no jak to jak to umysl nie czlowiek? a te wszystkie wartosci milosc, milowanie i takie tam? przeciez to jest od serca a nie umysl
Nie powiedziałem, że umysł to nie człowiek tylko, że Bóg prędzej jest umysłem, niż człowiekiem. Poza tym serce jest tylko symbolem miłości, a nie jej fizycznym siedliskiem. I tyczy się to wszystkich emocji, które są niewymierne i bezpośrednio nienamacalne. Wszystko to jest w sferze niematerialnej, w tej samej co Bóg.
chodzilo mi bardziej o dusze ale niewatpliwie w tym,co napisales jest troche racji, to musi byc polaczone ze soba znaczy umysl i dusza
_________________ "Idź za własnym, wewnętrznym światłem.
Nie wstydź się szaleństwa.
Mówisz, co chcesz, wtedy,
kiedy nie dbasz o to, kto słucha(...)"
"Wiesz, kto to jest Bóg?... Czasem zdarza Ci się, że kiedy czegoś bardzo pragniesz, to mówisz to tak jakby komuś... Bóg to ten koleś, który Cię wtedy olewa" ;]
Nie wierzę w Boga ale jeżeli miałabym go sobie wyobrazić to... nie potrafię opisać. Coś jakby przeznaczenie... wiem, że głupio to brzmi. Jak znajdę właściwe słowa to postaram się lepiej to opisać.
_________________ Żeby móc milczeć
Żeby móc milczeć tak
I wszystko powiedzieć
Żeby każdy zrozumiał mnie
Żeby każdy zrozumiał
Żeby każdy mógł zrozumieć mnie
"Wiesz, kto to jest Bóg?... Czasem zdarza Ci się, że kiedy czegoś bardzo pragniesz, to mówisz to tak jakby komuś... Bóg to ten koleś, który Cię wtedy olewa" ;]
Z pewnością nie olewa.. ale milczy.. bo słucha..
ale ludzie są egoistami i modlą się do Boga tylko jak czegoś im trzeba i myślą " pomodlę się to dostanę co chcę " i zazwyczaj chcą już,teraz ,zaraz..
nie na tym polega modlitwa to są raczej nasze próżne zachcianki nic dziwnego , że jak to nazwałeś Bóg je " olewa"
a Bóg na pewno nas wysłuchuje i w różnych postaciach spełnia nasze marzenia..
Nawet nie prosząc go o nic Bóg wie, że to chcesz ,bo on wie ,co w nas jest, zna nas na wylot.
Kiedyś ktoś powiedział " Modlitwa nie zmienia zamiarów Boga, ale zmienia tego ,który się modli" ...
_________________ "Idź za własnym, wewnętrznym światłem.
Nie wstydź się szaleństwa.
Mówisz, co chcesz, wtedy,
kiedy nie dbasz o to, kto słucha(...)"
Pomogła: 1 raz Wiek: 14 Dołączyła: 27 Sie 2008 Posty: 64
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 19:49
Wyobrażam sobie, że Bóg jest niewidzialny, że to jest taka dusza. Ale czasem oczami wyobraźni widzę twarz staruszka z siwą brodą, bo ciężko mi się modlić, rozmawiać z Kimś, jeśli Go nie widzę.
_________________ „Żółty lament ulicy, gdzie nie chodzi nikt.
Bije trwoga żaglami o codzienność szyb”
(Krzysztof Kamil Baczyński)