forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Wiara w człowieka
Autor Wiadomość
wesołek 
Początkujący
eks-archanioł

Wysłany: Pią Cze 13, 2008 08:50   Wiara w człowieka

Często się słyszy, jak ktoś mówi, że wierzy w ludzi. Mówią tak zarówno ateiści, jak i wyznawcy religi. Ale jak rozumiecie ową wiarę w człowieka? Czym ta wiara dla was jest i czy coś z niej wynika? I pytanie, które w sumie powinno być na samym początku - czy wierzycie w ludzi czy nie? Zapraszam do podzielenia się swoim zdaniem na ten temat.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Pią Cze 13, 2008 16:05   

wierzyc w ludzi tzn. wierzyc że człowiek jakąś tam hierarchię wartości ma i że stara się jej przestrzegac. Wierzyc że człowiek mimo że zło ma w środku, to zdoła je w sobie stłumic i pokazać/ dać od siebie jak najwięcej dobra. WIerzyc że zdoła powstrzymac swój popęd seksualny i nie zgwałci pierwszej lepszej dziewczyny w ciemnym zaułku, że nie zabije drugiego człowieka dla zabawy, że ukradnie gdy będzie postawiony w ostateczności, bo to w końcu człowiek ;)
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Aguś 
Moderator
Księżniczka.

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Pią Cze 13, 2008 16:16   

Konrad napisał/a:
wierzyc w ludzi tzn. wierzyc że człowiek jakąś tam hierarchię wartości ma i że stara się jej przestrzegac. Wierzyc że człowiek mimo że zło ma w środku, to zdoła je w sobie stłumic i pokazać/ dać od siebie jak najwięcej dobra. WIerzyc że zdoła powstrzymac swój popęd seksualny i nie zgwałci pierwszej lepszej dziewczyny w ciemnym zaułku, że nie zabije drugiego człowieka dla zabawy, że ukradnie gdy będzie postawiony w ostateczności, bo to w końcu człowiek

zgodzę się z definicja atosa.

Niestety, coraz mniej wierzę w ludzi. Gdy wildze polskie nastolatki przeklinające, wyzywająco ubrane, z kilogramem tapety na twarzy i naprawdę nie mają nic mądrego do powiedzenia, to mnie nosi. Nastolatkowie mówią sobie,że się kochają po dwóch dniach znajomości. Dziewczyny płaszczą się przed facetami, często nawet poniżają tylko po to,żeby on z nią był w "związku", bo ona go kocha,a co z tego,ze go w ogóle nie zna. Ludzie potrafią być niesprawiedliwi, chamscy. Ja wiem, to było na świecie od zawsze... Jednak chyba dopiero do mnie dociera to,że jak człowiek jest uczciwy to ma przerąbane. Na szczęście są jeszcze ludzie, którzy wiedzą w co życiu ważne, szanują siebie i innych. Ja coraz bardziej nie chcę dorosnąć,ale wybierając życie jest to nieuniknione. A żyć chce. Tylko mam nadzieję,ze pozostanę taka jestem,a optymizm całkiem ze mnie nie uleci.
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie. ;)

Notatki.

wesołek 
Początkujący
eks-archanioł

Wysłany: Sob Cze 14, 2008 08:12   

Dla mnie wiara w człowieka, to w pewnym sensie wiara w jego możliwości. Że będzie parł do przodu przekraczając kolejne granice niemożliwego. Nie ma takiego dna, z którego by nie wyszedł, ani takiej góry, na którą by się nie wspiął. Owe granice niemożliwego często są indywidualne dla każdego z ludzi. Dla jednego, np. narkomana, to będzie wyleczenie się z nałogu, dla innego, powiedzmy niepełnosprawnego, przebiegnięcie maratonu.
Trzeba jednak pamiętać, że, niestety, działa to również w drugą stronę. Człowiekiem, który niejednokrotnie udowadniał jak wiele rzeczy z pozoru niemożliwych można dokonać, był zarówno papież, jak i... Hitler.
Wierząc w człowieka wyrzekam się mizantropii, ale jednocześnie mam na uwadze, że ta uśpiona w ludziach potęga, może przyczynić się do szerzenia zła. Jednak, patrz wyżej, z każdego dna się podniesiemy. Przynajmniej ja w to wierzę.

Jenova 
Początkujący

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Wto Cze 17, 2008 08:10   

Ja mogę powiedzieć tylko tyle że nie wierzę w ludzi.
Żyjemy w takich czasach że człowiek chce dobrze dla sibie i próbuje do tego dąrzyć depcząc po drodze innych.
Aguś napisał/a:
Ludzie potrafią być niesprawiedliwi, chamscy

dokładnie.
Ludzie którzy chcą pomagać, są na wyginięciu. Jest ich coraz mniej.

Jedynym człowiekiem któremu ufam i wierzę jestem ja sama. Chociaż też nie do końca bo nie wiem co bym zrobił i jak się zachowała w różnych sytuacjach. Ale wierzę w to że jeszcze będą ze mnie ludzie;)

Minimka 
Nowicjusz
Minimka:)

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 10:50   

[quote="Jenova"]
Żyjemy w takich czasach że człowiek chce dobrze dla sibie i próbuje do tego dąrzyć depcząc po drodze innych.

Ja troszkę się z tym nie zgadzam i irytuje mnie cos takiego jak każdy zwala to jacy jesteśmy na "takie czasy";/ zło było zawsze i wszędzie i zło dalej będzie(ale rym:P) nasze babcie lub prababcie miały takie same możliwości grzeszenia. i nie jest też tak że jest coraz mniej dobrych ludzi. Dużo zależy od nas samych. Jeśli ja przebywam z osobą dobrą to staram się być również dobra.To jest coś w zasadzie łańcucha...Ja wierzę w ludzi i wiem, że niektórym mogę zaufac w pełnym tego słowa znaczeniu:)

Kapeć 
Moderator
Myślący Błazen

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 10:58   

Cytat:
Ale jak rozumiecie ową wiarę w człowieka?

Jako zaufanie.

Ponury Kapeć i atomowe jeżyki

Gość, życie jest brutalne, regulamin też.

Johnat 
Początkujący
Bes Sęsu

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 11:14   

Ja powiem tak:
Im większej liczbie ludzi wierzysz, tym prędzej się na kimś przejedziesz.

Hipokryta
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lip 24, 2008 11:19   

Johnat napisał/a:
Ja powiem tak:
Im większej liczbie ludzi wierzysz, tym prędzej się na kimś przejedziesz.

Prawda, dlatego opcja : mam 100 przyjaciół nie jest najlepszym rozwiązaniem ;]

Borek 
Nowicjusz

Wysłany: Pon Lip 28, 2008 23:12   

Ja wierze w Boga.

Oznacza to iż:
1. Okazuje mu szacunek.
2. Rozmawiam z nim.
3. Staram się postępować tak jak nam Chrystus nakazał.

Odpowiedz do tematu