Pomogła: 12 razy Wiek: 13 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4306 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 13:01 Kilka pytan
Tak mnie naszło na refleksje.
1. Co jest prawdziwe,a co nie ?
według słownika prawdziwy -zgodny z rzeczywistością, z prawdą.
Wiec co jest prawda, co jest rzeczywistością?
2. Sokrates twierdził,ze tylko człowiek madry moze byc naprawdę szczęśliwy. Co o tym myślicie?
3.Czym jest szczęście?
4."życie to wojna i przystanek chwilowy w podroży"
Zgadzacie sie z tym ?
(tak, tak mialam dzis na polskim lekcje o filozofach )
_________________ po prostu! w ogóle! na pewno! naprawdę ! nie z czasownikami piszemy OSOBNO !
"A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś ściskając Misiowi łapkę - Co wtedy?
-Nic wielkiego - zapewnił go Puchatek - posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha to ten ktoś nigdy nie znika tylko siedzi gdzieś i czeka na Ciebie."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
Prawdą jest że chce Ci się pic, rzeczywistością jest, że nie ma czego.
Aguś napisał/a:
2. Sokrates twierdził,ze tylko człowiek madry moze byc naprawdę szczęśliwy. Co o tym myślicie
Twierdzę, iż to nie prawda. Głupiec tkwi w przekonaniu, iż wszystko jest dobrze i nie zdaje sobie z wielu rzeczy sprawy. Mądry ma pojęcie o tym i nie jest już tak kolorowo.
Aguś napisał/a:
Czym jest szczęście?
Jak rzeczywistośc okazuje się fikcją ;- )
Aguś napisał/a:
."życie to wojna i przystanek chwilowy w podroży"
Zgadzacie sie z tym ?
Tak. Materia i cząsteczki ciągle krążą. Skoro jesteśmy zbudowani z cząsteczek, także.. ;]
Trudno to jednoznacznie zdefinowac. Nie zyjemy w Matrixie, więc świat jako taki jest prawdziwy. Jeśli zaś chodzi o prawdę, to znacznie bardziej skomplikowane.
Cytat:
2. Sokrates twierdził,ze tylko człowiek madry moze byc naprawdę szczęśliwy. Co o tym myślicie?
Czy ja wiem... jeśli człowiek nie posiądzie pewnej elementarnej wiedzy - o życiu, o śmierxi, o miłości, o siłach nadprzyrodzonych (o Bogu), szczęsliwy zapewne nie będzie. Jednak Einsteinem być nie trzeba
Aguś napisał/a:
3.Czym jest szczęście?
Sex, chps, rock&roll ;P
Szdczęście interpretuje każdy sobie sam, więc dla mnie szczęściem będzie siedzieć dwie godziny przed kompem i grać w Dawn of War, al dla kogo innego to będzie tak piekielnie nudne, że zaśnie po pięciu minutach. Lepiej postawić pytanie: jakie są fundamenty szczęścia, bo każdy ma b. podobne, jeśli nie takie same.
[ Dodano: Czw Paź 25, 2007 14:47 ]
Aguś napisał/a:
Pomogła: 12 razy Wiek: 13 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4306 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 13:50
mr.Radek napisał/a:
Nie zyjemy w Matrixie,
nie? a skad wiesz,ze to co jest teraz,ze Ty i to wszytko jest prawdziwe? Skad wiesz,ze nie zyjemy w Matrixie?
mr.Radek napisał/a:
Czy ja wiem... jeśli człowiek nie posiądzie pewnej elementarnej wiedzy - o życiu, o śmierxi, o miłości, o siłach nadprzyrodzonych (o Bogu), szczęsliwy zapewne nie będzie. Jednak Einsteinem być nie trzeba
a ja mysle,ze chodzi tu o mądrość zyciową, która wcale nie musi oznaczac samych 6 na świadectwie vel tytułu magistra, profesora itd.
_________________ po prostu! w ogóle! na pewno! naprawdę ! nie z czasownikami piszemy OSOBNO !
"A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś ściskając Misiowi łapkę - Co wtedy?
-Nic wielkiego - zapewnił go Puchatek - posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha to ten ktoś nigdy nie znika tylko siedzi gdzieś i czeka na Ciebie."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2863 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 13:55
Aguś napisał/a:
moim zdaniem prawdziwe jest to, co naturalne i niezmienne.
Aguś napisał/a:
nie zgadzam się. pamiętasz założony przeze mnie ostatnio temat? sama zetknęłam się z tym problemem. uważam się za osobą inteligentną i chyba jestem tak przez wielu postrzegana, ale nie zmienia to faktu, iż z drugiej mogą traktować mnie jak lizuskę, osobę przemądrzałą czy "kujonowatą", prawda? a nienawiść nie prowadzi do szczęścia.
co do owego cytatu, mogłabym więc polemizować.
Aguś napisał/a:
3.Czym jest szczęście?
Hmm... szczęście to moment, w którym możemy się czuć spełnieni. Wymarzona praca, wspaniały mąż, piękny dom z marzeń.
Aguś napisał/a:
chwilowy przystanek? nie. w moim mniemaniu życie jest ciągłą podróżą. Ciągle poznajemy nieznane nam wcześniej rzeczy, uczymy się czegoś nowego, zmieniamy światopogląd.
uff, faktycznie, filozoficzny temat.
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 13:59
mr.Radek napisał/a:
W sumie człowiek nie może być niczego pewny. Wyrżnę moją rodzinę - wszak mogą czychac na me życie. Tak samo zrobię z dziadkami.
aj, nie zrozumiales mnie nie o to mi chodzilo ale dobra, fakt, niczego nei mozna byc pewnym.
mr.Radek napisał/a:
Nie zyjemy w Matrixie,
nie? a skad wiesz,ze to co jest teraz,ze Ty i to wszytko jest prawdziwe? Skad wiesz,ze nie zyjemy w Matrixie?
Skoro potwierdzono istnienie innych wymiarów (Naukowcy z Oxfordu obliczyli to matematycznie), to pewien Matrix ma tu miejsce ;]
mr.Radek napisał/a:
Aguś napisał/a:
W sumie człowiek nie może być niczego pewny. Wyrżnę moją rodzinę - wszak mogą czychac na me życie. Tak samo zrobię z dziadkami.
Generalizujesz i nie łapiesz tego, co Aguś chciała Ci przekazac. To trochę bardziej pojęte, niż by Ci się zdawało.
mr.Radek napisał/a:
Imo są rzeczy w 100% pewne. Of kors niewiele ich, ale są.
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 14:39
mr.Radek napisał/a:
Imo są rzeczy w 100% pewne. Of kors niewiele ich, ale są.
hym. Na przyklad jakie ?
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 17:32
Wazelina napisał/a:
Jakie?
Aguś napisał/a:
hym. Na przyklad jakie ?
Oj, tego nie wiecie? Są 3 rzeczy pewne: śmierc, podatki, a trzeciej niestety nie pamietam
Aguś napisał/a:
. Co jest prawdziwe,a co nie ?
Co jest prawdą? Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Dla mnie prawdą jest coś, dla Ciebie jest to wierutnym kłamstwem. Nie ma jednego określenia dla słowa prawda, a tym samym prawdziwe. z pozoru prawdziwe dla Nas jest to, w co wierzymy. Z pozoru tylko jednak, bo ktoś inny ma już Nas w tym momencie za heretyka.
Aguś napisał/a:
Sokrates twierdził,ze tylko człowiek madry moze byc naprawdę szczęśliwy. Co o tym myślicie?
Myślę, że się mylił Kazdy trzezwo myślący człowiek wie, że prawdziwe szczęscie jest nieosiągalne. Jest jak horyzont. Możesz do niego dązyc, ale nie dojdziesz do niego nigdy. Na szczęscie składa się zbyt wiele składników i nie ma chyba człowieka, który spełnia te wszystkie warunki. Według mnie to idioci myślą że są szczęsliwi. Ale to wypływa z ich 'ograniczenia'. Cieszą się z jednej rzeczy, zapominając o 100 innych. popularnie nazywają się optymistami
Aguś napisał/a:
3.Czym jest szczęście?
Uczuciem błogości, zwykle osiągalnym tylko przez pewien krótki czas. Interpretujcie to sobie jak chcecie, bo od interpretacji właśnie zalezy jego rozumienie
Aguś napisał/a:
."życie to wojna i przystanek chwilowy w podroży"
Zgadzacie sie z tym ?
Tu już wchodzimy w sferę wiary. Sferę bardzo drażliwą, więc nie odpowiem
Aguś napisał/a:
(tak, tak mialam dzis na polskim lekcje o filozofach
Przed Nami się nic nie ukryje
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Rzeczywistość jest prawdą, a prawda rzeczywistością.
Aguś napisał/a:
2. Sokrates twierdził, ze tylko człowiek madry moze byc naprawdę szczęśliwy. Co o tym myślicie?
Zdecydowanie i kategorycznie się nie zgadzam! Czy osoba 'głupia' nie może być szczęśliwa? Każdy może być naprawdę szczęśliwy nie zależnie od tego jak kieruje swoim życiem...
_________________ "Serce nie jest przedmiotem łamiącym się łatwo, powtarzała sobie w duchu, wycierając ręcznikiem łzy. "
Trzecia to praca domowa ;P
Moim zdaniem, jeśli ktoś kieruje się zdrową logiką i poprawną uczuciowością, może w 100% ufać niektórym ludziom, no i - przede wszystkim (uwaga: dodatek dla wierzących) - Bogu.
Wazelina napisał/a:
Skoro potwierdzono istnienie innych wymiarów (Naukowcy z Oxfordu obliczyli to matematycznie), to pewien Matrix ma tu miejsce ;]
Pomógł: 2 razy Wiek: 17 Dołączył: 19 Sty 2007 Posty: 568 Skąd: Nie chcesz wiedzieć
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 20:10
mr.Radek napisał/a:
atos napisał/a:
śmierc, podatki, a trzeciej niestety nie pamietam
Trzecia to praca domowa ;P
Trzecie to to że prawnik Cię wydyma.
Aguś napisał/a:
według słownika prawdziwy -zgodny z rzeczywistością, z prawdą.
Wiec co jest prawda, co jest rzeczywistością?
A Prawdą to co niepodważalnie udowodnimy. A rzeczywistośc składa sie z "prawd" Reszta to tylko nasze subiektywne odczucia, bądź przypuszczenia.
Aguś napisał/a:
Aguś napisał/a:
3.Czym jest szczęście?
Dla niektórych mądrość jest szczęsciem. Dla mnie człowiek jest tym bardziej szczęśliwy im ma mniej "spraw" narzuconych mu, a nie sprawiajacych mu przyjemnosci.
Aguś napisał/a:
Zgadzacie sie z tym ?
Kolejna maksyma/sentencja/cytat, która w zależności od tego jak ją "ugryziemy" bedzie bełkotem lub błyskotliwym przesłaniem.
Jak dla mnie zycie to "wojna", ale nie chwilowy przystanek.
_________________ I zapłoną piekielnym ogniem wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatnośc na buffer overflowy ogromna. I zaprzestaną działania wasze routery, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.