Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 20:50 świadkowie Jehowy
Co myślicie o tej religii? mam znajomą w tej religii i na każde pytanie odpowie na podstawie biblii, a w kościele jak zapytałam księdza(wiecej minusów i opini na temat kościoła i katolików macie w poście poniżej autorstwa:atosa) to powiedział żebym mu nie zawracała głowy bo się spieszy, a katechetki.. to ona nie wie.. ?!
kościół w ogóle nie opiera swoich wierzeń na biblii ,a podobno chrześcijaństwo na tym polega.
Ta wiara nie jest sektom. Ludzie są grzeczni,uprzejmi i przejawiają owoce ducha.
I nie mają spranych mózgów, mówią tak osoby zazdroszczące im.Co wy na to?
Cóż... powiem tylko tyle.. Ja jestem wierząca, ale nie praktykująca, chociaż w niedosłownym tego słowa znaczeniu... Chodzę do kościoła w święta i jak mam taką ochotę, a dlaczego? Właśnie ze względu na księży.
Co to świadków Jehowy to powiem tak.. Religia wyznawana jest sprawą danego człowieka. Nie uczono nas krytyki, ale akceptowania. Każdy człowiek ma inne potrzeby, może wyznawać inną religię, ale w końcu jest człowiekiem, którego powinniśmy szanować...
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 21:01
strawberryshake napisał/a:
Ta wiara nie jest sektom. Ludzie są grzeczni,uprzejmi i przejawiają owoce ducha
A jak wygląda sekta? Zabijają koty i jedzą dziewice? Lub odwrotnie
kościół w ogóle nie opiera swoich wierzeń na biblii
Sprecyzuj który Kościół, bo wygląda to dwuznacznie.
I nie mają spranych mózgów, mówią tak osoby zazdroszczące im
Tak, bo to Oni piorą mózgi Pralnia mózgów
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 21:10
kościół w ogóle nie opiera swoich wierzeń na biblii
Sprecyzuj który Kościół, bo wygląda to dwuznacznie.
-Katolicki.
Muszę Cię zawieśc truskawkowa Panno. otóż Kościól katolicki opiera się w głównej, ba, w decydującej mierze na Piśmie św. Są pewne zmiany które wprowadzili poszczególni papieże i biskupi, ale wciąz pismo św. jest podstawą chrześcijaństwa.
-Daj dowód
Nie wiem jak Ty ich traktujesz, ale dla mnie to Oni są sektą. A sekta już sama w sobie ma za zadanie zmanipulowac człowieka, czyli zrobic pranie mózgu. Ale to tylko moje zdanie.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 21:22
Wizzard napisał/a:
Tak się składa, że chrześcijaństwo to też sekta założona przez Chrystusa
Tak, ale spójrz na liczbę wiernych, zasięg, 'cuda' itp. To chyba jest 'lekka' róznica między sektą, a jednym z najważniejszych odłamów chrześcijaństwa czy samym chrześcijaństwem.
Widać to postępowanie na Biblii jak księża molestują dzieci, dobrowadzają swoje życie do niemoralności itp itd
Przeczytaj mój post w temacie 'minusy Kościoła'. tłumaczyłem tam,że w dzisiejszym świecie tylko 'złe' przypadki księży są nagłaśniane. Dobre pozostają w cieniu. A Ty i wielu innych ludzi wydajesz osąd na podstawie niewielkiej grupy osób i poznając tylko 'jedną stronę medalu'.
To tylko twoje zdanie
Nie tylko. widac nie poznałaś jeszcze mości panującego Radka
Tak naprawdę, to nie tylko ja tak myślę. jest wielu takich ludzi. A to że jesteś odmiennego zdania - jest rzeczą normalną. nie próbuję Ci przecież znów 'przeprac mózgu' (żart). Co to byłaby za dyskusja i po co potrzebne byłoby forum gdyby wszyscy się zgadzali
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 21:33
Zaczne od końca :p
' Co to byłaby za dyskusja i po co potrzebne byłoby forum gdyby wszyscy się zgadzali ' -racja.
No cóż odmienne zdania. Ale to ja mam rację xD ..
Czasem tak jest, że ludzie popełniają błędy, rzecz normalna, ale weźmy na przykład człowieka, który skłamał.. to trudno mu odbudować zaufanie i z reguły stawia sie już go w złym świetle.. Tak samo księża są traktowani.
Tylko czym zasłużyli sobie świadkowie Jehowy na to?! Tym, że mówią prawdę opartą na Słowie Bożym?! Księża coś zrobili ku temu, a oni?!
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 21:44
Tym, że mówią prawdę opartą na Słowie Bożym?!
ok. Dla Ciebie to jest prawda. Dla mnie to jest stek bzdur. uważam, że zostałaś zmanipulowana przez Nich. Co prawda o Świadkach Jehowy nie wiem za duzo, ale to co wiem wystarcza mi do wyrobienia sobie takiej, a nie innej opinii.
Ale to ja mam rację
Właśnie, widzę że się zgadzamy Ja również uważam że mam rację
Czasem tak jest, że ludzie popełniają błędy, rzecz normalna, ale weźmy na przykład człowieka, który skłamał.. to trudno mu odbudować zaufanie i z reguły stawia sie już go w złym świetle.. Tak samo księża są traktowani.
Ale ten człowiek który skłamał - nie może byc na jego postawie, na podstawie jego zachowania - budowana opinia o całym danym społeczeństwie. generalizujesz ludzi, co w ostatnim czasie doprowadza mnie do wsciekłości.
Księża coś zrobili ku temu, a oni?!
Rozwiń tą myśl.
hmm.. prawda=pranie mózgu? o.O
Prawda, prawda, prawda. Dupa nie prawda. po pierwsze zdefiniuj mi słowo prawda. wtedy pogadamy co nią jest. po drugie prawda jest pojęciem względnym. Mamy nawet dobry przykład. ty święcie wierzysz, ze to Oni ją mają. Ja również uważam, że Oni mają, ale nieżle narąbane w głowie. I że dajecie się prowadzic jak stado baranów (sorry, ale wyciągnąłem już wnioski).
Ps. czym wasza religia różni się od naszej? tylko szczególowo prosiłbym jeśli już. nie lubię ogólników
mam znajomą w tej religii i na każde pytanie odpowie na podstawie biblii,
Przy czym marnie interpretują Biblię na swoją modłę. Nie ma co, takich odpowiedzi każdy by chciał słyszec.
kościół w ogóle nie opiera swoich wierzeń na biblii ,a podobno chrześcijaństwo na tym polega.
No cooo Ty? ;O Chociaż poniekąd się zgodzę, ale akurat nie w tym aspekcie, który Ty przedstawiasz.
Ta wiara nie jest sektom.
Nom, nie jest sektom, ale sektą.
Ludzie są grzeczni,uprzejmi i przejawiają owoce ducha.
I przy okazji wp...ją się do domu przy byle okazji.
I nie mają spranych mózgów, mówią tak osoby zazdroszczące im
Oni chcą, abyś tak mówiła.
Co wy na to?
A my na to jak na lato. Dla mnie Jehowi to sekta. Jakby nie głosili na siłę swoich przekonań, to może bym uznała to za coś bardziej wyzwolonego niż katolicyzm.
atos napisał/a:
-Daj dowód
Nie wiem jak Ty ich traktujesz, ale dla mnie to Oni są sektą. A sekta już sama w sobie ma za zadanie zmanipulowac człowieka, czyli zrobic pranie mózgu. Ale to tylko moje zdanie.
Dokładnie. Na siłę próbują głosic swoje idee.
Widać to postępowanie na Biblii jak księża molestują dzieci, dobrowadzają swoje życie do niemoralności itp itd
Nie pchaj wszystkiego do jednego wora. Zresztą kurde dziewczyno: nie tylko księża są wierzący. Weź też pod uwagę zwykłych szaraczków.
Cytat:
Tak się składa, że chrześcijaństwo to też sekta założona przez Chrystusa .
Boga, zadufanego w sobie, chcącego podbudowac własne ego, stwarzając obraz człowieka bogabojnego
atos napisał/a:
Wizzard napisał/a:
Tak się składa, że chrześcijaństwo to też sekta założona przez Chrystusa
Tak, ale spójrz na liczbę wiernych, zasięg, 'cuda' itp. To chyba jest 'lekka' róznica między sektą, a jednym z najważniejszych odłamów chrześcijaństwa czy samym chrześcijaństwem.
Oni chcą, abyś tak mówił ;]
atos napisał/a:
To tylko twoje zdanie
Nie tylko. widac nie poznałaś jeszcze mości panującego Radka
Weeź, Radka w to nie mieszaj
Tylko czym zasłużyli sobie świadkowie Jehowy na to?! Tym, że mówią prawdę opartą na Słowie Bożym?! Księża coś zrobili ku temu, a oni?!
Niech se mówią, ale tam gdzie jest do tego miejsce, a nie na mojej klatce.
Księża coś zrobili ku temu, a oni?!
W sekcie na siłę przekonuje się do własnych idei.
atos napisał/a:
Ps. czym wasza religia różni się od naszej? tylko szczególowo prosiłbym jeśli już. nie lubię ogólników
Tym, że ksiądz chodzi tylko po domach, kiedy jest kolęda
za duzo czytania..sry.padam jutro odp. dobranoc:zZZz:
Pomógł: 1 raz Wiek: 9 Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 916 Skąd: mam wiedzieć?
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 22:49
Tylko czym zasłużyli sobie świadkowie Jehowy na to?! Tym, że mówią prawdę opartą na Słowie Bożym?!
Problem w tym, że nie mówią prawdy opartym na Słowie Bożym, a na WŁASNYM przekładzie Pisma Świętego, którego kościół katolicki nie przyjmuje. Jeden zmatwychwstanie Chrystusa zinterpretuje w cudowny sposób, drugi pomyśli, że Chrystus się zahibernował jak w seksmisji. A przecież chodzi tylko o to, że on zmartwychwstał. ich przekład jest naprawdę niezły, raz od jehowców dostałem ulotkę.
PS Nie chcę spowiedzi usznej. Jeśli żałuję, a nie powiem grzechów księdzu, to nie będę zbawiony?
To jest średniowiecze.
_________________ "If at first the idea is not absurd, then there is no hope for it.”