Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 18:30 Po kiego ciula to wszystko? :)
Pytanie do tych którzy nie wierzą w Boga: kto/co i po co stworzył świat i człowieka? Ewolucja? Coś innego?
Pytanie do tych, co wierzą w Boga:
Po co Bóg stworzył świat? Jesli jest wszechmogący i przewidywalny, to przecież wiedział, jak się to wszystko potoczy. Że będzie musiał znosic te wszystkie upokorzenia, a w końcu ześle na Ziemię swego Syna. Nudziło mu się? Napiszecie, że nie. Że zrobił to z miłości do człowieka, ale zanim stworzył świat, nie mogło byc mowy o żadnym człowieku. Co sie z Nami działo wczesniej? Jak sądzicie? "Bóg kocha i zna każdego człowieka oddzielnie" - cytat z Biblii. Zatem musiało sie coś z Nami dziac zanim trafiliśmy na ten 'padoł'. Pytanie:Co?
I po co Bóg stwotzył szatana? Może nie stworzył, ale czemu Go nie zniszczył? Czyż życie nie byłoby prostsze? Świat bez zła, tylko dobro. A może nie wierzycie w szatana?
Zapraszam do dyskusji.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Po co?
Żeby mieć towarzystwo istot żywych, żemy móc kogoś odbarować miłością. Bóg - jak sam opowiedziałeś - wiedział, jak sie wsio z góry potoczy i dlatego może chciał nas stworzyć, my nam w tym życiu dopomóc. W sumie nudno by było Mu samemu, nie? A cóż, żeśmy grzeszni? Grzeszni ludzie też zasługują na miłość.
Pytanie do tych którzy nie wierzą w Boga: kto/co i po co stworzył świat i człowieka? Ewolucja? Coś innego?
Czyli do mnie...
Ja sam nie jestem w stanie tego pojąć... Właściwie to nie wiem po co żyje, nie widze, żadnego sensu w swoim istanieniu. No bo jakie ono może mieć sens skoro po śmierci to co przeżyliśmy nie bedzie mialo żadnego znaczenia. Nie wierze w to, że mamy dusze i pójdziemy do nieba itp.
Może ktoś mi spróbuje wytlumaczyć? Tylko prosze nie mówcie mi, że istanieje sobie jakiś stary dziadek w niebie i patrzy na nas z góry...
i dlatego może chciał nas stworzyć, my nam w tym życiu dopomóc.
Heh, nie no teraz to się uśmiałam. Niepoprawnie to napisane. Stworzył nas tylko po to, żeby nam dopomóc w życiu? Czyli co niby zrobic? Co z głodem na świecie, bólem? Ale no tak..Bóg tylko wymyślił nas sobie, żebyśmy sobie dobrze żyli..
mr.Radek napisał/a:
A cóż, żeśmy grzeszni? Grzeszni ludzie też zasługują na miłość.
Zależy co nazywasz grzechem. W jednej kulturze dana rzecz to grzech, w innej nie grzech. Także nie mierz wszystkiego jedna miarką.
Jak dla mnie Bóg nie stworzył świata, lecz to był Wielki Wybuch, no ale jeśli miałabym to podczepiac pod Boga, sądzę że dlatego, że takie było jego przeznaczenie, taka jakby praca.
A jeśliby podejśc do tego trochę inaczej: był wielkim egoistą, stworzył nad po to, abyśmy go wielbili, gdyby nas nie stworzył, nie miałby kto go nazywac Bogiem.
No, no widzę kolejny temat przy którym można rozruszać swoje szare komórki.
Na początku trzeba przyjąć punkt widzenia, jak to wszystko postrzegamy. No bo nie można wszystkiego opierać na Biblii, do obiektywnego zdania na ten temat powinno się również odwołać do innych żródeł, takich jak nauka, nasze przemyślenia, ale to już swoją drogą.
Po co ktoś stworzył świat? Po to żebyśmy żyli, dawali potomstwo. Może powinnyśmy zacząć od tego, że człowiek tak naprawdę mógł by nigdy nie istnieć, gdyby nie ten kataklizm, gdyby nie dinozaury, może to dinozaury miały żyć na naszej planecie, a my jesteśmy takim 'bonusem' w całym naszym świecie? Nad tym też warto się zastanowić.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 11:18
Koba napisał/a:
Religia to rodzaj duchowego alkoholu
Wazelina napisał/a:
Jak dla mnie Bóg nie stworzył świata
Jeśli już o Bogu i szatanie mowa, to macie o tym trochę złe pojęcie. Wielu ludzi wierzy w Boga. Ale czy zauważyliście jak niedużo jest tych którzy równocześnie wierzą w szatana? Szatan to sprytna bestia Jemu nie chodzi o to, aby to on był zły. To ludzie mają byc zli. I to jest największym sukcesem szatana. Ze ludzie przestali w Niego wierzyc. Że stwiają Go w jedej linii z Mikołajem i dziadkiem Mrozem. Jeśli ktoś uwierzy, że nie ma szatana, więc nie ma również zła, a to z kolei zaciera granicę pomiedzy dobrem a złem i sprawia że ludzie nie boją się kary. Tak moi kochani: zło na tym świecie nie jest zasługą szatana, a brak naszej wiary w Niego.
strawberryshake napisał/a:
Ludzie nie są robotami. Bóg dał nam możliwość wyboru.
Adam... Adam. Napisz jaką ty 'wielką' decyzję podjęłaś w swoim zyciu, że piszesz o wolnej woli.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Pomogła: 7 razy Wiek: 22 Dołączyła: 11 Wrz 2007 Posty: 1078 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 20:41
atos napisał/a:
Po co Bóg stworzył świat? Jesli jest wszechmogący i przewidywalny, to przecież wiedział, jak się to wszystko potoczy. Że będzie musiał znosic te wszystkie upokorzenia, a w końcu ześle na Ziemię swego Syna. Nudziło mu się?
Tego po co stworzyl Swiat nie wiem i sie raczej nie dowiemy.
Bog nie kieruje nami, sami dokonujemy wyboru, wiec z tym przewidywaniem tez tak nie zawsze jest prawda.
Bog wystawia nas probie. Gdyby zycie bylo sielanka to skad bysmy wiedzieli kto jest zly, a kto dobry?
mr.Radek napisał/a:
Grzeszni ludzie też zasługują na miłość.
Wszyscy jestesmy grzeszni, wiec nie rozumiem stwierdzenia "Grzeszni ludzie też ".
Mr.David91 napisał/a:
Nie wierze w to, że mamy dusze i pójdziemy do nieba itp.
Skoro nie mamy duszy to jak w jaki sposob myslimy, czujemy itd?
atos napisał/a:
Jeśli już o Bogu i szatanie mowa, to macie o tym trochę złe pojęcie. Wielu ludzi wierzy w Boga. Ale czy zauważyliście jak niedużo jest tych którzy równocześnie wierzą w szatana? Szatan to sprytna bestia Jemu nie chodzi o to, aby to on był zły. To ludzie mają byc zli. I to jest największym sukcesem szatana. Ze ludzie przestali w Niego wierzyc. Że stwiają Go w jedej linii z Mikołajem i dziadkiem Mrozem. Jeśli ktoś uwierzy, że nie ma szatana, więc nie ma również zła, a to z kolei zaciera granicę pomiedzy dobrem a złem i sprawia że ludzie nie boją się kary. Tak moi kochani: zło na tym świecie nie jest zasługą szatana, a brak naszej wiary w Niego.
Ja wierze w Szatana. A gdyby nie bylo zla to nie odroznialibysmy dobra.
_________________ "Sprawiedliwość ma oczy i fiskalną kasę.
Podstawowe wartości spłonęły jak papier"