forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
niewolnictwo?
Autor Wiadomość
Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Pią Lis 30, 2007 20:12   

Olla napisał/a:
- Czy za pomocą naszego rozumu możemy poznać Pana Boga?
-Dlaczego nie może byś sprzeczności między wiarą i rozumem?
-Co to znaczy stworzyć?
-Jaki skutek pociąga grzech pierwszych rodziców?
-W jakim sensie kościół jest jeden?
-Czym jest niebo?
-Czym jest piekło?

Czemu uważasz/uważacie je za bezsensowne? Na niektóre sam musiałbym się zastanowic głębiej, więc do łatwych nie należą.

Bierzmowanie to z założenia egzamin dojrzałości chrześcijanskiej. Więc w jakiś sposób tą dojrzałośc musimy okazac, prawda? Swoim zachowaniem oczywiście plus znajomością podstaw wiary.
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

kosh 
Nowicjusz
lokata Anuśka :)

Wysłany: Pią Lis 30, 2007 21:00   

Olla napisał/a:
-Czym jest piekło?

- stan wieczniej kary

Olla napisał/a:
-Czym jest niebo?

- miejsce gdzuie aniołowie i święci cieszą się wiecznym szczęsciem ^^ hihi;P

Olla napisał/a:
W jakim sensie kościół jest jeden?

- jeden bo ma : jednego najwyższego pastrza, udziela tych samych sakramentów i coś tam jeszcze,.

Neska napisał/a:
Chodzi Ci o to, że nie znam informacji z KKK, czy o to, że nie musiałam zdawać tych pytań?

o to i o to ,

mam gdzieś, co o mnie myślisz.
mam głęboko gdzieś, co o mnie mówisz.
mam baardzo głęboko gdzieś, to czy mnie lubisz.

..... - zakochana:) R;*
techno, trance house !

Neska 
Uzależniony
Zakochana w Paryżu.

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 13:40   

kosh napisał/a:
Neska napisał/a:
Chodzi Ci o to, że nie znam informacji z KKK, czy o to, że nie musiałam zdawać tych pytań?

o to i o to ,
To, że nie musiałam zdawać tych pytań, ani przed bierzmowaniem ani przed I Komunią Świętą, nie zwalnia mnie do tego, aby nie znać odpowiedzi na te pytania. Wiara to nie są suche regułki, ale jakieś podstawy trzeba mieć. Zresztą, korona przecież Ci z głowy nie spadnie, nic Ci to złego nie zrobi, a wręcz przeciwnie. Może pogłębić Twoją wiarę, może wpłynąć na lepsze rozumowanie.
Jeżeli nie chcesz się tego uczyć, to się nie ucz. Jak już mówiłam wcześniej, wszystkie sakramenty ( za wyjątkiem dwóch) zależą od naszej woli. Przecież nikt nie każe Ci przystępować do niego. Wykaż się dojrzałością, idź do księdza i powiedz, że nie chcesz być bierzmowana, że owszem, nie wykluczasz takiej możliwości później, ale jeszcze nie dojrzałaś do tej decyzji.
Ale nie, lepiej wkuć z przymusu te pytania, odwalić robotę, wykorzystać zasadę 'zakuć, zdać, zapomnieć' dla świętego spokoju rodziców, księdza, późniejszego ślubu, żeby nie było problemu. Dziwi mnie takie podejście. Bo jeśli ja nie odczuwam potrzeby chodzenia na spotkania przedmałżeńskie to po prostu na nie nie chodzę. Nie wykluczam, że za rok/miesiąc/a może i nawet tydzień nie pójdę do księdza i się nie zapiszę. Po prostu, jeśli nie chce, to tego nie robię. Moje umocnienie musi wynikać z wielkiej chęci ( nie tylko poprawy, ale i wzrastania w dobrym), a nie przymusu, albo 'bo co powiedzą inni'.
Zresztą, większość chrześcijan zadanie takie pytania czy to w szkole, oazie, czy rekolekcjach. Jeśli jesteś praktykującą i wierzącą katoliczką to zapewne na sporą część z nich znasz odpowiedź, więc w czym tkwi problem?

Gdzie są moi przyjaciele?
Schowali się
Po różnych mrocznych instytucjach
Pożarła ich
Galopująca prostytucja

Gdzie są moi przyjaciele?
Bojownicy z tamtych lat
Zawsze było ich niewielu
Zawsze byłem sam!

Szehe 
Boss
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 13:50   

Neska napisał/a:
Wiara to nie są suche regułki, ale jakieś podstawy trzeba mieć.

No właśnie, wiara to nie są suche regułki. Ja jeszcze miałam luz, bo religie w trzeciej klasie prowadził ksiądz(kiedy umiałeś to zdawałeś), ale osoby, których uczyła katechetka miały przerąbane z tymi pytaniami. Mieli się nauczyć na określony dzień na przykałd 30 pytań, jak nie umiałeś to cienko było z Tobą (co prawda ocena z religi sie nie liczy(ła), ale zachowanie chciałoby sie mieć dobre na koniec trzeciej klasy). Poza tym nauka tych pytań jakoś nic nie wniosła do mojego życia, uczyłam się tego na zasadzie ZZZ, nie zagłębiałam się w sens.
Odczuwamy trochę żalu,
że tak wcześnie jest po balu,
kiedy noga się do tańca jeszcze rwie.
Chce się tańczyć, chce się walczyć,
a tu nagle - panie starszy,
zamykamy, zamykamy, tak czy nie?
(...)
Czasem kogoś ktoś spotyka,
siwa chandra nagle znika,
ktoś ubiera się w kolczyki z naszych łez...
Chwilę jest się w siódmym niebie,
potem wraca się do siebie...
A.Osiecka "Szpetni czterdziestoletni"

Eve 
Amator

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 13:51   

Jak komuś nie pasuje to "niewolnictwo" to niech zmieni wiare a nie marudzi.

antonij
Nowicjusz

Wysłany: Czw Gru 27, 2007 12:52   

:zly: :respekt: :peace: :ganja: :nana: :mur: :yahoo: :nunu: :nunu: :olaboga: :mlotek: :mlotek: :mlotek: :mlotek:

[ Dodano: Czw Gru 27, 2007 12:55 ]
:yahoo:
swieta nie po to by cos kupowac
ale dawac

lol, powiedziałabym Ci, gdzie sobie takie posty możesz wsadzić.

Spartacus
Nowicjusz

Wysłany: Sob Sty 12, 2008 15:15   

Jakie niewolnictwo, kto wam każe?

Szymm 
Znawca

Wysłany: Nie Sty 27, 2008 14:05   

Spartacus napisał/a:

Chyba mi nie powiesz, że katoliccy fundamentaliści nie wywierają presji na innowiercach lub niewierzących? Przecież oni naciskają, a niekiedy zmuszają do swojej wiary. Więc to pytanie ma sens.
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Cici 
Moderator
Shan'do

Wysłany: Nie Sty 27, 2008 14:26   

Spartacus napisał/a:

Niejako państwo (swoboda religijna jest tylko na papierze, spróbuj w przedszkolu wypisać dziecko z lekcji Jedynej Słusznej Wiary TM) oraz rodzice (bo jestem niepełnoletni, to muszę).
Jasne, można to olać, ale generalnie na innowierców i ateistów w naszym kraju patrzy się inaczej niż na katolików.
[poza tym, dlaczego w państwie świeckim w Sejmie wisi krzyż? dlaczego w świeckich szkołach są msze na rozpoczecie roku?]

@last.fm

jennifer 
Początkujący

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 23:16   

Szymm napisał/a:
Chyba mi nie powiesz, że katoliccy fundamentaliści nie wywierają presji na innowiercach lub niewierzących? Przecież oni naciskają, a niekiedy zmuszają do swojej wiary. Więc to pytanie ma sens.

Nie wszędzie. :/ A wręcz przeciwnie. Niekiedy wiara jest krytykowana przez innych, a osoby głębboko wierzace wręcz wyśmiewane. Dlatego szanuję osoby, które mimo wszystko potrafią się trzymać raz powiedzianego słowa, które potrafią głęboko wierzyć bez żądania dowodów. "Katoliccy fundamentaliści" wywierają wpływ na innowierców lub niewierzących? Nie większy niż oni na nich. To już raczej zależy od tego jaki jest człowiek.
Cytat:
Jasne, można to olać, ale generalnie na innowierców i ateistów w naszym kraju patrzy się inaczej niż na katolików.

Tak jak oni patrzą na katolików. To już nie zależy od wiary tylko od człowieka.

Jenova 
Amator

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 00:13   

kosh napisał/a:
BadGirl napisał/a:
Chcę to ide do Kościoła, nie chcę to nie idę.

,
przez te głupie bierzmowanie ;/ muszę chodzić, bo muszę mieć podpis księdza, ze byłam ;/

Skoro uważasz bierzmowanie za głupie to nie idź do niego :PP
Niestety każdy musi przez to przejść.

Szymm 
Znawca

Wysłany: Nie Mar 16, 2008 00:16   

jennifer napisał/a:
"Katoliccy fundamentaliści" wywierają wpływ na innowierców lub niewierzących? Nie większy niż oni na nich. To już raczej zależy od tego jaki jest człowiek.

tak i to bardzo wielki. Ja na żadnego fundamentalistę nie naciskam, bo nie ma sensu jakakolwiek rozmowa z nim.
Jenova napisał/a:
Przez co, przez bierzmowanie?
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Tomek2
Nowicjusz

Wysłany: Nie Mar 16, 2008 00:58   

Jeszcze nie byłem bierzmowany, ale nie mogę się doczekać tej chwili. Dziewczyno, do każdego sakramentu trzeba się przygotować. Bierzmowanie oznacza wkroczenie w dorosłość. Od tej chwili będziesz pełnoprawną chrześcijanką. Będziesz mogła zostać matką chrzestną, brać śluby itd. Od tej pory wiara się stanie twoją własnością i wtedy zdecydujesz co dlaej.
Ja nie czuję się niewolnikiem kościoła. Nikt mnie do niczego nie zmusza. Sam chcę uczęszczać na wszystkie nabożeństwa, bo przez to jestem bliżej Boga.

Jenova 
Amator

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 16:43   

Szymm napisał/a:
Jenova napisał/a:
Przez co, przez bierzmowanie?

Tak przez bierzmowanie. Znaczy się jeśli ktoś nie chce to nie musi. Bierzmowanie wprowadza w dorosłe życie. No i jak ktoś nie weźmie bierzmowania to trudno mu później będzie wziąć ślub ;-)

Tomek2
Nowicjusz

Wysłany: Nie Mar 16, 2008 16:48   

Jenova, twój post ,, każy musi przez to przejść" stawiałbierzmowanie, jako coś strasznego. A tak nie jest.

Odpowiedz do tematu