forum młodzieżowe  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Szehe
Wto Kwi 29, 2008 11:30
Religia Rzymskokatolicka.
Autor Wiadomość
honey_girl 
Początkujący
fucking.princess

Pomogła: 1 raz
  Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 21:54   Religia Rzymskokatolicka.

Moi drodzy którzy wyznają religię Rzymskokatolicką, wyjaśnijcie mi jedną małą rzecz. Na jakiej podstawie nazywacie to religią monoteistyczną, skoro co najmniej 3 "osoby" są objęte "świętym" kultem. Nawet w modlitwach. Bóg, Jezus i Maryja. Te dwie ostatnie postaci może i mają dużo wspólnego z Bogiem ale to nie znaczy że trzeba traktować ich na równi. Nie rozumiem jak ludzie, nawet ci związani z kościołem , mogą nie zauważać tej różnicy. Religia bez tolerancji, bez "jasnej" wiedzy, zamknięta na impulsy z zewnątrz.

(to wyżej nie miało na celu obrazy jakiejkolwiek religii po prostu chciałam zauważyć postrzeganie tej religii przez innych.)

dziękuję za uwagę.

Przenoszę do "Filozofia i wiara
Szehe

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 22:03   

honey_girl napisał/a:
skoro co najmniej 3 "osoby" są objęte "świętym" kultem.

Nie 3, bo jest cały zastęp świetych typu św. Franciszka itp. i do nich ludzie również się modlą.
A w monoteizmie nie chodzi o kult, o liczbę czy coś innego. W chrześcijaństwie jest jeden Bóg. Nikt nie uważa Jezusa czy Maryji za boga. Jezus i Maryja mieli wady i chwile zwątpienia, a Bóg ma przydomki "naj...".
Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Pomogła: 22 razy
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 22:44   

Nie chcesz - nie wierz.

Dominikana 
Zaawansowany
Przodownik TP

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 11:13   

honey_girl napisał/a:
Bóg, Jezus i Maryja. Te dwie ostatnie postaci może i mają dużo wspólnego z Bogiem ale to nie znaczy że trzeba traktować ich na równi
Bóg i Jezus to jedno. Jest jeden Bóg w trzech osobach.Dlatego jest to religia monoteistyczna.
Maryja tak jak i wielu świętych jest otoczona kultem bowiem jest Rodzicielką Jezusa- Syna Bożego czyli Boga. I nikt nie stawia jej na równi z Bogiem. Na dowód możnaa wziąć: Wniebowstapienie Jezusa i Wniebowzięcie Maryji. Jezus sam 'wszedł' do nieba, a Maryję zabrały anioły na polecenie Boga- nie miała takiej mocy jak Bóg by sama tam wejść.
Bom turystą się urodził..."

"Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko" Anatol France
Ostatnio zmieniony przez Dominikana Sro Kwi 30, 2008 13:12, w całości zmieniany 1 raz  

honey_girl 
Początkujący
fucking.princess

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 14:40   

Wazelina napisał/a:
Nie chcesz - nie wierz.

a czy ja coś takiego napisałam, że nie wierze w tych co są u góry ? -.- osstro.

Conan 
Początkujący
Kucharz junior

Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 16:00   

Miśka napisał/a:
Bóg i Jezus to jedno. Jest jeden Bóg w trzech osobach.Dlatego jest to religia monoteistyczna.

Prawie dobrze ;)
Religia monotiestyczna ponieważ Bóg, duch święty i syn boży, to jedna osoba.
Resztę potwierdzam

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 19:45   

honey_girl napisał/a:
Bóg, Jezus i Maryja. Te dwie ostatnie postaci może i mają dużo wspólnego z Bogiem ale to nie znaczy że trzeba traktować ich na równi
może warto najpierw droga honey-girl zapoznać sie na temat taki, na jaki się wypowiadasz?? po pierwsze Jezus to Bóg, więc daruj sobie, po drugie Maryi my nie wyznajemy tylko ją zazwyczaj prosimy o wsparcie w modlitwie, o to aby sie za nas pomodliła. W żadnym wypadku nie stawiamy jej na równi z Bogiem. Mimo ze otaczamy jej postać ogromnym kultem, to nie jest ona Bogiem. Więc nic nie przeczy temu, że Bóg jest jeden.
Miśka napisał/a:
Na dowód możnaa wziąć: Wniebowstapienie Jezusa i Wniebowzięcie Maryji. Jezus sam 'wszedł' do nieba, a Maryję zabrały anioły na polecenie Boga- nie miała takiej mocy jak Bóg by sama tam wejść.
brawo Miśka:) jestem z Ciebie dumna;p

swoją drogą... ciekawa teoria:d zaraz ktoś nam powie, ze każdego świętego uznajemy za Boga;p
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus

x.Piksel 
Początkujący
x.Piksel

Wysłany: Czw Maj 01, 2008 15:26   

Bóg jest jeden, dla ułatwienia ludziom zrozumienia samego siebie ma trzy byty:

Bóg. Odwieczna tajemnica wiara, której poznanie to dążenie człowieka ułatwia nam dojście do sedna samego siebie i zrozumienie dzięki trójosobowej, ale i trójjedynej postaci. Mówiąc Trójca Święta mamy na myśli Boga, który dla człowieka, dla głębszego zrozumienia jego istoty i przesłania ukazuje się w trzech postaciach. Boga jako byt można określić mianem energii. Jak dobrze wiemy to dzięki energii zrodził się tzw. Wielki Wybuch, energia napędza wszystko wokół, co jest wszechobecne do swojego stworzenia bądź życia potrzebuje i potrzebowało energii. A więc wszystko co powstało z Boga nie byłoby nową materią, a jedynie częścią tejże kumulacji różnych rodzajów energii ? Boga, która dzieląc się dała postaci naturze. Podobnym niezwykłym połączeniem, którym Bóg jako byt stworzył stał się człowiek. Ten, który posiada duszę, sumienie, rozum i wolność. Bóg dał człowiekowi wolność. Trójosobową postać Boga możemy porównać do naszej natury, gdybyśmy nie mieli duszy nie mielibyśmy prawa istnieć, a dusza nasza jest nadzwyczajna bo jednocześnie jest wolna ale i opatrzona sumieniem i rozumem a jedno bez drugiego nie może istnieć i jedno drugie wypełnia, a za razem jedno drugiemu nadaje sens i jest brakującym elementem układanki. Podobnie jest z można to nazwać inaczej wcieleniami Boga. Jest On czymś co nie posiada płci, bytu a za razem jest, a więc dla głębszego poznania jego natury daje nam swoje byty, bez których istnieje, ale które bez Niego by nie istniały, bo są samym Nim. Byty, które wynikają nie z ?zachcianki? Stwórcy a jedynie z ogromnej miłości Boga do człowieka. Rozpoczynając więc chronologicznie pierwszym wcieleniem Jedynego Boga była znana nam dziś Postać Boga jako Ojciec. Ojciec, czyli ten który daje początek miłości, przeogromnej miłości Boga do człowieka. Ojciec pobudza wiarę w ludzkim ja i to On okazuje miłosierdzie. Zarazem w chwili, w której człowiek popełnia wielkie i krwawe czyny przeciwko woli Boga, jako niewcielonej Energii z tego Ojca zradza się Syn. Syn jako kolejny byt pobudza wiarę w człowieku na sposób dla ówczesnych namacalny i do dziś znany nam jako Chrystus. Czyli byt Boga, który zrodził się z Ojca stał się wcielonym człowiekiem, a za razem Bogiem. A więc jest to istota, która posiada naturę ludzką, nieomylną do której każdy z nas ma na celu dążyć i boską, którą działa i jest jakoby tylko z powodu oddawanej przez siebie samego ofiary miłości. Miłości, którą udowadnia na krzyżu przywiązanie Boga do człowieka i odpuszczenie grzechów. Miłości natury ludzkiej Chrystusa, który zaufał do końca i dzięki swej wierze stał się niezwykłym i nieskończonym połączeniem Bóstwa z Człowieczeństwem. Jako byt powrócił do miejsca tzw. Przeznaczenia, czyli Królestwa gdzie mieszka Jedyny Bóg w trójosobowej lecz trójjedynej postaci. Ostatnią osobą Trójcy jest Duch Święty. To personifikacja działalności Ojca i Syna jako łącznej działalności Boga przedwiecznego, z którego wszystko pochodzi. Duch święty to w porównaniu Boga do mieszaniny energii jest promieniem, tchnieniem, bombą energetyczną płynącą ze skupiska. Jak Słońce, które działa dzięki wielkiej energii daje nam swój dar czyli promienie. Dziś więc mówiąc świadomie o swojej wierze pamiętajmy, że jest dla nas trójpostaciowy, ale Jedyny Bóg i śmiało możemy nazywać siebie dziś we współczesności monoteistami. Kolejnym pytaniem była metafora złożenia Bogu władzy przez Chrystusa w dniu paruzji. Jest to symbol tego iż ciała naszę, które przepełnimy miłością i zmartwychwstaną upodabniając się do zmartwychwstałego Chrystusa w pełni świadomie zrozumieją istotę Boga Jedynego i wcielenia, byty już nie będą potrzebne. Ale byty te nadal będą w trójjedynym Bogu, którego istotę musimy poznawać już na ziemi. Wewnętrzne przemyślenia, własne refleksje i odpowiadanie sobie na trudne pytania dzięki pomocy Słowa Bożego i znanych nam filarów wiary to balsam dla duszy człowieka, który jest częścią aktualizacji do GPS`a prowadzącego nas do Nieba...

Podziwiam waszą bardzo wysoką wiedzę teologiczną moi mili! BRAWA! Na prawdę młodzież w waszym wieku nie wie tyle co wy. A wiem z doświadczenia bo uczę religii w szkole - gimnazjum i ci co przychodzą z podstawówek najczęściej mają masę prostych pytań :)

Szymm 
Znawca

Wysłany: Czw Maj 01, 2008 19:43   

Ale Bóg to to samo co bóstwo, czyli byt, któremu przypisuje sie nadnaturalne zdolności itd. A niektórzy święci mają takie zdolności
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Conan 
Początkujący
Kucharz junior

Wysłany: Czw Maj 01, 2008 19:59   

x.Piksel, fajnie x pisze ale mało kto to poczyta bo....jest za długie. Lepiej krótko tkj. 2 w 1 :) Wtedy poczytają

Dominikana 
Zaawansowany
Przodownik TP

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Czw Maj 01, 2008 20:45   

Conan napisał/a:
x.Piksel, fajnie x pisze ale mało kto to poczyta bo....jest za długie. Lepiej krótko tkj. 2 w 1 Wtedy poczytają
Prawda ja ominęłam :D

Monique napisał/a:
Cytat:
Miśka napisał/a:
Na dowód możnaa wziąć: Wniebowstapienie Jezusa i Wniebowzięcie Maryji. Jezus sam 'wszedł' do nieba, a Maryję zabrały anioły na polecenie Boga- nie miała takiej mocy jak Bóg by sama tam wejść.

brawo Miśka:) jestem z Ciebie dumna;p
Dlaczego? Bo podała przykład na udowonienie, że Maryja nie jest stawiana na równi z Bogiem? Wbrew pozorom to ja jestem katoliczką i w czasie kiedy Tobie wiara zwisała i powiewała to ja ciągle chodziłam do kościoła :P A poza tym jest jeszcze religia, na której zawsze uważałam, bo nie uznaję olewania czegoś.

honey_girl, jeszcze jakies wątpliwości?
Bom turystą się urodził..."

"Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko" Anatol France

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Czw Maj 01, 2008 22:01   

x.Piksel napisał/a:
Bóg dał człowiekowi wolność.

Taaa... tylko szkoda że ta wolnośc i tak jest ograniczona. Albo pókdziesz ze mną, albo czeka Cię potępienie. To jest wolność czy raczej złudna wolność?

x.Piksel napisał/a:
Czyli byt Boga, który zrodził się z Ojca stał się wcielonym człowiekiem, a za razem Bogiem. A więc jest to istota, która posiada naturę ludzką, nieomylną do której każdy z nas ma na celu dążyć i boską, którą działa i jest jakoby tylko z powodu oddawanej przez siebie samego ofiary miłości.

Chrystus nie był istota nieomylną - nie miał boskich przymiotów, przy najmniej tu na ziemi. Bał się przed ukrzyżowaniem, tak się bał że aż prosił o oddalenie "kielicha". Ostatecznie poddał się czyjejś woli - czy Bóg poddałby się czyjejkolwiek woli? Czy Bóg byłby zdolny do zdemolowania stoisk handlowych w przypływie zdenerwowania? Nie sądzę...
Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW

x.Piksel 
Początkujący
x.Piksel

Wysłany: Pią Maj 02, 2008 11:17   

Cytat:
Taaa... tylko szkoda że ta wolnośc i tak jest ograniczona. Albo pókdziesz ze mną, albo czeka Cię potępienie. To jest wolność czy raczej złudna wolność?

Bóg nikogo nie potępia. Na ziemi wybieramy sobie własną drogę, czy będziemy źli i będziemy pragnąć wolności duchowej rozwijając się w religii i to nie ważne w jakiej, aby o stopniu moralności i o właściwym p[przyporządkowaniu kulturowym... Bo np: ciężko rozwijać ducha w sposób typowo hinduistyczny dla Europejczyka, którego korzenie zawsze są i będą chrześcijańskie. Podobnie jest na odwrót. To podkreślał już JP2. Pewnie chodzi ci o wygnanie z Raju osób, które na ziemi czynią źle. Jeżeli czynisz na ziemi źle stajesz się w oczach Boga nieobliczalnym. Bóg przyjmując taką osobę do Nieba zagraża dobru żyjących już tam dobrych dusz, które na ziemi wybrały swoje miejsce bytu. Bóg wpuszczając taką duszę do Raju nie okazałby miłości wiernych mu i ludzkości... Wtedy dusza nie mogąc przekroczyć bramy Niebios, która miłością jest zbudowana szuka innego miejsca bytu. Szatan szuka tych zagubionych i wiedzie do piekieł gdzie szatan tępi duszę, niszczy ją, usuwa z niej wszelką siłę i boskość... A Bóg - na ziemi mamy wolną wolę - rób co chcesz, ale pamiętaj, że Niebo stoi na filarze miłości. Bo z miłości powstałeś: fizycznej i duchowej jaką obdarzył cię Bóg. Tę miłość, jej płonień musisz powstrzymać przed zgaśnięciem, bo bez świeczki nie oświetlisz sobie drogi do niebios...

Cytat:
Chrystus nie był istota nieomylną - nie miał boskich przymiotów, przy najmniej tu na ziemi. Bał się przed ukrzyżowaniem, tak się bał że aż prosił o oddalenie "kielicha". Ostatecznie poddał się czyjejś woli - czy Bóg poddałby się czyjejkolwiek woli? Czy Bóg byłby zdolny do zdemolowania stoisk handlowych w przypływie zdenerwowania? Nie sądzę...

Chrystus posiadał ciało całkowicie ludzkie i duszę, która po części była duszą człowieka, bo uwięzioną w ciele, a po części energią Boga.... Chrystus działał sam własną siłą, a zarazem jako Bóg jedyny w Trójcy.

Co do zrujnowania świątyni to była złość raczej fizycznie ludzka. Ale nie zrobił tym nikomu krzywdy. Cóż zrobił, dał znak dzisiejszym kapłanom by nie robić z kościoła targowiska! Wtedy jedynie dał do zrozumienia kupcom, że świątynia to Dom Boży i Ducha a nie materialności. Nikogo nie zabił, pokazał tylko, że On jest człowiekiem, którzy także się często flustruje, ale po mimo tego, że ci, robili na jego oczach tyle przeciwko niemu kochał do końca i niósł krzyż.

Co do modlitwy w Ogrójcu... To Chrystus tam mógł zaobaczyć Kościół w XI - XVI wieku. Kiedy na stosie pali się niewinną kobietę, a arcybiskup zabija, podpala ogień: "W Imię Ojca i Syna jego Jezusa Chrystusa..."
Kiedy w krucjatach krzyżaccy rycerze zabijają pogan z krzyżem na piersi. Kiedy terroryści w imię Boga zabijają ponad 3 tyś. ludzi w WTC. Widział to... Kiedy więc toż po uczynieniu ostatniego ziemskiego cudu za życia w pełni ludzkiego, cudu Boskiego, czyli Eucharystii. To co Boskie ustąpiło w Chrystusie, który jako fizycznie człowiek musiał kochać do końca. Całe zmartwychwstanie objawia się w miłości i jest trudne. Żadna inna siła a tylko miłość pozwala zmartwychwstać.

W Chrystusie ustąpiła Boskość, stał się tylko człowiekiem w drodze krzyżowej i... idąc tą drogą za grzech świata musiał na Samym krzyżu nadal kochać tych, którzy wbili mu gwoździe w ręce, nogi, założyli koronę cierniową, zagrali o jego płaśzcz, setki razy biczowali i po części nie tylko mu współczesnych, ale i nas, którzy grzechami robimy to samo... Tenże człowiek wiszący na krzyżu, kiedy zstąpił do wrót piekielnych już jako czysta dusza rozpoczął walkę miłości z szatanem. Bo szatan za wszelką cenę chciał, żeby Jezus nie zmartwychwstał, więc pokazywał mu ciągle, przez prawie 3 dni sceny ukrzyżowania, wojny, morderstwa itp.. A ten Chrystus jako dusza, ludzka dusza, w której ukryta byłą nieaktywna moc Boga nadal kochał. I dopiero tego Niedzielnego poranka, gdy po raz kolejny powiedział kocham. Szatan ostatecznie przegrał walkę, a Boska moc przeszła ponad duchową, opanowała ducha i stała się Duchem Boga a zarazem ten duch tak wielki, stał się jednością z ciałem. I tu Boskość dopiero pierwszy raz wyszła na jaw w pełni okazałości. Więc tam pod krzyżem odruch był całkowicie ludzki. Ja umieram z miłości, a oni z nienawiścią będą zabijać w inię moje?

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Pią Maj 02, 2008 21:14   

x.Piksel napisał/a:
Pewnie chodzi ci o wygnanie z Raju osób, które na ziemi czynią źle

Nie o to. Dla Ciebie ta wolnośc objawia się tym że możesz wybrac albo Boga, albo potępienie. A to nie jest wolnośc a inna forma przymusu. Sam chcę decydowac o swoim losie nie bacząc na to 'fatum'. Po prostu nie chcę byc zmuszany do decyzji i przekonywany że to mój osobisty wybór, bo to jest guzik prawda.

ZłyHaxorSadysta
Nowicjusz

Wysłany: Pią Maj 02, 2008 22:06   

honey_girl napisał/a:
Bóg, Jezus i Maryja. Te dwie ostatnie postaci może i mają dużo wspólnego z Bogiem ale to nie znaczy że trzeba traktować ich na równi.

Zgodnie z doktryną Kościoła katolickiego (serdecznie zapraszam do lektury KKK, to powinno rozwiać wszelkie wątpliwości) istnieje jeden Bóg w trzech osobach. Takie postrzeganie znajduje swoje uzasadnienie w transcendentnym charakterze Kościoła, który wynika z tradycji, a także mechanizmów które z kolei charakteryzują postać Boga.

Jezus w myśl przytoczonej już przeze mnie doktryny Kościoła katolickiego jest jedną z osób boskich, a zatem jest tym samym co Bóg Ojciec oraz Duch Święty. Natomiast Maryja nie jest obdarzana tym samym kultem ponieważ nie jest Bogiem.

honey_girl napisał/a:
Religia bez tolerancji, bez "jasnej" wiedzy, zamknięta na impulsy z zewnątrz.

Co to znaczy "bez jasnej wiedzy"? Kościół jest instytucją poważną. Wyobrażasz sobie, żeby papież, który w dodatku jest skrajnym konserwatystą powiedział: "No dobra, to wszystko zbyt skomplikowane, przeciętny człowiek tego nie rozumie, no, ale jak ma rozumieć skoro nawet studenci mają problemy ze zrozumieniem Tomasza z Akwiny, więc jedząc sobie dzisiaj śniadanko wpadłem na nad wyraz genialny pomysł - wyrzućmy tych wszystkich świętych, Maryje, apostołów, Judasza, proroków i innych i zostawmy tylko Boga, który na dodatek będzie podobny do Beckhama, żeby ludzie nie mieli problemów z jego wyobrażeniem." Tak to sobie wyobrażasz?

Nie można upraszczać czegoś co jest skomplikowane i "niejasne" tylko dlatego bo takie właśnie jest. Gdyby tak było samoloty by zaczęły spadać, bo ktoś postanowił uprościć fizykę, nie mówiąc już o katastrofach nuklearnych z udziałem reaktorów, których konstruktorzy nie uwzględnili poprawki relatywistycznej (no bo po co, to trudne jest i niejasne, jak coś może być albo może tego nie być, albo może równocześnie być i nie być? fizyka kwantowa jest głupia...)

Odpowiedz do tematu