Wysłany: Nie Mar 04, 2007 20:50 Buszujący w zbożu
Czytaliście może "Buszującego w zbożu"?? Jezeli tak, to co o niej sądzicie?? Mi osobiscie sie starsznie nie podobała i szkoda mi było czasu, zeby ja czytac...
_________________ By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Budząc się rano, pomyśl jaki to wspaniały skarb żyć, oddychać i móc się radować.
Pomógł: 1 raz Wiek: 16 Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 706 Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 19:46
mała Pe, po to, aby nabić posty ;P
ja też nie czytałem, i nie ukrywam, że napisałem ten post tylko po to żebym miał 1 więcej
a książka na pewno nudna, co widać po tytule, kto chciałby czytać ksiażkę w której koleś buszuje w zbożu?
_________________ "I zstąpi na ciebie Duch Pana, i wespół z nimi ogarnie cię zachwycenie, i przemienisz się w innego człowieka" Sam 10,6
Ksiazka staje sie ciekawa wtedy, kiedy sie ja odpowiednio zrozumie, bo w gruncie rzeczy jej przeslanie jest ukryte. Autor odbiega od standardow pisania i moze dlatego Ci sie nie podoba, wg. mnie "buszujacy w zbozu" to swietna lektura.
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 20:15
Vanilla Ice napisał/a:
Ksiazka staje sie ciekawa wtedy, kiedy sie ja odpowiednio zrozumie, bo w gruncie rzeczy jej przeslanie jest ukryte.
Ja zrozumiałam to przesłanie, ale własnie styl tej ksiazki mi sie nie podoba, tak naprawde akcja sie nie rozwija i brak w niej dynamiki (moje zdanie)...
_________________ By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Budząc się rano, pomyśl jaki to wspaniały skarb żyć, oddychać i móc się radować.
Fakt, styl jest wyjatkowo chaotyczny, ale to jedynie jego ... zaleta. Wydarzenia w zyciu Holdena sa tak nagle i niespodziewane (akcja sie rozwija), ze musza byc opisane troche "byle jak". Tak czy owak, dobrze rozumiem Twoj brak przekonania. Sam na poczatku nie czytalem lektury z wypiekami.
Ksiazka naprawde fajna. ale... stanowczo wiekszosc tresci jest przerysowana, niektore sceny sztuczne. niemniej jednak przeczytalam za jednym razem, bo tak mniej wiecejw polowie sie wciagnelam :]
kto chciałby czytać ksiażkę w której koleś buszuje w zbożu?
Co? Nie no nie mogę. Serio myślisz, że o tym ta książka opowiada?
Osz! Ja uwielbiam tę książkę! Moja ULUBIONA!
Wywarła na mnie wrażenie i Holden to postać, którą chciałabym spotkać. Jak rzadko mnie to wciągnęło i jest jedną z niewielu postaci fikcyjnych. z którymi chciałabym porozmawiać.
Sam w książce wspomina, że z niektórymi pisarzami chciałbym pogadać. No ja z Salingerem bym chciała.
Nie chodzi mi nawet o przesłanie tylko o to jak identyfikuję się z tą książką. Dla mnie jest bardzo naturalna właśnie. Nie wiem jak to wytłumaczyć. Uwielbiam ją i tyle.
Bardzo chciałabym przeczytać ją w oryginale, żeby wczuć się w klimat.
"There's a boy who fogs his world and now he's getting lazy
There's no motivation and frustration makes him crazy
He makes a plan to take a stand but always ends up sitting.
Someone help him up or he's gonna end up quitting"
Who Wrote Holden Caufield - polecam!
_________________ Smoking and drinking and dancing and kissing
And selling and swelling and telling good stories
Just scoring and screwing and whoring ignoring
And talking and talking and saying nothing
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 17:29
Co to w ogóle za książka? o czym ? wstyd się przyznać ale nie kojarzę. Coś słyszałem o filmie, ale i tak nie oglądałem.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą