Jak pamiętnik może zastąpić przyjaciela?
Dziewczyno, pamiętnik to tylko stos kartek papieru, na które możemy przelać swoje myśli, jednak nie potrafi on nam doradzić, być z nami.
Głupie pytanie ;|
pisałam kiedyś ;P znaczy się dokładnie jakieś 3-4 miesiące temu skonczyłam pisać i je spaliłam.. byłam wtedy w dołku emocjonalnym, który pogłebiał się gdy z nudów czytałam wcześniejsze notki, te smutne, także w celu 'spalenia przeszlosci' zrobiłam z kumplela małe ognisko ^^ ;P w sumie takie pisanie pozwalało mi się wyciszyć, ale nie mogło mi zastąpić prawdziwego przyjaciela, gdyż nie mogłam uslyszeć od niego zadnej rady, pocieszenia.
teraz w sumie pisze bloga, ale jak juz wspomniane było to zupełnie co innego niż pamietnik pisany własna reka ;P
Ja w tym przypadku średnio podzielam opinię innych... od pewnego czasu przestałam pisać pamiętnik, ale zawsze był on dla mnie przyjacielem... moje notatki zawsze miały formę listu... i czułam się tak jakby tylko te kilka kartek mnie rozumiało... teraz mam prawdziwego przyjaciela... mówić komuś o wszystkim jest zdecydowanie lepiej niż pisać, ale uważam , że pamiętnik może zastąpić przyjaźń z człowiekiem.
_________________ Milczenie jest czasem najgłośniejszym wołaniem o pomoc...
Wiek: 15 Dołączyła: 07 Gru 2007 Posty: 42 Skąd: z końca świata;)
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 12:15
Ja pamiętniki piszę z przerwami od 5 klasy... Może to głupie, ale miło jest po latach coś takiego przeczytać. Po co mi to? Mam wrażenie, że pomaga mi się to wyciszyć, że jak przeleję na papier wszystko, co chciałabym powiedzieć, a nie mam możliwości, to od razu mi się lepiej robi...
Podobno tylko grzeczne dziewczynki piszą pamiętniki. Co wy na to? Zgadzacie sie z tym?:)
_________________ Idąc przed siebie nie można zajść daleko...
Pamiętnik może zdradzić. Wystarczy, że dostanie się do cudzych łapek.
Blog to też pamiętnik i może również zdradzić, gdy przeczytają go niepowołane osoby.
Najlepszym przyjacielem człowieka powinna być jego własna głowa (ona zna ciebie najlepiej i rozumie ).
Trudno znaleźć bratnią duszę wśród ludzi i to na dłuuuuuuugi czas.
Dominuje dystans, zakłamanie, jeśli nawet więzi zaistnieją trzeba liczyć się z ich ewentualnym rozluźnieniem.
Wiek: 15 Dołączyła: 07 Gru 2007 Posty: 42 Skąd: z końca świata;)
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 18:11
Malaria napisał/a:
Najlepszym przyjacielem człowieka powinna być jego własna głowa (ona zna ciebie najlepiej i rozumie
popieram, ale przyjaciele są niezastąpieni.
_________________ Idąc przed siebie nie można zajść daleko...
Oska [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 11, 2008 21:43
ja myślę, że pamiętniki są dla osób, które chcą się "wykrzyczeć", ale nie potrafią, więc robią to w swoim pamiętniku.
oczywiście to tylko moje zdanie, proszę mi nie pisać żadnych ripost.
Wysłany: Pią Mar 14, 2008 15:34
teeeż kiedyś pisałam pamiętnik. jakieś 3 lata temu. pomagało. baaardzo. i teraz jest fajnie otworzyć go, poczytać, co to tam się pisało, przeżywało. ostatnio nawet zastanawiałam się, czy płakać ze śmiechu czy z rozpaczy nad niektórymi rzeczami, które tam pisałam.
ale wracając do tematu, to ... wole pamiętnik w wersji żywej, w postaci drugiego człowieka. mało, że wysłucha, to jeszcze coś powie i pomoże!
_________________ "miej więcej odwagi by czegoś nie stracić"
Pomogła: 1 raz Wiek: 17 Dołączyła: 13 Mar 2008 Posty: 214
Wysłany: Pią Mar 14, 2008 17:05
kiedyś pisałam pamiętnik. -.- ale nie wiem jaki i z kąd dostał się on w ręce mojej mamy. ; O noo, a ta go przeczytała. ; / ehym. lekki przypał. i go spaliłam. x d
_________________ Jesteś moją imaginacją. Jaram się Tobą jak palacze Holandią.
Ja takowy pisalem, jadnakze zostal mi on skradziony niestety. Najgorsze bylo to, ze osoby, ktore go uprowadzily ujawnily zapiski z niego i tak wszyscy na dzielnicy dowiedzieli sie, iz moje jadra maja oczy.
287 dni przesiedzialem w piwnicy jedzac smar z atari i pijac wode z kaloryfera, jednak teraz juz wyszedlem i mam nowego przejaciela, ulepilem go z chrupek kukurydzianych firmy aro, nazywa sie Bob. Tak wiec razem z Bobem mamy zamiar przejac wladze w dzielnicy i zalozyc mafie kolorowych kredek!!!