Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 1206 Skąd: Od mamy
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 20:15 Jak pojmujesz tolerancję?
Będę szczery, słuchając dzisiejszych definicji tolerancji włos jeży się na głowie. Mylne rozumowanie tego słowa prowadzi do absurdów, które coraz rzadziej bywają zabawne. A pseudo-tolerancyjni tylko na tym żerują, dlatego też miło by było gdyby ktoś szczerze się wypowiedział.
P.S
Wiem, statystyki kłamią, ale co mi tam.
Prawda czyni ludzi dojrzałymi. Prawda jest fikcją, zatem dojrzałość również nią jest. Możesz tłumić sugestię, autosugestii się nie wyzbędziesz. Zawsze odnajdziesz mniej lub bardziej infantylnych od siebie.
- Kapeć
Nieistotne jest to co powiesz, ale jak inni to odbiorą.
Wiem, wiem, tolerancja nie znaczy akceptacja... ale dzisiaj rzadko kiedy spotyka się prawdziwą tolerancję bez akceptacji. Jeżeli ktoś kogoś lub czegoś nie akceptuje to długo w tej tolerancji nie wytrzyma. Tyczy się to oczywiście poglądów, które się tolerancji nie sprzeciwiają.
Dlatego zaznaczyłem "akceptacja".
_________________ "Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć."
R.Wright Moralne zwierzę
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1642 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Wto Cze 03, 2008 18:33
Rado napisał/a:
Wiem, wiem, tolerancja nie znaczy akceptacja...
Oczywiście że tak jest. Jesli coś akceptuję, to w jaki sposób ma się objawiac moja tolerancja? Więc możemy tolerowac tylko coś czego nie akceptujemy. Ignorancja? Nawet jeśli już coś akceptujamy/ nie akceptujemy to musimy poznac daną rzacz, dany pogląd więc nie można tego ignorowac. Przecierpiec? zbyt szerokie pojęcie ma to słowo. Więc z pierwszych czterech propozycji zaznaczam 'wykluczenie dyskryminacji'
_________________ Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW
Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 184 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Wto Cze 03, 2008 18:48
Też dałem wykluczenie dyskryminacji.
Dla mnie tolerancja to dawanie przyzwolenia na coś, co nam nie pasuje. Swoisty kompromis. Przykładowo, nie cierpię hip-hopowej kultury, ale nie skreślam ludzi, którzy do niej należą, hamuję swoje negatywne emocje co do tego stylu.
Po prostu mając na względzie odmienność innych, toleruję rzeczy, które mi przeszkadzają.
Tolerancja- oznacza "cierpliwa wytrwałość". I mimo iż tolerancja nie oznacza akceptacji a wręcz przeciwnie to ja zaznaczyłam "zaakceptować". W dzisiejszych czasach prawdziwa tolerancja jest rzadkością. Ponieważ coraz więcej ludzi używa słów których znaczenia nie zna.
Akceptacja oznacza - "Przyjmować", "sprzyjać"
_________________ [...]Et si tu n'existais pas,
J'essaierais d'inventer l'amour,
Comme un peintre qui voit sous ses doigts
Naître les couleurs du jour.
Et qui n'en revient pas.[...]
ghandi [Usunięty]
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 15:41
nic z powyższych. tolerancja zależy od idei człowieka. moim zdaniem nie ma jednej definicji tolerancji. w niektórych przypadkach jest to akceptacja, w innych wykluczenie dyskryminacji. jednak z pewnością nie jest to ignorancja ani 'przecierpienie'. dlatego zaznaczyłam 'żadne z powyższych'.
Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 1206 Skąd: Od mamy
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 18:06
Widzę, że w przecierpieniu jestem osamotniony (póki co?). Dla mnie istnieje jedna definicja tolerancji i polega właśnie na przecierpieniu.
Prawda czyni ludzi dojrzałymi. Prawda jest fikcją, zatem dojrzałość również nią jest. Możesz tłumić sugestię, autosugestii się nie wyzbędziesz. Zawsze odnajdziesz mniej lub bardziej infantylnych od siebie.
- Kapeć
Nieistotne jest to co powiesz, ale jak inni to odbiorą.
_________________ Przytaczam sens mej nieobecności
Z konieczności odcięcia od rzeczywistości
Smak wolności szkicuje
Szkielet życia abstrahującego od skłonności
Do zawiłości
Do duchowej starości
Ogłaszam wszem i wobec
Nie ma mnie dla ludzkości.
Według mnie dzisiaj za słowem tolerancja kryje sie wiele synonimów, ale dla wielu jest to bezkarna obojętnośc wobec świata, bo jeżeli ktoś głosi całkowitą tolerancję to nie ma na wiele spraw własnego zdania, jest obojętny, nie zajmuje żadnego konkretnego stanowiska, nie jest przekonany do czegokolwiek, po prostu idzie na łatwiznę. Nie chce mu sie nad niczym zastanawiać, to deklaruje się jako całkowicie tolerancyjna osoba. W ogóle słowo "tolerancja" jest w dzisiejszym świecie zbyt często używane, stanowi tło dla naszych poczynań (lub dla braku podejmowania jakichkolwiek działań). Kryje sie za nim tysiace innych słów.
_________________ Ze mną można tylko w dali zniknąć cicho...
Książki są jak ludzie,
jednych nie warto nawet poznawać,
innych poznajesz,
ale na drugi dzień już o nich nie pamiętasz,
a z niektórymi warto spędzić każdy dzień,
całe życie...