forum młodzieżowe  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Wszechświat Boga?
Autor Wiadomość
wanilia 
Nowicjusz
GirL caN RoCk

Wysłany: Nie Cze 15, 2008 12:20   

Szymm napisał/a:
Bo wierzę wiarygodnym jak dla mnie naukowcom.

No właśnie- wierzysz- wszystko opiera sie na wierze, bo sami jesteśmy zbyt mali zeby do wszystkiego dotrzeć....sam nie zbadałeś zjawisk o których widzę tu piszecie ale wierzysz innym którzy tego dowiedli, nie zakładasz ze mogi się mylić?! Tak samo jest z nami wierzącymi w Boga, ja sama go nie widziałam, nie rozmawiałamz nim, ale wierzę tym którzy dostapili takiej łaski np. Mojrzesz, św Faustyna itd. Oczywiscie każdy ma prawo do swojego zdania ale dla mnie gdyby nie Bóg to całe to nasze skadinąt cięzkie życie nie miałoby najmniejszego sensu.
którzy nie widzą świata?" W.Sz.

x.Piksel 
Początkujący
x.Piksel

Wysłany: Nie Cze 15, 2008 13:44   

WIERZYSZ no coś ty. A wierzysz w teorię ewolucji (małpa - człowiek)?

Skoro wierzysz to nauka opiera się na wierze. Więc nauka pomału robi się naturalną rzeczą - wierzę. A duch to odwzorowanie ciała więc wiara to dla mnie coś wpisanego w istnienie.

BadDog
Początkujący

Wysłany: Nie Cze 15, 2008 20:30   

Szymm napisał/a:
Tak. Bo wierzę wiarygodnym jak dla mnie naukowcom.

Do tych naukowców, to bym podchodził z dystansem. Człowiek, to istota, która też się myli.
Pomyślałeś kiedyś, że błąd jakiegoś tam naukowca mógl być przyczyną, że straciłeś wiarę w Boga?

-BadDog

Szymm 
Znawca

Wysłany: Nie Cze 15, 2008 21:27   

wanilia napisał/a:
No właśnie- wierzysz- wszystko opiera sie na wierze, bo sami jesteśmy zbyt mali zeby do wszystkiego dotrzeć....sam nie zbadałeś zjawisk o których widzę tu piszecie ale wierzysz innym którzy tego dowiedli, nie zakładasz ze mogi się mylić?!

Zakładam, i oni też to zakładają, dlatego im wierzę. Oni mówią, że gdyby jakieś fakty przeczyłyby ich teorii, to natychmiast by ją odrzucili. I o to właśnie chodzi, nie mówią, że są nieomylni i że mają racją, mimo dowodów.
wanilia napisał/a:
Tak samo jest z nami wierzącymi w Boga

Jest zupełnie inaczej, bo wierzycie bez dowodów, przyjmujecie coś do wiadomości bez podejrzewania, że to może być nieprawda. To jest zupełnie, nieporównywalnie inna wiara.
x.Piksel napisał/a:
Skoro wierzysz to nauka opiera się na wierze. Więc nauka pomału robi się naturalną rzeczą - wierzę. A duch to odwzorowanie ciała więc wiara to dla mnie coś wpisanego w istnienie.

Patrz wyżej.
BadDog napisał/a:
Do tych naukowców, to bym podchodził z dystansem.

Też podchodzę.
BadDog napisał/a:
Pomyślałeś kiedyś, że błąd jakiegoś tam naukowca mógl być przyczyną, że straciłeś wiarę w Boga?

Nie, bo nie przestałem wierzyć przez jakiegoś naukowca.
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

BadDog
Początkujący

Wysłany: Nie Cze 15, 2008 21:54   

Szymm napisał/a:

acha, a przez co? o czym tak myślałeś ze tak poprostu koniec, skonczylo sie....Boga nie ma i basten machen ;)

-BadDog

Szymm 
Znawca

Wysłany: Nie Cze 15, 2008 22:33   

BadDog napisał/a:
Szymm napisał/a:

acha, a przez co? o czym tak myślałeś ze tak poprostu koniec, skonczylo sie....Boga nie ma i basten machen

Pisałem o tym tyle razy, że już nie będę pisał.
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Vatterbee 
Praktykant
Bugman

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 09:10   

x.Piksel napisał/a:

Chyba będę kiedyś studiował teologię... Naprawdę. Ciekawi mnie to.

Szymm napisał/a:
Jest zupełnie inaczej, bo wierzycie bez dowodów, przyjmujecie coś do wiadomości bez podejrzewania, że to może być nieprawda. To jest zupełnie, nieporównywalnie inna wiara.

Mamy dowody. Tymi dowodami są dla nas tak twórczo przez Ciebie nazwane "rzeczy niewyjaśnione". Zapytam się tak: widzisz prąd? Możesz go poczuć? Możesz go dotknąć? To ostatnie, to tak. Ale gdy go dotkniesz, to pierdyknie Cię i polecisz w kosmos. Jednak Bóg jest cierpliwy. On wciąż czeka. Dlatego się nie ujawni.

-------------------
Matematyka - Kruloffa Nałk.

Jamaica 
Miss forum!
upita szczęściem:)

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 13:18   

Vatterbee napisał/a:
Szymm napisał/a:
słuchaj, czy widzisz wiatr? Widzisz jego skutki. Tak samo jest z Bogiem. Nie widzimy go, ale odczuwamy Jego miłość. Dowody są, tylko że mnie osobiście one nie są potrzebne, bo skoro wierzę, to raczej nie mam ochoty tego sprawdzać.
Kurt Cobain

Kapeć 
Znawca
Myślący Błazen

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 15:34   

Cytat:

Bzdury, jeżeli mówimy o wierze rzymskokatolickiej to ona również odrzuca rzekome "fakty", które nie znalazły potwierdzenia w historii. Póki co dowodów na nieistnienie Boga nie ma, więc można przyjąć (jak Ty to nazwałeś) teorię potwierdzającą jego istnienie.

Jeżeli szukasz dowodów na gwałt to jesteś idealnym przykładem. Powiedz mi jaki jest sens wykłócania się o rzeczywistość czegoś co nie mogło powstać? Po co uświadamiać wszystkich o braku Boga skoro go nie ma? Nikt nie jest ograniczony i nie musi wysłuchiwać Twoich teorii na to, że go nie ma. A jednak bronisz się jak lew, kulawy - to swoją drogą, ale się bronisz. Odrzucasz prawdy, których nie możesz pojąć, a Twoja pycha nie pozwala Ci na przyzwolenie ich bez "namacalnych" dowodów. I odwołujesz się do nauki, nauka (kiedyś) twierdziła, że Ziemia jest płaska. Jak znajdziesz niepodważalny i pierwotny dowód na nieistnienie Boga to podejmę się dyskusji z Tobą. Póki co żaden z Ciebie partner do rozmowy.

Rzeczy piękne są trudne - Platon

Błąd jest przywilejem filozofów, tylko głupcy nie mylą się nigdy - Sokrates

Jedno jest pewne, że nic nie jest pewne

Szymm 
Znawca

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 15:38   

Vatterbee napisał/a:
Zapytam się tak: widzisz prąd? Możesz go poczuć?

Monique napisał/a:
słuchaj, czy widzisz wiatr? Widzisz jego skutki.

Czuję. fizycznie, materialnie. Poza tym, nie widzę wiatru tak? Ale wiem skąd się wziął, co go powoduje, i nie uważam, że skoro wiatru nie da się dostrzec, to ma on syna, aniołów, przeciwników, nadnaturalne moce, 3 postacie, itd.

BadDog
Początkujący

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 17:05   

Szymm napisał/a:
Pisałem o tym tyle razy, że już nie będę pisał.

NIech sobie przypomne....hm.....hm.....mhm.....
Wiem juz o Ci kaman - myslales nad tym bardzo bardzo dlugo i myslaleś itd. i wywnioskowales ze Boga nie ma. Czy jakoś tak mniej więcej.
No ale....ja też tak myślałem i myślałem na swój rozum i co? Pewnie wszyscy chcą wiedzieć co wywnioskowałem - Nic. No dobra żartowałem wywnioskowałem ze Boga nie ma i gitara. Poczytałem pare artów w necie i było fajnie bo stwierdziłem ze to wystarczający dowód ze szefa nie ma.
Po paru tygodniach okazało się że te teksty od tych tam calych naukowców były "okrojone" i niepełne. Więc postanowiłem całą sprawe przeanalizować jeszcze raz...pogadałem z paroma osobami (NIE KUPLAMI ! ) wykształconymi i którzy mają juz swoje lata na tym świecie. I zmieniłem zdanie. Nie chce mi się tego opisywać bo mi kolega przeszkada na gg ogolnie caly tekst jes do bani bo ten ido....znaczy sie kolega caly czas cos odemnie chce.

Przytocze tu co nieco- Św. Augustyn powiedzial ''''''Zrozum abyś uwierzył, uwierz abyś głębiej zrozumiał"'''' Mądre to słowa, które również mnie podniosły.

Wy mówiece ze my w miejsca gdzie nie można wytłumaczyć naukowo wćiskamy Boga. Przynajmniej mamy co, a wy w te puste miejsca nie macie co wsadzić (hihi)

A te rzeczy których nie mozna wytłumaczyć...jednak sie dzialy no nie.
A pupa tam juz mi sie nie chce wiecej pisac i tak jest to do ....wiadomno czego rozmowa stoji w miejscu albo nie kreci sie w kolo.

Szymm lepiej powiedz oficjalnie ze lepiej sie zyje bez Boga bo wszystko mozna i nie trzeba za nic zalowac. Walne batona w sklepe to co z tego. wspolzyje z kobietą to powiem sobie bylo fajnie na tym zycie polega.

Szymm napisał/a:
Czuję. fizycznie, materialnie

A jak ja czuje duchowo obecność Ducha Św. to co? Psychol jestem?

-BadDog

Jamaica 
Miss forum!

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 17:45   

BadDog napisał/a:
Szymm napisał/a:
Czuję. fizycznie, materialnie

A jak ja czuje duchowo obecność Ducha Św. to co? Psychol jestem?
w jego czytaj Szymma zamyśle tak. Bo my, wierzący jesteśmy ludźmi innego pokroju, gorszego. Naiwni i mniej inteligentni. Hahaha:D
Kurt Cobain

Szymm 
Znawca

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 19:05   

Cytat:
Wy mówiece ze my w miejsca gdzie nie można wytłumaczyć naukowo wćiskamy Boga. Przynajmniej mamy co, a wy w te puste miejsca nie macie co wsadzić (hihi)
:lolek: :lolek: :lolek: :lolek: :hihi: :hihi: :hihi: :hihi:

[ Dodano: Pon Cze 16, 2008 19:06 ]
Monique napisał/a:
w jego czytaj Szymma zamyśle tak. Bo my, wierzący jesteśmy ludźmi innego pokroju, gorszego. Naiwni i mniej inteligentni. Hahaha:D

może pani będzie w swoim imieniu mówiła... bo śmieszna zaczynasz być

[ Dodano: Pon Cze 16, 2008 19:08 ]
BadDog napisał/a:
Szymm lepiej powiedz oficjalnie ze lepiej sie zyje bez Boga bo wszystko mozna i nie trzeba za nic zalowac.

Tak, lepiej jest żyć bez Boga, bo współżyć z kobietą dla przyjemności, co jest największą zbrodnią i nie muszę się bać że bezgranicznie kochający skaże mnie na wieczne cierpienie.

Jamaica 
Miss forum!

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 19:12   

Szymm napisał/a:
może pani będzie w swoim imieniu mówiła... bo śmieszna zaczynasz być
nie Szymm, nie tylko ja tak odbieram twoje ataki na Katolików właśnie tak.

Szymm napisał/a:
Tak, lepiej jest żyć bez Boga, bo współżyć z kobietą dla przyjemności, co jest największą zbrodnią i nie muszę się bać że bezgranicznie kochający skaże mnie na wieczne cierpienie.
a czy w Katolickiej wierze współżycie to przymus? Również przyjemność. I wcale nie jest tak jak myślisz w tej sprawie.
Kurt Cobain

Szymm 
Znawca

Wysłany: Pon Cze 16, 2008 19:47   

Monique napisał/a:
nie Szymm, nie tylko ja tak odbieram twoje ataki na Katolików właśnie tak.

To jest wasz problem, i nie upoważnia to nikogo do wypowiadania się w moim imieniu.
Monique napisał/a:
a czy w Katolickiej wierze współżycie to przymus? Również przyjemność. I wcale nie jest tak jak myślisz w tej sprawie.

Nie obchodzi mnie jak to jest w wierze katolickiej.

Odpowiedz do tematu