Cóż, z tego co czytałam i oglądałam, Bóg nigdy nie odpowiadał wprost udzielając prostych odpowiedzi, tj. tak lub nie. Zawsze to musiała być odpowiedź naokoło, wymagająca głębszego zastanowienia.
Oto moje pytania:
~ Dlaczego pozwalasz ludziom, by niszczyli naszą planetę?
~ Dlaczego nie uśmiercisz złych ludzi od razu, nim wyrządzili krzywdę komuś?
~ Czy dobro zawsze jest trudne w realizacji?
~ Dlaczego pozwalasz ludziom złym w ogóle się narodzić?
~ Czemu nie chcesz mi się pokazać i udowodnić, że istniejesz?
_________________ Więc chodź... pomaluj mój świat
na żółto i na niebiesko
~ Dlaczego pozwalasz ludziom, by niszczyli naszą planetę?
29 I rzekł Bóg: «Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem. 30 A dla wszelkiego zwierzęcia polnego i dla wszelkiego ptactwa w powietrzu, i dla wszystkiego, co się porusza po ziemi i ma w sobie pierwiastek życia, będzie pokarmem wszelka trawa zielona». I stało się tak.
Księga Rodzaju 1, 29-30
A więc Bóg dał nam pod władanie to co stworzył i kazał tym zarządzać dobre. Jeżeli ingerowałby w to co robimy nie dopełniłby do końca swej obietnicy.
Cytat:
~ Dlaczego nie uśmiercisz złych ludzi od razu, nim wyrządzili krzywdę komuś?
Bo dał nam wszystkim wolną wolę. Nie może zabić, bo okazałby ingerencję w nasze życie. Mamy żyć tak, aby być dobrymi. Ciężko to zrozumieć, ale ci zabici z ręki złego stają się świętymi w niebie.
Cytat:
~ Czy dobro zawsze jest trudne w realizacji?
To ty powinnaś sobie dopowiedzieć na to pytanie, sama
Cytat:
~ Dlaczego pozwalasz ludziom złym w ogóle się narodzić?
Nie ma ludzi, którzy z góry są źli i którzy z góry są dobzi To my decydujemy o drodze swojego życia.
Cytat:
~ Czemu nie chcesz mi się pokazać i udowodnić, że istniejesz?
Jeżelibyś z nim rozmawiała to wiedziałabyś, że istni9eje, więc pytanie nie miałoby sensu
Pozwoliłem sobie odpowiedzieć na niektóre pytanie, nie dlatego, że uważam siebie za Boga A dlatego, że Bóg już w Piśmie nam na nie odpowiedział....
_________________ Mądry jest ten kto wie czego nie wie!
Bo dał nam wszystkim wolną wolę. Nie może zabić, bo okazałby ingerencję w nasze życie.
to po co mamy się do niego modlić, jak i tak nie będzie ingerował?...
Nie o tym tutaj rozmawiamy.
Mnich.
_________________ Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.