forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Renesans
Autor Wiadomość
Misha 
Moderator
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 23:23   Renesans

Pomyślałem, że wypada bardziej rozwinąć forum w topicach wagi większej, niż nowe problemy typu skończyły mi się tampony, a moja dziewczyna mówiła koledze x, że koleżanka tamtego powiedziała jego dziewczynie, przyjaciółce kolejnego pana Y, że jej się podoba przyjaciel kolegi Z będący napakowanym koksem z przedmieść o zadymionych oczach ;)

Każdy wie, że dzieje świata podzielone są na tak zwane epoki, różniące się od siebie w sposób znaczny, następujące po sobie zmieniające wszystko. Od ubioru po architekturę, ale przede wszystkim sposób myślenia. Oczywiście mamy tu do czynienia z epokami w kulturze, a nie historycznymi (niemniej jedno jest z drugim ściśle związane).

Dzisiaj Renesans.

Przywitajmy się grzecznie i popolemizmujmy z Erazmem, Tomaszem Morusem, Machiavellim, czy swojskim Andrzejem Fryczem Modrzewskim, Marcinem Lutrem, Mikołajem Rejem. Z Kopernikiem chyba nie będziemy się kłucić, bo powszechnie wiadomo, że Ziemia krąży po eliptycznej orbicie wokół Słońca.

Co uważacie za największe dzieło epoki? Co dobrego wniosła dla ludzkości? Jak oceniacie kulturę tamtych czasów? Jakie wartości najbardziej do was przemawiają? Co nam dzisiaj zostało z XVI wieku?

Dla przypomnienia w Renesansie królują antropocentryzm, humanizm, powrót do ideałów antyku, harmonia, ład etc.

"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.

Crecha 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 23:30   

Cytat:
Marcinem Lutrem
, bym się zgodziła co do jego poglądów w tamtych czasach. Miał racje co do Kościoła, jego postępowania, oszustwa itd. Moim faworytem tamtej eoki jest Leonardo da Vinci

Dominikana 
Zaawansowany
Przodownik TP

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 23:37   

Rzeczywiście Leonardo da Vinci dużo osiagnął i moim zdaniem jest on postacia, która osiągnęła najwięcej w czasie renasansu. Bardzo podoba mi się architektura renesansowa, którą cechuje prostota i brak strojnych ozbób jak w baroku- a mimo to są piękne.
Bom turystą się urodził..."

"Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko" Anatol France

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Nie Gru 16, 2007 09:25   

Misha napisał/a:
Co uważacie za największe dzieło epoki? Co dobrego wniosła dla ludzkości? Jak oceniacie kulturę tamtych czasów?

Umiłowanie nauki wniósł przede wszystkim. Po dobrym początku w antyku, przyszedł czas na falstart i ciemnogród czyli sredniowiecze. Ale dzięki odrodzeniu znów w centrum postawiony został człowiek, a nie Bóg i co najwazniejsze ludzie oprócz smaej wiary, zaczęli w końcu myślec.

Misha napisał/a:
Co nam dzisiaj zostało z XVI wieku?

Chyba tylko niechęc do Kościoła. Same ideały zgubiły się 'po drodze' w innych epokach ;)
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Cici 
Moderator
Krytyk Naczelny

Wysłany: Nie Gru 16, 2007 12:19   

W renesansie najlepszy był model tzw. człowieka renesansu, obeznanego w wielu dziedzinach. Np. wspomniany wcześniej Da Vinci - to był istny geniusz, ale urodził się za wcześnie, świat nie był do końca przygotowany na kogoś takiego.

atos napisał/a:
Po dobrym początku w antyku, przyszedł czas na falstart i ciemnogród czyli sredniowiecze.

Średniowiecza nie skreślałbym całkowicie, ma kilka jasnych stron.

Gość, regulamin nie gryzie!
(zanim wyślesz do mnie PMkę z inwektywami - przeczytaj, oszczędzisz nerwów obu stronom)

Crecha 
Nowicjusz

Wysłany: Nie Gru 16, 2007 12:22   

Cici napisał/a:
W renesansie najlepszy był model tzw. człowieka renesansu, obeznanego w wielu dziedzinach. Np. wspomniany wcześniej Da Vinci - to był istny geniusz, ale urodził się za wcześnie, świat nie był do końca przygotowany na kogoś takiego.

Masz racje jego wynalazki,projekty zostały zrealizowane nawet parę wieków później...

KinKa 
Maniak
Halucynka^^

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Nie Gru 16, 2007 20:28   

Moim zdaniem największym człowiekiem renesansu był Leonardo DaVinci.... genialny człowiek w wielu dziedzinach wyprzedzający swoją epokę, do tego opanował całą ówczesną wiedzę.
Misha napisał/a:
Andrzejem Fryczem Modrzewskim

z nim się akurat po części zgadzam. Też jestem zdania, że szlachta miała wówczas za dużo przywilejów. Z jednej strony było to dobre, gdyż dbała o interesy nie tylko swoje, ale również w pewnym sensie całej Polski(np. ruch egzekucyjny), ale przez ich przywileje bardzo pokrzywdzone było mieszczaństwo i chłopi, a Modrzewski był za poprawieniem ich losu.
Misha napisał/a:
Machiavellim

Z nim się nie zgadzam. Uważam, że nawet w takiej dziedzinie jak polityka powinno zachowywać się etycznie i po ludzku, a on twierdził, że w polityce wcale tak nie trzeba, pisał że kiedy trzeba należy kłamać, kiedy trzeba należy użyć siły

Właśnie w epoce renesansu Polska przeżyła rozkwit sztuki i kultury. Dużą zasługę miały w tym tezy mecenaty: królewski, możnowładczy i kościelny.

Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.

zalka 
Nowicjusz

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 14:27   

Cytat:
Co uważacie za największe dzieło epoki?

Za największe dzieło renesansu uważam bazylikę św. Piotra w Rzymie - istnieje do dziś, tętni życiem. Pomimo barokowego już wnętrza nadal zachwyca swoją prostą, monumentalną fasadą. Widziałam na żywo i chcę jeszcze raz!
Naprawdę robi wrażenie...

Ale tak poprawnie patrząc to Tempietto może być uważane za największe dzieło epoki, bo to właśnie ta malutka budowla jest pierwszą, która ma w sobie wszystkie cechy typowe dla antyku (plan centralny-stoi na planie koła, kolumnada, kopuła z latarnią...)

Cytat:
Co dobrego wniosła dla ludzkości?

Przedewszystkim ta epoka umożliwiła ludziom poznanie samych siebie - swojego ciała.
Wniosła naprawdę wiele dobrego - rozwój nauk, sztuki, nowatorstwo, wynalazki, z których korzystamy do dziś.

Cytat:
Jak oceniacie kulturę tamtych czasów?

Dobrze, zwłaszcza kulturę rozumianą jako sztukę. Dzięki mecenatowi powstawało wiele wspaniałych rzeźb, obrazów, nie wspominając już o architekturze.
To właśnie renesans zmienił status, np. architekta, z rzemieślnika na intelektualistę.

Cytat:
Jakie wartości najbardziej do was przemawiają?

Poznawcze - "Nic co ludzkie nie jest mi obce".

Cytat:
Co nam dzisiaj zostało z XVI wieku?

Dlaczego tylko z XVI?

Jak wiadomo człowiek renesansu to osoba ciekawa świata, chłonna wiedzy, obeznana w wielu dziedzinach, dążąca do wysokich celów.

Myślę, że właśnie to nam zostało - nieustająca chęć poznawania świata i poprawiania naszej rzeczywistości - bo do tego dążyli ludzie w każdej epoce, od prehistorii (wynalezienie koła, ogień), po XXI wiek (szczepionki, broń, nowe technologie).

Mi osobiście zostało także zamiłowanie do sztuki antycznej, oraz Wielka Zbrojownia (renesansowy budynek w Gdańsku), w której gmachu mieści się moja uczelnia :)

Cici 
Moderator
Krytyk Naczelny

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 18:26   

zalka napisał/a:
Myślę, że właśnie to nam zostało - nieustająca chęć poznawania świata

Myślę, że nie tyle chęć poznania świata, co zwyczajny głód nowości. I nie jest to takie jednoznacznie pozytywne ;]

Gość, regulamin nie gryzie!
(zanim wyślesz do mnie PMkę z inwektywami - przeczytaj, oszczędzisz nerwów obu stronom)

Odpowiedz do tematu