To, że odklepię jakąś regułkę od niechcenia nie znaczy, że Bóg odpuścił mi grzechy, bo ksiądz tak powiedział. Przecież podobno Bóg wie wszystko.
Ale to jest pewien symbol. Łatwo powiedzieć sobie w myślach, nawet szczerze: przepraszam Cię, Boże. Ale jakże trudno to powiedzieć komuś innemu, komuś, z kim się spotykasz twarzą w twarz... poza tym powiedziałem, że nie bez powodu Pan Jezus użył podmiotu domyślnego: wy (opuszczajcie).
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2863 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 19:16
atos napisał/a:
Czy znacie inne przykłady takich "anomalii"?
taaak... w Koranie nikt nie napisał, iż obrzezanie jest koniecznością. a jednak wiele afrykańkich {muzułmańskich} plemion to praktukuje... mówi się także o dobrym traktowaniu kobiet. Arabski mężczyzna może mieć więcej, niż jedną żonę, jeśli tylko potrafi zapewnić im dobrobyt. Tymczasem w wielu rodzinach o 'równouprawnieniu' nie ma mowy. Jedna jest 'ulubienicą', druga otrzymuje baty dwa razy dziennie. A może i więcej... bo raz figi z koszyka wylecą, a raz koszuli wyprać zapomni.
Nie wiem, czy chodzi Ci o to, co powiedziałe, jak nie - oświeć mnie.
Rozumiem ze w dzisiejszym swiecie wszystko musi byc zalegalizowane, ale jesli chodzi o Kosciol zaszlo to za daleko. To juz jest korporacja. mr.Radek, strasznie jestes konserwatywny, i przez to troche naiwny. Bez obrazy.
Rozumiem ze w dzisiejszym swiecie wszystko musi byc zalegalizowane, ale jesli chodzi o Kosciol zaszlo to za daleko. To juz jest korporacja.
Hahaha. Nienawidze modelu księdza jako nadętego bufona jeżdżącego kadilackiem. Zapewne są i tacy, ale nie każdy taki jest. Nie wiem, o które konkrety Ci chodzi, więc nie wiem, o czym dyskutować. Napisz coś konkretnego.
Pomogła: 1 raz Wiek: 19 Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 167 Skąd: Poznań
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 20:22
mr.Radek napisał/a:
wraith napisał/a:
To, że odklepię jakąś regułkę od niechcenia nie znaczy, że Bóg odpuścił mi grzechy, bo ksiądz tak powiedział. Przecież podobno Bóg wie wszystko.
Ale to jest pewien symbol. Łatwo powiedzieć sobie w myślach, nawet szczerze: przepraszam Cię, Boże. Ale jakże trudno to powiedzieć komuś innemu, komuś, z kim się spotykasz twarzą w twarz... poza tym powiedziałem, że nie bez powodu Pan Jezus użył podmiotu domyślnego: wy (opuszczajcie).
No jakoś do tej pory nie zauważyłam dokładnie twarzy księdza podczas spowiedzi, więc nie można powiedzieć, że romzawiałam z nim twarzą w twarz.
Spowiedź jest dla ludzi słabych, którzy nie potrafią przyznać się do błędu przed osobą, którą ten błąd dotknął.
No jakoś do tej pory nie zauważyłam dokładnie twarzy księdza podczas spowiedzi, więc nie można powiedzieć, że romzawiałam z nim twarzą w twarz.
Sięgnij do słownika i zatrzymaj się na haśle "przenośnia" tudzież "metafora"
wraith napisał/a:
Spowiedź jest dla ludzi słabych, którzy nie potrafią przyznać się do błędu przed osobą, którą ten błąd dotknął.
Hahaha. Spowiedź jest dla wszystkich. Pan Jezus z takich a nie innych powodów dał możliwość odpuszania grzechów przez inne osoby, a nie przez samego siebie. Wskaż mi fragment, w którym mówi inaczej. Ja natomiast już kilkakrotnie przytoczyłem Jego słowa, które wybitnie świadczą o tym, że sam ustanowił taką formę spowiedzi, jaką mamy teraz.
Pomogła: 1 raz Wiek: 19 Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 167 Skąd: Poznań
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 08:38
mr.Radek napisał/a:
wraith napisał/a:
Hahaha. Spowiedź jest dla wszystkich. Pan Jezus z takich a nie innych powodów dał możliwość odpuszania grzechów przez inne osoby, a nie przez samego siebie. Wskaż mi fragment, w którym mówi inaczej. Ja natomiast już kilkakrotnie przytoczyłem Jego słowa, które wybitnie świadczą o tym, że sam ustanowił taką formę spowiedzi, jaką mamy teraz.
Nie napisałam, że sami sobie możemy odpuszczać grzechy. Przeczytaj mojego posta jeszcze raz, bo widzę, że masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.
Ja mam inne pytanie. Jak wytłumaczyć to:
kawałek z apokalipsy
10 I trzeci anioł zatrąbił:
i spadła z nieba wielka gwiazda, płonąca jak pochodnia,
a spadła na trzecią część rzek i na źródła wód.
11 A imię gwiazdy zowie się Piołun.
I trzecia część wód stała się piołunem,
i wielu ludzi pomarło od wód, bo stały się gorzkie.
Czy to znaczy, że woda zmieni się w absynt i ludzie przechleją się na śmierć?
Czy ten absynt będzie normalny 80%, czy wersja dla kobiet 50%?