Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 1987 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 00:31 Skąd wiadomo, ile waży słońce?
To pytanie prześladuje mnie od wielu miesięcy i jest jednym z wielu tego rodzaju pytań, na które po wielu godzinach samotnego lub zbiorowego dumania, nie znalazłem zadowalającej mnie odpowiedzi. Wiadomo, że Księżyc waży 7,347 673×10(22) kg, Ziemia waży 5,9736×10(24) kg a słońce waży 1,9891 × 10(30) kg. Ale skąd to wiadomo?
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 07:46
Gdzieś czytałem, że oblicza się to na podstawie gęstości i wielkości planety czy gwiazdy. Gęstośc mają na podstawie pierwiastków zawartych w danej planecie czy, a rozmiary mierzą poprzez obserwowanie danego ciała z kilku teleskopów. Lecz w ten sposób liczy się dane szacunkowe.
Mnich napisał/a:
7,347 673×10(22) kg, Ziemia waży 5,9736×10(24) kg a słońce waży 1,9891 × 10(30) kg
To liczy się w jakiś bardziej zaawansowany sposób
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Pomogła: 12 razy Wiek: 19 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 987 Skąd: Krosno !
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 08:49
tez mnie to kiedys meczylo i dlatego zapytalam o to goscia od fizyki:) No i odpowiedz jest bardzo prosta, bowiem oblicza sie to na podstawie wymiarówsłonca. Nie jestem matematykiem wiec Ci doklandie tego nie powiem, ale bierze sie napewno promień słońca (obserwowanego z ziemi) i to sie jakos tam mnozy przez odleglosc (słonca od ziemi ma sie rozumiec) no i pozniej jakos sie to tam ze wzorow oblicza i stad wiadomo;)
_________________ Bo we mnie jest seks,
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
On mi biodra opływa, wypełnia mi biust,
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 1987 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 09:23
atos napisał/a:
Gęstośc mają na podstawie pierwiastków zawartych w danej planecie
A skąd wiedzą, z jakich dokładnie słońce jest zbudowanych pierwiastków, skoro nie da się go zbadać w tradycyjny sposób?
atos napisał/a:
rozmiary mierzą poprzez obserwowanie danego ciała z kilku teleskopów
Na słońce nie można skierować żadnego teleskopu, ponieważ od razu zwierciadło uległo by... przepaleniu...? stopieniu...? Nie wiem, czemu by uległo, ale teleskop od razu by się popsuł. W dodatku słońce ma przecież budowę niejednorodną, co trochę komplikuje proste wyliczenia. Na tej zasadzie można by wyliczyć masę Ziemi, choć trzebabyło by uwzględnić objętość wszystkich oceanów i wszystkie warstwy, od powierzchni, aż do samego środka. A do jądra ciężko by się dotknąć, aby je zbadać.
Nesca-fe napisał/a:
bierze sie napewno promień słońca (obserwowanego z ziemi) i to sie jakos tam mnozy przez odleglosc (słonca od ziemi ma sie rozumiec) no i pozniej jakos sie to tam ze wzorow oblicza i stad wiadomo;)
Hehe. Gdyby słońce było wielką, okrągłą kulą z plastelimy, można by tak zrobić. Wyliczyć jego objętość ze wzoru na zwykłą kulę a potem poplątać to z objętością i wagą plasteliny w ręku, chociażby przez proporcje. Ale słońce nie jest planetą, tylko gwiazdą. I na dodatek (jak gdzieś już dziergnąłem) niejednorodną, przez co nie można zważyć, ile waży garść piasku i pomnożyć to przez całą planetę.
Dodatkowo sprawa się pokomplikuje, gdy ustosunkuje się punkt odniesienia. Masy tych ciał niebieskich są podane w kilogramach. W Ziemskich kilogramach, ponieważ waga wynika z masy i przyciągania. Skoro na Ziemi człowiek waży więcej, niż na księżycu, to na księżycu słońce ważyłoby mniej, niż na Ziemi. Zakładając, że słońce w miejscu, w jakim jest, waży 1,9891 × 10(30) kg, to trzeba pamiętać, że są to jak najbardziej Ziemskie kilogramy, ale mierzone w chwili, gdy słońce jest po za Ziemią i trzyma się jedynie własnym przyciąganiem. Gdyby takie słońce (z wagą ziemskich kilogramów) położyć na ogromnej wadze, która była by na Ziemi, pod względem przyciągania ziemskiego, gęstość by się zmieniła, przez co zmianie też uległaby waga. A przecież i w takim przypadku i teraz kilogramy te są te same. A pomiary byłyby różna. I oba prawdziwe.
Pomogła: 12 razy Wiek: 19 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 987 Skąd: Krosno !
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 10:44
eeee po Twoich wywodach Mnich to juz calkiem nic z tego nie wiem. Jak dobrze ze juz nie bede miala fizyki nigdy w zyciu
Ale niedlugo szkola, takze sie zapytam nauczyciela jeszcze raz:D
_________________ Bo we mnie jest seks,
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
On mi biodra opływa, wypełnia mi biust,
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
No to teraz powymądrza się Szeche, bo jest świeżo po lekcji fizyki i religii.
Na fizyce dowiedziałm się, że na księżycu ważyłabym jakieś 6 razy mniej niż na ziemi. Poza tym ważymy mniej na 15 piętrze niż na parterze. (Dzewczyny nie odchudzajmy się tylko ważmy się na wierzowcach?)
Na religii zeszliśmy z księdzem na temat wszechświata i tak jakoś doszło do tego, że zapytał jedną osobę
-Ile ważysz?
-60 kilo
-Nieprawda, bo 60 kilo ważysz na Ziemi, a ja zapytałem ogólnie. We wszechświecie nie będziesz tyle ważył. Na moje pytanie ile ważysz powinieneś odpowiedzieć pytaniem "Gdzie?".
Co do Słońca mogli sprawdzić jaka jest jego gęstość i wielkość, ale jego waga jest na pewno rzeczą umowną.
_________________ Dziekuje Panie że mieszczę się w standardzie,
że nie wystaje za nawias.
Lecz czemu mi dałeś marną mysią wiarę. Przeczuwam klęske już na wstępie...
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania... HEY