Pomógł: 2 razy Wiek: 17 Dołączył: 19 Sty 2007 Posty: 580 Skąd: Nie chcesz wiedzieć
Wysłany: Nie Cze 15, 2008 21:57 Pewnego razu na pustyni
Witajcie, dzisiejszą rozprawke filozoficzną sponoruje Morituri. Mam nadzieje, ze skumkacie o co mi kumka:)
Jesteście na pustyni, nie ma ludzi, ani zwierząt, ani niczego świadomego. Macie możliwość zrobienia czegoś doskonałego. Czy dokonalibyście tego "wielkiego" czynu tylko sami dla siebie? Dajmy na to najszybciej ułozyli kostkę Rubika, wydeklamowali najlepiej piekny wiersz, ale nikt by tego nie zauważył, nie zostałoby to nagrane ani odnotowane. Czy jest sens namalowania najlepszego obrazu na świecie na zasadzie "sztuka dla sztuki"? Podjelibyście się zbudowania najwspanialszego i największego domu na pustynii, tylko dla tego żeby istniał? Czy świadomość tego, że przynajmniej jedna osoba(Ty) bedzie mogła podziwiać(lub doswiadczyć) doskonałości, jest wystarczająca by podejmować próby stworzenia go ?
_________________ I zapłoną piekielnym ogniem wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatnośc na buffer overflowy ogromna. I zaprzestaną działania wasze routery, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.
Pomogła: 1 raz Wiek: 17 Dołączyła: 29 Kwi 2008 Posty: 172 Skąd: Türkiye
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 09:18
Nie zrobiłabym tego gdyby dana rzecz miała istnieć tylko dla mnie, gdybym tylko ja mogła ją oglądać, dotykać, podziwiać...Nie miałoby to najmniejszego sensu dla mnie, nie potrafiłabym się tym wszystkim cieszyć. Tak samo jak gdybym mogła mieć wszystkie bogactwa tego świata a nie mogłabym się z nikim nimi podzielić...Na co było by mi to złot, klejnoty, drogocenna biżuteria, pałace w każdym zakątku świata? Najpiękniejsze stało by się zupełnie bezużyteczne...
Pomogła: 12 razy Wiek: 18 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 1005 Skąd: Krosno !
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 10:45
hmmm, jak dla mnie to zalezy o jaka rzecz chodzi. Kostki rubika to bym napewno nie składała, ale jezeli chodzi o jakis obraz czy wiersz, to dlaczego nie? Skoro teraz tez to robie i chowam do szulfady i nikt tego nie ogląda?
Ale tak czy siak, nie ma to najwiekszego sensu. Jak robic to robic dla kogos a nie dla siebie.
_________________ Bo we mnie jest seks,
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
On mi biodra opływa, wypełnia mi biust,
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
Ja bym sobie wybudował jakiś zajedwabisty dom....normalnie dzieło sztuki. Jeszcze takiego na tym świecie nie ma.
Teraz troche fantasy
Potem przytjechalo by UFO i robili by sobie zdjęcia i sprzedali by je na bałuckim
To zależy od człowieka, jak pojmuje swoje szczęście i satysfakcję. Jeżeli w pełni będzie spełniony i usatysfakcjonowany swoim dziełem, kiedy do szczęścia i pełnej satysfakcji wystarczy mu to, że jemu się spodoba, to zrobi coś takiego. Jeżeli natomist potrzebuje uznania innych świadomych istot, to nie będzie widzał celu w tworzeniu czegoś doskonałego.
_________________ Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.
Pomógł: 4 razy Wiek: 18 Dołączył: 19 Lis 2007 Posty: 626 Skąd: z meliny
Wysłany: Sob Cze 21, 2008 19:40
Kapeć, pewnie, że dla innych oddycham. Jak będę oddychał to będę żył i będę mógł spłodzić potomka, czyli przyczynię się do rozwoju ludzkości, a tak w ogóle to AVE SATAN& WÓDKA > ALL.
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4710 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Pon Lip 14, 2008 08:37
to zależy. kostki rubika nie złożyłabym, bo nie lubię. może napisałabym książkę, pamiętniki czy coś w tym stylu. namalowała obraz, żeby mieć widok tego, co wcześniej mnie otaczało, zanim dotarłam na pustynię? A i jeżeli kompletnie nic by tam nie było, zorganizowałabym krzyż.
_________________ We stand in awe, we've created life
With arms wide open
Under the sunlight
Welcome to this place
I'll show you everything
With arms wide open
Taka praca dla samego siebie, jakos nie ma sensu. To móglby być obraz którego nikt nigdy nie zobaczy oprócz mnie. To moze być lekarstwo na egzotyczną chorobę, której użyć mogłabym tylko ja. Po co tworzyć coś co nie przyda się nikomu innemu. Wolałabym stworzyć coś dalszego od ideału ale co by było dostępne i dla innych ludzi.
_________________ Odczuwamy trochę kaca,
że co było, to nie wraca,
jak ten kochaś, który zginął w sinej mgle.
Odczuwamy trochę żalu,
że tak wcześnie jest po balu,
kiedy noga się do tańca jeszcze rwie.
Chce się tańczyć, chce się walczyć,
a tu nagle - panie starszy,
zamykamy, zamykamy, tak czy nie?
(...)
Czasem kogoś ktoś spotyka,
siwa chandra nagle znika,
ktoś ubiera się w kolczyki z naszych łez...
Chwilę jest się w siódmym niebie,
potem wraca się do siebie...
Tylko powiedz, tylko powiedz,
gdzie to jest?A.Osiecka "Szpetni czterdziestoletni"
Jeśli miałabym zrobić coś tylko dla mnie, to zrobiłabym wino owocowe, ale nawet ono nie byłoby idealne, bo wiadomo, że wszystko smakuje lepiej, kiedy się tym dzieli z przyjaciółmi. Tak więc, powędrowałabym co prędzej gdzieś, gdzie spotkałabym moich przyjaciół i zrobiła masę nieidealnych rzeczy, które stałyby się idealne, tylko dlatego, że byłyby owocem (a więc i częścią) owej przyjaźni.
Reasumując- codziennie robię coś fajnego, ale nie daje mi to tyle satysfakcji, ile robienie czegokolwiek z ludźmi, których kocham.
Pomógł: 3 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 953 Skąd: Od mamy
Wysłany: Pią Lip 18, 2008 21:00
Szehe napisał/a:
Taka praca dla samego siebie, jakos nie ma sensu.
Szeche, sęk wtym, że nigdy nie jesteśmy sami i nic nie robimy dla siebie.
Szehe napisał/a:
To móglby być obraz którego nikt nigdy nie zobaczy oprócz mnie. To moze być lekarstwo na egzotyczną chorobę, której użyć mogłabym tylko ja. Po co tworzyć coś co nie przyda się nikomu innemu.
Inaczej, zrobiłabyś to AŻ dla siebie.
Szehe napisał/a:
Wolałabym stworzyć coś dalszego od ideału ale co by było dostępne i dla innych ludzi.
Też bym tak wolał, ale skoro jestem tylko ja to co mam wsadzić palec w pupę i nic nie robić? Bezczynność jest jeszcze gorsza.
_________________ Kpić z filozofii to filozofować naprawdę - Blaise Pascal
Rzeczy piękne są trudne - Platon
Błąd jest przywilejem filozofów, tylko głupcy nie mylą się nigdy - Sokrates