Wysłany: Czw Lip 26, 2007 13:48 Nie wiem co z tą przyjaźnią..
Mam przyjaciółke.Załóżmy że nazywa sie Asia. Czasem myśle że jest dosłownie moją bratnia dusza,ale tylko na radosne chwile.. ona nie lubi rozmawiać o problemach.To wydaje sie dla mnie dziwne.. Bo mam problem i zwierzam sie jej ona w polowie mojego opowiadania mowi ''nie umiem Ci pomoc''. I koniec tematu. Jednak ostanio zdarzyło sie coś dziwnego..Zauważyłam że sie zmieniła i to niestety na gorsze:(( Nie obchodziło jej czy naszej byłej przyjaciółce stanie sie krzywda.. A to nie były żarty.. Stała sie taka ..egoistyczna.Te wczesniejsze problemy o tym ze nie mozemy szczerze pogadac jakos hmm.. przymykałam na to oko. ALe to była kiedys jej głw. cecha że sie troszczy o wszytskich a teraz... Teraz jest inaczej .Idziemy, jest między nami cisza. Ona nawet nie chce jej pokonać. Ja czasem sie odezwe ona milczy..Choc ostatnio to ja milczalam bo mam kłopoty i nie chciałam jej o tym mówic . Bo po co?- aby usłyszeć ''nieumiem Ci pomóc''? nie wiem czy ta przyjaźń ma sens skoro ona stwierdza że jak pójdziemy do liceum to przestaniemy sie przyjaźnić.. Już nie wiem jak mam sie zachować w tej sytuacji.. ;( nie chce stracić przyjaciółki..
--------------------
Co o tym myślicie?
Wiesz, między przyjaciółmi jest takie fajne coś, że co by człowiek nie miał ochoty zrobić i jakiego uczucia nie potrzebował, czy się wykrzyczeć, popłakac czy przytulić to przyjaciel będzie przy nim i pomoze mu przetrwać te trudniejsze chwile. Moim zdnaiem właśnie na tym polega przyjaźń. Jesteśmy, pomagamy sobie i wspieramy się wzajemnie. Może to co łączy Ciebie i tą koleżankę wcale przyjaźnią nazwać nie można albo potrzebujecie troche od siebie odpocząć. Dajcie sobie troche wolnego od siebie. Przydałaby się też jakaś szczera rozmowa, tak zeby wylać wszystko. Radzę, zebyś zaczęła taką rozmowę, a kiedy usłyszysz "nie potrafię Ci pomóc" powiedz, ze nie oczekujesz pomocy, chciałaś tylko zeby Cię ktoś wysłuchał i najbardziej byś chciała żeby to była osoba, której najbardziej ufasz.
_________________ Dziekuje Panie że mieszczę się w standardzie,
że nie wystaje za nawias.
Lecz czemu mi dałeś marną mysią wiarę. Przeczuwam klęske już na wstępie...
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania... HEY
Przyjaciółka, chociażby jaka nie była, musi chcieć wysłuchać i pomóc. Nawet jeżeli to nic nie da.
Choć niektórzy ludzie nie potrafią być dobrymi przyjaciółmi....
_________________ At this moment,there are 6,470,818,671 people in the world.
Some are running scared.
Some tell lies to make it through the day.
Six billion people in the world, six billion souls.
And sometimes all you need is ONE.
no właśnie..ona woli chować swoje problemy w sobie. mówi ze nie lubi opowiadać oswoich problemach woli się cieszyć i nie mysleć o tym. wg mnie to troche życie w obłudzie;/ ale ona sama twierdzi że jesteśmy przyjaciółkami.. to troche dziwne,już głupiejej bo raz jest tak a raz tak;/
---thx za odpowiedź
Pomogła: 8 razy Wiek: 17 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 1086 Skąd: Mexico City
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 14:56
A to w ogóle przyjaźń się nazywa
nie no może
ale ja właśnie myślałam że przyjaciel to ktoś kto jest zawsze obok ktoś komu możemy się wygadać a jeśli nawet nie umie pomóc to przytuli tak mocno i udusi tego problema
That life has brought me here, where I am"
jeżeli ona nie ma ochoty mówić Ci o wszystkich jej problemach, to tak ma być i już. Nie mozesz jej do tego zmuszać, bo ona sobie tak zarzyczyła i mogła. Jednak skoro jesteście przyjaciółkami, powinna też czasem posłuchać o tym co ty masz do powiedzenia.
Tak jak powiedziałam na początku, jak powie że nie umie Ci pomóc odpowiedz, ze nie oczekujesz pomocy, a jedynie wysłuchania.
_________________ Dziekuje Panie że mieszczę się w standardzie,
że nie wystaje za nawias.
Lecz czemu mi dałeś marną mysią wiarę. Przeczuwam klęske już na wstępie...
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania... HEY
ja nie naciskam aby mi mowila o swoich problemach.. tylko ze ona mowi to''nie umiem Ci pomoc'' tak jakby juz mialal dosc tego sluchania;/ no nasteonym razem jeje powiem ze chce byc wysluchana :]
Wiek: 16 Dołączyła: 02 Maj 2007 Posty: 694 Skąd: Białystok
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 17:26
-*Czarna.. napisał/a:
Czasem myśle że jest dosłownie moją bratnia dusza,ale tylko na radosne chwile.. ona nie lubi rozmawiać o problemach.To wydaje sie dla mnie dziwne.. Bo mam problem i zwierzam sie jej ona w polowie mojego opowiadania mowi ''nie umiem Ci pomoc''. I koniec tematu.
'Nie ten kto z Tobą tańczy, nie ten kto się z Tobą śmieje, lecz ten co z Tobą cierpi, jest Twoim przyjacielem..'
_________________ Taak ! Dajesz dzieciak ! Cieszymy się życiem ! Niech żyje may ! Pieprzona optymistka !
Pomogła: 15 razy Wiek: 15 Dołączyła: 08 Lip 2007 Posty: 1219 Skąd: Z krainy marzeń ;)
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 19:23
-*Czarna.. napisał/a:
Mam przyjaciółke
Na początek zastanów się czy to na pewno Twoja przyjaciółka.
-*Czarna.. napisał/a:
ona nie lubi rozmawiać o problemach.To wydaje sie dla mnie dziwne.. Bo mam problem i zwierzam sie jej ona w polowie mojego opowiadania mowi ''nie umiem Ci pomoc''. I koniec tematu.
Przyjaciele tak się nie zachowują. Zawsze na wszystko znajdą rozwiązanie. Przynajmniej spróbują Ci pomóc.
Moim zdaniem przemyśl to, czy można ją nazwać przyjaciółką. Już sama przestałaś jej się zwierzać, bo wiesz, że i tak nie dostaniesz od niej pomocy.
-*Czarna.. napisał/a:
nie chce stracić przyjaciółki..
Może i stracisz przyjaciółkę, ale zostanie Ci ona, ale już nie jako przyjaciółka, ale jako koleżanka.
Lepiej dobrze się rozejrzyj a na pewno znajdziesz swoją bratnią duszę. Pójdziesz do innego liceum i może to właśnie tam spotkasz swoją przyjaźń. Tylko tym razem długo się zastanów zanim powiesz ''przyjaciółka'', bo potem możesz długo cierpieć.
3maj się Będzie dobrze
may napisał/a:
'Nie ten kto z Tobą tańczy, nie ten kto się z Tobą śmieje, lecz ten co z Tobą cierpi, jest Twoim przyjacielem..'
_________________ Jeszcze raz z tobą być dzisiaj chce
jeszcze raz dotknąć Cię i uwolnić sny
minęło tyle dni ze nie warto liczyć ich
jednak wciąż pragnę Cię mocno tak
tamtych dni mi brak
z Tobą chwil mi brak
zabijasz mnie kiedy zabierasz moje marzenia
Pomogła: 15 razy Wiek: 15 Dołączyła: 08 Lip 2007 Posty: 1219 Skąd: Z krainy marzeń ;)
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 21:04
agusia_93 napisał/a:
thx hmm.. więć powinnam rzucić to losowi? zobaczyć co sie stanie? czy lepiej z nia o tym pogadać?
Hm.. nie wiem czy teraz rozmowa coś zmieni. Nie da się człowieka zmienić tak po jednej rozmowie. No, ale możesz spróbować
_________________ Jeszcze raz z tobą być dzisiaj chce
jeszcze raz dotknąć Cię i uwolnić sny
minęło tyle dni ze nie warto liczyć ich
jednak wciąż pragnę Cię mocno tak
tamtych dni mi brak
z Tobą chwil mi brak
zabijasz mnie kiedy zabierasz moje marzenia
Na przyjaciela zawsze powinno sie liczyć, przyjaciel to przyjaciel. ALe o przyjaźń trzeba również dbać wiec jesli ci zalezy postaraj sie jej powiedzieć co czujesz. Moze np sama ma problem jakis o którym nie chce mówic lub sie wstydzi i dlatego tak sie zachowuje
_________________ ... w snach mam Cie zawsze przy sobie...
Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 289 Skąd: Under Heaven
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 10:11
Są naprawde różne typy osób, jedne z nich chcą rozmawiać o problemach inne znowu nie. Ale przyjaciel to jest ktoś komu możesz wszystko powiedzieć i On/Ona wysłucha Cię i chociaż spróbuje pomóc, chociaż to też nie jest reguła. Są osoby które ze swoimi problemami starają sobie same poradzić, ot zamkną się na kilka tygodni i spróbują ten problem rozwiązać. Jeżeli uważasz tą dziewczynę za przyjaciółkę, może Ona jest właśnie takim typem człowieka, który rozwiązuje swoje problemy samotnie a dalej co za tym idzie, może czasem nieświadomie oczekiwać tego od innych. Takie tam wywody~~
_________________ There is no love, there is no friendship... only hate fills my heart. Hate me, detest me, blame me, kill me... I don't care, there is no love.
It's good to be bad, hate fuels my life so leave me be, cause you can't even begin to imagine how evil I am.
I should just be my own best friend
Not f*ck myself in the head with stupid women.