forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
czytacie wszystkie zadane LEKTURY?
Autor Wiadomość
Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Pomogła: 26 razy
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Wto Lip 29, 2008 21:59   

Imagination napisał/a:
chodzi przecież książki. po prostu nie lubię historycznych. nie mówię że obojetna mi jest przeszłość naszego narodu [ale nie jestem patriotką] .
wg ciebie powinnam kochać takie książki bo opowiadają o "życiu ludzi podczas wojny"?

Nie powinnaś ich kochać, bo to fanatyzm. Po prostu nie mów że tego nienawidzisz, skoro nawet nie wiesz o czym mówisz. ;) Ja też nienawidzę wielu rzeczy, ale tylko wtedy, kiedy miałam z nimi głęboką styczność, a nie na zasadzie "jaa, krzyżacy mają 600 stron - nienawidzę ich !". Twoja wiedza zalatuje dupą po wysraniu - czarna dziura wypełniona pustką i resztkami gówna, o. Tyle ode mnie.

Cytat nie należał do Mishy, poprawiłam. //Mroczna Sadystka.

Neska 
Moderator

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 15:46   

Borek napisał/a:
"Potop", "Ogniem i mieczem", w "Pustyni i w puszczy" czytać tylko w fragmentach (to są książki przygodowe, fakt-"ku pokrzepieniu serc", ale to tylko nierealistyczne książki przygodowe).
O Boże! Chyba nie wiesz, co mówisz. Nigdy nie wyobrażałam sobie przerabianie książek we fragmentach, aż do czasu Lo niestety. Bo jak można zrozumieć przesłanie Orzeszkowiej zawarte w "Nad Niemnem" ( pal sześć, że książka sama w sobie nudna wg mnie), przerabiając i omawiając jakieś 2 mogiły, kompletnie wyrwane z kontekstu? A, żeby przeczytać całość i wykazać się czymś na lekcji, baa! wykazać się zrozumieniem o co chodziło Orzeszkowiej, gdy właśnie pisała o tych mogiłach, nie ma czasu. Bo za 2 dni przerabia się już inną lekturę, a za kolejne 2 następną.
W ogóle, jak można decydować o tym, który fragment jest godny czytania np. w "Ogniem i mieczem", a który nie? Żeby zobaczyć piękno tej książki lub brak tego piękna, musisz przeczytać całość, a nie 2 pierwsze rozdziały i 2 końcowe.

Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 16:34   

Neska napisał/a:
O Boże! Chyba nie wiesz, co mówisz. Nigdy nie wyobrażałam sobie przerabianie książek we fragmentach, aż do czasu Lo niestety. Bo jak można zrozumieć przesłanie Orzeszkowiej zawarte w "Nad Niemnem" ( pal sześć, że książka sama w sobie nudna wg mnie), przerabiając i omawiając jakieś 2 mogiły, kompletnie wyrwane z kontekstu? A, żeby przeczytać całość i wykazać się czymś na lekcji, baa! wykazać się zrozumieniem o co chodziło Orzeszkowiej, gdy właśnie pisała o tych mogiłach, nie ma czasu. Bo za 2 dni przerabia się już inną lekturę, a za kolejne 2 następną.
W ogóle, jak można decydować o tym, który fragment jest godny czytania np. w "Ogniem i mieczem", a który nie? Żeby zobaczyć piękno tej książki lub brak tego piękna, musisz przeczytać całość, a nie 2 pierwsze rozdziały i 2 końcowe.
zgadzam się całkowicie. to tak jakby pójść do teatru na drugi akt dopiero.
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus

Neska 
Moderator

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 16:48   

Cytat:
zgadzam się całkowicie. to tak jakby pójść do teatru na drugi akt dopiero.
Pójść na 2 akt, wyjść na 3, przyjść na 4 i stwierdzić, że sztuka była beznadziejna, ogłupiająca i nikt nie mógł się połapać, o co w niej chodzi.

Dlatego czytać te lektury, nawet kiedy was nie ciekawią. Zresztą, sama mocuję się ze Zbrodnią i karą, choć to książka piękna i psychologiczna, a takie lubię bardzo. Ale już jestem bliżej końca, niż początku.

Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 17:19   

ja zawsze wychodzę z takiego założenia, że mi streszczenie niewiele da. A książkę jak już mam, to ją czytam. Przynajmniej próbuję. Jaki sens w wypowiadaniu sie na polskim i cwaniaczeniu, że o tak ja to przeczytałem, ten bohater to był taki i taki... jak się to przeczytało na sciaga.pl?? żaden wg mnie.
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus

foxxystar 
Amator
just like water

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 18:06   

Ja w roku szkolnym nie bardzo mam kiedy czytać, ale staram sie jak moge. I nadrabiam w wakacje, jak jakaś książka must-know typu potop czy dziady albo lalka... Bo jak sie tego nie czytało, to zawsze wyjdzie...

Samotna wśród ludzi, którzy myślą: ona nigdy nie jest sama...

Raina 
Początkujący

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 20:53   

Neska napisał/a:

Dlatego czytać te lektury, nawet kiedy was nie ciekawią. Zresztą, sama mocuję się ze Zbrodnią i karą, choć to książka piękna i psychologiczna, a takie lubię bardzo. Ale już jestem bliżej końca, niż początku.

tego co już przeczytaliście nikt wam nie dobierze. Ja czytam wszystkie lektury jakie mam a ich trochę mam, bo jestem w klasie humanistycznej i tylko dobrze na tym wychodzę. a "zbrodnie i karę" bardzo lubię w jedną noc ją przeczytałam, tak mnie wciągnęła xD

niunia16
Praktykant

Wysłany: Sro Lip 30, 2008 21:00   

Ja nie czytam.. W tym roku nie przeczytałam nawet edypa a to takie krótkie :D No ale zawsze przed lekcją czytam streszczenie :)

yazir
Nowicjusz

Wysłany: Sro Lip 30, 2008 21:24   

Lektur raczej nie czytam... czasem tak ale wole sobie normalną książczę poczytać niż to co mi na siłę wciskają...

Strzyga 
Początkujący

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 21:54   

wszystkie co do joty :(

fairy . 
Początkujący
Cat Woman =**=

Wysłany: Wto Sie 05, 2008 10:59   

chyba żartujecie- jasne że nie :jezor:

W życiu chodzi o to by być trochę niemożliwym!

madzia7881 
Amator

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 13:05   

niunia16 napisał/a:
No ale zawsze przed lekcją czytam streszczenie :)

ojj tak znam to znam :D :D nie czytam lektur, nie będę czytać tego czego nie lubię :P

Kocham i jestem szczęśliwa..

casablanca 
Moderator
Zniewolone zmysły.

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 14:00   

Chyba 2 nie przeczytałam tylko.
Wszystko co dobre jest albo tuczące, albo niemoralne.
Rok szkolny, czyli ograniczenie pobytu na nastolatkowie.com.pl.

Gość Mam coś dla Ciebie! Klik!

klaudynkakn 
Praktykant

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 11:24   

nie czytałam "Szatana z siódmej klasy" i "Krzyżaków". do przeczytania romea i juli się zmusiłam i nie wiedziałam o co chodzi. musiałam czytac w internecie o co chodziło. dla mnie lektury to nie problem zazwyczaj mają coś koło 100 stron, więc 1-5 godzin w zależoności od stopnia głupoty powieści i przeczytana. czytam szybko i sprawnie nawet 200 stron dziennie.

cmk19 
Początkujący
Cule

Wysłany: Pon Sie 25, 2008 12:57   

Nie czytałem tylko "Krzyżaków", z resztą się udało :D

Odpowiedz do tematu