To, że religia jest reprezentowana przez kościół to nie znaczy że jedno to to samo co drugie. Jak religia może mieć przywódcę w ogóle? Jak miłość może mieć przywódcę. Czy cokolwiek innego? Faszyzm nie miał przywódcy, to faszyści go mieli.
To formalna część religii ma przywódcę. Tak się składa, że i w sprawach religijnych musi być porządek, a ten właśnie porządek zapewnia osoba reprezentująca. Papież to osoba a jednocześnie polityk, który ma zadanie reprezentować zdanie większości religijnej i zdanie moralne. Bo nie ma co się okłamywać Dalajlama czy papież to często żyjąca w danym czasie najbardziej moralna osoba. Co do papieży to wiem - jest tak dopiero od 150 - 200 lat z kilkunastoma epizodami w średniowieczu i renesansie, ale to już wina ówczesnych cezarów i władców Francji oraz Włoch. Tu też nazwa przywódca nie pasuje. To jest zwierzchnik kościoła danej wspólnoty.
_________________ Mądry jest ten kto wie czego nie wie!
Tak się składa, że i w sprawach religijnych musi być porządek, a ten właśnie porządek zapewnia osoba reprezentująca.
Wcale go nie zapewnia. Jak patrze na to co czyni kościół to płakać mi się chcę. W sprawach religii, a szczególnie katolickiej porządek powinno trzymać sumienie katolików i Biblia, bo to co wyczynia kościół, wcale nie jest porządkiem.
_________________ Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.
Żywych przykładów. Ale ja się domyślam - pieniądze, pedofilia i homoseksualizm wśród kapłanów. To właśnie jest Kościół - WSPÓLNOTA LUDZI WIERZĄCYCH! A nie wspólnota nieomylna. Jeżeli do Kościoła może wstąpić każdy, to ludzie parszywi też tam włażą. Jakby Kościół był ocenzurowany to by też było źle.
_________________ Mądry jest ten kto wie czego nie wie!
Żywych przykładów. Ale ja się domyślam - pieniądze, pedofilia i homoseksualizm wśród kapłanów. To właśnie jest Kościół - WSPÓLNOTA LUDZI WIERZĄCYCH! A nie wspólnota nieomylna. Jeżeli do Kościoła może wstąpić każdy, to ludzie parszywi też tam włażą. Jakby Kościół był ocenzurowany to by też było źle.
No i co.. myślisz, że to usprawiedliwia to, co się dzieje w kościele?
_________________ Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.