Pamiętnik nie zastąpi rozmowy przyjacielem, ale pisanie pamiętnika to jest tj. rozmowa z samym sobą, ponieważ wyobrażamy sobie że pamiętnik jest jakimś myślącym obiektem, pytamy się go, i wymyślamy sobie odpowiedź jaką mógłby odpowiedzieć. Może taka rozmowa nie wygląda zbyt poważnie, ale przez taką dyskusje ze swoim JA można się wiele o sobie dowiedzieć... [ponoć]
_________________ Przeszłość niech na zawsze zostanie przeszłością, bez tego nie zmierzysz się z teraźniejszością (...) każdy się czegoś boi, każdy bywa niepewny, nikt nie jest doskonały,każdy popełnia błędy.
Wiek: 13 Dołączyła: 15 Mar 2008 Posty: 43 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 21:47
kiedyś prowadziłam pamiętnik... rok temu chyba skończyłam... ale nie odcinałam się od świata! miałam i mam do tej pory wielu przyjaciół, pamiętnik ich nie zastąpi ja np. pisałąm dla przyjemności, a przyjaciół powinno się mieć, ale nie na siłę
_________________ "Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby" STANISŁAW JERZY LEC "Wierzę, że tam na górze jest coś, co czuwa nad nami. Niestety, jest to rząd..." WOODY ALLEN
Anxiety [Usunięty]
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 22:42
Pisze pamiętnik od ok. 3 lat...
I nie wyobrażam sobie żeby mógł on zastąpić prawdziwego przyjaciela...
Pisze w nim bo potem jak sie go czyta to można sobie wiele rzeczy przypomnieć i powspominać
Wiek: 18 Dołączył: 22 Mar 2008 Posty: 77 Skąd: Blue Sky..
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 23:27
Ja nie posiadam ani pamiętnika, ani przyjaciół.
Pamiętnika nie mam bo zwyczajnie nie mam jakoś do tego pociągu, a przyjaciół nie mam bo przyjaciel musi za tobą pójść zawsze, a nie odwracać się w potrzebie. A takich ludzi nie spotkałem jeszcze.
Tak więc nie wiem czy przyjaciela zastąpi pamiętnik.
W pamiętniku chyba można się wyżalić.. Chociaż nie wiem jak to ludzie z tym mają na ogół..
Z pewnością żywy przyjaciel zawsze może znaleźć rozwiązanie z Twojej trudnej sytuacji czego Ty sobie nie wymyślisz..
Ja pisałam pamiętnik, tlyko dla przyjemności i żebym czasem mogła go wyjąc i przeczyutać do działo się przed miesiącem itd. Ale nigdy nie pomyślałabym, żeby mógł mi zastąpić przyjaciela! Przecież to tak jak rozmowa z samym sobą....
Pomógł: 1 raz Wiek: 17 Dołączył: 23 Mar 2008 Posty: 12 Skąd: Poznań
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 13:50 Re: Czy pamiętnik..
martynka napisał/a:
Piszecie pamiętnik ??? Jeśli tak to powiedzcie, czy moze Wam on zastąpić prawdziwego przyjaciela ??:>
Ja kiedys pisalem pamietnik... ^^ zniechecilem sie jak zobaczylem jak czyta go moja mama... Pamietnik NIGDY (przynajmniej mi) nie zastapi prawdziwego przyjaciela. Dla mnie przyjaciel to osoba do ktorej zawsze moge sie zwrocic z jakims klopotem czy cos w tym rodzaju, a pamietnik mi tego nie da ^^
pamietnik. ach. ;D jak teraz go czytam to żal mi się robi ze takie głupoty pisałam. ;] wole nie zaczynać pisać znowu... ym, a co do przyjaciela... zwykła martwa rzecz nie zastąpi żywej istoty z uczuciami...
_________________ Nikt nie jest wart Twoich łez, a ten kto jest ich wart nigdy nie doprowadzi Cię do płaczu!
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 14:32 Re: Czy pamiętnik..
martynka napisał/a:
Piszecie pamiętnik ??? Jeśli tak to powiedzcie, czy moze Wam on zastąpić prawdziwego przyjaciela ??:>
1. Nie, nie piszę.
2. Jak może kawałek kartki zastąpić przyjaciela?
_________________ Come on you reds, come on you reds
Just keep your bottle and use your heads
For ninety minutes we'll let them know
Who's Man United, here we go !
Nie pisze pamiętników, bo dla mnie to bez sensu. Mam przyjaciela i mogę mu się wygadać, a nie pisać coś do zeszyciku, który ani mi nie doradzi, ani nie poprawi humoru. Przyjaciel może zdradzić? Tak, ale pamiętnik też jak wpadnie w niepowołane ręce.
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Maj 2007 Posty: 1266
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 17:57
pesca napisał/a:
Nie pisze pamiętników, bo dla mnie to bez sensu.
Też tak myślałam. Ale od pewnego czasu piszę (co z tego, ze raz na miesiąc coś naszkrobię;p) i jest to bardzo przyjemne. Zazwyczaj piszę o własnych refleksjach, które pewnie po 5 godzinach wyleciałyby mi z głowy i moi przyjaciele by sie o nich nie dowiedzieli ;p o tym, co czuje w danej chwili.
Przyjaciela oczywiście to nie zastąpi, ale czemu nie pozwolić sobie na chwile przyjemności?? ;p
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Pomógł: 35 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Wrz 2007 Posty: 1661 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 20:04
pesca napisał/a:
Nie pisze pamiętników, bo dla mnie to bez sensu.
Nie piszę pamiętnika ale mimo to widzę tego plusy. Czasem jeżeli przelejemy myśli na papier łatwiej sobie wszystko poukładać w głowie, dostrzec rozwiązanie problemu, wyjście z sytuacji.
Pomógł: 10 razy Wiek: 16 Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 748 Skąd: Europa środkowa
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 21:10
Wizzard napisał/a:
Nie piszę pamiętnika ale mimo to widzę tego plusy. Czasem jeżeli przelejemy myśli na papier łatwiej sobie wszystko poukładać w głowie, dostrzec rozwiązanie problemu, wyjście z sytuacji.
Zgadzam się ;]
Pamiętnik jest dobry dlatego że jeżeli czasem nie mamy do kogo wygadać, pożalić itp. to "wlewamy" swoje uczucia do pamiętnika.