Wysłany: Nie Lip 01, 2007 02:21 Dla znazwców fantasy
więc szukam książek w stylu Eddingsa (saga Tamulli <<tak to się pisało?>>) oraz Sapkowskiego, polecicie mi coś? pls bo ja już szajby dostajęęęęę thx z góry .
Jak lubisz Eddingsa to polecam Belgariadę i jej kontynuację, Malloreon. Tak samo Tamulla jest kontynuacją Elenium. Z Polskich podobała mi się bardzo Achaja.
_________________ Kiedy zapada noc
pokrywa ona świat
nieprzeniknioną ciemnością
Chłód wschodzi nad ziemią
i przenika powietrze
Nagle...
Życie nabiera nowego znaczenia
Tak, tak, jestem zła.
Tak, tak, jestem niedobra.
Tak, tak, jestem podła.
I jestem ignorantką.
Ale tak poza tym to ja jestem dobra.
I normalna. A sprzeczności we mnie nie ma.
Całą jego twórczość o wiedźminie polecam, zarówno cała saga (dobrze mówię?), jak i opoowiadania.
Dobrze gada! Polać mu! Twórczość o wiedźminie - składa się z 7 tomów, z czego 5 to ściśle powiązana historia, a 2 to zbiór luźnych opowiadań. Oprócz tego jak na razie z wiedźminem zetknąłem się jeszcze w książce "Coś się kończy, coś się zaczyna" (ofkorz autorstwa Sapka).
Dizzaster napisał/a:
A z parodii możesz wziąć się za Narrenturm.
Parodii... ? Powtórz, bo nie wiem czy dobrze przeczytałem.
Doktórych się jednak powraca w cyklu wiedźmińskim. Swoją drogą mam wrażenie, że opowiadanie o uczcie w Cintrze, Pavetcie, Jeżu i prawie niespodzianki jest swoistym kamieniem węgielnym pięcioksięgu.
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Tu właśnie myślę, że opowiadania wiedźmińskie powinno się przeczytać przed przystąpieniem do sagi. Nie dość, że o wiele łatwiej byłoby nam ją zrozumieć, to do tego poznajemy bohaterów "Wiedźmina" w porządku historycznym. Wiemy jak się poznał tytułowy bohater ze swoim najlepszym przyjacielem i z obiektem swoich przyszłych uczuć. W sadze tego niestety nie ma lub jest tylko lekko "liźnięte", przez co nie znamy postaci tak dokładnie jak po przeczytaniu "Ostatniego życzenia" i "Miecza przeznaczenia".
_________________ Quem dies vidit veniens superbum, hunc dies vidit fugiens iacentem nowa era zarabiania