej wcale...
Nazwa cudowny, nie znaczy, że jest jaimś amuletem. Tu wiara jest najważniejsza. Cudowny - bo jego wzór został wg. chrześcijańskich podań przekazanych w objawieniach Niepokalanej Maryi.
Za pewne można go dostać i w waszych dewocjonaliach oraz sklepach jubilerskich. Zamówienie przez internet niesie za sobą koszty przesyłki.
I jeszcze wiele innych medalików z wizerunkami Matki Boskiej, Świętych itp...
W tym temacie możecie zamieszczać zdjęcia jakiś ozdobnych wisiorków, które wydają wam sie podejrzane, ja postaram się zidentyfikować ich genezę i przeznaczenia.
Możecie także pytać o symbolikę jakiś chrześcijańskich znaków i miejsce zakupu jednego z w/w.
_________________ Mądry jest ten kto wie czego nie wie!
Ostatnio zmieniony przez x.Piksel Sro Cze 25, 2008 18:35, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 13:11 Re: Czy wiesz co nosisz?
x.Piksel napisał/a:
Cudowny medalik
Od razu przypomina się mi Ksiądz Lesiu...
żal...
Nie nosze, krzyżów, ani żadnych z tych rzeczy. Nawet jeśli gdybym je nosiła nie to nie z tego powodu że niewiadomo co robią tylko po to że mi się to podoba.
_________________ Romeo! Gdzie jesteś cholero?! Marznę przez ciebie na balkonie!
Widzę, że nie przeczytałaś całości, albo nawet fragmentu o "Cudownym medaliku". Tam jest wyraźnie napisane, że krzyże, medaliki itp.. nic nie robią. A że ludzie tak nazwali już wizerunek MB na tym medaliku to nie moja wina.
Tam jest wyraźnie napisane, że należy unikać wszelkich amuletów itp... które mają nie wiadomo jaką moc.
Mówisz, że nosisz dla ozdoby? To w ogóle jak można nosić symbole religijne dla ozdoby? Bo mi isę podoba? To chore, nieodpowiedzialne...
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2962 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 18:01
x.Piksel, a ja mam pytanie, jak do osoby po fachu.
Poznałam kiedyś na kolonii dziewczynę, która uwielbiała nosić... hm, nie wiem jak to nazwać nawet. Ozdobne krzyże. Coś w tym stylu. I pamiętam równie dobrze, że kiedyś podeszła do niej nasza opiekunka, i powiedziała, że noszenie takich krzyży jest grzechem. Czy to prawda?
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1645 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 19:56
x.Piksel napisał/a:
Tam jest wyraźnie napisane, że należy unikać wszelkich amuletów itp... które mają nie wiadomo jaką moc.
Nie rozumiem jednego... jak ktoś z Twoim wykształceniem, wiedzą (zakładam że faktycznie jesteś księdzem) może wierzyc w takie banialuki? Amulety, czarna magia, biała magia, laleczki voodoo... kpisz z Nas czy faktycznie w to wierzysz?
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
x.Piksel, a ja mam pytanie, jak do osoby po fachu.
Poznałam kiedyś na kolonii dziewczynę, która uwielbiała nosić... hm, nie wiem jak to nazwać nawet. Ozdobne krzyże. Coś w tym stylu. I pamiętam równie dobrze, że kiedyś podeszła do niej nasza opiekunka, i powiedziała, że noszenie takich krzyży jest grzechem. Czy to prawda?
Noszenie czegoś takiego w celu zwykłej ozdoby, a nie zaznaczenia swojej przynależności i obwieszanie się w krzyże bez szacunku do nich w wieku dojrzałości chrześcijańskiej (po bierzmowaniu) może zostać uznane jako grzech nieodpowiedzialności i obrazy Boga (w lekkim stopniu).
Cytat:
Nie rozumiem jednego... jak ktoś z Twoim wykształceniem, wiedzą (zakładam że faktycznie jesteś księdzem) może wierzyc w takie banialuki? Amulety, czarna magia, biała magia, laleczki voodoo... kpisz z Nas czy faktycznie w to wierzysz?
Miałem kiedyś takie nastawienie jak ty - do czasu... Co zmieniło moje nastawienia.
Po pierwsze rozmowa z egzorcystą, przeczytanie książki włoskiego egzorcysty itp... Po drugie analiza. To nie jakieś siły dla mnie pochodzenia nieznanego - to dzieło Szatana. Ja wierzę w to, że Bóg stworzył go jako anioła, czyli moc energetyczną nie ograniczoną śmiertelnym ciałem, on zaś tą moc wykorzystuje w niewłaściwy, inny sposób.
Po trzecie długa i wyczerpująca rozmowa z okultystą, który opowiadał mi o rzucaniu czarnej magii. I w końcu po czwarte doświadczenie, oraz doświadczenie znajomego misjonarza. Miał on bliski kontakt z laleczkami VooDoo.
Nie wierzysz nadal... nie dziwię się. Też bym nie uwierzył, ale jednak zobaczyłem, uwierzyłem, przekonałem się. Z Szatanem (jako chrześcijanin) lepiej nie igrać. Widziałem takze okultystę rzucającego w sklepie z biżuterią magię, wzywającego szatańską moc, aby noszących te amulety mógł on odnaleźć i zaingerować.
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 20:36
BadDog napisał/a:
Konrad, %&*%$@#4$%$^#@#4%$%$
Czytanie ze zrozumieniem bodajże 6 klasa w podstawówce....
Prosta zasada: nie rozumiesz fortelu, wybiegu - zamilcz.
Myślałem że czasy średniowiecza gdzie za magię ludzi zabijano minęły. A tu proszę, dzisiaj Kościół w magię wierzy nadal.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4755 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 20:39
Nie kpi, tylko czy ma sens noszenie czegoś, czego nie znamy przekazu?
Ja osobiście nie noszę żadnych "ozdobnych" krzyżyków, amuletów itp. Najczęściej nosze zwykły krzyżyk o taki:
medalik z Matką Boską
No i przymierzam sie do kupna Tauki:) Co tu duzo mówić, będzie ona coś czuję dla mnie duużo znaczyć:)
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus
Ostatnio zmieniony przez Jamaica Pon Cze 23, 2008 20:42, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 20:46
Co ma wspólnego laleczka voodoo z szatanem? Całkowicie odmienne żródła 'mocy'.
Poza tym przypominam że tylko Bóg ma siłe stwórczą. Opętanie przez szatana? Przecież Bóg na to nie pozwoli! Każdy ma przecież wolną wolę. Szatan może CIę kusic, ale nie ma mocy CIe opetac, to przeczy Jego naturze, naturze Boga i Jego prawdom objawionym ludziom.
Dal mnie dużo. Są dwa źródła "mocy - energii" - miłość (Bóg), zło (Szatan). Szatan zaś wykorzystuje źle dobrą energią daną mu przez Boga. Szatan jest wolny. Przeznaczony był do pomocy ludzkim duszom i otrzymał pewne atrybuty nie ograniczone ciałem. Zagłada Szatana byłaby Boskim złamaniem swojego prawa, a więc jednocześnie załamaniem ufności Mu.
Szatan stwarza różne sekty wrzynające różne bóstwa po to, by czerpać z nich złą energię potrzebą do rzucania magią, czyli złem. A szatan czerpie z tego korzyści - po pierwsze ktoś zaprzedaje mu duszę, po drugie powoduje, że inna cierpi, a z tego cierpienia może wyjść nowe zaprzedanie.
Wiem, co noszę (Pierścień Atlantów), wiem, jakie ma znaczenie, ale osobiście nie wierzę w nie. Po prostu, dostałam od Mamy i noszę go, bo to prezent. Nie przywiązuję wagi do znaczenia. Może to źle, ale jednak.
Najbardziej żałosne w tym artykule jest to, że jest nastawiony i propagujący Chrześcijaństwo. Reszta poza tym to jest zuo i powinno się to dead. Pierścień Atlantów nosi mój kumpel i nic się nie dzieje, tak samo inny nosi pierścień antychrysta i też nic...