Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1644 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 20:12
Olla napisał/a:
- Czy za pomocą naszego rozumu możemy poznać Pana Boga?
-Dlaczego nie może byś sprzeczności między wiarą i rozumem?
-Co to znaczy stworzyć?
-Jaki skutek pociąga grzech pierwszych rodziców?
-W jakim sensie kościół jest jeden?
-Czym jest niebo?
-Czym jest piekło?
Czemu uważasz/uważacie je za bezsensowne? Na niektóre sam musiałbym się zastanowic głębiej, więc do łatwych nie należą.
Bierzmowanie to z założenia egzamin dojrzałości chrześcijanskiej. Więc w jakiś sposób tą dojrzałośc musimy okazac, prawda? Swoim zachowaniem oczywiście plus znajomością podstaw wiary.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Pomogła: 12 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1689 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 13:40
kosh napisał/a:
Neska napisał/a:
Chodzi Ci o to, że nie znam informacji z KKK, czy o to, że nie musiałam zdawać tych pytań?
o to i o to ,
To, że nie musiałam zdawać tych pytań, ani przed bierzmowaniem ani przed I Komunią Świętą, nie zwalnia mnie do tego, aby nie znać odpowiedzi na te pytania. Wiara to nie są suche regułki, ale jakieś podstawy trzeba mieć. Zresztą, korona przecież Ci z głowy nie spadnie, nic Ci to złego nie zrobi, a wręcz przeciwnie. Może pogłębić Twoją wiarę, może wpłynąć na lepsze rozumowanie.
Jeżeli nie chcesz się tego uczyć, to się nie ucz. Jak już mówiłam wcześniej, wszystkie sakramenty ( za wyjątkiem dwóch) zależą od naszej woli. Przecież nikt nie każe Ci przystępować do niego. Wykaż się dojrzałością, idź do księdza i powiedz, że nie chcesz być bierzmowana, że owszem, nie wykluczasz takiej możliwości później, ale jeszcze nie dojrzałaś do tej decyzji.
Ale nie, lepiej wkuć z przymusu te pytania, odwalić robotę, wykorzystać zasadę 'zakuć, zdać, zapomnieć' dla świętego spokoju rodziców, księdza, późniejszego ślubu, żeby nie było problemu. Dziwi mnie takie podejście. Bo jeśli ja nie odczuwam potrzeby chodzenia na spotkania przedmałżeńskie to po prostu na nie nie chodzę. Nie wykluczam, że za rok/miesiąc/a może i nawet tydzień nie pójdę do księdza i się nie zapiszę. Po prostu, jeśli nie chce, to tego nie robię. Moje umocnienie musi wynikać z wielkiej chęci ( nie tylko poprawy, ale i wzrastania w dobrym), a nie przymusu, albo 'bo co powiedzą inni'.
Zresztą, większość chrześcijan zadanie takie pytania czy to w szkole, oazie, czy rekolekcjach. Jeśli jesteś praktykującą i wierzącą katoliczką to zapewne na sporą część z nich znasz odpowiedź, więc w czym tkwi problem?
_________________ Myslovitz na październik:
Gdzie są moi przyjaciele?
Schowali się
Po różnych mrocznych instytucjach
Pożarła ich
Galopująca prostytucja
Gdzie są moi przyjaciele?
Bojownicy z tamtych lat
Zawsze było ich niewielu
Zawsze byłem sam!
Wiara to nie są suche regułki, ale jakieś podstawy trzeba mieć.
No właśnie, wiara to nie są suche regułki. Ja jeszcze miałam luz, bo religie w trzeciej klasie prowadził ksiądz(kiedy umiałeś to zdawałeś), ale osoby, których uczyła katechetka miały przerąbane z tymi pytaniami. Mieli się nauczyć na określony dzień na przykałd 30 pytań, jak nie umiałeś to cienko było z Tobą (co prawda ocena z religi sie nie liczy(ła), ale zachowanie chciałoby sie mieć dobre na koniec trzeciej klasy). Poza tym nauka tych pytań jakoś nic nie wniosła do mojego życia, uczyłam się tego na zasadzie ZZZ, nie zagłębiałam się w sens.
_________________ Odczuwamy trochę kaca,
że co było, to nie wraca,
jak ten kochaś, który zginął w sinej mgle.
Odczuwamy trochę żalu,
że tak wcześnie jest po balu,
kiedy noga się do tańca jeszcze rwie.
Chce się tańczyć, chce się walczyć,
a tu nagle - panie starszy,
zamykamy, zamykamy, tak czy nie?
(...)
Czasem kogoś ktoś spotyka,
siwa chandra nagle znika,
ktoś ubiera się w kolczyki z naszych łez...
Chwilę jest się w siódmym niebie,
potem wraca się do siebie... A.Osiecka "Szpetni czterdziestoletni"
Chyba mi nie powiesz, że katoliccy fundamentaliści nie wywierają presji na innowiercach lub niewierzących? Przecież oni naciskają, a niekiedy zmuszają do swojej wiary. Więc to pytanie ma sens.
_________________ Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.
Niejako państwo (swoboda religijna jest tylko na papierze, spróbuj w przedszkolu wypisać dziecko z lekcji Jedynej Słusznej Wiary TM) oraz rodzice (bo jestem niepełnoletni, to muszę).
Jasne, można to olać, ale generalnie na innowierców i ateistów w naszym kraju patrzy się inaczej niż na katolików.
[poza tym, dlaczego w państwie świeckim w Sejmie wisi krzyż? dlaczego w świeckich szkołach są msze na rozpoczecie roku?]
Chyba mi nie powiesz, że katoliccy fundamentaliści nie wywierają presji na innowiercach lub niewierzących? Przecież oni naciskają, a niekiedy zmuszają do swojej wiary. Więc to pytanie ma sens.
Nie wszędzie. A wręcz przeciwnie. Niekiedy wiara jest krytykowana przez innych, a osoby głębboko wierzace wręcz wyśmiewane. Dlatego szanuję osoby, które mimo wszystko potrafią się trzymać raz powiedzianego słowa, które potrafią głęboko wierzyć bez żądania dowodów. "Katoliccy fundamentaliści" wywierają wpływ na innowierców lub niewierzących? Nie większy niż oni na nich. To już raczej zależy od tego jaki jest człowiek.
Cytat:
Jasne, można to olać, ale generalnie na innowierców i ateistów w naszym kraju patrzy się inaczej niż na katolików.
Tak jak oni patrzą na katolików. To już nie zależy od wiary tylko od człowieka.
_________________ "...kiedy los wszystko zabierze mi
będę ta sama ta sama ta sama ...
... tak samo szczęśliwa...."
"Katoliccy fundamentaliści" wywierają wpływ na innowierców lub niewierzących? Nie większy niż oni na nich. To już raczej zależy od tego jaki jest człowiek.
tak i to bardzo wielki. Ja na żadnego fundamentalistę nie naciskam, bo nie ma sensu jakakolwiek rozmowa z nim.
Jenova napisał/a:
Niestety każdy musi przez to przejść.
Przez co, przez bierzmowanie?
_________________ Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.
Jeszcze nie byłem bierzmowany, ale nie mogę się doczekać tej chwili. Dziewczyno, do każdego sakramentu trzeba się przygotować. Bierzmowanie oznacza wkroczenie w dorosłość. Od tej chwili będziesz pełnoprawną chrześcijanką. Będziesz mogła zostać matką chrzestną, brać śluby itd. Od tej pory wiara się stanie twoją własnością i wtedy zdecydujesz co dlaej.
Ja nie czuję się niewolnikiem kościoła. Nikt mnie do niczego nie zmusza. Sam chcę uczęszczać na wszystkie nabożeństwa, bo przez to jestem bliżej Boga.
Pomogła: 6 razy Wiek: 16 Dołączyła: 15 Mar 2008 Posty: 254 Skąd: woj. dolnośląskie
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 16:43
Szymm napisał/a:
Jenova napisał/a:
Niestety każdy musi przez to przejść.
Przez co, przez bierzmowanie?
Tak przez bierzmowanie. Znaczy się jeśli ktoś nie chce to nie musi. Bierzmowanie wprowadza w dorosłe życie. No i jak ktoś nie weźmie bierzmowania to trudno mu później będzie wziąć ślub
_________________ Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi,
bo nie jesteś sam...