A ja wierzę w przyjaźń damsko - męską. Przyjaźń czystą i bez żadnych podtekstów. Niektóre badania dowodzą nawet, że facet może być dla kobiety lepszym przyjacielem niż niejedna przedstawicielka płci pięknej. Wiadomo, że można z nim o wszystkim porozmawiać. Są takie rzeczy, których w życiu nie powiedziałabym kobiecie (choćby była moj najlepszą przyjaciółką), natomiast przyjacielowi czemu nie? Faceci są inni. Prostolinijni. Szczerzy. Nie bawią się w różnego typu chocki-klocki, nie musisz się domyślać o co tak naprawdę chodzi. Powiedzą ci zawsze prawdę, choćby to miało zranić. Po prostu trzeba wiedzieć o czym gadać z kobietą, a o czym z facetem.
_________________ Ze mną można tylko w dali zniknąć cicho...
Książki są jak ludzie,
jednych nie warto nawet poznawać,
innych poznajesz,
ale na drugi dzień już o nich nie pamiętasz,
a z niektórymi warto spędzić każdy dzień,
całe życie...
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 06 Maj 2008 Posty: 123 Skąd: z krainy magii :*
Wysłany: Sob Maj 24, 2008 21:10
Ja bardzo chciałabym mieć przyjaciela-faceta tylko że bałabym się
że to się skończy zakochaniem nie szcześliwa miłością...
Dlatego facet-przyjaciel chyba jednak odpada.
_________________ Nikt nie zasługuje na twoje łzy,
A ten kto na nie zasługuje napewno
nie doprowadzi Cię do płaczu
Miałam przyjaciela - faceta i przerodziło się w romans. Mam wielu przyjaciół- facetów, ale ta największa akurat tak 'dziwnie' się zmieniła w 'miłość' [teraz bym tak tego nie nazwała]
Wierzę w miłość między kobietą, a mężczyzną.
Sama mam dwójkę przyjaciół, płci przeciwnej i nie narzekam.
Czasem potrafią lepiej doradzić niż przyjaciółka, daje mi rady, z innego punktu widzenia.
A jeśli chodzi o miłość.
To zależy.
Może być tak, że żadne, z nich nie poczuje nic do siebie. Albo i inaczej.
Mi ta przyjaźń daje naprawdę wiele i jak na razie nie przerodziło się to w głębsze uczucie.
_________________ Chce istnieć, żyć i marzyć. Być tajemnicza i pełna nadziei. "... bo chce pokonać pięć tysięcy mórz, by odnaleźć pytanie na życie."
Ja wierze w to, bo sama mam przyjaciela, ktory jest chlopakiem. I wiem, ze nigdy nic z tego nie bedzie, bo w nim sie nie da zakochac. Taka baba troche z niego:D A inni koledzy moze nie sa przyjaciolmi, ale mamy do siebie zaufanie:)
Też uważam że, jest . Tylko szkoda że, po jakimś czasie może to się przerodzić w miłość . Też uważam że, chłopak-przyjaciel może być lepszy od dziewczyny-przyjaciółki. No bo w końcu chłopak inaczej myśli niż dziewczyna . No i w końcu to chłopak lepiej pomoże jak poderwać chłopaka itp. . Lubię rozmawiać z chłopakami bo mają inne patrzenie na świat, inne poglądy.
_________________ _.ej , zaciągam się Tobą choć nie palę ! < 3
Pomógł: 20 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 1627 Skąd: z ziemi jak na razie
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 23:54
J nie wierze w przyjaźń między kobietą a mężczyzną.Zawsze przyjaźń kończy sie na miłości.Ale w końcu przyjaźń jest rodzajem miłości.A najpiękniejsza miłość z przyjaźni
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 02:11
Przyjaźń między chłopakiem a dziewczyną oczywiście jest możliwa ;]
Tylko muszą być tego 2 kryteria.
Pierwsze - kiedy zaczynamy mówić o kimś, że jest naszym przyjacielem? Wtedy, gdy po wielu rozmowach/spacerach/wieczoraj wiemy, że możemy sie tej osobie wyżalić, poradzić, szczerze o czymś pogadac czy nawet w miarę się powygłupiać. I wtedy co? Na pewno pojawiają się myśli, żeby z kimś takim chodzić. No bo nie oszukujmy się, kiedy chłopak i dziewczyna spotykają się, spędzają ze sobą więcej czasu niż z pozostałymi znajomymi, kiedy rozmawiają poważnie we dwoje i się śmieją podczas spacerków, czasem przytulą czy przy rozmowie trzymają za dłonie, pojawiają się myśli, że ten ktoś, to może być ten jeden/ta jedna. A nawet jeśli nie, to z pewnością myśli, że warto z kimś takim być. I to nie dlatego, że tak sobie pomyślimy, tylko dlatego, że to jest automatycznie. Takie zauroczenie się kimś, tylko na innym poziomie emocjonalnym. ALE, jeśli potrafimy w odpowiednim momencie zareagować i ograniczyć się do relacji - przyjaciel.przyjaciółka i druga osoba odbierze to należycie, wytłumaczymy, że to dużo znaczy i niech tak zostanie, to wszystko jest na dobrej drodze, aby to przetrwało. Ciężko będzie wrzucic na luz i zachowywać się trochę inaczej, ale jeśli myślimy o kimś w sensie przyjaciela, to opłaci się, wrzucenie niższego biegu na jakiś czas.
Druga sprawa, to to, że aby przyjaźń pomiędzy chłopakiem a dziewczyną istniała tak jak istnieć powinna, musi być spełniony 1 warunek. Mianowicie, trzeba wiele, ale to naprawdę wiele przeżyć. I to jest pewnego rodzaju wyznacznik tejże przyjaźni. Mam na myśli tutaj to, że wspieranie przez tydzień dla samego wspierania, bo tak wypada i pocieszać trzeba, nie równa się dbaniu o kogoś przez rok czasu. Celowo użyłem tego porównania... Aby przyjaźń była przyjaźnią, musi być wystawiona na próbę. Nie ma dobrego sportowca, który nigdy nie miał kontuzji. Nie ma dobrego aktora, który nie zapomniał tekstu. Podobnie z tym, przyjaźń musi przejść swoje wspaniałe i tragiczne okresy, wtedy wszystko wychodzi. Nie dlatego, że "przyjaciół poznaje się w biedzie", ale dlatego, że to pokazuje w jakim stopniu istniejemy w czyimś życiu. Przyjaciel w 10 minut podejmie decyzję, spakuje się i wsiądzie w najbliższy pociąg/bus, aby pomóc. Przyjaciel także mieszkając 4 bloki dalej, usunie się na chwilę z życia kogoś, dając mu możliwości. Dając mu w pewnym stopniu siebie, bo świadomość, że jest ktoś, kto jest 24/h jest szczególnie ważna.
Podsumowując, do przyjaźni męsko-damskiej, trzeba dorosnąć. Ostatnimi czasy przestawałem w to wierzyć. Przyjaźń ta istnieje, ale jaką ma moc, należy rozpatrywać w indywidualnym przypadku. Identycznie jak z DNA...
Ja wierzę w taką przyjaźń bo mam jednego bardo dobrego przyjaciela, mogę mu powiedzieć wszystko, wyżalić się, poradzić, porozmawiać. Myslę, że czas nie jest ważny, ile kto się zna, wiadomo, przyjaciela nie można mieć w jeden dzień, ale mam kumpli których znam dłużej i lubie ich mniej niż mojego przyjaciela, którego znam o wiele krócej.
Natomiast nie rozumiem ludzi, którzy w to nie wierzą (to tylko moja opinia). Mam znajomą, która nie umie sobie wyobrazić przyjaźni między płcią męską i płcią żeńską, iż każdy chlopak, którego zna, musi być jej, jesli się uda to ma kilku naraz. Czy tak robi większosc tych, którzy w to nie wierzą?
_________________ Czas nie leczy ran, a przyzwyczaja do bólu...
ale znacznie częściej przeradza się ta przyjaźń w coś więcej. Albo kobieta albo mężczyzna zakochują się w tej drugiej osobie. Podkreślam, częściej. Co nie znaczy, że prawdziwe przyjaźnie, tylko z miłością braterską, nie istnieją.
_________________ czarne i białe, z odcieniem żółtego.
ja też kiedyś myślałam, że istnieje i jest to prawdą- jest coś takiego ale w każdym przypadku z jakim się dotychczas spotkałam zakochał się prędzej czy później on albo ona
Pomogła: 2 razy Wiek: 18 Dołączyła: 26 Cze 2008 Posty: 238 Skąd: Wawa,Los Angeles
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 13:41
jest mozliwe... mam mojego przyjaciela kochanego ale zadnej wiekszej milosci z tego nie bedzie ani teraz ani pozniej... jest dla mnie jak brat, a znam juz go kilka lat:) po prostu mnie nie pociąga i tyle... nic z tego nie bedzie
_________________ Zajebista i tyle bu$$ dla Ciebie
Pomogła: 1 raz Wiek: 16 Dołączyła: 16 Cze 2008 Posty: 53 Skąd: Peru
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 13:17
ISTNIEJE!
Wiem z własnego przykładu.
Przyjaźnię się z chłopakiem od 9 lat.
Mogę mu wszystko powiedzieć.
Tylko...
trzeba trafić na odpowiednią osobę.
_________________ ` ... Pamiętasz o co walczyłeś, co mocno kochałeś, czego nienawidziłeś? ... `
Hipokryta [Usunięty]
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 15:09
Jak najbardziej, dlaczego nie? Przecież nie jest powiedziane, że przedstawiciele płci przeciwnych w żaden sposób nie mogą być zaprzyjaźnieni ze sobą.Sam mam przyjaciółkę i czuje się z tym bardzo dobrze.