forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Religia Rzymskokatolicka.
Autor Wiadomość
x.Piksel 
Początkujący
x.Piksel

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 08:41   

Cytat:
Nie o to. Dla Ciebie ta wolnośc objawia się tym że możesz wybrac albo Boga, albo potępienie. A to nie jest wolnośc a inna forma przymusu. Sam chcę decydowac o swoim losie nie bacząc na to 'fatum'. Po prostu nie chcę byc zmuszany do decyzji i przekonywany że to mój osobisty wybór, bo to jest guzik prawda.

Po pierwsze, jak to guzik prawda? Przecieżś na ziemii jasno dajesz do zrozumienia czy jesteś dobry, twoje życie przepełnia miłości i chęć duchowego poznania własnej duszy i Ja, albo czy czynisz źle. Z pozorów może wydawać się, że Bóg wygania kogoś do piekła - nie! On po prostu nie wpuszcza do Nieba! Dlaczego ma wpusić do tych sprawiedliwych, którzy czynili dobrze nieobliczane dusze, pomału stające się coraz bardziej złymi? Wtedy pogwałciłby obietnice i prawa tych, którzy żyli sprawiedliwie. A inna dusza wychodząc z tej rzeczywistości dąrzy w głąb i szatan zwodzi ją w inne drzwi. To nie Bóg wtedy ingeruje w towją wolność, a szatan bo na ziemii złem to my zaprzedajmy mu duszę! Nie ma stanu pośrednego. Albo czynisz źle, ablo dobrze. Moralnie, niemoralnie... Jasność - ciemność... Wybierasz albo miłość, którą jest Bóg, albo drugą i odwrotną stonę - zło. A zło niszczy samo siebie...

Gdyby religia była zbudowana z rzeczy przyziemskich, które mozna zrozumieć tak samo łatwo i szybko jak prawa fizyki nie miałaby sensu.

wronka 
Dyskutant

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Sob Maj 03, 2008 08:47   

Bóg jest jeden w trzech osobach. Jezus - Syn Boży jest jedną z tych osób. Katolicy wierzą, ze Jezus zbawił świat. Maryja jest natomaist Matką Jezusa i wszystkich ludzi, więc ludzie wierzący wierzą w Jej istnienie. To, że ona istniała jest pewne. Przecież całkowicie neidawno objawiła sie trójce dzieci. Ostatnia osoba, której Maryja sie objawiła zmarła (chyba) 3 lata temu.

x.Piksel 
Początkujący
x.Piksel

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 09:03   

Tak, była to Łucja dos Santos. Zmarła na 2 miesiące przed Janem Pawłem II.
Ale dziś są co prawda jeszcze nie potwierdzone przez Kościół, trwające ojawienia w Medjugorie. Budzą one wiele kontrowersji i wiele środowisk ateistycznych nie chce dopuścić myśli, że to prawda, bo codziennie dzieją się tam cuda, a raczej dziwne zjawiska naturalne.

ZłyHaxorSadysta
Nowicjusz

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 10:11   

x.Piksel napisał/a:
Gdyby religia była zbudowana z rzeczy przyziemskich, które mozna zrozumieć tak samo łatwo i szybko jak prawa fizyki nie miałaby sensu.

Powiedź to mormonom. Na pewno będą zachwyceni.

x.Piksel 
Początkujący
x.Piksel

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 10:25   

Mormoni jak sienie mylę to poliżeństwo wyznają w Salt Lake City mają wielką bazylikę... Nie wiem na czym opiera się ich odłam, bo to jest chyba nawet wpisane na miedzy narodową listę sekt, a o tym nie uczyli... Ale coś mi się przypomina... Poczytam dzisiaj.

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Sob Maj 03, 2008 10:29   

Konrad napisał/a:
Nikt nie uważa Jezusa czy Maryji za boga.
Konrad, Jezus jest synem Bożym, którego na równi uważamy za Boga.

Konrad napisał/a:
Taaa... tylko szkoda że ta wolnośc i tak jest ograniczona. Albo pókdziesz ze mną, albo czeka Cię potępienie. To jest wolność czy raczej złudna wolność?
mammy wybór, wierzyć, lub też nie, jak nie wierzymy, to dla nas wg nas, nie będziemy potępieni, bo nie ma dla nas Boga. Proste:)
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus

ZłyHaxorSadysta
Nowicjusz

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 10:36   

x.Piksel napisał/a:
Nie wiem na czym opiera się ich odłam, bo to jest chyba nawet wpisane na miedzy narodową listę sekt, a o tym nie uczyli...

No to masz faktycznie pojęcie. :mlotek:

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 14:26   

Monique napisał/a:
mammy wybór, wierzyć, lub też nie, jak nie wierzymy, to dla nas wg nas, nie będziemy potępieni, bo nie ma dla nas Boga. Proste:)

proste... dla Ciebie i większości którzy wierzą to jest to bardzo proste. Albo życie wieczne albo potępienie. Wiara lub ateizm. A gdyby założyc że Bóg to idea? Z punktu widzenia deisty Wasz świadomy wybór to pic na wodę. Ty się cieszysz że masz wolną wolę i wybierasz pomiędzy tymi dwiema wartościami. Nie zauważasz że że do tego wyboru jesteś zmuszana. Musisz wybrac: nie możesz byc wiernym i ateistą, ale nie możesz również pozostawiac tej sprawy bez decyzji. Jesteś ZMUSZANA do wyboru. A dla mnie to nie jest wolna wola, a rodzaj zniewolenia. Gdyby jednak założyc że Bóg to idea, Stwórca który po akcie stworzenia zostawił świat samemu sobie to otwierają się nowe drogi i rozwiązania. Prościej nie potrafię tego wytłumaczyc, wybacz.
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 14:45   

a dla mnie jest wybór, wierzyć lub nie. Jakbym nie wierzyła, to bym nie wierzyła w potępienie, proste.
A.Camus

x.Piksel 
Początkujący
x.Piksel

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 14:50   

Cytat:
No to masz faktycznie pojęcie. :mlotek:

Wiesz ile jest odłamó na świecie różnych religii? Powiesz mi co to jest New Age, szynizm, suicyzm, Dogon, Bon, Kult Cargo...?

Zresztą jak teraz przeczytałem o Salt Lake City i poliżeństwie wiedziałem, więc nie wymagaj ode mnie cudów proszę. Ksiądz na seminarium uczy sie przede wszystkim o niesieniu światła ewangelii, a pojęcie ogólne o religiach to ja i tak mam o wiele wyższe niż przeciętny kapłan.

ZłyHaxorSadysta
Nowicjusz

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 14:52   

Cytat:
Wiesz ile jest odłamó na świecie różnych religii? Powiesz mi co to jest New Age, szynizm, suicyzm, Dogon, Bon, Kult Cargo...?

Jak nie mam o czymś pojęcia to o tym nie piszę. Dzięki temu nie ośmieszam się tak jak ty w tym momencie.

x.Piksel 
Początkujący
x.Piksel

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 14:53   

A czym ja się ośmieszyłem?

ZłyHaxorSadysta
Nowicjusz

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 15:10   

To że tego nie widzisz nie świadczy zbyt dobrze o tobie.

Ale nie przejmuj się, i tak nikt się tutaj tym nie przejmuje. To forum dla nastolatków. W dodatku strasznie głupie.

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 15:17   

ZłyHaxorSadysta napisał/a:
W dodatku strasznie głupie.
to wypad stąd.

ej panowie! oboje się ośmieszacie, wdając w takie beznadziejne pyskówki. Temat z resztą odbiega od tematu przez was poruszanego.

ZłyHaxorSadysta, a ty już daj spokój, ksiądz jest jeszcze młody, i nie w jego obowiązku znać wszystkie religie świata.
A.Camus

x.Piksel 
Początkujący
x.Piksel

Wysłany: Sob Maj 03, 2008 15:25   

Powiem tak, kiedyś pewien mądry filozof powiedział, że:

MĄDRY JEST TEN KTO WIE CZEGO NIE WIE.

Czy niewiedzenie czegoś to grzech, głupota i ośmieszenie? I po co tu piszesz, skoro sądzisz, że forum jest głupie?

Odpowiedz do tematu