Pomogła: 12 razy Wiek: 13 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4306 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Czw Maj 22, 2008 17:15
Niby wszystko ładnie, pięknie,ale jednak lepiej nie angażować się zbytnio. Druga osoba może nagle zniknąć, nie dawać śladu życia i wtedy zaczyna się problem, bo nie można sprawdzić co się z nią dzieje. Głupie uczucie.
_________________ po prostu! w ogóle! na pewno! naprawdę ! nie z czasownikami piszemy OSOBNO !
"A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś ściskając Misiowi łapkę - Co wtedy?
-Nic wielkiego - zapewnił go Puchatek - posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha to ten ktoś nigdy nie znika tylko siedzi gdzieś i czeka na Ciebie."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
Pomogła: 1 raz Wiek: 17 Dołączyła: 21 Maj 2008 Posty: 37 Skąd: Rydułtowy
Wysłany: Pią Maj 23, 2008 15:20
Wirtualna przyjaźń istnieje ale nie do końca znaczenia tego słowa , bo po 1 , czasem taki przyjaciel virutalny bardziej pomoże nic znajomy z reala , ale wiadomo , że mając przyjaciół miło się znim spotkać wybrać na impreze itd. To zależy od osoby
Taka przyjaźń jest możliwa.
Ale tylko w wirtualnym świecie.
Takie spotkania w realu często prznoszą rozczarowanie (wiem coś o tym).
I jak napisała Aguś, nie warto się mocno angażować w takie znajomości.
Chociaż czasami piszac z jakąś Olą, zasatnawiam się, czy ta Ola to nie jest na prawdę jakiś chłopak robiący sobie ze mnie jaja.
Tego niestety nie da się sprawdzić (a może stety?)
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 1987 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 18:29
Sofia napisał/a:
Takie spotkania w realu często prznoszą rozczarowanie (wiem coś o tym).
Jak podniesiesz sobie poprzeczkę zbyt wysoko to wszyscy będą Cię rozczarowywać.
Ja dochodzę do wniosku, że wbrew powszechnej opinii, o ile znaleźć w necie ludzi jest łatwo to rozwinąć wzajemną przyjaźń jest trudniej niż w świecie rzeczywistym z tego względu, że w rzeczywistości osoba oceniana jest na bieżąco gdy w świecie wirtualnym najpierw oceniany jest charakter wypowiedzi a dopiero na jego podstawie osoba. Zaprzyjaźnić się wzajemnie z kimś przez internet jest większą sztuką, niż zrobić to samo na żywo i zwyczajnie nie każdy temu sprosta. Ale jest możliwe, jak najbardziej.
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4696 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 18:33
na to nie ma reguły. tu i tu można się zaprzyjaźnić. W obu "światach" ludzie są tacy sami.
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 20:45
Przyjazn raczej nie, to moze byc znajomość i krok do przyjazni. Mialam niby internetowego kumpla ale teraz sie pokłóciliśmy i cóż - po przyjaźni. Ale prawdą jest, że łatwiej sie rozmawia "wirtualnie" niż na zywo, niestety.
AcMfan napisał/a:
Mnich napisał/a:
Zaprzyjaźnić się wzajemnie z kimś przez internet jest większą sztuką, niż zrobić to samo na żywo i zwyczajnie nie każdy temu sprosta.
Szkoda,że w mym przypadku jest na odwrót.
Czyli z grona znajomych, z którymi się przyjaźnisz "w realu", więcej ludzi poznałeś w necie niż bezpośrednio?
Nie zaprzyjaźniam się z dużą ilością osób przez internet bo uważam ,że niezbyt jest mi to przydatne.
Raz czy parę razy się zdarzyło...ale sądzę ,że to dla mnie jest o wiele łatwiejsze, niż zawieranie znajomości w `rzeczywistości`.
Łatwiej jest przekazać coś komuś pisząc na klawiaturze niż patrząc oko w oko mówiąc własnymi ustami.
Nie szukam wirtualnych przyjaciół ,aczkolwiek uważam ,że zawieranie takich znajomości jest o wiele prostsze.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 1987 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 21:07
AcMfan napisał/a:
Łatwiej jest przekazać coś komuś pisząc na klawiaturze niż patrząc oko w oko mówiąc własnymi ustami.
To w takim razie należę to ubogiego grona ludzi, które mimo wszystko lepiej czuje się w kontaktach rzeczywistych niż wirtualnych.
Bo zapoznać osobę przez neta to nie problem, ale stworzyć wzajemną przyjaźń, która trwa powiedzmy dłużej niż kilka miesięcy (bo wtedy pewniej można mówić o przyjaźni) jest wg. mnie trudniejsze z co najmniej dwóch powodów - przez internet znacznie trudniej się wysłowić oraz przekazać to, co przekazać drugiej osobie się chce (chociażby mówiąc o zwykłych emocjach), jak i utrzymać znajomość, która po dłuższym czasie się zwyczajnie nudzi bo sposób komunikacji (czyli fundament całokształtu znajomości) przez internet jest bardzo ubogi. A właściwie jeden. Pisanie. I nic więcej..
Jak do tej pory trzymam się przekonania, że najlepszą opcją nawiązywania znajomości z wykorzystaniem internetu jest poznanie się w sieci a następnie przeniesienie znajomości do świata realnego. I wtedy wszystko ma ręce i nogi, o ile obie osoby mają w tym ten sam cel.