Pomogła: 3 razy Dołączyła: 11 Mar 2007 Posty: 993 Skąd: Białystok
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 00:41 E-booki
Jestem ciekawa czy ktos na forum czyta e-booki
Ja czytam,ale nie za czesto,bo tak naprawde
nic nie zastapi prawdziwej materialnej ksiazki.
Czy ktos z was czyta?
I mam jeszcze jedno pytanie,a mianowicie:
Co sadzicie o tym,ze coraz wiecej osob sciaga e-booki
i przestaje kupywac zwyczajne ksiazki?
I jaka bedzie przyszlosc e-bookow?
Czekam na odpowiedzi.
(nie wiedzialam gdzie dac ten temat,czy w Ksiazki czy tu..w koncu dalam tu:P)
_________________ nieważne słowa - liczą się czyny...
Never opened myself this way
Life is ours, we live it our way
All these words I don't just say
And nothing else matters
Ja nie jestem w stanie czytać e-booków. Wkurza mnie przewijanie tych stron, a w dodatku szybko oczy bolą. Jak już mam artykuł na 3 strony przeczytać to wolę sobie to zmniejszyć do 11 i wydrukować
E-booki upadną, bo rozwinie się książka elektroniczna. Taka co się sama aktualizuje...
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Pomógł: 2 razy Wiek: 17 Dołączył: 19 Sty 2007 Posty: 580 Skąd: Nie chcesz wiedzieć
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 11:58
Misha napisał/a:
Ja nie jestem w stanie czytać e-booków.
Ja też. Raz zassałem wszystkie dzieła Lovecrafta, bo tyle szumu wokół tego było, że świetne, że klimat etc. Ale czytanie z ekranu jest meczące. Książki maja to do siebie, że można czytać w łóżku lub w parku, ogrodzie itp. A po godzinie nieruchomego wpatrywania się w ekran plecy bolą.
_________________ I zapłoną piekielnym ogniem wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatnośc na buffer overflowy ogromna. I zaprzestaną działania wasze routery, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.
Nawet specjalne programy nie pozbawia mnie tego dyskomfortu, niestety jest to niewygodne.
Wolę jednak tradycyjne książki, nie tylko ze względu na to, że mogę zmieniac pozycję kiedy czytam, to też są te szurające kartki, specyficzny zapach, przewracanie książki na ostatnią stronę i czytanie ostatniego zdania , kartki, które czasem trzeba sklejac,
nie wiem jak wy, ale ja poznałam urok starych książek.
_________________ Odczuwamy trochę kaca,
że co było, to nie wraca,
jak ten kochaś, który zginął w sinej mgle.
Odczuwamy trochę żalu,
że tak wcześnie jest po balu,
kiedy noga się do tańca jeszcze rwie.
Chce się tańczyć, chce się walczyć,
a tu nagle - panie starszy,
zamykamy, zamykamy, tak czy nie?
(...)
Czasem kogoś ktoś spotyka,
siwa chandra nagle znika,
ktoś ubiera się w kolczyki z naszych łez...
Chwilę jest się w siódmym niebie,
potem wraca się do siebie...
Tylko powiedz, tylko powiedz,
gdzie to jest?A.Osiecka "Szpetni czterdziestoletni"
Nawet specjalne programy nie pozbawia mnie tego dyskomfortu
Yh..ostatnio jakiś ściągnęłam...wrzucam treść,a tam jakiś namiętny kobiecy głos X_x Masakra...
To to czyta!?!
To okropnie musi byc
To odbiera sens w czytaniu książki, bo książka to czytanie, a to nas ma pozbawic czytania!?
CHociaż jeśli chodzi o jakąś lekture to ja z chęcią skorzystam np "Potop" blee
Odczuwamy trochę żalu,
(...)
Nawet specjalne programy nie pozbawia mnie tego dyskomfortu
Yh..ostatnio jakiś ściągnęłam...wrzucam treść,a tam jakiś namiętny kobiecy głos X_x Masakra...
To to czyta!?!
To okropnie musi byc
To odbiera sens w czytaniu książki, bo książka to czytanie, a to nas ma pozbawic czytania!?
CHociaż jeśli chodzi o jakąś lekture to ja z chęcią skorzystam np "Potop" blee
Zapewne chodzi o syntezator mowy umożliwiający korzystanie z komputera niewidomym. Myślę, że to całkiem fajna sprawa, trzeba się tylko nauczyć słuchać, do lektur jest super. To trochę tak jak wtedy gdy mama czytała nam na dobranoc. Wiadomo głos elektroniczny to nie to samo ale syntezatory są coraz lepsze.Tutaj możesz sprawdzić możliwości syntezatora, polecam głos EWA .
_________________ „...Nie pozwól ty i ja nie pozwolę,
By mil tysiące dziś nas poróżniły
Powrócę, bo mam temu wolę
Dla Ciebie wskrzeszę z siebie wszystkie siły...”
Zapewne chodzi o syntezator mowy umożliwiający korzystanie z komputera niewidomym. Myślę, że to całkiem fajna sprawa, trzeba się tylko nauczyć słuchać, do lektur jest super. To trochę tak jak wtedy gdy mama czytała nam na dobranoc. Wiadomo głos elektroniczny to nie to samo ale syntezatory są coraz lepsze.Tutaj możesz sprawdzić możliwości syntezatora, polecam głos EWA .
No tak do lektur dobre, ale do książek bym czegoś takiego użyc nie mogła. To by odebrało całą frajdę z czytania.
Odczuwamy trochę żalu,
(...)
Ja nie mogę o syntezatorach gadacie, a przecież taką rolę spełniają audio-booki. Swoją drogą są fantastyczne w ten sposób przesłuchałem już Władcę pierścieni i Krew Elfów. Oczywiście oba ściągnięte ze słuchowisk w Radiu Zet bodajże. Inny klimat książki w tle muzyka, świetni aktorzy czytają etc.
Na stronie Sapkowskiego można właśnie Krew Elfów legalnie ściągnąć.
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Swoją drogą są fantastyczne w ten sposób przesłuchałem już Władcę pierścieni i Krew Elfów. Oczywiście oba ściągnięte ze słuchowisk w Radiu Zet bodajże. Inny klimat książki w tle muzyka, świetni aktorzy czytają etc.
O nie. Jak czytam to najwyżej moge młączyc ballady Metallicy (jedyna muzyka która mi pasuje do czytania ). Ja jednak zostanę przy normalnym czytaniu książki, takiej z okładką, kartkami i tym specyficznym zapachem.
Odczuwamy trochę żalu,
(...)
Ja lubie ebooki. Nie jest to co prawda to samo co dobra, papierowa książka, ale jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co się ma
_________________ Kiedy zapada noc
pokrywa ona świat
nieprzeniknioną ciemnością
Chłód wschodzi nad ziemią
i przenika powietrze
Nagle...
Życie nabiera nowego znaczenia
And selling and swelling and telling good stories
Just scoring and screwing and whoring ignoring
And talking and talking and saying nothing