Pomogła: 16 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4696 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 15:14 nowocześni księża
czy u was w parafii też są księża, którzy mają własne strony internetowe, fotoblogi, gg i maile? Czy uważacie to za normalne zjawisko? A strony internetowe parafii? Norma czy przegięcie?
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus
Pomogła: 8 razy Wiek: 17 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 1086 Skąd: Mexico City
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 15:17
Nie widzę nic dziwnego w tym ze ksiądz posiada gadu czy tam maila.
W parafii to nie
wątpię ze proboszcz potrafi w ogóle kompa wałczyć, chociaż cuda się zdarzają xDD
That life has brought me here, where I am"
Pomogła: 13 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1730 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 15:19
Miałam księdza, który zapraszał ministrantów na co miesięczne rozgrywki w Diablo. Wiem, że gg posiadają, o mailu to nawet nie wspomnę, nawet moja parafia ma własną stronę internetową. Cóż, media są dla każdego. Jakoś nie dziwi mnie fakt posiadania poczty czy komunikatora.
_________________ Myslovitz na grudzień:
Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 15:42
mnie to na początku dziwiło, ksiądz z Oazy, podający wszystkim jej uczestnikom numery? A teraz już jest to normą. Na mszach w kazaniu czytają nam swoje sms-y, przytaczają ich treści podczas nauk do bierzmowania... powoli wszystko staje się normą. W sumie internet też dla ludzi a księża mogą się wymieniać informacjami, poglądami z innymi kapłanami na świecie:D czekajmy tylko, jak zrobią spowiedź przez internet... tego to chyba bym nie przeżyła:D Na stronie internetowej parafii hm... ona jest głównie przeznaczona do poszczególnych grup parafialnych, bo normalny parafianin nie przegląda jej na porządku dziennym a nawet nie wie o jej istnieniu.
A.Camus
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Maj 2007 Posty: 1233
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 17:30
Cytat:
czy u was w parafii też są księża, którzy mają własne strony internetowe, fotoblogi, gg i maile?
Nie, ale mamy księdza który, gdy go o to poprosisz, da ci papierosa bo pali.
Monique napisał/a:
Czy uważacie to za normalne zjawisko?
całkiem normalne, ksiądz to człowiek, a wszystko jest dla ludzi
Monique napisał/a:
A strony internetowe parafii?
Też taka mamy
Monique napisał/a:
Norma czy przegięcie?
Norma :] kościoły idą z duchem czasu
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Pomogła: 13 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1730 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 18:49
Monique napisał/a:
a stronie internetowej parafii hm... ona jest głównie przeznaczona do poszczególnych grup parafialnych, bo normalny parafianin nie przegląda jej na porządku dziennym a nawet nie wie o jej istnieniu.
Otóż to. Weszłam raz, bo babcia była zafascynowana i chciała siebie zobaczyć w internecie ( potem spać nie mogła, że cały świat będzie ją teraz widział). Z jednej strony dobrze, że księża mają dostęp do internetu, można się z nimi skontaktować. Nie zawsze ci, którzy uczą w szkołach są zdolni do przekazania wiedzy religijnej, a taki ksiądz internetowy może okazać się wspaniałym słuchaczem, zawsze doradzi i pomoże.
Ale spowiedź? Nie, nie. Wystarczą mi te internetowe cmentarze..
_________________ Myslovitz na grudzień:
Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...
To wygodne. W mojej kalsie mamy numer naszego księdza i zawsze można zadzwonić, zapytać się czy będzie lekcja Poza tym gg to też norma, niektórzy z mojej klasy urządzają sobie z księdzem dyskusje na necie
_________________ Dziekuje Panie że mieszczę się w standardzie,
że nie wystaje za nawias.
Lecz czemu mi dałeś marną mysią wiarę. Przeczuwam klęske już na wstępie...
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania... HEY
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 22:49
a nam katechetka to na maila przesyła lekcje:) to jest moim zdaniem nieuniknione, ze kiedyś tam będą spowiedzi przez sieć.
A.Camus
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 11:54
jest dużym plusem, dopóki księża nie zaczną przekraczać tej granicy między normą a przegięciem. łatwo jest to zrobić. Ja wręcz boję się tych przyszłych czasów na płaszczyźnie kościoła...
A.Camus
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Maj 2007 Posty: 1233
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 15:14
Monique napisał/a:
Ja wręcz boję się tych przyszłych czasów na płaszczyźnie kościoła...
Ja się nie boję xD zmieniają się tylko księża, religia i zasady panują takie same od hmmm... wielu, bardzo wielu lat ;]
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2863 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 15:20
Monique napisał/a:
czy u was w parafii też są księża, którzy mają własne strony internetowe, fotoblogi, gg i maile? Czy uważacie to za normalne zjawisko? A strony internetowe parafii? Norma czy przegięcie?
szczerze? z takowym jeszcze się nie spotkałam, ale...
Cytat:
nowocześni księża
temat dobry.
Mam w rodzinie dwóch wujków księży. No dobra, wujków tylko z nazwy, ale to długa historia.
Mogę się założyć, że gdybyście spotkali jednego z nich, na pewno nie powiedzielibyście, że to zakonnik. Jest znaną osobistością w Polsce, bywał tu, tu, i jeszcze tam - wiedza po prostu porażająca... Na jego urodziny zapraszani są różni prezydenci nie prezydenci, więc obeznany w polityce także. Kolekcjonuje starocie, bardzo lubi też miecze - moje ulubione to takie samurajskie. W ogóle zdarza mu się bluźnić, szczególnie na PiS.
A drugi... zapalony podróżnik. Pojedzie wszędzie tam, gdzie może.
Uważam więc, że 'nowocześni księża' istnieją. Ale to i dobrze - Polska potrzebuje kolorytu, bo ostatnio coś go straciła.
Monique:* napisał/a:
czekajmy tylko, jak zrobią spowiedź przez internet...
Yeeah, fajna sprawa taka spowiedź na gg.
Super! Mi się juz nie chce chodzić do kościoła na spowiedź w ogóle Ci niektórzy księża na mnie krzyczą, a tak siadam przed kompem i chwile później jestem wyspowaidana xD
No Moniko xD Ty wiesz najlepiej że tacy księża są i myślę że Plewka nie jest wyjątkiem Z jednej strony mówimy o konserwatywnym Kościele a z drugiej mamy świadomość że kościół się zmienia i idzie z duchem czasu.
_________________ "Bo ja mam tylko jeden świat
Słońce, góry, pola, wiatr
I nic mnie więcej nie obchodzi
Bom turystą się urodził..."
"Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko" Anatol France