forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przeznaczenie czy przypadek?

Życiem rządzi:
przeznaczenie
40%
 40%  [ 4 ]
przypadek
60%
 60%  [ 6 ]
Głosowań: 10
Wszystkich Głosów: 10

Autor Wiadomość
jennifer 
Początkujący

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 17:45   Przeznaczenie czy przypadek?

Czy wierzycie w przeznaczenie czy uważaccie, że życiem rządzi przypadek? Benjamin Disraeli kiedyś powiedział:
"Człowiek konsekwentny wierzy w przeznaczenie, człowiek kapryśny w przypadek."
Czy zgadzacie się z tą opinią?

Życie kształtują nasze decyzje. W sumie każda odgrywa jakąś rolę. Nie podoba mi się, że coś rządzi moim życiem (przeznaczenie), ale też nie mogę uwierzyć, żeby życiem rządził przypadek. Jeśli miałabym zdecydować to chyba wolę przeznaczenie. Czasem mam uczucie, jakby to, co zrobiłam musiało się stać. Czasem jest tak, że jeśli w przeszlości bym czegoś nie zrobiła to w teraźniejszości nie poradziłabym sobie z czymś innym. Skomplikowane. A jaka jest Wasza opinia?

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Nie Lis 25, 2007 20:35   

Bardzo ciekawy temat.
Zakładając że życiem rządzi przeznaczenie, to niejako stoimy na straconej pozycji. Cokolwiek nie zrobimy to z góry jesteśmy skazani na porażkę. Z góry mamy zaplanowane nasze zycie. nie podoba mi się takie podejście. podejście w którym nasze starania z góry skazane są na porazkę, bo ktoś chciał inaczej. Z drugiej strony wierząc w Boga, tym samym wierzymy w przeznaczenie. bardzo ciekawe.

Ja trzymam sie wersji, a raczej chciałbym wierzyc, że nasze życie nie zalezy od przypadku czy przeznaczenia, lecz od nas samych. Każdy sobie rzepkę skrobie ;)
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Rado 
Początkujący
Lirimaer

Wysłany: Nie Lis 25, 2007 22:26   ...

Każdy jest kowalem własnego losu :PP
Według mnie, życiem nie rządzi przeznaczenie, bo za dużo popełniamy głupot i błędów, które nie mają żadnego celu. Jeżeli coś byłoby nam z góry przeznaczone w jakims celu, to nie moglibyśmy sobie pozwolić na bezsensowne głupoty.
Przypadek? Już bardziej, lecz też nie do końca. Zdarzają nm się rzeczy przypadkowe, które mają bardzo duży wpływ na nasze życie, ale generalnie, to my decydujemy jak się ono potoczy w miarę naszych możliwości.
Nie jest to przypadek, lecz też nie przeznaczenie. Coś pomiędzy.

jennifer 
Początkujący

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 10:23   

atos napisał/a:
Zakładając że życiem rządzi przeznaczenie, to niejako stoimy na straconej pozycji.

Ale czasem to może podnieść na duchu, bo niezależnie od tego, jaką głupotę popełnimy to przecież i tak to się tak samo skończy. Właśnie dlatego czasem skłaniam się, że życiem rządzi przypadek.

Rado napisał/a:
Według mnie, życiem nie rządzi przeznaczenie, bo za dużo popełniamy głupot i błędów, które nie mają żadnego celu.

Skąd wiesz, że nie mają?? ;) Kiedyś często żałowałam całego swojego życia, że byłam jaka byłam, że tyle czasu marnowałam na rzeczy, które są zbędne, na rozmyślania, które nic nie przyniosły, na użalanie się nad sobą... Teraz czuję wreszcie, ze niczego w życiu nie żałuję, bo to sprawiło, że jestem jaka jestem, że jestem silniejsza niż byłam kiedyś. Nadal popełniam błędy, głupoty, ale potrafię o nich myśleć jako o nauczce na przyszłość, nie kontemplować ich tylko żyć dalej, patrzeeć na nie z innej perspektywy. Czyli wszystko co dotad zrobiłam miało jakiś cel. To, że kiedyś nie darzyłam ludzi zbytnim zaufaniem sprawiło, że teraz popadłam w drugą skrajność (naiwność). Popełniłam przez to błęddy, które powinny mnie nauczyć, że nie warto każdeggo obddarzać zaufaniem. Ale moją decyzją jest, że wolę się na kimś zawieść niż żałować, że nie zaufałam. To, co mogłoby się wydawać moim wielkim błędem, nauczyło mnie dystansu do siebie. Także to chyba miało sens.
Ale się rozpisałam ... ;P

Aniołek 
Maniak
Optymistka xD

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 13:16   

Ja uważam, ze ,y sami kierujemy swoim życiem... To tylko od nas zależy jak sie zachowamy w danej sytuacji, którą drogą pójdziemy... Z kim spędzimy resztę życia też zależy od nas... Samobójcy sami siebie zabijają, nie ma tu miejsca na przypadek xD takie jest moje zdanie :P
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

Rado 
Początkujący
Lirimaer

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 14:41   

jennifer napisał/a:

Rado napisał/a:
Według mnie, życiem nie rządzi przeznaczenie, bo za dużo popełniamy głupot i błędów, które nie mają żadnego celu.

Skąd wiesz, że nie mają?? ;)
(...)
To, co mogłoby się wydawać moim wielkim błędem, nauczyło mnie dystansu do siebie. Także to chyba miało sens.

Ja tego nie wiem. To są tylko moje domysły :)
Myślę tak, ponieważ na codzień robimy wiele rzeczy, które (może tylko pozornie, choć nie sądzę) nie mają głębszego celu. Przykłady? Zmywanie naczyń... wiem, wiem, że przez to zdobywamy nowe doświadczenia, ale jeżeli robisz to poraz tysięczny, to nic nowego z tego nie ma. Jeżeli istaniałoby coś takiego jak przeznaczenie, to wszystkie rzeczy powinny mieć na celu dojście do końca życia i spełnienie wyznaczonej nam roli. Nie byłoby miejsca na bezsensowne czynnosci, które tylko mogą nam w tym przeszkodzić.
Lecz powtarzam jeszcze raz, że są to tylko i wyłącznie moje przemyślenia :)

agusia_93 
Maniak
Nieoryginalnie.

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 16:49   

Moim zdaniem naszym życiem rządzi przypadek. Choć tak jak napisali niektórzy poprzednicy w większości to my mamy wpływ na to co zrobimy i jak wykorzystamy nasze życie. W większości wypadków i w większości naszego życia przypadek i przeznaczenie tak na prawdę nie uczestniczą, uczestniczymy my sami i wiele zależy przede wszystkim od nas. ;)
jednak wciąż pragnę Cię mocno tak
tamtych dni mi brak
z Tobą chwil mi brak
zabijasz mnie kiedy zabierasz moje marzenia

Andrzej99 
Nowicjusz

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 20:20   

wg. mnie przypadków nie ma. Wszysko ma swój sens który nadaje Bóg. To on wszystkim kieruje :) Oczywiście to moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać:P

kosh 
Nowicjusz
lokata Anuśka :)

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 20:27   

wg mnie wszystko jest kwestią przypadku :)
ale dlatego, że jestem chrześcijanką powinnam sądzić, że
życiem kieruje przeznaczenie:) Bóg tak chce , i tak jest . ;x

ale to strasznie "śliski" temat:)

mam gdzieś, co o mnie myślisz.
mam głęboko gdzieś, co o mnie mówisz.
mam baardzo głęboko gdzieś, to czy mnie lubisz.

..... - zakochana:) R;*
techno, trance house !

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Pomogła: 26 razy
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 22:01   

jennifer napisał/a:
"Człowiek konsekwentny wierzy w przeznaczenie, człowiek kapryśny w przypadek."
Czy zgadzacie się z tą opinią?

Wazelina ma to w tyłku. Ma swoje poglądy i nie wierzy w coś, co powiedział gosc patrząc na parę osób i sobie zgeneralizował.
Ja wyznaję zasadę Einsteina. Życie to ciąg przyczynowo-skutkowy. Jest przyczyna, która wzięła się z jakiegoś skutku, który był przyczyną innego. I tak w kółko. My jesteśmy kowalami losu. Jedna przyczyna i skutek zderza się z innymi, to daje kolejny ciąg przyczyn i skutków i tak to leci.

Aniołek 
Maniak
Optymistka xD

Wysłany: Wto Lis 27, 2007 12:59   

kosh napisał/a:
ale to strasznie "śliski" temat:)

oj tak xD bardzo śliski xD trzeba wybierać pomiędzy wiarą a rozumem :P

Andrzej99 napisał/a:
wg. mnie przypadków nie ma. Wszysko ma swój sens który nadaje Bóg. To on wszystkim kieruje :)

No ale skoro tak sądzisz, to odpowiedz mi tylko czy samobójcy się zabijają dlatego że Bóg tak chciał??

żeby nie było że się czepiam... chce tylko usłyszeć co on o tym myśli :P
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

Andrzej99 
Nowicjusz

Wysłany: Wto Lis 27, 2007 13:44   

zabójca to osoba która nie wierzy w Boga i go nie kocha. Bóg daje namżycie abyśmy sie nim cieszyli a nie poto abyśmy je sobie odbierali. Mówiłem Bóg kieruje wszyskim tak... ale nie można zapomnieć o szatanie. On czasem manipuluje ludźmi. Mimo że Bóg chce mam pomóc przez przypadki to wy tego nie doceniamy i odpychamy Boga. LUdzie sami siebie zabijają Bóg im w tym nie pomoga a wręcz odwrotnie. Człowiek który popełnia samobójstwo nie chce tej pomocy.

[ Dodano: Wto Lis 27, 2007 13:45 ]
tej pomocy... POmocy BOga

Aniołek 
Maniak
Optymistka xD

Wysłany: Wto Lis 27, 2007 14:11   

Andrzej99 napisał/a:
zabójca to osoba która nie wierzy w Boga i go nie kocha. Bóg daje namżycie abyśmy sie nim cieszyli a nie poto abyśmy je sobie odbierali. Mówiłem Bóg kieruje wszyskim tak... ale nie można zapomnieć o szatanie. On czasem manipuluje ludźmi. Mimo że Bóg chce mam pomóc przez przypadki to wy tego nie doceniamy i odpychamy Boga. LUdzie sami siebie zabijają Bóg im w tym nie pomoga a wręcz odwrotnie. Człowiek który popełnia samobójstwo nie chce tej pomocy.

[ Dodano: Wto Lis 27, 2007 13:45 ]
tej pomocy... POmocy BOga

Nie zgodzę sie z wszystkim co napisałes ale nie o to chodzi... chodzi mi o to czym według ciebie jest zabójstwo : przeznaczeniem czy przypadkiem??

kosh 
Nowicjusz
lokata Anuśka :)

Wysłany: Wto Lis 27, 2007 18:03   

BadGirl napisał/a:
oj tak xD bardzo śliski xD trzeba wybierać pomiędzy wiarą a rozumem

wole rozum.

mam gdzieś, co o mnie myślisz.
mam głęboko gdzieś, co o mnie mówisz.
mam baardzo głęboko gdzieś, to czy mnie lubisz.

..... - zakochana:) R;*
techno, trance house !

Olla 
Zaawansowany

Wysłany: Czw Lis 29, 2007 14:18   

Cóż przeznaczenie jest bardzo prawdopodobne ale nie zawsze wszystko idzie po myśli. Więc ja uważam że może i jest jakieś tam przeznaczenie ale to my dogłębnie nad nim decydujemy.

Odpowiedz do tematu