forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak to wytłumaczyc?
Autor Wiadomość
mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Nie Sie 19, 2007 19:08   

wraith napisał/a:
To, że odklepię jakąś regułkę od niechcenia nie znaczy, że Bóg odpuścił mi grzechy, bo ksiądz tak powiedział. Przecież podobno Bóg wie wszystko.

Ale to jest pewien symbol. Łatwo powiedzieć sobie w myślach, nawet szczerze: przepraszam Cię, Boże. Ale jakże trudno to powiedzieć komuś innemu, komuś, z kim się spotykasz twarzą w twarz... poza tym powiedziałem, że nie bez powodu Pan Jezus użył podmiotu domyślnego: wy (opuszczajcie).

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Pomogła: 37 razy
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 19:16   

atos napisał/a:
Czy znacie inne przykłady takich "anomalii"?

taaak... w Koranie nikt nie napisał, iż obrzezanie jest koniecznością. a jednak wiele afrykańkich {muzułmańskich} plemion to praktukuje... mówi się także o dobrym traktowaniu kobiet. Arabski mężczyzna może mieć więcej, niż jedną żonę, jeśli tylko potrafi zapewnić im dobrobyt. Tymczasem w wielu rodzinach o 'równouprawnieniu' nie ma mowy. Jedna jest 'ulubienicą', druga otrzymuje baty dwa razy dziennie. A może i więcej... bo raz figi z koszyka wylecą, a raz koszuli wyprać zapomni.

splash 
Amator

Wysłany: Nie Sie 19, 2007 19:50   

mr.Radek napisał/a:
Nie wiem, czy chodzi Ci o to, co powiedziałe, jak nie - oświeć mnie.

Rozumiem ze w dzisiejszym swiecie wszystko musi byc zalegalizowane, ale jesli chodzi o Kosciol zaszlo to za daleko. To juz jest korporacja. mr.Radek, strasznie jestes konserwatywny, i przez to troche naiwny. Bez obrazy.

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Nie Sie 19, 2007 19:58   

splash napisał/a:
Rozumiem ze w dzisiejszym swiecie wszystko musi byc zalegalizowane, ale jesli chodzi o Kosciol zaszlo to za daleko. To juz jest korporacja.

Hahaha. Nienawidze modelu księdza jako nadętego bufona jeżdżącego kadilackiem. Zapewne są i tacy, ale nie każdy taki jest. Nie wiem, o które konkrety Ci chodzi, więc nie wiem, o czym dyskutować. Napisz coś konkretnego.

wraith 
Początkujący

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 20:22   

mr.Radek napisał/a:
wraith napisał/a:
To, że odklepię jakąś regułkę od niechcenia nie znaczy, że Bóg odpuścił mi grzechy, bo ksiądz tak powiedział. Przecież podobno Bóg wie wszystko.

Ale to jest pewien symbol. Łatwo powiedzieć sobie w myślach, nawet szczerze: przepraszam Cię, Boże. Ale jakże trudno to powiedzieć komuś innemu, komuś, z kim się spotykasz twarzą w twarz... poza tym powiedziałem, że nie bez powodu Pan Jezus użył podmiotu domyślnego: wy (opuszczajcie).

No jakoś do tej pory nie zauważyłam dokładnie twarzy księdza podczas spowiedzi, więc nie można powiedzieć, że romzawiałam z nim twarzą w twarz.
Spowiedź jest dla ludzi słabych, którzy nie potrafią przyznać się do błędu przed osobą, którą ten błąd dotknął.

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Nie Sie 19, 2007 20:25   

wraith napisał/a:
No jakoś do tej pory nie zauważyłam dokładnie twarzy księdza podczas spowiedzi, więc nie można powiedzieć, że romzawiałam z nim twarzą w twarz.

Sięgnij do słownika i zatrzymaj się na haśle "przenośnia" tudzież "metafora" ;)
wraith napisał/a:
Spowiedź jest dla ludzi słabych, którzy nie potrafią przyznać się do błędu przed osobą, którą ten błąd dotknął.

Hahaha. Spowiedź jest dla wszystkich. Pan Jezus z takich a nie innych powodów dał możliwość odpuszania grzechów przez inne osoby, a nie przez samego siebie. Wskaż mi fragment, w którym mówi inaczej. Ja natomiast już kilkakrotnie przytoczyłem Jego słowa, które wybitnie świadczą o tym, że sam ustanowił taką formę spowiedzi, jaką mamy teraz.

splash 
Amator

Wysłany: Nie Sie 19, 2007 20:56   

mr.Radek napisał/a:
ie wiem, o które konkrety Ci chodzi, więc nie wiem, o czym dyskutować

Niektorych nie przekonasz ze widza diament nawet jesli wlozyc im go do oka.

wraith 
Początkujący

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 08:38   

mr.Radek napisał/a:

wraith napisał/a:

Hahaha. Spowiedź jest dla wszystkich. Pan Jezus z takich a nie innych powodów dał możliwość odpuszania grzechów przez inne osoby, a nie przez samego siebie. Wskaż mi fragment, w którym mówi inaczej. Ja natomiast już kilkakrotnie przytoczyłem Jego słowa, które wybitnie świadczą o tym, że sam ustanowił taką formę spowiedzi, jaką mamy teraz.

Nie napisałam, że sami sobie możemy odpuszczać grzechy. Przeczytaj mojego posta jeszcze raz, bo widzę, że masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.

jarzyn
Nowicjusz

Wysłany: Pon Wrz 17, 2007 17:25   

Ja mam inne pytanie. Jak wytłumaczyć to:
kawałek z apokalipsy

10 I trzeci anioł zatrąbił:
i spadła z nieba wielka gwiazda, płonąca jak pochodnia,
a spadła na trzecią część rzek i na źródła wód.
11 A imię gwiazdy zowie się Piołun.
I trzecia część wód stała się piołunem,
i wielu ludzi pomarło od wód, bo stały się gorzkie.

Czy to znaczy, że woda zmieni się w absynt i ludzie przechleją się na śmierć?
Czy ten absynt będzie normalny 80%, czy wersja dla kobiet 50%?

Odpowiedz do tematu