forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak to wytłumaczyc?
Autor Wiadomość
Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 08:30   Jak to wytłumaczyc?

"I Ja wam powiadam: Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam. Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a kołaczącemu otworzą. "
Łk 11,1–13

To słowa z dzisiejszej Ewangeli, zasłyszanej w kościele. I mam następujące pytania: Każdy wierzący modli się o zdrowie. A przecież są wypadki, niepełnosprawni, inni cierpiący z powodu choroby aż do śmierci. "Proście, a będzie wam dane"? Czy może mi to ktoś wytłumaczyc? Tylko nie piszcie o symbolach i metaforach, błagam :) Czy znacie inne przykłady takich "anomalii"? Nie tylko z Pisma Świętego, lecz także z Koranu.
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 08:43   

A mi się wydaje, ze tu nie chodzi o wypadki, o choroby czy o uleczenie 9choć w jakimś stopniu na pewno i o to)
"Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat działą potajemnie, by udało ci się to osiągnąć.""Alchemik" paulo Coelho
Moze w tych słowach chodzi o to, o spełnianie swoich marzeń o sięganie po coś co wydaje nam się niemożliwe do osiągnięcia. Poza tym czyjaś smierć mogła nieść komuś "nowe życie". Śmierć nie jest końcem, a zmianą czegoś, my po prostu ciężko przyzwyczajamy się do tych zmian. Ja wiem, że teraz ktoś moze mi powiedzieć "ciekawe co by było jakby ktoś z twojej rodzziny zginął w jakimś wypadku." Pewnie bym cierpiała, płakała, przeklinała, mówiła, że to zdarzenie nie miało sensu. A może tak naprawde miało sens, bo komuś pomogło coś zrozumieć. Wiem, ze gmatwam, może przesadziłam w tym co piszę.
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania...

HEY

someone 
Początkujący
A czy to ważne?

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 08:57   

atos napisał/a:
To słowa z dzisiejszej Ewangeli, zasłyszanej w kościele. I mam następujące pytania: Każdy wierzący modli się o zdrowie. A przecież są wypadki, niepełnosprawni, inni cierpiący z powodu choroby aż do śmierci. "Proście, a będzie wam dane"? Czy może mi to ktoś wytłumaczyc? Tylko nie piszcie o symbolach i metaforach, błagam :) Czy znacie inne przykłady takich "anomalii"? Nie tylko z Pisma Świętego, lecz także z Koranu.

Dlaczego mamy nie wspominać o metaforach i symbolach, skoro całe Pismo Święte jest jedną wielką przenośnią? Pisma św. nie należy interpretować dosłownie. W przytoczonym przez Ciebie fragmencie raczej chodzi o łaskę Bożą. Jeśli będziemy o nią prosić i będziemy jej szukać, to Bóg otworzy nam drzwi do Królestwa Niebieskiego ;)

Vanilla Ice
Zaawansowany
Oświeceniowiec

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 09:04   

Znam wspanialy przyklad katolickiej bzdury (dyplomatycznie: anomalia)- czlowiek ma wolna wole, ale wszystko zalezy od woli Boga.

"ale kasia wam dosrała a wiedzieli że szymon mi się podobał" amen.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 09:20   

Vanilla Ice napisał/a:
czlowiek ma wolna wole, ale wszystko zalezy od woli Boga.

Co zależy od woli Boga? Tylko to czy da Ci szansę życia. Reszta to już jest Twoja wolna wola.
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Misha 
Moderator
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 10:04   

Cytat:
Znam wspanialy przyklad katolickiej bzdury (dyplomatycznie: anomalia)- czlowiek ma wolna wole, ale wszystko zalezy od woli Boga.

Masz rację, ale napisałeś to tak, jakby Bóg to był wieczny ciemiężyciel i hodowca niewolników.

To od woli Boga zależało, czy stworzy świat, człowieka itd.

Tak samo zresztą jak napisał Atos.

Vanilla Ice napisał/a:
anomalia

A nie paradoks ^^

"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.

Vanilla Ice
Zaawansowany
Oświeceniowiec

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 10:17   

Paradoks, racja.

atos napisał/a:
Co zależy od woli Boga? Tylko to czy da Ci szansę życia. Reszta to już jest Twoja wolna wola
W tym rzecz, ze nie. Po co modla sie ludzie o powodzenie blahej nawet operacji, o szczescie, dobre oceny? Przeciez Bog wg ich wiary "macza palce" we Wszystkim, totez Twoja nieco deistyczna wizja jest w pojeciu katolickim niesluszna.

"ale kasia wam dosrała a wiedzieli że szymon mi się podobał" amen.

B91 
Początkujący

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 10:52   

nawiazywac do "szukajcie a znajdziecie" :) szukalam szluga zeby rabnac babci i znalazlam :)

Podnieciłaś się? Bez takich pierdół na przyszłość. Jeszcze jeden raz i kolejny ost pójdzie.

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 11:02   

Co poniektórzy (nie pokazuję palcem na Vanilla Ice) mylą pojęcia. Wolna wola a Boża ingerencja to dwie różne sprawy. Wszak to z wolnej woli człowieka wynika to, że prosi Boga o pomoc, no nie? Bóg się z niczym nie narzuca i jak człowiek nie prosi, po prostu nie dostaje.

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 11:33   

mr.Radek napisał/a:
Co poniektórzy (nie pokazuję palcem na Vanilla Ice) mylą pojęcia. Wolna wola a Boża ingerencja to dwie różne sprawy. Wszak to z wolnej woli człowieka wynika to, że prosi Boga o pomoc, no nie? Bóg się z niczym nie narzuca i jak człowiek nie prosi, po prostu nie dostaje.

Czasem jak prosi też nie dostaje :P

HEY

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 12:16   

Szeche napisał/a:
Czasem jak prosi też nie dostaje

Ludzie myślą, że do Boga można mówić tak: "daj mi to i tamto i jeszcze trochę", a potem, jeśli nie przyjdzie od razu, to oznacza, że Bóg ich nie słucha. Poza tym jeśli ktoś prosi o złotego kadilaka czy porszhe, i w dodatku o willę z jezior4kiem, wiadomo, że tego nie dostanie. Jeśli prosimy o coś Boga, to o to, co jest nam naprawdę potrzebne. A willa z jeziorkiem do szczęścia nie jest potrzebna ;)
Oczywiste jest więc, że Bóg daje nam to, o co prosimy, jeśli jest nam to potrzebne, a mądry chrześcijanin, który nie modli się o pierdoły zawsze dostanie to, czego potrzebuje od Boga.

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 12:29   

Dobra, to teraz ja wyskocze z katolicką bzdurą; Są ustalone grzechy, ciężkie i mniej ciężkie, z których mam się spowiadać. Ze spowiedzią jeszcze by nie było problemu gdyby nie był potrzebny żal za grzechy. Nie moja wina, że pewnych rzeczy nie żałuję, bo czemu mam żałować czegoś, co nie jest moim zdaniem złe? Wyspowiadać bym się z tego już nawet mogła, ale bez żalu za grzechy spowiedź nic nie jest warta.

HEY

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 12:38   

No dobra, tylko co to ma do tematu?

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 12:40   

Autor prosi o różne dziwactwa, które zauważyliśmy w wierze? To ma wspólnego z tematem?

HEY

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 12:47   

Ach, przepraszam, myślałem, że to ma się do jednego nurtu ;) a ja uważam, że to żadne anomalia, może Ty po prostu jeszcze nie zauważasz zła w niektórych "nie-grzechach", ja ni zauważyłem żadnych anomalii w nauczaniu Kościoła.

Odpowiedz do tematu