Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 19:57
Mr.David91 napisał/a:
To może w takim razie odpowiedz mi czym wg Ciebie jest dusza?
Czyż dusza nie jest właśnie tym, co odróznia Nas od zwierząt? Co ogranicza Nas przed niepotrzebnym zabijaniem innych? czy nie poprzez duszę rozpoznajemy róznicę pomiędzy dobrem, a złem? gdyby nie dusza, człowiek byłby najlepiej rozwiniętym zwierzęciem. Panami świata. Takim dinozaurami, tylko że sporo mniejszymi A tak jeśteśmy ludzmi, stworzeniem Bozym*. Bo chyba tylko to chroni Nas przed 'zezwierzęceniem'. Zaprzeczysz?
* dodatek do wersji dla wierzących
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 14:51
Mr.David91 napisał/a:
atos, To co napisałeś jest kwestią intelektu ;]
Raczej wiary i własnego światopoglądu. Inteligencja nie ma tu nic do rzeczy
Mr.David91 napisał/a:
Więc napisz mi konkretnie czym jest dusza wg Ciebie
To świadczy o inteligencji Myślisz, że dostaniesz konkretną definicję, odpowiedż? Mylisz się, bo dusza ludzka dla każdego człowieka czym innym, wiec nia ma dla Niej określenia uniwersalnego. Mogę napisac co ja rozumiem pod tym terminem, lecz Ty już będziesz (wielce prawdopodobne) miał inne zdanie.
Dla mnie dusza jest czymś (bo nie można tego zaliczyc do żadnej grupy) co dostaliśmy od Boga, czym zostaliśmy przez Niego wyróżnieni. To cząstka Nas, w moim mniemaniu jest nawet nasze sumienie.
To jest moja 'definicja' z którą możesz się nie zgadzac. Masz do tego prawo
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 16:47
Mr.David91 napisał/a:
Ty wierzysz w boga i masz dusze! Ja nie wierze i nie mam ;]
I bardzo dobrze. Po co komu forum gdyby wszyscy się zgadzali?
Mr.David91 napisał/a:
Ale jakoś mimo tego nie zabijam bez przyczyny - jak Ty to napisałeś...
Teraz się czepiasz Napisałem to w porównaniu do zwierząt, nie do tych co nie wierzą w Boga. Szanuję Twoje poglady, więc ty uszanuj moje I nie łap mnie za słówka
Po co Bóg stworzył świat? Jesli jest wszechmogący i przewidywalny, to przecież wiedział, jak się to wszystko potoczy.
Bo później byś sie wkurzał że nie miałeś szansy przeżyć swojego życia
Mr.David91 napisał/a:
Ja sam nie jestem w stanie tego pojąć
Sie nie dziwię bo chyba nikt tego nie pojmuje. Taki dialog:
-Świat powstał przypadkowo
-Aha. Coś przez przypadek wybuchło. Później przez przypadek powstały planety które dokładne krążą po swoich orbitach. Przez przypadek powstały organizmy żywe które mają dokładnie zbudowane wszystkie układy. To jakiś niezły przypadek
Wazelina napisał/a:
Co z głodem na świecie, bólem
Bo ból hartuje i uzależnia. Jakbyś miał syna to byś zanim nie gonił i go nie nianiczył tylko mu pozwolił chodzić własnymi ścieżkami. Pozwolił byśmu przewracać się i podnośić po to aby dorósł
Po co ?????
"Bo Bóg stworzył ludzi nie po to aby być kochanym ale po to aby kochał". Ludzie sami wybrali grzech. Dla mnie Jezus jest wszystkim i czuje jego obecność
Mam prośbe do wszystkich szukających i nie wierzących. Jeden jedyny raz poproście Boga aby pomógł wam uwierzyć. Potrwa to 20 sekund i nic wam nie zaszkodzi
Tobie natomiast nie zaszkodziłoby używanie słownika ortograficznego. Pare sekund dla jednego wyrazu i wszyscy będa zadowoleni.
Szeche
_________________ Optymizm jest kamieniem filozoficznym. Wszystko czego się dotknie zamienia w złoto.
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 18:57
Szukający napisał/a:
Bo później byś sie wkurzał że nie miałeś szansy przeżyć swojego życia
Nie może byc mowy o tym, że 'wkurzałbym się' bo nie byłoby takiej sytuacji. gdyby Nas Bóg nie stworzył - nie wiedzielibyśmy co Nas ominęło. tylko teraz pytanie: Co się z Nami działo przed stworzeniem świata? Bo 'Bóg stworzył świat dla człowieka'. Czyli musiał byc wtedy człowiek. Przynajmniej jako dusza/glina/coś podobnego. Pytanie: co?
Szukający napisał/a:
Bo ból hartuje i uzależnia
Z tym że hartuje - zgadzam się. Ale uzależnia? normalny człowiek dązy do unikania bólu. Stwierdzenie że ból uzależnia jest stwierdzeniem co najmniej sadystycznym
Szukający napisał/a:
Jakbyś miał syna to byś zanim nie gonił i go nie nianiczył tylko mu pozwolił chodzić własnymi ścieżkami. Pozwolił byśmu przewracać się i podnośić po to aby dorósł
Lecz w pewnym momencie mógłby już nie wstac z powodu ran jakich odniósł. Czasami potrzebna jest pomoc; taka ręka która pokaże Nam co jak robic.
Nie by ło nas.
Bóg stworzył świat dla nas, co nie wyklucza tego, że najpierw stworzył świat. Hmmm... czy jakbyś miał dziecko, to czekałbyś z kupieniem dlań łóżeczka, kolyski, wózka i innych do narodzin? Wtedy trzeba by było wszystko b. szybko kupić, a tak to sie przygotujesz. Teraz czaisz?
atos napisał/a:
Z tym że hartuje - zgadzam się. Ale uzależnia?
No coś z tym uzależnianiem faktycznie nie tak
atos napisał/a:
Lecz w pewnym momencie mógłby już nie wstac z powodu ran jakich odniósł. Czasami potrzebna jest pomoc; taka ręka która pokaże Nam co jak robic.
I taką pomoc człowiek otrzymuje. Miewałem w swym życiu gorsze momenty, kiedy nier byłem taki święty. I miałem wypadek... po którym wszystko się zmieniło. To jest pomoc, gdy zbłądzimy w wierze.
Co do bardziej materialiostycznej pomocy - człowiek też ją otrzymuje od Boga cały czas a w szczególności, gdy jest człekowi b. potrzebna. Naprawdę.
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 10:40
mr.Radek napisał/a:
Hmmm... czy jakbyś miał dziecko, to czekałbyś z kupieniem dlań łóżeczka, kolyski, wózka i innych do narodzin? Wtedy trzeba by było wszystko b. szybko kupić, a tak to sie przygotujesz. Teraz czaisz?
Twój przykład jest lipny Bo nie widzisz jednej istotnej różnicy. Dziecko zostało poczete (pominmy w jaki sposób ) i było oczekiwane. Mozna powiedziec, że z ludzmi było podobnie. ale rodzice od pewnego momentu oczekiwali go, bo wiedzieli że dziecko jest w drodze. A Bóg jak sam napisał w Biblii "stworzył swiat dla człowieka". Nie odwrotnie. Najpierw był człowiek, a potem świat.czaisz?;)
teraz ja to Ci wytłumaczę na przykładzie. Masz te swoje 14 wiosen i jesteś młody. Ale kupujesz jutro czy za 2 dni kołyskę, bo przecież za 10 lat bedziesz Ojcem. czyli robisz coś w sposób odwrotny, niespodziewany. tak samo jest z Bogiem. "Stworzył świat dla człowieka" czyli człowiek musiał istniec wcześniej niż świat. pytanie tylko w jakiej formie?
Koba napisał/a:
Cytat:
Co się z Nami działo przed stworzeniem świata?
Byliśmy w planach
Jesli jesteś katolikiem, to zauważ, że twoje stwierdzenie przeczy Biblii. "Bóg stworzył świat dla człowieka".
Atosie, jakżesz masz wąskie horyzonty Bóg wiedział, że stworzy ludzi, ale żeby nie rozerwałą ich próżnia kosmiczna musiał dlań stworzyć najpierw miejsce zamieszkania. Czaisz?
Zakładasz, że Bóg stworzył sobie świat łot tak, a potem jakby po namyśle dodał dopiero człowieka. Błąd. Nie wiem, dlaczego myślisz, że jeśli coś się robi dla kogoś, ten ktoś najpierw musi się pojawić... Bo z Bogiem sprawa przestawia się właśnie tak, jak napisałem.
Bo ból hartuje i uzależnia. Jakbyś miał syna to byś zanim nie gonił i go nie nianiczył tylko mu pozwolił chodzić własnymi ścieżkami. Pozwolił byśmu przewracać się i podnośić po to aby dorósł
Jestem kobietą, zwracaj się więc jak do kobiety, kolego co pisac nie umie.
Cytat:
"Bo Bóg stworzył ludzi nie po to aby być kochanym ale po to aby kochał". Ludzie sami wybrali grzech. Dla mnie Jezus jest wszystkim i czuje jego obecność
A ja tak nie sądzę. Buddyści odcinają się od tego pięknego świata stworzonego przez Boga..hm ?
Poza tym, może to człowiek stworzył grzech, ale Bóg go zaakceptował, czyli poniekąd ma tu trochę swoich palców w tym. Prawda?
atos napisał/a:
Szukający napisał/a:
Bo ból hartuje i uzależnia
Z tym że hartuje - zgadzam się. Ale uzależnia? normalny człowiek dązy do unikania bólu. Stwierdzenie że ból uzależnia jest stwierdzeniem co najmniej sadystycznym
Racja. Buddyści np.
atos napisał/a:
Szukający napisał/a:
Jakbyś miał syna to byś zanim nie gonił i go nie nianiczył tylko mu pozwolił chodzić własnymi ścieżkami. Pozwolił byśmu przewracać się i podnośić po to aby dorósł
Właśnie. To co pisze Szukający, to mi tu pachnie trochę świętojebliwą perwerą.
Speedy napisał/a:
Bynajmniej takie jest moje zdanie .
Przynajmniej*
Boże...
Cytat:
Atosie, jakżesz masz wąskie horyzonty Bóg wiedział, że stworzy ludzi, ale żeby nie rozerwałą ich próżnia kosmiczna musiał dlań stworzyć najpierw miejsce zamieszkania. Czaisz?