@Mnich
Buddyjska reinkarnacja mówi, że kolejne wcielenia niekoniecznie muszą być w człowieka. Dusza może zostać tchnięta w zwierze lub nawet roślinę. W każdą istotę żyjącą.
W takim przypadku dusz byłyby biliony, parę miliardów w tę czy we wtę nie robiłoby różnicy.
_________________ "Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć."
R.Wright Moralne zwierzę
żeby nie offtopować do końca - muszę przemyśleć kwestię życia po śmierci...
w ogóle, odniosłam takie wrażenie, że Kościół nadaje życiu barwę pewnego rodzaju męczeństwa - a śmierć to właśnie raj, beztroska. człowiek boi się tego, że śmierć boli?
_________________ "Choć droga jest bez końca, pozornie bez znaczenia, mniemam, że mam powody, by drogi swej nie zmieniać."
Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 1225 Skąd: Od mamy
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 11:51
Ja chętnie zostałbym drzewem, no może nie drzewem, sukulentem
Kolejny temat rzeka. Śmierć jest początkiem kolejnego "cyklu". Gdyby się okazało, że reinkarnacja, zmartwychwstanie itd nie istnieje to mimo wszystko pozostaje pamięć.
Prawda czyni ludzi dojrzałymi. Prawda jest fikcją, zatem dojrzałość również nią jest. Możesz tłumić sugestię, autosugestii się nie wyzbędziesz. Zawsze odnajdziesz mniej lub bardziej infantylnych od siebie.
- Kapeć
Nieistotne jest to co powiesz, ale jak inni to odbiorą.
strasznie nudne musiałoby być na przykład bycie drzewem...
Wszystkie głosy mówią, że nie możesz sobie po śmierci wybierać tego, czego chcesz.
Jak będziesz niegrzeczny to staniesz się wszą łonową i wtedy możesz narzekać
_________________ "Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć."
R.Wright Moralne zwierzę
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 2028 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 15:40
Rado napisał/a:
Buddyjska reinkarnacja mówi, że kolejne wcielenia niekoniecznie muszą być w człowieka. Dusza może zostać tchnięta w zwierze lub nawet roślinę.
Wg. mnie rośliny i zwierzęta nie posiadają duszy podobnej do duszy człowieka, więc taka zamiana nie wchodzi w grę.
Rado napisał/a:
Wszystkie głosy mówią, że nie możesz sobie po śmierci wybierać tego, czego chcesz.
Nie wszystkie. Byle by nie chodzi mi o to "co chcesz", czyli czy masz zachciankę na drugie życie czy nie, a o sumienie, które nie pozwala Ci zostawić poprzedniego życia w niepamięć, gdy np nie spełniłeś się w nim, lub wyrządziłeś dużo krzywdy innym ludziom. Wtedy możesz mieć nieodpartą potrzebę powrotu na ziemię w innym wcieleniu i od dziecka mieć pociąg do np bycia lekarzem i pomagania ludziom.
Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 1225 Skąd: Od mamy
Wysłany: Czw Cze 12, 2008 16:28
Mnich napisał/a:
Wg. mnie rośliny i zwierzęta nie posiadają duszy podobnej do duszy człowieka, więc taka zamiana nie wchodzi w grę.
Wchodzi, wchodzi. Według buddyzmu w ciała psów wcielają się dusze byłych mnichów.
Prawda czyni ludzi dojrzałymi. Prawda jest fikcją, zatem dojrzałość również nią jest. Możesz tłumić sugestię, autosugestii się nie wyzbędziesz. Zawsze odnajdziesz mniej lub bardziej infantylnych od siebie.
- Kapeć
Nieistotne jest to co powiesz, ale jak inni to odbiorą.
Moje pieski są mnichami Nie no pies myśli i tyle więc i może ma jakąś dusze? nie koniecznie żadnego mnicha ( ) ale może innego normalnego kolesia?
Mnich napisał/a:
dziom. Wtedy możesz mieć nieodpartą potrzebę powrotu na ziemię w innym wcieleniu i od dziecka mieć pociąg do np bycia lekarzem i pomagania ludziom.
Tu przyznaję rację sama w takie coś wierze tzn. tak pół na pół.. Wierzę też trochę w reinkarnację ale także i to że człowiek ma sumienie które po śmierci może przywołać wszystkie złe rzeczy które zrobił wtedy dręczony wyrzutami wraca na ziemię by odkupić swoje winy a potem umrzeć w spokoju..