Pomogła: 12 razy Wiek: 13 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4306 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Wto Lip 29, 2008 18:27
Mówcie co chcecie, ja niestety przez "Potop" chyba nie przebrnę.
_________________ po prostu! w ogóle! na pewno! naprawdę ! nie z czasownikami piszemy OSOBNO !
"A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś ściskając Misiowi łapkę - Co wtedy?
-Nic wielkiego - zapewnił go Puchatek - posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha to ten ktoś nigdy nie znika tylko siedzi gdzieś i czeka na Ciebie."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
Imagination przeczytaj uważnie poprzedni post Mishy.
Imagination napisał/a:
chodzi przecież książki. po prostu nie lubię historycznych. nie mówię że obojetna mi jest przeszłość naszego narodu [ale nie jestem patriotką] .
wg ciebie powinnam kochać takie książki bo opowiadają o "życiu ludzi podczas wojny"?
Kochać nie musisz, znać powinnaś wyżej wymienione, ponieważ w nich są zawarte ponadczasowe wartości, które będziesz później reprezentować lub nie. Naucz się szacunku do tych książek. Historia, która jest w nich zawarta jest ważna dla ludzi, którzy mówią, że nie jest im obojętna przeszłość naszego kraju.
_________________ "Wiedzieć, że się wie, co się wie, oraz że się nie wie, czego się nie wie- oto prawdziwa wiedza"
Konfucjusz
najlepsze było to, że przeczytałam tylko połowę i pomyślałam że tej akurat nie przeczytam a na egzaminie gimnazjalnym zaczęłam żałować. ale i tak poszło mi całkiem dobrze x]
_________________ `you would have said "i love you" in the cutest place on earth
where some butterflies are dancing with the fairies.. <33
Pomogła: 40 razy Wiek: 19 Dołączyła: 09 Lip 2008 Posty: 797 Skąd: z horroru
Wysłany: Wto Lip 29, 2008 18:31
Aguś napisał/a:
Mówcie co chcecie, ja niestety przez "Potop" chyba nie przebrnę.
Potop jest świetny! Czytałam dwa razy
A co do tematu, to czytalam wiekszosc lektur, jednak przez niektore nie przebrnęłam, bo byly tak nudne, ze nie moglam sie zmobilizowac do czytania ich. Zreszta na studiach rowniez nie zamierzam czytac wszystkiego.
_________________ "Na razie" pisze się osobno!!!
"Bywają wielkie zbrodnie na świecie, ale chyba największą jest zabić miłość..."
Pomogła: 12 razy Wiek: 13 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4306 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Wto Lip 29, 2008 18:35
Misha napisał/a:
Albo z Wonszem czytajcie na zmianę na głos
Był taki pomysł,ale dla mnie ta książka jest taka masakryczna
_________________ po prostu! w ogóle! na pewno! naprawdę ! nie z czasownikami piszemy OSOBNO !
"A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś ściskając Misiowi łapkę - Co wtedy?
-Nic wielkiego - zapewnił go Puchatek - posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha to ten ktoś nigdy nie znika tylko siedzi gdzieś i czeka na Ciebie."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
Znaczy się. Co pojmujesz kochanie przez książkę historyczną? Jest nią "Pan Tadeusz", "Antygona", "Cierpienia Młodego Wertera", "Dziady", "Potop", a może "Makbet"?
Powtarzam, bo nie dociera.
Imagination napisał/a:
wiem o czym jest bo przeczytałam streszczenie i omawialiśmy tą książkę na języku polskim.
Ale super wykształciuch z Ciebie. Nadal nie rozumiesz o co nam chodzi?
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Jez, dajcie spokój dziewczynie, chyba można nie lubić książek o tematyce wojennej? Ja np. nie lubię Sienkiewicza, ale zdaję sobie sprawę, że to klasyk polskiej literatury i wypada przeczytać choć parę jego tytułów. Nielubienie pewnej poruszanej tematyki nie musi oznaczać braku poszanowania czy olewactwa w stosunku do ważnych książek.
_________________ Girl, you'll be a woman soon. last.fm!
Histori można nie lubić, ale (chociaż pobieżnie) znać trzeba.
Pobieżnie, to można znać biologię, czy geografię. Chociaż i tak się nie powinno. Historia i język polski w moim mniemaniu są najbardziej kształtującymi lekcjami, tworzącymi człowieka. Mającymi największy udział w tym, co później z nim się stanie. Nie mówię, że matematycy, to matoły, czy coś takiego, ale pozwolę sobie zacytować Cycerona.
Historia testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae.
Najbardziej należy zwrócić uwagę na "Lux veritas".
I to samo odnosimy do literatury rzecz jasna.
A poza tym.
Imagination napisał/a:
wiem o czym jest bo przeczytałam streszczenie i omawialiśmy tą książkę na języku polskim.
Za przeproszeniem, ale szacunkiem nie jest. Też "Syzyfowych Prac" nie przeczytałem, ale później to nadrobiłem. Książka fakt. Nudna. To ci powie każdy, ale wartościowa i przez to piękna.
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Pomógł: 11 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 1459 Skąd: Od mamy
Wysłany: Wto Lip 29, 2008 19:48
Borek napisał/a:
Zdanie moje podtrzymuje: część lektur jest po prostu nieaktualna.
Racja, są ponadczasowe.
Borek napisał/a:
"Dziady" przeczytałem, nawet 3 razy, ale nadal nie mogłem zrozumieć o co tu chodzi.
Streszczenie mnie poratowało.
Grozi za to warn, więc jako mod się powstrzymam. Czytałeś to z zamkniętymi oczami?
Borek napisał/a:
Kanon lektur należy odświeżyć, wywalić starocie (np. "Król Edyp", "Antygona"), które są pisane takim językiem że zrozumie je 99% dzisiejszych gimnazjalistów.
Aha, aha. Za długie i pisane językiem afrykańskim. Sofokles analfabeta jeden. Panie litości, gdzieś Ty się chował? W jaskini?
Borek napisał/a:
"Potop", "Ogniem i mieczem", w "Pustyni i w puszczy" czytać tylko w fragmentach (to są książki przygodowe, fakt-"ku pokrzepieniu serc", ale to tylko nierealistyczne książki przygodowe).
Tak jak Misha powiedział sarmatyzm to czyste fantasy. Normalnie nie do pojęcia .
Kolego myślę, że Twój kanon lektur winien ograniczyć się do książki telefonicznej. Idealne do rozbicia na te 11 lat obowiązkowej edukacji.
Misha napisał/a:
Pobieżnie, to można znać biologię, czy geografię.
Ty, ty, ty, uważaj na słowa. W czym historia jest lepsza od biologi? Dla mnie to drugie jest dużo bardziej interesujące. No ale nie o tym
Misha napisał/a:
Historia testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae.
Najbardziej należy zwrócić uwagę na "Lux veritas".
Tak tak, a matematyka jest królową nauk.
Lektury choć nie zawsze wciągające czytać trzeba, bo Misha dobrze powiedział
Misha napisał/a:
język polski w moim mniemaniu są najbardziej kształtującymi lekcjami, tworzącymi człowieka
_________________ Dziekuje Panie że mieszczę się w standardzie,
że nie wystaje za nawias.
Lecz czemu mi dałeś marną mysią wiarę. Przeczuwam klęske już na wstępie...
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania... HEY
Pomógł: 11 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 1459 Skąd: Od mamy
Wysłany: Wto Lip 29, 2008 21:13
Szeche napisał/a:
Ty, ty, ty, uważaj na słowa. W czym historia jest lepsza od biologi? Dla mnie to drugie jest dużo bardziej interesujące. No ale nie o tym
Wnioskuje, że biol-chem? Jak ja. Mimo wszystko, gdyby nie jakikolwiek język, w naszym kraju akurat polski to inne nauki byłyby zbędne. Czymś porozumiewać się trzeba.
Szeche napisał/a:
Tak tak, a matematyka jest królową nauk.
Wszystko przez filozofię i pytanie "Dlaczego?". Ha