forum młodzieżowe  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
I komunia święta
Autor Wiadomość
wiktorek 
Nowicjusz

Wysłany: Pon Maj 26, 2008 18:03   Re: I komunia święta

Miśka napisał/a:
Zaczął się okres I komunii świętych. Sama byłam na jednej. I tam stojąc z boku przyglądając i przysłuchując się ludziom stwierdziłam, że to jest bez sensu. przynajmniej w tym wieku. Cała ta oprawa... rozumiem, to jest szczególny dzień, i dziecie i rodzice chcą ładnie wyglądać, ale np. jak przez 40 minut przed rozpoczęciem uroczystości matka gada, że spać nie mogła bo martwiła się, że córce nie wyjdą loczki, albo druga zapytała się siostry czy może wejść do centrum (Centrum Edukacyjne im. Jana Pawła II w Gliwicach) żeby sie podłączyć do kontaktu i doprasować córce albę bo się pomięła to mnie krew zalewa. Czy w uroczystości komunii świętej najwarzniejsze są loki lub alba? Bo nie mówię już o sukienkach niektórych dziewczynek (niektórzy rodzice nie kupili alby za co dzieci były ukarane siedząc na końcu).

A jeszcze bardziej mnie załamało jak dowiedziałam się od koleżanki, która w tym samym czasie była na komunii- tylko w Lublinie, że w jednej z tamtejszych parafii dzieci aby przystąpić do sakramentu I komunii świętej musiały złożyć śluby czystości do ślubu. Przecież takie dziecko nawet nie wie co to znaczy? Jak potem od niego wymagać żeby go przestrzegało?
Moim zdaniem I komunię świętą powinny przyjmować starsze dzieci niż te 9 lat, które więcej będą rozumieć.

Co sądzicie o podejściu ludzi do I komunii świętej? Czy nie uważacie, że składanie ślubów czystości jest bezsensem i łamaniem wolej woli?

Alba to nic takiego. Zamiast alby zaczynają suknie ślubne nosić.
O operacjach plastycznych nie wspomnę....

Blue116 napisał/a:
Cytat:
Uważam, że wszystkie sakramenty powinny być udzielane osobom, które są w stanie same określić, czy naprawdę chcą do nich przystąpić. Wydaje mi się, że 16 lat to minimalny wiek do CHRZTU (chociaż tez nie do końca, bo 16letni osobnik jest jeszcze pod wpływem rodziców, którzy mogą nim manipulować). Chorym dla mnie jest chrzczenie nieświadomego niczego niemowlaka, i posyłanie do komunii 9 letniego dziecka. Ono i tak nie do końca rozumie o co w tym chodzi.
A co do imprez po-komunijnych i tego całego zamieszania... Czy ktokolwiek jest w stanie wyjaśnić mi, po co uczniowi 2 klasy podstawówki kilka tysięcy złotych, mp4, laptop i nie wiadomo co jeszcze?

A po co chrzest od 16 lat? Z takim podejściem, dojdziemy w końcu, do stwierdzenia, że dziecko może robić co chce. Dopiero jako 16 latek może decydować, czy słuchać rodziców. :hihi:

Blue116
[Usunięty]

Wysłany: Sro Maj 28, 2008 12:42   

Nie mówię, że mają nie słuchać rodziców o_x
"Posprzątaj pokój" a "uwierz w Boga", to chyba całkowicie co innego. Chociaż może sie nie znam...?
Wiara jest sprawa osobistą i powinna być świadomym indywidualnym wyborem człowieka... A nie decyzja wymuszoną na nim.

szukamnemo 
Amator
Koncertomaniaczka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 17:58   

mi pierwsza komunia kojarzy się z rowerem
To jest coś co jeszcze trochę kręci

Normalsi Łajza

Mawak 
Nowicjusz

Wysłany: Czw Cze 26, 2008 18:40   

A mi z komputerem, który teraz i tak jest do niczego.

A chrzczenie niemowlaków i posyłanie do komunii 9-latków jest chore, każdy ma prawo decydować o swojej wierze, i nie powinien być do niej ślepo wprowadzany

BadDog
Początkujący

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 09:45   

Najlepsze komunie są w Kosciele prawosławnym. Tam nie mają zwyczaju kupowania quadow i komputerow z okazji I Kś. przynajmniej wiedzą poco idą do kosciola. :)
A unas sie to jakos dziwnie przyjęło co nie zrobisz to zaraz Ci prezent wręczają
Chrzest-prezent, Bierzmowanie-prezent itp.

-BadDog

x.Piksel 
Początkujący
x.Piksel

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 12:43   

I komunia święta - DLACZEGO TAK SZYBKO?

Od 1903 do 1914 roku trwał pontyfikat dziś św. Piusa X. Nadchodził czas I Wojny Światowej. Dzieci umierały z głody, chorób - gruźlicy, na grypę, cholerę itp... Szybko dorastały, pracowały w trudnych warunkach od 5-6 roku życia. Znając takie dzieciństwo papież postanowił wydać decyzję, która jest podtrzymywana do dziś, od pory jego pontyfikatu każde dziecko, które ukończyło 7 rok życia mogło przyjąć pierwszą komunię świętą.

To wiele pomogło - wielu małych powstańców z okresu II WŚ mogło iść bronić Ojczyzny z Chrystusem, a przecież to były tylko dzieci - nie przymuszane do obrony kraju, nie narzucali im tego bliscy - ONE BYŁY NA TYLE DOJRZAŁE BY POGODZIĆ SIĘ ZE ŚMIERCIĄ. A wiec, czy nie były dojrzałe na to, by przyjąć Chrystusa? To inna sfera, metafizyczna, nadprzyrodzona, duchowa lecz każąca poznać dojrzałość w obu "światach".

To właśnie trudna sytuacja dzieci, zbliżająca się nieuchronnie wojna i szybkie dojrzewanie, oraz choroby, ból i cierpienie spowodowały, że papież Pius X podjął taką a nie inną decyzję. Decyzja była wtedy bardzo dobra, okazała sie jeszcze lepsza w czasie II Wojny światowej i okresie powojennym. Ale kiedy wojna odchodzi wszyscy stają się mniej odważny - przychodzi na nowo cywilizacja, bra boju o przetrwanie, więc i dłuższa dziecinność. To dobre, każdemu z nas potrzeba beztroskiego dzieciństwa. A wiec jest ono teraz w pewnym sensie hamowane w czas po przez przyjęcie Chrystusa, które ma być zwiastunem dojrzałości religijnej.

Rodzice zmuszają - każą iść bo tak nakazano, bo tak wypada. Tego nie zmienimy nawet wtedy, gdy ktoś będzie już dorosły. Potrzeba nam jednego - wychowywać w wierze lecz nie przymuszać do wiary i do Boga. I my - młodzi musimy to zmienić. Żaden dekret, przepis i nakaz tego nie zmieni - a nasze postępowanie. Jeżeli teraz dostrzegamy błąd to musimy naprawić go w czas.

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 16:57   

x.Piksel, ale czy teraz, gdy żyjemy w czasach jakich żyjemy, nie można tego zmienić? choć o 3 lata? w 5 klasie, dzieci już inaczej myślą o tym wszystkim...
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus

x.Piksel 
Początkujący
x.Piksel

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 18:50   

Gdyby to ode mnie zależało.... Jednakowoż prawo zmieniłoby się dla całego Kościoła. U nas już 5 klasa byłaby okej, ale kraje wschodu, gdzie dzieci jednak mają cięższe warunki i szybciej dorośleją chciałyby wcześniej tę komunię... Zresztą nie chodzi tu już o takowy wschód jak Rosja, bo tam przeważa prawosławie, ale chociażby Bałkany... Wojna domowo trwała tam praktycznie do początku XXI wieku... (nie wszędzie rzecz jasna...) Znowu zachód w ogóle powinien mieć podwyższony wiek, bo tam w miarę rozsądne dziecko staje się młodzieżą (młodszą młodzieżą) w wieku 14-15 lat... A KRzK obowiązuje na całym świecie...

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 20:40   

Wiem, że gdyby od Ciebie to wszystko zależało, to wszystko byłoby lepsze. Mnie dziwi to, że rodzice również zapominają o istocie Sakramentu...
A.Camus

puella 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 20:44   

To prawda, że to, co teraz się dzieje, to jakaś paranoja. Wszystkie te bajery odciągają uwagę od tego, co jest naprawdę ważne. Nie liczy się Bóg, nie liczy się sakrament, tylko szpan, prezenty i tak dalej. Kiedy przystępowałam do pierwszej komunii, dostałam globus i wózek dla lalek - ciężko porównać to do laptopów i innych takich, a mimo to pamiętam ten dzień, jakby był wczoraj, bardzo dokładnie. Wydaje mi się, że trochę jest kwestia podejścia otoczenia. Jeżeli rodzice naciskają na loczki i komputery to nic dziwnego, że dziecko też tylko na to zwraca uwagę.
AAAle! Każdy rodzic chce dla swojego dziecka jak najlepiej. Jeżeli rodzice są wierzący, to wg tej wiary wiadomo co wynika. Rodzice wychowują dziecko w duchu wiary tak, aby było z nim potem dobrze. Bo przecież w końcu nie chodzi o to, czy miało ono możliwość samo wybrać, czy ktoś za nie tę decyzje podjął. Liczy się to, czy wybór, dokonany przez kogokolwiek, był właściwy. Tego chcą dla dziecka rodzice. Odpowiedzialni rodzice wytłumaczą wszystko dziecku, pozwolą mu na wątpliwości i spokojnie je rozwieją, nie ma miejsca na jakikolwiek przymus :) Dziękuję za uwagę :)

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 20:56   

ja mam takie postanowienie, mam nadzieję, że przy nim wytrwam. Gdy moje dziecko, będzie szło do Komunii, będę kładła duży nacisk na to, aby przygotowywał się duchowo, a nie liczył materialnie.
A.Camus

Mawak 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 20:59   

No a jeśli nie uda im sie rozwiać wątpliwości i dziecko staje się ateistą to co powinni zrobić wierzący rodzice, nawrócić?

puella 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 21:15   

Mawak napisał/a:
No a jeśli nie uda im sie rozwiać wątpliwości i dziecko staje się ateistą to co powinni zrobić wierzący rodzice, nawrócić?

rodzice też składają śluby, tylko że będąc już dorosłymi i w pełni odpowiedzialnymi za siebie. Przy chrzcie swojego dziecka. O tutaj:
Celebrans: Prosząc o chrzest dla swoich dzieci, przyjmujecie na siebie obowiązek wychowania ich w wierze, aby zachowując Boże przykazania, miłowały Boga i bliźniego, jak nas nauczył Jezus Chrystus. Czy jesteście świadomi tego obowiązku?
Powinni starać się rozwiewać te wątpliwości na wszelkie możliwe sposoby i nie poddawać się. Jeśli im się nie uda, to niech próbują dalej. Ale broń Boże nie nawracać na siłę, o nie :)

BadDog
Początkujący

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 21:17   

Mawak napisał/a:

Postąpić inaczej niż w twoim wypadku. :jezor:
Jak ojciec chrzestny mogę powiedzieć, że napewno bym takiego dziecka nie bił :peace:
Najlepiej z takim, który zmierza do ateizmu wszystko spokojnie wytłumaczyć. Porozmawiać.

-BadDog

Kara93 
Początkujący

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 21:39   

Miśka napisał/a:
Przecież takie dziecko nawet nie wie co to znaczy?

no pewnie nie wie :/ :/

Miśka napisał/a:
Jak potem od niego wymagać żeby go przestrzegało?

też tego nie rozumie heh takie małe dziecko a jakieś śluby? według mnie takie coś jest daremne.

Miśka napisał/a:
Co sądzicie o podejściu ludzi do I komunii świętej?

traktują to jako imprezę na której trzeba się pokazać z jak najlepszej strony i zabłyszczeć w śród innych..

Miśka napisał/a:
Czy nie uważacie, że składanie ślubów czystości jest bezsensem i łamaniem wolej woli?

noo to jest niedorzeczne żeby 9 letnie dziecko składało takie śluby.. :mlotek:

Blue116 napisał/a:
Czy ktokolwiek jest w stanie wyjaśnić mi, po co uczniowi 2 klasy podstawówki kilka tysięcy złotych, mp4, laptop i nie wiadomo co jeszcze?

aby go jeszcze bardziej rozpieścić i pokazać jaki to on jest ważny :/

"Być wolnym to móc nie kłamać." - Albert Camus

Odpowiedz do tematu