Pomogła: 2 razy Wiek: 14 Dołączyła: 25 Sie 2007 Posty: 1127 Skąd: z Opoczna
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 12:12
Pasterz90 napisał/a:
Ustawiłem się na jednej lekturze na cały semestr
No właśnie lektury mają takiego plusa, że jak się je przeczyta łatwo można złapać dobrą ocenę;) Ja za "Kamienie na szaniec" złapałam dwie 5 i kilka plusów.
_________________ Głodny tłum modlił się bym spadł,
Każdy z nich chciał ściągnąć mnie w dół.
Skrzydła me porozrywał wiatr,
Moje serce pękło na pół .
Niby wszyscy razem a każdy osobno gubi swoją wolność skazany na samotność
Pomogła: 11 razy Wiek: 16 Dołączyła: 27 Maj 2007 Posty: 1106 Skąd: Pojezierze Wlkp
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 18:43
Będę musiała zacząć, nowa nauczycielka, kosmiczne wymagania.
ja i Potop? Yyy.. cóż.
A właśnie, dzisiaj na polskim dowiedziałam się , że Miłościwie Panujący nam Minister Legutko załatwił nam "Przypadki Robinsona Cruzoe" w kanonie lektur (obowiązkowym!) super, w 6 klasie podstawówki miałam 6 z interpretacji Robinsona.
_________________ 'Jeżeli myślisz , że jesteś zbyt mały by coś zmienić , spróbuj zasnąć z komarem latającym nad uchem'
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 19:44
Raczej staram sie wszystkie czytać (chyba dwie nie dokonczylam -W pustyni i w puszczy i Pana Tadeusza). Nie wiem jak to będzie dalej, jak bedzie z czasem, ale postaram się czytać te lektury (żadna ksiazka mi niestraszna )
Oczywiście że nie, od 3 lat nie przeczytałem żadnej lektury, tylko na feriach przeczytałem Lalkę, ponieważ koleżanka powiedziała mi że jest fajna i warta przeczytania, a po za tym do maturki się może przydać
A ja czytam wszystkie Ale my mamy ten plus, że na początku każdego roku, pani każe nam przygotowywać prezentację o danych książkach, jakie chcemy przerabiać. I potem jest głosowanie. Książki przeważnie są fajne, bo z obowiązkowych to wiadomo, że jakieś trzeba, ale poza to nie mam zastrzeżeń do lektur. Ja w tym roku, w gimnazjum katolickim, razem z koleżanką, jako propozycję przedstawiłyśmy Harry'ego Pottera - i powiem Wam, że pani nas chwaliła
_________________ Nigdy nie mów nigdy nie wiedząc co Cię spotka... ;]
Ja w tym roku, w gimnazjum katolickim, razem z koleżanką, jako propozycję przedstawiłyśmy Harry'ego Pottera - i powiem Wam, że pani nas chwaliła
Katolik w Chorzowie?
Nie Ja się poddaję. w gimnazjum polowanie na cietrzewia w "Syzyfowych Pracach" mnie zjadło. Teraz pięciostronicowe wypasanie kóz na bezludnej wyspie w "Robinsonie Kruzoe" przyprawia mnie o płacz i chęć sięgnięcia po żyletki...
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Nie, nie czytam wszystkich lektur. W tym roku szkolnym przeczytałam... Eee... No nie ważne nie wiem chyba jedną albo wcale. Powiem szczerze, że samo to "lektura szkolna" budzi we mnie niechęć do danej książki. Jakiś uraz? Nie lubię też jak ktoś karze mi coś czytać.
_________________ Żeby móc milczeć
Żeby móc milczeć tak
I wszystko powiedzieć
Żeby każdy zrozumiał mnie
Żeby każdy zrozumiał
Żeby każdy mógł zrozumieć mnie
Nie czytalam wszystkich, większość jest nudna i męcząca. Nie potrafię przełknąć Sienkiewiczów, Mickiewiczów itp. Bardzo podobał mi się 'Tajemniczy ogród', 'Dzieje Tristana i Izoldy' i 'Szósta klepka' ^^
Pomógł: 10 razy Wiek: 16 Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 748 Skąd: Europa środkowa
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 13:47
Czytam lektury ale nie zawsze uda mi się doczytać do końca.
Lektury które udało mi się przeczytać w całości to : "Tajemniczy ogród", "Przygody Tomka Sawyera", "Stary człowiek i morze" oraz "Mały Książę"
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Maj 2007 Posty: 1266
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 14:03
Misha napisał/a:
Teraz pięciostronicowe wypasanie kóz na bezludnej wyspie w "Robinsonie Kruzoe" przyprawia mnie o płacz i chęć sięgnięcia po żyletki...
Emo? ;p
Pamiętam, ze w podstawówce (chyba w 1 czy 2 klasie) nie przeczytałam "Chłopca z Grenlandii". Na 30 stronie po prostu wysiadłam ;p
A teraz staram się czytać lektury. Niektóre faktycznie są nudne, ale jak trzeba to trzeba Ostatnia książka jakiej nie przeczytałam to "Kamienie na szaniec". Jakoś nie mogłam się do tego zabrać
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”