forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Wirtualna przyjaźń
Autor Wiadomość
Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 02:15   

Monia* napisał/a:
Skoro wirtualna nie spelnia kryteriow prawdziwej przyjazni, wiec taka nie moze istniec ;-)
Hmmm... jak nie może istnieć, skoro już istnieje...? :)

Tyle, że nazywa się przyjaźnią internetową. W necie są rzeczy prawdziwe mimo, że nie da ich się dotknąć. :P Tylko internetowe. ;-)
Monia* napisał/a:
To albo jest ta przyjazn, albo jej nie ma.
Można ją zmierzyć linijką i powiedzieć, że od 5 cm jest, a poniżej nie ma?

Monia* 
Zaawansowany
Milanella ;-)

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 02:17   

Mnich napisał/a:
Tyle, że nazywa się przyjaźnią internetową. W necie są rzeczy prawdziwe mimo, że nie da ich się dotknąć. Tylko internetowe.

E tam, jak nie moge kogos pomacac to juz nie przyjazn :P

Mnich napisał/a:
Można ją zmierzyć linijką i powiedzieć, że od 5 cm jest, a poniżej nie ma?

Przez internet "przyjazn" jest jak dla mnie ograniczona.

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 02:32   

Monia* napisał/a:
Przez internet "przyjazn" jest jak dla mnie ograniczona.
Dla mnie też, przynajmniej w porównaniu do takiego obrazu przyjaźni idealnej. (namacalnej :P )

Mimo to przyjaźń internetowa (jaka by nie była), ma kilka zalet, których tradycyjna nigdy nie będzie miała.

Monia* 
Zaawansowany
Milanella ;-)

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 02:34   

Mnich napisał/a:
Mimo to przyjaźń internetowa (jaka by nie była), ma kilka zalet, których tradycyjna nigdy nie będzie miała.

Jest dobra dla ludzi, ktorzy boja sie widoku drugiej osoby :P

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 02:46   

Monia* napisał/a:
Jest dobra dla ludzi, ktorzy boja sie widoku drugiej osoby :P
A jeszcze lepsza dla ludzi, którzy boją się widoku własnej osoby. :P

Poza tym w przypadku znajomości [opcjonalnie - przyjaźni] przez internet, najlepszą zaletą jest to, że odległość właściwie nie ma znaczenia. Można sobie szukać znajomości w dowolnym środowisku, a nie w tym, w którym żyje się fizycznie.

Monia* 
Zaawansowany
Milanella ;-)

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 02:49   

Mnich napisał/a:
Można sobie szukać znajomości w dowolnym środowisku, a nie w tym, w którym żyje się fizycznie.

Zwlaszcza gdy ma sie takie srodowisko jak my. Juz zaczynam Cie rozumiec :P

Anamorf0za 
Początkujący

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro Gru 19, 2007 14:01   

Ja przypadkiem poznalam takiego chlopaka na internecie. Jakos sobie tak gadalismy, i wciaz gadamy. Super sie pisze i w ogóle. Juz dwa lata sie "znamy", wiec dosc duzo rzeczy o sobie wiemy. Nie znamy jednak tych najwazniejszych rzeczy, tzn np. jak sie zachowujemy, w jaki sposob zyjemy... takie rzeczy ktore sie widza lub czuja, i ktorych nie mozna odkryc przez samo pisanie. Owszem, jest "przyjacielem", ale wirtulanym. I tu jest cala roznica. "Przyjaciel" wirtualny jest o wiele mniej wazny od "normalneg" przyjaciela, z kim spedzasz duzo czasu itp. Wiec nie wiec czy "przyjaciel" jest odpowiednie slowo zeby taka osobe okreslic, nawet jak sie bardzo lubimy, dobrze rozumiemy, i znamy sie 2 lata.

Cici 
Moderator
Krytyk Naczelny

Wysłany: Sro Gru 19, 2007 16:28   

jennifer napisał/a:
CZy możliwa jest przyjaźń "wirtualna"? CO o tym sądzicie?

Jak najbardziej istnieje. Wiem z doświadczenia - odległość Katowice - Gdańsk nie jest problemem. Oboje wiemy, że możemy na siebie polegać, rozmawiamy na przeróżne tematy i sporo o sobie wiemy. No i znamy się 3 lata.

Cytat:
-Jakbym dwa lata temu... Ba, jakbym ROK temu pomyślał jaki mam dylemat teraz, wyśmiałbym sam siebie.
-Jakbym pomyślał rok temu, że ktoś jest w stanie zaufać mi na tyle,(...) to mój histeryczny śmiech zaszokowałby pół bloku.

Gość, regulamin nie gryzie!
(zanim wyślesz do mnie PMkę z inwektywami - przeczytaj, oszczędzisz nerwów obu stronom)

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Sro Gru 19, 2007 16:52   

Cici napisał/a:
odległość Katowice - Gdańsk nie jest problemem
W Wirtualnej przyjaźni żadna odległość, to nie problem. Nie ważne, czy to jest Katowice - Kraków czy Katowice - Hong Kong, czy Katowice - Księżyc. Ważne, że kontakt jest jedynie za pośrednictwem Internetu.

Z innej strony, waga znajomości przez Internet zależy nie tylko od czasu, a i od sposobu. Można co jakiś czas złapać się na czacie, rodem poziomu wp.pl, można rozmawiać przez komunikatory, pocztę elektroniczną czy fora dyskusyjne, lub miejsca takie, jak Kurnik. :) Bardziej "ambitne" osoby, mogą się wzajemnie zobaczyć na setkach zdjęć i filmach, rozmawiać przez Skype w "cztery oczy", w regularnych audio czy video konferencjach. Taka znajomość nawet w przypadku nagłego odcięcia od Internetu, może istnieć, poprzez telefon, czy korespondencje.

Przeważnie znajomość przez Internet, pozornie uważa się za bezmyślne pisanie na własnym ekranie i czekaniu, aż ekran sam odpisze, jednak we właściwych rękach, może być znacznie ciekawsza.

Co nie zmienia faktu, że nigdy nie będzie taką przyjaźnią, jak materialna i namacalna. Ale uwzględnia to, że nie jest pozbawiona sensu.

smashing-worm 
Nowicjusz
Immanentna że hej.

Wysłany: Pon Gru 24, 2007 00:30   

Kiedy poznamy kogos z internetu, popiszemy sobie na gg/czacie/czymkolwiek przez jakis czas i w ogóle jest fajnie, super, extra to to nie jest przyjazn. Ale kiedy bedziemy mieli na tyle odwagi (i jakiegos zaufanego kolege, ktory bedzie robil za obstawe, czajac sie w pobliskich krzakach 'w razie gdyby';]) zeby spotkac sie w realu i kontynuowac znajomosc w swiecie rzeczywistym, to wtedy przy odrobinie szczescia dorobimy sie tego tam przyjaciela ;] Bo sam wirtual to jest niewiele.

ZacEfron16 
Nowicjusz

Wysłany: Pon Gru 24, 2007 09:09   

Hmmm virtualni znajomi owszem jak najbardziej :-) , przyjaźń virtualna NIE NIE :)

To może być początek
Czegoś nowego.
Tak dobrze się czuję
Będąc tu z tobą.
I teraz patrząc w twoje oczy,
Czuję w moim sercu
Początek czegoś nowego. :-)

Wilczy Rozbójnik
Praktykant
RATOWNIK

Wysłany: Pią Gru 28, 2007 21:30   

Cytat:
CZy możliwa jest przyjaźń "wirtualna"? CO o tym sądzicie?

Jest możliwa. Choć ja wolę spotkać się z kimś w realu, zanim nazwę go przyjacielem. Ale znajomość - czemu nie? Kandydat na tego najlepsiejszego kumpla wcale nie musi mieszkać w tym samym mieście, a na Alasce.

Cytat:
Ja chciałabym poznać kogoś takiego, z kim mogłabym pogadać. Nie znalazłam nikogo takiego w realu, więc szukam w sieci...

Poszukaj w Tesco ;3. A tak na poważnie, możesz napisać do mnie.

fajny1
Nowicjusz

Wysłany: Sro Sty 02, 2008 16:40   

wydaje mi się że można mieć przyjaciela w sieci dlaczego nie może przecież z nim o wszystkim rozmawiać, a on i tak nie zna twoich znajomych więc nikomu nie wypapla o twoich tajemnicach takie jest moje zdanie.

MarrtusSska 
Nowicjusz
Gaduła

Wysłany: Sro Sty 02, 2008 17:25   

uważam ze można mieć w sieci bliską osobę ale nie przyjaciela!! bo w razie potrzeby nie można mu pomóc (w sensie zadziałać) i ta osoba też nie może:)

Shawna 
Praktykant
panna powabna

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 18:08   

Można mieć internetowego przyjaciela. W dzisiejszych czasach chyba wszystko jest możliwe.

Odpowiedz do tematu