Momentami wydaje mi się, że założyciel tematu ma rację. Że nie ma prawdziwych przyjaciół. Że każdy jest zakłamany, fałszywy i dwulicowy.
Mam teraz pewien problem w przyjaźni, o którym już tutaj wczoraj pisałam, więc jestem pesymistycznie nastawiona do przyjaźni.
Ale są chwile, kiedy jest naprawdę dobrze.
Więc sądze, że przyjaciele raz są, a raz ich nie ma.
I ostatnio coraz częściej wybieram samotne spacery, samotną naukę.. Bo bez sensu na siłę udawać przyjaźń, jeżeli ona uparcie gaśnie..
Przede wszystkim : ZAZDROŚĆ !!!!!!!!!!!
Czy prawdziwa przyjaźń istnieje ?! Nie mam pojęcia.
Różnie to bywa ale chyba nie ma "wiecznej" przyjaźni xD
_________________ HIP HOP demoralizuje młodzież? To bzdura!
Żyj tak żeby inni nie musieli przez Ciebie płakać Masz problem z DIETĄ, niedowagą, nadwagą? Pisz do mnie. Pomoge rozwiązać problem
Kurde, to źle.. Myślałam, że nasza przyjaźń będzie właśnie taka. Na stałe, na zawsze, bez względu na wszystko.
A teraz widzę, że tak nie można.
Ona jest inną osobą, niż była rok temu.
Hm... mam 2 koleżanki od tzw. piaskownicy, znamy sie ponad 15 lat juz... ale nigdy nie powiedziałabym że to są moje przyjaciółki, dużo rzeczy robimy razem, ale eh... nie dają mi tego samego co ja im z siebie ofiaruje... czyli biorą a nic nie dają...
Natomiast z ludźmi poznanymi przez internet czy na obozach po spędzeniu jakiegoś czasu z nimi, jest mi sie lepiej dogadać niż z tymi z "reala".
Dlaczego? Przez internet znalazłam osoby podobne do mnie na które raczej bym uwagi w realu nie zwróciła. Bo "jak można zadawać się z takimi ludźmi?". A jednak można.
Bo jak mi ktoś kiedyś powiedział "przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak się lata..."
I właśnie na tych z którymi nie mogę się spotkać na codzień mogę na nich polegać i zadzwoniń o każdej porze dnia i nocy..
Chociaż nie są to "przyjaciele z prawdziwego zdarzenia", napewno lepsi od tych którzy są bliżej..
Powiem prosto: świat dzieli się na przyjaciół i na przyjaciół tych przyjaciół. Ci pierwsi dają, a ci drudzy biorą. Ci pierwsi są przyjaciółmi lecz nie mają przyjaciół. Ci drudzy mają przyjaciół i czują się bezpiecznie. Ci ludzie przyciągają się jak magnes. N zawsze do S, nigdy plus z plusem ani minus z minusem się nie zchodzą - a jeśli się zejdą to mamy doczynienia z przyjaźnią, która występuje tak niezwykle zadko, że większość z nas nie potrafi jej rozpoznać.
Myślisz, że przyjaciólka cię rozumie? Wykiwa cie. Przepraszam, wiem, że to dość czarne myśli i takie wręcz liberalne podejście ale nie warto ufać ludziom bezgranicznie.
Skąd mi się to wzięło? Zaufałam bezgranicznie i kocham jak siostrę, jak własne dziecko, moją przyjaciółkę Baśkę. Kocham bezgranicznie też Kubę. Kocham go od długiego czasu i Basia zawsze o tym wiedziała. Widziała jak rozanielona chodzę kiedy go zobaczę. Widziała momenty załamania i wzloty po samo niebo. Baśka jest z Kubą od kilku tygodni. Gdzie się podziała ,,przyjaźń"? Nigdy jej nie było.
Powiem prosto: świat dzieli się na przyjaciół i na przyjaciół tych przyjaciół. Ci pierwsi dają, a ci drudzy biorą. Ci pierwsi są przyjaciółmi lecz nie mają przyjaciół. Ci drudzy mają przyjaciół i czują się bezpiecznie. Ci ludzie przyciągają się jak magnes. N zawsze do S, nigdy plus z plusem ani minus z minusem się nie zchodzą - a jeśli się zejdą to mamy doczynienia z przyjaźnią, która występuje tak niezwykle zadko, że większość z nas nie potrafi jej rozpoznać.
Myślisz, że przyjaciólka cię rozumie? Wykiwa cie. Przepraszam, wiem, że to dość czarne myśli i takie wręcz liberalne podejście ale nie warto ufać ludziom bezgranicznie.
Monique, więcej wiary w ludzi. Nie wszyscy są zakłamani, nie wszyscy są pozerami, cwaniakami i dupkami. Są osoby uczciwe, które potrafią zrozumieć, wysłuchać, doradzić... Wierzę w przyjaźń.
Apropos
Sądzę, że faceci potrafią się z sobą przyjaźnić bardziej, niż kobiety.
My już mamy taką naturę, że nie mówi wprost, tylko obgadujemy, plotkujemy {oj! jak my to lubimy }... Nie mówię, że wszystkie, ale ten fakt zaobserwowałam w moim otoczeniu.
Uważam, że częściej przetrwają przyjaźnie męskie, niż kobiece. To nie oznacza, że kobiety nie potrafią się przyjaźnić w ogóle. Często się zdarza tak, że między dwiema przyjaciółkami staje facet, który niszczy, może i nieświadomie ich przyjaźń... Pojawia się zawiść. Przyjaźń dobiega końca. Podziwiam osoby, które przyjaźnią się pomimo wszelkich przeciwności losu.
_________________ Więc chodź... pomaluj mój świat
na żółto i na niebiesko