Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 17:46
Olla napisał/a:
Więc ja uważam że może i jest jakieś tam przeznaczenie ale to my dogłębnie nad nim decydujemy.
Co to za przeznaczenie, nad którym to my mamy władzę? Bo chyba nie zrozumiałem
BadGirl napisał/a:
Nie zgodzę sie z wszystkim co napisałes ale nie o to chodzi... chodzi mi o to czym według ciebie jest zabójstwo : przeznaczeniem czy przypadkiem??
Bardzo ciekawe pytanie. Jeśli przeznaczeniem, to przeczy to istnieniu Boga, bo Bóg nie mógł 'zaplanowac' zabójstwa, a jesli przypadek, to oznacza to, że każdy z Nas jest potencjalnym zabójcą. trzymałbym się 2 wersji
A można zmienic przeznaczenie? Czy np. jesli komus pisane jest że do końca życia ma byc bezdomny, to nawet jeśli będzie się bardzo starał i chciał, czy w końcu przestanie nim byc?
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Maj 2007 Posty: 1233
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 18:49
atos napisał/a:
A można zmienic przeznaczenie? Czy np. jesli komus pisane jest że do końca życia ma byc bezdomny, to nawet jeśli będzie się bardzo starał i chciał, czy w końcu przestanie nim byc?
ja myślę że tak. Jeżeli taki człowiek no nie wiem, pojdzie do jakiegoś ośrodka, postara się o pracę, nie mówię a jakiejś ekstra pracy, to w końcu da radę kupić lub wynająć jakieś mieszkanie. Według mnie nasze życie zależy od nas samych, od naszych wyborów...
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Atos, tak, tak wiem że trudno mnie zrozumieć.
Sądzę że jest przeznaczenie ale jeśli się nie nauczysz na spr. to wiadome jest że 5 nie dostaniesz. No ale myślę że jeśli chodzi o miłość to karzdzemu jest ktoś przeznaczony, że karżdemu jest przeznaczona jakaś przyszłość.
_________________ Oh, Somewhere over the rainbow way up high
And the dream that you dare to, why, oh why can't I? I...?
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 20:03
Olla napisał/a:
Sądzę że jest przeznaczenie ale jeśli się nie nauczysz na spr. to wiadome jest że 5 nie dostaniesz.
To jest akurat logiczne xD chociaż mozna mieć takiego farta i chociaż sie nic nie umiało dostać 5
Olla napisał/a:
No ale myślę że jeśli chodzi o miłość to karzdzemu jest ktoś przeznaczony, że karżdemu jest przeznaczona jakaś przyszłość.
A jeżeli osoba która jest mi przeznaczona w ogólne mnie nie zainteresuje?? co wtedy??
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 20:15
Cytat:
BadGirl, jeśli jest Ci przeznaczone to anpewno Cię zainteresuje bo jest Ci przeznaczona. Rozumiesz?
Nieee xD ale no dobra, zakochałam się w osobie mi przeznaczonej, ślub, huczne wesele, rok, drugi, na trzeci rok mąż mnie zdgradza
przypadek czy przeznaczenie??
Nie powiedziała bym że zdrada jest przypadkie ale czy to przeznaczenie też bym tego nie powiedziała nazwała bym to po prostu chęcią czegoś nowego jakieś zmiany ale to nie jest ani przypadek ani przeznaczenie.
_________________ Oh, Somewhere over the rainbow way up high
And the dream that you dare to, why, oh why can't I? I...?
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 20:24
Olla napisał/a:
Nie powiedziała bym że zdrada jest przypadkie ale czy to przeznaczenie też bym tego nie powiedziała nazwała bym to po prostu chęcią czegoś nowego jakieś zmiany ale to nie jest ani przypadek ani przeznaczenie.
Czyli przypadek xD nie było to zaplanowane, a jednak to się stało. Człowiek to zrobił z własnej woli, może trochę podkuszony przez szatana.
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 20:33
VonMe napisał/a:
A może przeznaczenie z przypadku...? Jakby na to nie patrzeć-to los na który (nie)stety nie mamy wpływu...
Ja uważam że mamy. To ten człowiek zdecydował że chce np. przespać się z tą kobietą... Nikt mu nie kazał.
[ Dodano: Czw Lis 29, 2007 21:34 ]
Olla napisał/a:
Ale zdrady w ogóle nie można nazwać przypadkiem. Ale równierz wątpie żeby było to przeznaczenie. To porostu wybór człowieka...
No można to i tak nazwać xD czyli że sami z własnej woli zrobiliśmy to :]
W przeznaczenie wierże, szczególnie dziś 30 listopada
Tak na serio może i coś tam jest nam przeznaczone, ale nie sądzę żebyśmy w ogóle nie mieli na to wpływu.
Kiedyś się zastanawiałam, np idąc do szkoły, mam do wyboru dwie drogi, którą powinnam iść żeby spotkało mnie coś dobrego? Przeraża mnie myśl, że przez to że skręcę w prawo a nie w lewo może się okazać że straciłam coś bardzo ważnego w moim życiu. Jeżeli przeznaczenie jest nieuniknione a my nie mamy na nie w ogóle wpływu to świat jest straszny.
Co do przeznaczenia, jest jedna dobra piosenka Anny M Jopek "A gdybyśmy nigdy się nie spotkali"
Macie linka, bo ją uwielbiam (jakby ktoś był ciekawy)
http://teza.wrzuta.pl/aud...ie_nie_spotkali "...I gdyby nas nic nie łączyło wcale, a wspólny los wahał się. Kto postanawia że jedyny raz na ziemi, na jedną chwilę ty i ja..."
_________________ Dziekuje Panie że mieszczę się w standardzie,
że nie wystaje za nawias.
Lecz czemu mi dałeś marną mysią wiarę. Przeczuwam klęske już na wstępie...
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania... HEY
Przeraża mnie myśl, że przez to że skręcę w prawo a nie w lewo może się okazać że straciłam coś bardzo ważnego w moim życiu.
Mnie też zawsze przerażała taka myśl. Całe życie podejmujemy decyzje. I nawet te najmniejsze mogą mieć ogromny wpływ na to, co będzie. Np. nauczę się na sprawdzian => mimo to dostaje 1 => uznaję, że nie warto się uczyć skoro i tak dostaje 1 => przestaje się interesować danym przedmiotem
albo uznaje, że na następny naucczę się lepiej => jednak przed sprawdzianem rozpamiętuje, że z ostatniego mimo dobrego przygotowania dostałam 1 => spada poczucie pewności => z kolejnego dostaje 1 => itd.
Przyczyna => skutek. A co by było, gdybym nie dostała tego 1?? Oczywiście sytuacja czysto teoretyczna (nie dostałam chyba nigdy 1 ze sprawdzianu ) Ale co by było gdyby? Gdybym polubiła ten przedmiot? Może dalej bym się go uczyła, studiowała? Zdobyła powiązany z nim zawód? Spotkała osoby, które również się tym interesują? Jedna mała decyzja, a tyle konsekwencji. Czasem mnnie to po prostu przytłacza.
_________________ "...kiedy los wszystko zabierze mi
będę ta sama ta sama ta sama ...
... tak samo szczęśliwa...."
samobójstwo jest zależne od człowieka które je popełnia. Ta osoba ma rozchwianą psychikę. To nie przypadek bo one nie istniej. Przeznaczenie raczej też nie. Tak właściwie można powiedzieć. Człowiek który popełnia samobojstwo odwraca się od przeznaczenia. Bóg nie chce abyśmy sobie odbierali życie. A on wszystkim kieruje.
_________________ Uśmiechnij sie, a świat usmiechnie sie do ciebie:):)