chodzi przecież książki. po prostu nie lubię historycznych. nie mówię że obojetna mi jest przeszłość naszego narodu [ale nie jestem patriotką] .
wg ciebie powinnam kochać takie książki bo opowiadają o "życiu ludzi podczas wojny"?
Nie powinnaś ich kochać, bo to fanatyzm. Po prostu nie mów że tego nienawidzisz, skoro nawet nie wiesz o czym mówisz. Ja też nienawidzę wielu rzeczy, ale tylko wtedy, kiedy miałam z nimi głęboką styczność, a nie na zasadzie "jaa, krzyżacy mają 600 stron - nienawidzę ich !". Twoja wiedza zalatuje dupą po wysraniu - czarna dziura wypełniona pustką i resztkami gówna, o. Tyle ode mnie.
Cytat nie należał do Mishy, poprawiłam. //Mroczna Sadystka.
Pomogła: 13 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1730 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 15:46
Borek napisał/a:
"Potop", "Ogniem i mieczem", w "Pustyni i w puszczy" czytać tylko w fragmentach (to są książki przygodowe, fakt-"ku pokrzepieniu serc", ale to tylko nierealistyczne książki przygodowe).
O Boże! Chyba nie wiesz, co mówisz. Nigdy nie wyobrażałam sobie przerabianie książek we fragmentach, aż do czasu Lo niestety. Bo jak można zrozumieć przesłanie Orzeszkowiej zawarte w "Nad Niemnem" ( pal sześć, że książka sama w sobie nudna wg mnie), przerabiając i omawiając jakieś 2 mogiły, kompletnie wyrwane z kontekstu? A, żeby przeczytać całość i wykazać się czymś na lekcji, baa! wykazać się zrozumieniem o co chodziło Orzeszkowiej, gdy właśnie pisała o tych mogiłach, nie ma czasu. Bo za 2 dni przerabia się już inną lekturę, a za kolejne 2 następną.
W ogóle, jak można decydować o tym, który fragment jest godny czytania np. w "Ogniem i mieczem", a który nie? Żeby zobaczyć piękno tej książki lub brak tego piękna, musisz przeczytać całość, a nie 2 pierwsze rozdziały i 2 końcowe.
_________________ Myslovitz na grudzień:
Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4696 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 16:34
Neska napisał/a:
O Boże! Chyba nie wiesz, co mówisz. Nigdy nie wyobrażałam sobie przerabianie książek we fragmentach, aż do czasu Lo niestety. Bo jak można zrozumieć przesłanie Orzeszkowiej zawarte w "Nad Niemnem" ( pal sześć, że książka sama w sobie nudna wg mnie), przerabiając i omawiając jakieś 2 mogiły, kompletnie wyrwane z kontekstu? A, żeby przeczytać całość i wykazać się czymś na lekcji, baa! wykazać się zrozumieniem o co chodziło Orzeszkowiej, gdy właśnie pisała o tych mogiłach, nie ma czasu. Bo za 2 dni przerabia się już inną lekturę, a za kolejne 2 następną.
W ogóle, jak można decydować o tym, który fragment jest godny czytania np. w "Ogniem i mieczem", a który nie? Żeby zobaczyć piękno tej książki lub brak tego piękna, musisz przeczytać całość, a nie 2 pierwsze rozdziały i 2 końcowe.
zgadzam się całkowicie. to tak jakby pójść do teatru na drugi akt dopiero.
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus
Pomogła: 13 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1730 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 16:48
Cytat:
zgadzam się całkowicie. to tak jakby pójść do teatru na drugi akt dopiero.
Pójść na 2 akt, wyjść na 3, przyjść na 4 i stwierdzić, że sztuka była beznadziejna, ogłupiająca i nikt nie mógł się połapać, o co w niej chodzi.
Dlatego czytać te lektury, nawet kiedy was nie ciekawią. Zresztą, sama mocuję się ze Zbrodnią i karą, choć to książka piękna i psychologiczna, a takie lubię bardzo. Ale już jestem bliżej końca, niż początku.
_________________ Myslovitz na grudzień:
Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4696 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 17:19
ja zawsze wychodzę z takiego założenia, że mi streszczenie niewiele da. A książkę jak już mam, to ją czytam. Przynajmniej próbuję. Jaki sens w wypowiadaniu sie na polskim i cwaniaczeniu, że o tak ja to przeczytałem, ten bohater to był taki i taki... jak się to przeczytało na sciaga.pl?? żaden wg mnie.
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus
Pomogła: 5 razy Wiek: 18 Dołączyła: 27 Lip 2008 Posty: 353 Skąd: CK
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 18:06
Ja w roku szkolnym nie bardzo mam kiedy czytać, ale staram sie jak moge. I nadrabiam w wakacje, jak jakaś książka must-know typu potop czy dziady albo lalka... Bo jak sie tego nie czytało, to zawsze wyjdzie...
_________________ ~Con ogni respiro che prendo~
Samotna wśród ludzi, którzy myślą: ona nigdy nie jest sama...
Dlatego czytać te lektury, nawet kiedy was nie ciekawią. Zresztą, sama mocuję się ze Zbrodnią i karą, choć to książka piękna i psychologiczna, a takie lubię bardzo. Ale już jestem bliżej końca, niż początku.
tego co już przeczytaliście nikt wam nie dobierze. Ja czytam wszystkie lektury jakie mam a ich trochę mam, bo jestem w klasie humanistycznej i tylko dobrze na tym wychodzę. a "zbrodnie i karę" bardzo lubię w jedną noc ją przeczytałam, tak mnie wciągnęła xD
_________________ Czy świat umrze choć trochę, kiedy ja umrę? H. Poświatowska „Z głupkami nie ma sensu rozmawiać. Przed głupkami trzeba się bronić.” - Wojciech Cejrowski
„Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość.” (1 Kor 13, 13)
Wszystko co dobre jest albo tuczące, albo niemoralne.
Rok szkolny, czyli ograniczenie pobytu na nastolatkowie.com.pl. Gość Mam coś dla Ciebie! Klik!
Pomogła: 5 razy Wiek: 14 Dołączyła: 14 Sie 2008 Posty: 471
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 11:24
nie czytałam "Szatana z siódmej klasy" i "Krzyżaków". do przeczytania romea i juli się zmusiłam i nie wiedziałam o co chodzi. musiałam czytac w internecie o co chodziło. dla mnie lektury to nie problem zazwyczaj mają coś koło 100 stron, więc 1-5 godzin w zależoności od stopnia głupoty powieści i przeczytana. czytam szybko i sprawnie nawet 200 stron dziennie.