Wysłany: Pon Lip 14, 2008 16:42 Bardzo nachalna...
Siema.
No więc przejdę do sedna. Mam przyjaciółkę. Ogólnie rozmawiam z nią o wszystkim, ale ostatnio, cały czas mówi o jednym. O śmierci. Calutki czas. Na gadu-gadu miewa opisy, że jest żałosna, gruba, nie chciana itd. Pocieszam ją, ale naprawdę, już dwa tygodnie słyszę tę samą gadkę, że aż już nie chce mi się tego słuchać. Co mam zrobić w takiej sytuacji? W końcu to moja przyjaciółka, więc nie chce jej zrazić... Poradźcie.
Pozdrawiam
_________________ Prostota jest prosta, piękna i pomijana.
No tak... najlepiej pogadac z nią... tym mozesz jej pomoc... i wytlumaczyc...
Najwyrazniej cos ją przygnębiło... dlatego pogorszyl sie jej humor... sprobuj to naprawic rozmowa;) szczera rozmowa
Pomógł: 25 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 1851 Skąd: z ziemi jak na razie
Wysłany: Pon Lip 14, 2008 16:53
Niektórzy maja taki charakter po prostu.Tego nie zmienisz.Ale może mieć gorsze dni lub nawet miesiące.Zaproś ją na jakąś imprezę,choćby do kawiarni albo na spacerek.Nawet jak się nie zgodzi to polepszy jej sie humor.Poczuje sie potrzebna
Dowiedz się co jest powodem jej depresji- pomóż pozbyć się problemu. Pokaż jej, że są rzeczy dla których warto żyć- nie ograniczaj się do słów. Okaż jej to, że Ci zależy na jej osobie i się martwi... Spróbuj aby zadziałała u niej empatia...
No przede wszystkim, to przeprowadza się na drugi koniec Polski (ale to za dwa lata dopiero)... Do tego nieszczęśliwie się zakochała, i twierdzi, że zrobiła z siebie idiotkę, przed nim... Ma 'jakieś' kobiece problemy (tego mi nie zdradziła, bo i po co) - no, ogólnie rzecz biorąc jest rozbita i się pocięła. (napisała mi to przed chwilą na gg:|) Troszkę nieracjonalnie brzmi, ale ... Życie.
_________________ Prostota jest prosta, piękna i pomijana.
Pomógł: 25 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 1851 Skąd: z ziemi jak na razie
Wysłany: Pon Lip 14, 2008 16:59
Zrób tak jak powiedziałem....;) to musi pomóc , innego wyjścia nie ma
_________________ Na końcu wszystkiego...
Sorencia [Usunięty]
Wysłany: Pon Lip 14, 2008 17:07
Bądź przy niej i słowa potwierdzaj czynem nie bądź gołosłowny bo dziewczyna ma ewidentną deprechę a nie wiem czy nie bedzie najlepszym sposobem psycholog?? a jak cierpi przez faceta i czuje sie nieatrakcyjna to możesz jej wysłać jakist list albo kwiaty od "cichego wielbiciela" żeby poczuła sie kochana i atrakcyjna może trochę nie w porządku tak za plecami ale myżlę ze zadziała albo poznaj ją z kimś zeswataj albo cos takiego bo jej jest potrzebna akceptacja miłość itp. powodznia
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2863 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Pon Lip 14, 2008 17:12
kOpEr, może rozruszaj ją trochę, co? wyciągnij na spacer, do kina. Powiedz czasem, że ładnie wygląda czy ma fajną nową bluzkę - panienki mimo wszystko lubią komplementy ^^
No tak.. mozesz ją z kimś zwswatac;)
lub po prostu jej pomoc przez rozmowe...
Wytlumacz jej ze przeciez ma dla kogo zyc... ze ma Ciebie... a przyjaciele powinni sobie pomagac... w kazdej sytuacji...
Pomógł: 1 raz Wiek: 16 Dołączył: 31 Maj 2008 Posty: 224 Skąd: Nowy Tomyśl
Wysłany: Pon Lip 14, 2008 18:49
Nie pytaj się jej dlaczego jest smutna! Jeżeli zacznie wymieniać wszystkie powody, (podaję przykłady), że jest gruba, chłopak ją rzucił, rodzice się rozwodzą to ona jeszcze bardziej utwierdzi się w przekonaniu że jest jej smutno i tak ma być.
Zapytaj lepiej.
Co mogę zrobić aby Twoje samopoczucie się poprawiło, abyś była taka jak dawniej?