Taaak, ksiądz też ma swoistą "używkę". To herbatka - yerba mate. Ale nie zwykła herbatka
Smak - za pierwszym razem W. Cejrowski opisał to tak:
Cytat:
- No i jak? - zapytał padre, kiedy opróżniłem guampę i oddałem Indiance.
- Smakuje jak napar z petów.
- A piłeś kiedy napar z petów, że tak gadasz?
- Zobaczysz - dodał po chwili - za miesiąc rzucisz kawę, rzucisz herbatę i przejdziesz na mate. Na razie i tak nie masz wyjścia, bo tu nikt nic innego nie pije. Kiedy wyjeżdzasz?
- Nie bardziej niż kawa. Skoro w USA sprzedają Mate w supermarketach, to to na pewno nie jest narkotyk, ani żaden inny materiał wyskokowy.
- To dlaczego nikt nie daje pić dzieciom?
- Tradycja. U nas też dzieciom nie daje się kawy. Dopiero jak odpowiednio podrosną. Z mate tak samo.
Po chwili przyszła moja kolej. Ale stara Indianka ominęła mnie i podała guampę następnemu.
- Nie zauważyła mnie? - Szepnąłem księdzu w ucho. - To znaczy, chciałem powiedzieć...
- Zauważyła, zauważyła. Ona jest ślepa na oczy, ale widzi więcej niż my wszyscy. Dzieciaki twierdzą, że przez trzy ściany potrafi zobaczyć jak broją.
Chyba miał rację. W trakcie naszej rozmowy do kręgu dołączyło kilka osób. Usiedli w różnych miejscach, a Indianka nie zgubiła kolejności. To znaczy wszystkim, którzy byli tu od początku podawała po pierwotnym kole (gwieździe), a dopiero na końcu dodawała te kilka ostatnich osób, tak jak się dosiadły.
- Coś ty jej powiedział, kiedy oddawałeś guampę? - zapytał padre.
- Normalnie: "dziękuję", a co niby miałem mówić?
- Nic. Właśnie o to chodzi, że NIC. Kiedy mówisz "dziękuję" to znaczy, że już się napiłeś i więcej nie chcesz. Wtedy wypadasz z kolejki. Siedzisz z nami, ale gumpa cię omija. Dziękuję mówi się dopiero na samym końcu, a nie w trakcie rytuału.
Ostatnio było głośno, że Indianie żyjący nieopodal Andów w Peru zawdzięczają swoje długoletnie, bo ponad 100 letnie życie piciu tej herbatki
Daje kopa 3 razy mocniejszego niż kawa. Na 1 kg. zawiera ok 0.5 grama kofeiny, w porównaniu kawa zawiera ok. 20 gram kofeiny. Co więc daje takiego kopa? No i co sprawia, że YERBA MATE jest powszechnie zalecana przez państwowe instytuty kardiologiczne w Peru czy Argentynie? Otóż MATEINA to coś o działaniu podobnym jak kofeina, tylko, że występuje tylko w ostrokrzeiwe paragwajskim, a więc liściach mate i nie szkodzi na serce. Co więcej zawiera po wypiciu 200 ml. tyle witamin ile wynosi dzienne zapotrzebowanie człowieka. Pita zamiast innych napoi w ciągu dnia więcej niż norma (norma - 3 x 180 ml dziennie) pozwala odchudzać Jak się pije w normie to nie odchudza w ogóle... Taka cudowna herbatka. I ten smak, za pierwszym razem kubki smakowe warjują, za każdym kolejnym razem ten smak jest co raz lepszy. No i wychodzi taniej niż kawa. Kilogram ok. 23 zł a 1 zasypanie starcza na 7 zalań. Np. zasypiemy materko* o pojemności 100 ml do połowy yerbą mamy 7 razy cieszenie kubków smakowych tym niepowtarzalnym aromatem smaku i zapachu
A rytuał. Majowy, ciepły poranek. Zapach amazońskiej dżungli z Palo Santo**, słoneczko i cieszenie się tym zapachem... Ahhh...
* materko - specjalne naczynko do picia mate nadające mu niesamowitego zapachu, zrobione z tykwy lub specjalnego drzewa prosto z amazońskiej dżungli Palo Santo
** Palko santo - drzewo z amazońskiej dżungli, nazwa z indiańskiego przetłumaczona na polski znaczy "święty pień" w nim picie jest niewiarygodnym rytuałem
_________________ Mądry jest ten kto wie czego nie wie!