forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Wszechświat Boga?
Autor Wiadomość
Szymm 
Znawca

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 10:02   

Vatterbee napisał/a:
Szymm napisał/a:
Kto tak powiedział?

Np. Albert Einstein.

Czy einstein powiedział, że ktoś kieruje ewolucją? Nawet gdyby powiedział, to co?
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Pein 
Amator
Lucyfer.

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 11:27   

Vatterbee,
Cytat:
Jednak ktoś tą naszą ewolucją kierował.

Ja kierowałem .
Poczytaj sobie o Teori ewolucji Charlesa Darwina :] .

Vatterbee 
Praktykant
Bugman

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 11:51   

Cytat:
Czy einstein powiedział, że ktoś kieruje ewolucją? Nawet gdyby powiedział, to co?

Powiedział, że musi to być jakaś siła "z góry", która tym wszystkim kieruje. Zresztą, w swoich myślach często przytaczał Boga.

Degrazja napisał/a:
Ja kierowałem .

Z całym szacunkiem, ale mam za wysokie IQ, by pojąć sens tego... tej ironii.

Degrazja napisał/a:
Poczytaj sobie o Teori ewolucji Charlesa Darwina :] .

Znam to. Może nie wszystkie szczegóły, ale znam. I co? Mam nie wierzyć w Boga? NIE MA SPRZECZNOŚCI MIĘDZY WIARĄ A NAUKĄ!

-------------------
Matematyka - Kruloffa Nałk.

Pein 
Amator
Lucyfer.

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:05   

Cytat:
Znam to. Może nie wszystkie szczegóły, ale znam. I co? Mam nie wierzyć w Boga? NIE MA SPRZECZNOŚCI MIĘDZY WIARĄ A NAUKĄ!

No tak ale nauka coraz bardziej sie rorzszeza i udawadnia ze Boga nie ma .
Za kilka lat ludzie nie beda pamietac o Bogu bo wymyslą sobie znów cos innego .

Vatterbee 
Praktykant
Bugman

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 12:13   

Degrazja napisał/a:
Za kilka lat ludzie nie beda pamietac o Bogu bo wymyslą sobie znów cos innego .

Zmów coś innego? Mam ochotę Cię udusić. W Boga ludzie wieżą już tysiące lat i myślisz, że tak szybko to przejdzie? Że te tysiące lat modliliśmy się do powietrza?

-------------------

Szymm 
Znawca

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 16:26   

Vatterbee napisał/a:

Powiedział, że musi to być jakaś siła "z góry", która tym wszystkim kieruje. Zresztą, w swoich myślach często przytaczał Boga.

Haha, ale nie katolickiego, nie rozumiesz, nie pisz.
Vatterbee napisał/a:
NIE MA SPRZECZNOŚCI MIĘDZY WIARĄ A NAUKĄ!

To jak dziewica urodziła syna?
Vatterbee napisał/a:
Znam to. Może nie wszystkie szczegóły, ale znam.

To po co mówisz, że ewolucją coś kierowało. Wiesz co to jest dobór naturalny?
Im więcej człowiek wie o sobie w kontekście wielości doświadczeń tym większa jego szansa by nieoczekiwanie pewnego pięknego poranka moc zdać sobie sprawę z tego, kim on w istocie jest, czy raczej - Kim "on" w Istocie Jest.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 19:57   

Ho ho, widzę że próbowaliście 'nawrócic' Szymma ;) Ale nie poddawajcie się ;)

Vatterbee napisał/a:
Zmów coś innego? Mam ochotę Cię udusić. W Boga ludzie wieżą już tysiące lat i myślisz, że tak szybko to przejdzie?

Gdy żyliśmy jeszcze w jaskiniach człowiek nie wierzył w nic. Minęły te czasy. W mairę rozwoju zaczęto uważac ogień, wodę, ziemię za bogów. Minęło i to. Czemu czasy jednego, obecnie 'urzędującego' mają byc wieczne?

x.Piksel napisał/a:
Skoro nie wierzysz w magię, to jedź kiedyś na Karaiby, albo jak kiedyś sytuacja majątkowa pozwoli do Amazonii. Tam poproś jakiegoś CZARNEGO SZAMANA żeby powtykał parę igiełek w twoją laleczkę Woodoo.

Czyżby ksiądz wierzył? W magię? toć to herezje głosisz!
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Boski 
Początkujący

Wysłany: Wto Maj 27, 2008 21:21   

x.Piksel napisał/a:
Skoro nie wierzysz w magię, to jedź kiedyś na Karaiby, albo jak kiedyś sytuacja majątkowa pozwoli do Amazonii. Tam poproś jakiegoś CZARNEGO SZAMANA żeby powtykał parę igiełek w twoją laleczkę Woodoo. Tylko pamiętaj, że on może nie znać dobrze autonomii człowieka. Więc dla bezpieczeństwa zanim wyruszysz, spisz Testament. Chyba, że nie dążysz do poznania prawdy...
nie trzeba jechać na Karaiby aby tego doświadczyć...
x.Piksel napisał/a:
A jeżeli magia istnieje, to coś co jest w człowieku ją powoduje... Więc to coś co jest w człowieku czymże jest?
energią
Vatterbee napisał/a:
Cała prawda o egzorcyzmach bodajże. Nie pamiętam. Ale wiem, że leciał w wielki czwartek chyba na jedynce.
egzorcyzmy Annalishe Michel.

Do tematu się zbytnio wtrącał nie będę bo to nie ma sensu. Poza tym czuje że będziecie się tak kłócić w nieskończoność lub dopóki nie zamkną tematu... Powodzenia ;d

x.Piksel 
Początkujący
x.Piksel

Wysłany: Sro Maj 28, 2008 07:29   

Cytat:
nie trzeba jechać na Karaiby aby tego doświadczyć...

Wiem, ale w Polsce trudno znaleźć prawdziwego szamana... Te wróżki które na EZO TV coś tam pieprzą mają skończoną psychologię i potrafią obejść umysł zafascynowanego tym człowieka.

Cytat:
energią

W tym wypadku moja teoria o wszechświecie Boga miałaby sens. A także teoria o istocie życia i śmierci, o ożywianiu i dążeniu do jedności w Bogu. To hipoteza, która ma pozwolić człowiekowi połączyć naukę z wiarą.

Cytat:
Do tematu się zbytnio wtrącał nie będę bo to nie ma sensu. Poza tym czuje że będziecie się tak kłócić w nieskończoność lub dopóki nie zamkną tematu... Powodzenia ;d

Tak, także się pod tym podpisuję.

Ostatnią rzeczą, jaką chciałbym podkreślić, to to, że w/w przeze mnie hipoteza była kierowana do wierzących, którzy nie wgłębiają się nadzwyczajnie w nurty teologiczne i ma ona na celu uświadomić, że jeżeli się chce to filozoficznie można połączyć naukę z wiarą. Tylko wtedy, cóż... staje sie mniej abstrakcyjna. Co ciągnie za sobą pewne konsekwencje dalszego poszukiwania :)

Cytat:
Czyżby ksiądz wierzył? W magię? toć to herezje głosisz!

W magię powinien wierzyć każdy katolik, a na pewno już i każdy Żyd. Dlaczego?

10 Nie znajdzie się pośród ciebie nikt, kto by przeprowadzał przez ogień2 swego syna lub córkę, uprawiał wróżby, gusła, przepowiednie i czary; 11 nikt, kto by uprawiał zaklęcia, pytał duchów i widma, zwracał się do umarłych3. 12 Obrzydliwy jest bowiem dla Pana każdy, kto to czyni. Z powodu tych obrzydliwości wypędza ich Pan, Bóg twój, sprzed twego oblicza. [Księga Powtórzonego Prawa 18, 10-12]

A więc Pismo Święte ZABRANIA uprawiania magii, czarów guseł. Co jest równoznaczne z tym, że coś takiego ISTNIEJE i jest tworem Szatana. Tak samo jak zabrania wielu innych rzeczy, które są szkodliwe i niebezpieczne dla człowieka.

Wniosek jest taki:

Jeżeli się czegoś zabrania, to po pierwsze to coś istnieje, a po drugie jest realnym zagrożeniem dla wolności człowieka. Biblia nie zabrania czegoś, co nie istnieje. To mówię jako ksiądz, z punktu widzenia mojej wiary.

Z innego punktu widzenia - wycieczka do Amazonii, albo spotkanie z Szamanem może komuś przetrze komórki mózgowe.

Pein 
Amator
Lucyfer.

Wysłany: Sro Maj 28, 2008 11:42   

Cytat:
Zmów coś innego? Mam ochotę Cię udusić. W Boga ludzie wieżą już tysiące lat i myślisz, że tak szybko to przejdzie? Że te tysiące lat modliliśmy się do powietrza?

Ludzie nie wieza tylko w 1 Bogo .
Przez tysiace lat było wiele Bogów .

Vatterbee 
Praktykant
Bugman

Wysłany: Sro Maj 28, 2008 14:06   

Szymm napisał/a:

Owszem, katolickiego. Nie widziałeś - nie mów. ;-)

Cytat:
Ho ho, widzę że próbowaliście 'nawrócic' Szymma ;) Ale nie poddawajcie się ;)

Nie mam zamiaru go nawracac. ;-) Mogę się co najwyżej za niego pomodlic.

x.Piksel napisał/a:
A więc Pismo Święte ZABRANIA uprawiania magii, czarów guseł. Co jest równoznaczne z tym, że coś takiego ISTNIEJE i jest tworem Szatana. Tak samo jak zabrania wielu innych rzeczy, które są szkodliwe i niebezpieczne dla człowieka.

Tu się z lekka mylisz. Ojciec Pio też (w pewnym sensie) uprawiał magię, więc magia może też byc tworem Boga. Zależy z czego czerpiesz moc. On się oddał cały Bogu, więc on go obdarzył 'niezwykłymi' zdolnościami. Ludzie, którzy czerpią moc od szatana (Criss Angel, a w jednym wywiadzie nawet David Copperfield się do tego przyznał) muszą mu, że tak powiem 'oddac swą duszę'. ;-) Ksiądz dużo o tym mówił.

-------------------

x.Piksel 
Początkujący
x.Piksel

Wysłany: Sro Maj 28, 2008 16:20   

Cytat:
Tu się z lekka mylisz. Ojciec Pio też (w pewnym sensie) uprawiał magię, więc magia może też byc tworem Boga. Zależy z czego czerpiesz moc. On się oddał cały Bogu, więc on go obdarzył 'niezwykłymi' zdolnościami. Ludzie, którzy czerpią moc od szatana (Criss Angel, a w jednym wywiadzie nawet David Copperfield się do tego przyznał) muszą mu, że tak powiem 'oddac swą duszę'. ;-) Ksiądz dużo o tym mówił.

Tu sie nie mylę, tu mam takie samo zdanie :) Np. szaman w indiańskiej wiosce jeżeli jest uczciwy dla Pachamamy (Matka Ziemia, a w rzeczywistości Bóg taki jak i nasz - on sam ci to przyzna) to magia jest jego darem... służy mu do leczenia ludzi itp... Są też szamani czarnej magii i ci już należą do sekt satanistycznych.

Osobiście uważam, że Kościół (cyt. wspólnota wierzących a nie tylko WATYKAN i klechy) mozolnie postępuje za cywilizacją i... no cóż... większości trudno uznać magię za coś realnego.

No bo jak można skazać kogoś za magię? Które państwo w XXI wieku odważyłoby się zapisać w konstytucji, że uprawianie czarnej magii jest niezgodne z prawem? Przykładem takiej satyry politycznej jest były premier Jamajki, który przed złożeniem oficjalnych ślubów poszedł do magika Woodoo by zabezpieczył go przed atakami magicznymi. Ale w konstytucji i na konferencjach prasowych wyraźnie mówił, że w magię nie wierzy ;)

Sam uznaję, że magia ma dwie postacie - biała i czarna. Tak jak wszystko. Mamy dobro i zło. Słabość i siłę. Przeciwieństwa są we wszystkich dziedzinach i aby magia stała się czymś złym najpierw musiałaby być stworzona przez Boga. Bo najpierw Bóg dał człowiekowi rękę, a dopiero potem Szatan sobie wykombinował, że tą ręką można uderzyć.

Szymm 
Znawca

Wysłany: Sro Maj 28, 2008 20:22   

Vatterbee napisał/a:
Szymm napisał/a:

Owszem, katolickiego. Nie widziałeś - nie mów. ;-)

"boże".. co ty pieprzysz? Kiedy Einstein mówił, że Bóg katolicki istnieje? że On musi czymś kierować?
Cytat:
No bo jak można skazać kogoś za magię? Które państwo w XXI wieku odważyłoby się zapisać w konstytucji, że uprawianie czarnej magii jest niezgodne z prawem?

Żadne, bo nikt w żadnym kraju nie czyni magią drugiemu człowiekowi zła, o ile taka istnieje.
I na szczęście żadne, bo już kościół zebrał żniwo czarownic w średniowieczu. Rzekomo czarownic, a prawdopodobnie niczemu nikomu niewinne kobiety.
x.Piksel napisał/a:
Bo najpierw Bóg dał człowiekowi rękę, a dopiero potem Szatan sobie wykombinował, że tą ręką można uderzyć.

Ale tak czy tak, zło jest dziełem Boga. Przecież anioł sam nie ewoluował w szatana. Przecież nic się samo nie dzieje :)

Rado 
Początkujący
Lirimaer

Wysłany: Sro Maj 28, 2008 21:23   ...

Einstein był panteistą, otwarcie mówił o jakichś nieosobowych siłach natury, które po prostu muszą istnieć, aby świat mógł trwać.

x.Piksel napisał/a:

Są też szamani czarnej magii i ci już należą do sekt satanistycznych.

Wyobraź sobie, że wierzenia wielu z tych "satanistycznych szamanów" istniały wcześniej niż została spisana Twoja ulubiona powieść fantasy pt. "Biblia".

Vatterbee 
Praktykant
Bugman

Wysłany: Czw Maj 29, 2008 06:43   

Szymm napisał/a:
Ale tak czy tak, zło jest dziełem Boga. Przecież anioł sam nie ewoluował w szatana. Przecież nic się samo nie dzieje :)

Szatan jest dziełem Boga. Bo zło już nie. Bóg stworzył szatana, lecz ten się zbuntował, On posłał go do piekieł i taka historia.

Rado napisał/a:
Wyobraź sobie, że wierzenia wielu z tych "satanistycznych szamanów" istniały wcześniej niż została spisana Twoja ulubiona powieść fantasy pt. "Biblia".

Abraham także. A za "powieś fantasy", to zaraz możesz trafic na jego łono. xD Bo wkurza mnie taka buracka postawa i mentalnośc. Zaraz zacznę Was ośmieszac i zobaczymy komu będzie wesoło. ;-)

-------------------

Odpowiedz do tematu