forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
świadkowie Jehowy
Autor Wiadomość
Wizzard 
Moderator

Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 07:10   

Przeczytajcie sobie to co piszą na wikipedii o tej religii/sekcie. Nie chce mi się wszystkiego cytować ale ogólnie mówiąc ta wiara jest śmieszna ;) .

Cytat:
Odstępstwo: Świadkowie Jehowy starają się, żyć wg zasad Biblijnych, gdyby jednak ktoś dopuścił się zachowania sprzecznego ze Słowem Bożym i nie okazał skruchy lub ustawicznie dopuszczał się ich lub przestał się zgadzać z ich nauczaniem i nie okazał skruchy, zostanie wykluczony ze społeczności, z możliwością powrotu, jeśli zmieni swoje postępowanie (do czasu powrotu będzie traktowany jako odstępca, co oznacza unikanie z nim wszelkich kontaktów).

Patrzcie jak Jehowy bóg kocha swoje dzieci :pukpuk: .

Cytat:
wystrzegają się jakiegokolwiek używania krwi pełnej, a co za tym idzie jej przyjmowania z pokarmem oraz transfuzji krwi. Świadkowie Jehowy nie przyjmują krwi pełnej oraz jej czterech głównych frakcji – krwinek czerwonych, osocza, krwinek białych oraz płytek krwi. Użycie drobniejszych frakcji podczas transfuzji uzyskiwanych z tych czterech głównych składników lub preparatów je zawierających pozostawiane jest osobistej decyzji każdego ze Świadków[2]. Świadkowie nie godzą się także na przechowywanie i ponowne wprowadzanie do krwiobiegu ich własnej krwi, jednak możliwość wykorzystania najnowszych technik medycznych pozwalających utrzymać krew w obiegu zamkniętym (Cell Saver) jest pozostawiona własnemu osądowi pacjenta;

To chyba najśmieszniejsze z ich praw ;) .

strawberryshake 
Nowicjusz
Panna Pam.

Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 09:13   

Na wyższe głupoty żal odpowiadać.

Wazelina: 'I przy okazji wp...ją się do domu przy byle okazji. ' -nie kłam, masz dowody?;/

Wazelina: '
Ta..łatwo Cię zagiąc.' - nie mogę nawet iść spać ?! o.O

Wazelina :'A my na to jak na lato. Dla mnie Jehowi to sekta. Jakby nie głosili na siłę swoich przekonań, to może bym uznała to za coś bardziej wyzwolonego niż katolicyzm. '

w Biblii jest napisane: 'Głoście ewangelie' -nawet na szyldach przed kościołami, jest ten werset.

Atos:'Ps. czym wasza religia różni się od naszej? tylko szczególowo prosiłbym jeśli już. nie lubię ogólników ;) '
-to jak nie widzisz różnicy, to czemu tak piszesz? Podam jeden przykład, Katolicy uważają ,że trójca to jedna osoba (haha.) a przeczytaj sobie W KATOLICKIEJ BIBLII TE WERETY:(tylko nie wiem ,czy posaidasz sSowo Boże, bo katolicy nie dawali im poddanym mieli tylko dla siebie ;] a św.Jehowy?! Każdy ma swoją,czytaj:
Bóg nie jest w trzech osobach: Powtórzonego prawa:6:4,Mal:2:10, Mk10:18 Rz: 3:29,30
Syn niższy od Ojca przed przyjściem na ziemię i po odejściu"Jn:14:28,5:19, 8:42, 12,49
Jedność Boga i Chrystusa Jn: 10:30 Mt:19:4-6 1Ko:15:28
Duch święty to czynna moc Boża Mt 3:16, Jn 20:22 Dz 2:4,17,33 Dz 7:55-56, 1Ko 2:12 Gal 5:16

(dałam połowe wersetów, ale sprawdź ;] )

I na koniec tylko jedno pytanie: Skoro trójce (czyli Bóg jest trójcą ,Jezus jest trójcą i duch boży jest trójcą ,a wszyscy są jedną osobą)-by Catolican Encyklopedia
, to pyt:Jak Jezus mógł się sam wskrzesić skoro Bóg i Jezus to jedna osoba?! I skoro w Biblii jest imie Boże i imie Jezusa to czemu nie ma ducha św.?! Bo to czynna moc Boża.Co prawda kościół katolicki nie czyta tego w kościele, tak samo jak wiele innych rzeczy ukrywają.

Vibe: 'roblem w tym, że nie mówią prawdy opartym na Słowie Bożym, a na WŁASNYM przekładzie Pisma Świętego, którego kościół katolicki nie przyjmuje.' -taki mądry?! A czytałeś to i to?! bo ja tak ;]

[ Dodano: Sob Wrz 29, 2007 10:19 ]
Drogi Wizzard:

najpierw odpowiem na pytanie co do krwi..
racz odczytać księge rodzaju 9:3-6 '(..)-jego krwią-nie wolno wam jeść' , 'Kto przelewa krew człowieka, przez człowiek zostanie przelana jego własna krew, bo na obraz Boży uczynił on człowieka' .. to równierz jest napisane w Twojej Biblii.
Dalej (już nie bd. cytowała.) Kpł 17:14 ,7:26,27 Dz 15:28,29 ,21:25, 1Sm: 15:22 ,Mk 12:33 Mk 8:35,36 'Krew jest święta w oczach Boga' .. Miłej lektury.

[ Dodano: Sob Wrz 29, 2007 10:22 ]
I teraz na pierwsze Wizzard:
Otóż w tej religi jest jakiś porządek ,który obowiązuje.. ;- ) i którego WSZYSCY przestrzegają, jeśli jednak ktoś zgrzeszy.. bo każdy jest człowiekiem i nie bedzie pokorny to musi być wykluczony, a czemu mamy zadawać sie i pozdrawiac osoby grzeszace?! Po co sami mają się stać grzesznikami: 'Złe towarzystwo psuje pożyteczne zwyczaje' .

No nie śmieszny nie jest kościół katolicki gdzie grzeszą i nie mają zero moralności itd aż żal pisać :/ .. mam pyt. mieszkam w mieście katolickim i pod kościołem są lochy, gdzie znaleziono zabite i zwgałcone dziewczyny.. -wytłumaczysz?!

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 10:07   

Truskawkowa Panno!!!
Piękny przykład manipulacji przez tych ludzi. Masz 'wytatuowane' w głowie dane fragmenty Pisma św. które można tłumaczyc na wszelakie sposoby. Bierzesz Biblię dosłownie, gdy tymczasem jest ona jedną wielką metaforą.

strawberryshake napisał/a:
to jak nie widzisz różnicy, to czemu tak piszesz?

Jak pisałem - widzę różnice. Nie miałem po prostu jak na razie kontaktu z osobami takiego wyznania. Byłem ciekaw co Ty napiszesz - Ty jako wyznawczyni tej religii. I to wszystko. Byłem po prostu ciekaw tego. Chciałem poznac wersję prywatną, a nie z encyklopedii.

Bóg nie jest w trzech osobach: Powtórzonego prawa:6:4,Mal:2:10, Mk10:18 Rz: 3:29,30
Syn niższy od Ojca przed przyjściem na ziemię i po odejściu"Jn:14:28,5:19, 8:42, 12,49
Duch święty to czynna moc Boża Mt 3:16, Jn 20:22 Dz 2:4,17,33 Dz 7:55-56, 1Ko 2:12 Gal 5:16

Są to w większosci cytaty ze Starego Testamentu. "jeśli Twoje oko jest przyczyną grzechu - wydłup je". To samo z ręką. Czemu bierzesz wszystko dosłownie?
Jeśli zaś chodzi o "Boga obecnego w trzech osobach", to również to zle interpretujesz. nie wiem czy ja również, ale ja to widzę tak: Bóg zesłał na Ziemię swego syna. Lecz zrobił to z miłości, i poniekąd zstąpiła na Ziemię cząstka samego Boga. Jezus musiał byc Synem Bozym. Bo jak miał mówic ówczesnym Żydom? Ze jest Bogiem? Nie dożyłby nawet do 20 lat. Więc sam będąc po części Bogiem przybrał Imię Jezusa. Syn Boży to również przenośnia. Uprzedzając Twoje pytania napiszę również, że nie jest to w żadnym wypadku zaprzeczenie chrześcijaństwa. Jest raczej jego potwierdzeniem. "Bóg tak umiłował świat, że Syna swego posłał na zbawienie nasze". Czytaj: poświęcił sam siebie. Ale to tylko MOJE PRYWATNE zdanie. nie jest to stanowisko Kościoła.

I skoro w Biblii jest imie Boże i imie Jezusa to czemu nie ma ducha św.?!

Jak to nie ma?! a w 50 dni po zmartwychstaniu Jezusa, to co zstąpiło na apostołów? Wiatr? 'Książki' czyta się do końca ;)

tak samo jak wiele innych rzeczy ukrywają.

Wkurza mnie takie stawianie sprawy. Co ukrywają? Napisz i poprzej dowodami.

A czytałeś to i to?! bo ja tak ;]

Ni chcę nazywac Cię kłamczuchą, ale w takim razie albo nie rozumiesz tego co czytasz, albo nie czytasz 'książek' do końca ;)

jeśli jednak ktoś zgrzeszy.. bo każdy jest człowiekiem i nie bedzie pokorny to musi być wykluczony,

co znaczy 'nie będzie pokorny'?

'Złe towarzystwo psuje pożyteczne zwyczaje' .

Dokładnie. "utnijcie chorą nogę" ;)

.. mam pyt. mieszkam w mieście katolickim i pod kościołem są lochy, gdzie znaleziono zabite i zwgałcone dziewczyny.. -wytłumaczysz?!

trochę historii nie zaszkodzi. Szlachcice często mieli swe lochy w klasztorach i kościołach. Chocby słynny Diabeł łańcucki - mój ziomek ;) jako przykład.
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Anjali 
Amator
Pozytywnie. ^^

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 10:14   

Religia jak każda inna. Mają swoje wierzenia i poglądy. Wyznają to w co wierzą. Osobiście znam kilka osób z tą religią. I jakoś nie przeszkadza mi to w co wierzą. :jezor:

Vibe 
Zaawansowany

Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 12:04   

atos napisał/a:
A czytałeś to i to?! bo ja tak ;]

Ni chcę nazywac Cię kłamczuchą, ale w takim razie albo nie rozumiesz tego co czytasz, albo nie czytasz 'książek' do końca ;)

To wszystko, co mogę powiedzieć. Teraz mogę nazwać cię do granic zmanipulowaną, trzymającą się jehowców, jak Kaczyński tego, że jego klub zrobił z Polski potęgę na skalę europejską. Mogę czekać, aż zaczniesz się wypierać i nazywać mnie durniem, bo pozwolę sobie zmienić krew.

Monia* 
Zaawansowany
Milanella ;-)

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 14:03   

Jehowi nie chodza do Kosciola, maja swoje spotkania i tam czytaja Biblie (i to jest chyba lepsze, niz siedzienie w Kosciele i czekanie az sie skonczy, a jak wychodzimy to i tak nic nie pamietamy. Chodzimy, bo taki mamy "obowiazek").
Nie pala, nie pija, nie przeklinaja itd. Znam Swidkow Jehowyh i nikt z nich mi w niczym nie podpadl, a jedna jest moja dobra kolezanka. Jak bylam dzieckiem to czesto bilysmy sie z chlopakami, ale moj kolega, ktory jest Jehowy zawsze nas bronil i mowil, ze dziewczyn sie nie bije. Jego rodzice byli zawsze mili. Gralismy w pilke pod ich oknami i nigdy nic zlego na nas nie powiedzieli. Ale po jakims czasie oni sie wyprowadzili i wprowadzili sie nowi (Katolicy). Ciagle nas wyzywali od najgorszych i mialismy z nimi mnostwo klotni, bo im przeszkadzalo, ze sie bawimi na podworku.
Najbardziej wkurzaja mnie takie baby, ktore leza plackiem calymi dniami w Kosciele, a pozniej wyjda z Kosciola i innych powyzywaja i rozne tego typu rzeczy. To jest swietosc na pokaz, ale Bog widzi swoje.
A tak poza tym to niech kazdy wierzy w co chce i jak chce. Bog jest jest jeden i tylko on nas oceni.
Katolicy (mimo iz ja tez jestem) sa najbardziej obludni.
Zeby gadac o Swiadkach Jehowy, to najpierw poznacje ludzi, a nie patrzycie tylko przez pryzmat ludzi, ktorzy "nawiedzaja" Was po klatkach.
Ktory Katolik zna tak dobrze Biblie jak oni? Kiedys na religii byla moja kolezanka Jehowa (bo nie miala co robic, a to bylo w srodku lekcji), Ksiadz sie nas o cos zapytal. Nikt nie wiedzial, oporcz niej.

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Pomogła: 37 razy
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 14:40   

strawberryshake, osobiście nie jestem wierząca. nie zmienia to faktu, iż jestem tolerancyjna do osób o innym wyznaniu... choć muszę przyznać, iż jest wiele rzeczy, z którymi w różnych religiach się nie zgadzam.
co do świadków Jehowy, dziwi mnie ich podejście do krwi. nie podejmują się oni. np. transfuzji. zastanawia mnie więc, dlaczego decydują się na dzieci? przecież potomek dziedziczy cechy i matki, i ojca. dochodzi więc w pewnym sensie do 'wymieszania krwi', prawda?
a tak na marginesie, polubiłam ludzi owego wyznania po śmierci Jana Pawła II... z opowiadań koleżanki słyszałam, iż w naszej parafii już do kilku dniach zmieniono dekorację kościoła, a na mszach ani słowa o polskim papieżu; odniosłam wrażenie, iż podejście było takie: 'a co tam po nim, i tak wybiorą nowego'. ja papieża szanowałam przede wszystkim za to, iż był Polakiem, który jak nie kto inny rozsławił nasz kraj. a moi sąsiedzi, świadkowie Jehowy zresztą, przez kilka miesięcy chodzili na spotkania z innymi osobami swego wyznania i przed długi czas wspominali papieża - Polaka...

Neska 
Moderator

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 15:13   

A teraz moje cytaty. Otworzyłam Biblię na Starym Testamencie, dokładnie na Księdze Psalmów i dochodząc zaledwie do 20 znalazłam takie słowa:
Bo Ty nie jesteś Bogiem ( Psalm 5)
Bóg codziennie pałający gniewem ( Psalm 7)
Nie ma Boga (Psalm 10)
Nie ma Boga ( Psalm 14(13))
I co? Kierując się takimi wyrwanymi z kontekstu zdaniami, śmiem twierdzić, że wiara katolicka nie istnieje, że są to tylko i wyłącznie fanaberie ludzkie powstałe przeszło 2000 lat temu.
Jak Atos napisał, nie można dosłownie zagłębiać się Biblię, należy odczytywać metafory, a nie wkuwać na pamięć pojedyncze zdania.

Do samych Świadków Jehowych nie mam nic. Są ludźmi, a ludzie w każdej religii są dobrzy i źli. Nie ważne na to, czy wyznają katolicyzm, buddyzm, wierzą w boga słońce i wiatr, czy należą do sekt. Ważne jest to, jakim jest człowiekiem. Nie można generalizować ludzi, bo jeden ksiądz katolicki ma dziecko i od razu jest źle.

Jestem tolerancyjna, tylko denerwuje mnie jedno w tej religii. Pukanie do mojego domu i wciskanie mi gazetki "Nawróceni" czy jakoś tak, bo przecież 'jestem człowiekiem młodym, a w tej religii na pewno znajdę ukojenie'.
Możesz mi odpowiedzieć, dlaczego na siłę chcecie nawracać? Wiem, że dawniej, w średniowieczu, na wiarę chrześcijańską również nawracali siłą, ale Kościół za to przeprosił. Jednak teraz, gdy mamy XXI wiek i tolerancję oraz wolność wyznaniową, dlaczego wciskacie ludziom kit?

Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...

Wizzard 
Moderator

Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 18:21   

'Kto przelewa krew człowieka, przez człowiek zostanie przelana jego własna krew, bo na obraz Boży uczynił on człowieka'

Kurcze chyba zacznę cię mieć za mało inteligentną osobę...Mowa o przelewaniu krwi w sensie zabijania, a nie ratowania ludzkiego życia. Wtedy nie było czegoś takiego jak transfuzja krwi to jak mogli jej zabronić?

'Krew jest święta w oczach Boga'

Więc dlaczego nie mogę przyjąć tej świętości od drugiego człowieka z jego własnej woli?

-jego krwią-nie wolno wam jeść'

Nie wiem czego dotyczy ten fragment i nie za specjalnie chce mi się to sprawdzać ale biorąc wszystko tak dosłownie jak ty to ja nie jem tej krwi podczas transfuzji więc w czym problem ;) ?

bo każdy jest człowiekiem i nie bedzie pokorny to musi być wykluczony, a czemu mamy zadawać sie i pozdrawiac osoby grzeszace?! Po co sami mają się stać grzesznikami: 'Złe towarzystwo psuje pożyteczne zwyczaje' .

Nie uważasz tego za egoizm? Zamiast sprowadzać ludzi na dobrą drogę lepiej się na nich wypiąć tak? Poza tym to zwykłe zastraszanie ludzi. Bądźcie dobrzy bo was wyrzucimy.

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Pomogła: 26 razy
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 19:04   

Na wyższe głupoty żal odpowiadać.

Wazelina: 'I przy okazji wp...ją się do domu przy byle okazji. ' -nie kłam, masz dowody?;/

Wystarczająco z tego słyną. Często przyłażą mi do chaty i gadają o pierdołach.
Wazelina :'A my na to jak na lato. Dla mnie Jehowi to sekta. Jakby nie głosili na siłę swoich przekonań, to może bym uznała to za coś bardziej wyzwolonego niż katolicyzm. '

w Biblii jest napisane: 'Głoście ewangelie' -nawet na szyldach przed kościołami, jest ten werset.

Ale nie na siłę. Widzisz, pisałam wcześniej-źle interpretujecie Ewangelię.
-to jak nie widzisz różnicy, to czemu tak piszesz? Podam jeden przykład, Katolicy uważają ,że trójca to jedna osoba (haha.)

Jezu dziewucho..brak mi słów, aby opisac Twą niekompetencję.

I teraz na pierwsze Wizzard:
Otóż w tej religi jest jakiś porządek ,który obowiązuje.. ;- ) i którego WSZYSCY przestrzegają, jeśli jednak ktoś zgrzeszy.. bo każdy jest człowiekiem i nie bedzie pokorny to musi być wykluczony, a czemu mamy zadawać sie i pozdrawiac osoby grzeszace?!

Nie..nie powinien zostac wykluczony. Powinno mu się to wybaczyc, za pośrednictwem spowiedzi.
Wizzard napisał/a:
Bądźcie dobrzy bo was wyrzucimy.

Dokładnie. Takie swoiste forum. Jak robisz źle, dostajesz warny/bany.

Monia* 
Zaawansowany
Milanella ;-)

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 20:16   

Wizzard napisał/a:
Nie wiem czego dotyczy ten fragment i nie za specjalnie chce mi się to sprawdzać ale biorąc wszystko tak dosłownie jak ty to ja nie jem tej krwi podczas transfuzji więc w czym problem ?

Moze chodzilo o wampiry? :D

Neska napisał/a:
Możesz mi odpowiedzieć, dlaczego na siłę chcecie nawracać? Wiem, że dawniej, w średniowieczu, na wiarę chrześcijańską również nawracali siłą, ale Kościół za to przeprosił. Jednak teraz, gdy mamy XXI wiek i tolerancję oraz wolność wyznaniową, dlaczego wciskacie ludziom kit?

Jak nie chcesz z nimi gadac to po prostu powiedz "nie" i wtedy pojda dalej. I nikt na sile Cie nie chce nawrocic.
Kazdy ma wlasna wole i mozg.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 20:21   

Oj, dajcie sposób dziewczynie. Przecież jesteśmy tolerancyjni (jesteśmy?!?). Przynajmniej ja jestem. Dziewczyna wyraziła swoje zdanie na dany temat, próbowała podyskutowac i tyle. Nie potrzebnie na Nią naskakujecie. Niech każdy sobie wierzy w co chce lub co mu jest wygodniej. Kolorowych snów 'truskawko' i mam nadzieję że ewentualne 'przebudzenie' nie bedzie zbyt bolesne ;) Powodzenia
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Midzia_xD 
Początkujący
...emo...;]

Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 21:15   

Ja mam ciocie i wujka tej religii...
i szczerze powiem,że w ogóle nie kumam tej religii xDDD
lecz musze powiedziec,że jedno mi się podoba w ludziach(ludziach?jak to sie odmienia?xDD),bo oni zawsze pomoga w potrzebie...I w ogóle..sa tolerancyjni... :)
A z naszej(tzn...z mojej,bo nie wszyscy tu obecni do niej należą xD)?Pff...Tylko niektórzy :/
Wazelina napisał/a:
Co myślicie o tej religii?

Sekcie.

Z tego co ja wiem to jest religia,a nie sekta :>

.Oni mówią, że ja jestem mocna tylko w gębie
I są w błędzie!! A słowo, to jest moje narzędzie... ;]

( www.zagubiona-tam.blog.onet.pl )

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Pomogła: 26 razy
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 22:17   

Midzia_xD napisał/a:
Wazelina napisał/a:
Co myślicie o tej religii?

Sekcie.

Z tego co ja wiem to jest religia,a nie sekta :>

To był mój punkt widzenia.

Wizzard 
Moderator

Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 22:36   

"Prawdziwi" chrześcijanie też są za pewne bardzo pomocni i ogólnie ludzie wyznające inne niszowe religie pewnie też. W sumie w większości religii chodzi głównie o to by być dobrym człowiekiem. Sęk w tym, że chrześcijaninem w Polsce jest się od urodzenia więc jedni są bardziej uduchowieni inni mniej, a jeszcze inni w cale chociaż jak się ich zapytasz to ci odpowiedzą, że są chrześcijanami, a jehowi są albo z wyboru albo chowani są w głęboko wierzących rodzinach. Tak na prawdę nic by mi w nich nie przeszkadzało gdyby nie to narzucanie swojej religii. Prędzej czy później i tak wejdzie na ten temat i powoli, powoli zacznie cię przekabacać na swoją stronę :P .

Odpowiedz do tematu