Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 11:34 Jeżycjada
Co sądzicie o serii książek dla młodzieży autorstwa Małgorzaty Musierowicz? Jeśli lubicie to która z nich najbardziej przypadła wam do gustu i dlaczego?
Bardzo lubię książki Musierowicz, całą serię przeczytałam już dawno, a teraz postanowiłam powrócić do nich i zaczynam od początku czyli od "Szóstej klepki" (jedna z ulubionych)
Przeczytałam tylko 'szóstą klepkę'. Pewnie sama bym po nią nie sięgneła, ale była to moja lektura w pdst. Na początku nie mogłam przełknąć, ale potem okazała się nawet niezła i taka... życiowa.
"Gdyby życie było słodkie jak czekolada... Jak byśmy się czuli? Ciągle poszukiwalibyśmy czegoś innego, by uwolnić się od tej przesłodzonej mdłości... "
"W życiu niewiasty rozróżnić można siedem okresów: niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta."
Pomogła: 2 razy Wiek: 18 Dołączyła: 29 Sty 2008 Posty: 152 Skąd: z daleka;]
Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 17:00
Bardzo lubie, przeczytalam wszystkie pozycje (niektore pare razy np. "Pulpecja", "Nutria i Nerwus", Brulion Bebe B.", "Dziecko piatku") i strasznie mi sie podobaja! W wakacje zawsze wracam do ktorejs czesci, znakomicie odprezaja i poprawiaja nastroj xD
_________________ "Kochaj żeby żyć i żyj żeby kochać"
Świetne książki. Często do nich wracam. DFzięki nim można oderwac sie od rzeczywistosci. Są pełne humoru, a zarazem są też pewnego rodzajuprzewoidniakmi. Ukazują życie osób od młodości aż do dorosłości, Ukazuja ich probkemy - czasem małe, a czasem wieksze. Najbardziej polubiłam Gabrysie. Chyuba za to jaką jest osobą. Ulubiona częśc? Chyba wszystkie lubię, ale najbardziej chyba polubiłam "Kwiat kalafiora".
_________________ Bo kochać to jedno jest
A drugie kochanym być...
do musierowicz mogę wracać zawsze- lubię to ciepło i humor i zawsze chciałam mieć taki dom, gdzie każdy może wejść i usiąść przy drewanianym stole w kuchni. naprawdę musierowicz na każdą handrę się nadaje- tzn to trzeba czuć nie zmuszam nikogo do czytania, ale ja będę fanką dożywotnią. a wiecie może kiedy ukaże się sprężyna??
_________________ "... i powędrowali razem na koniec świata..."
oo swego czasu sie czytalo, przeczytalam cala Jezycjade moje ulubione to " Pulpecja" i ta pierwsza z Danka i Cesia Zak jeszcze podobalo mi sie Tygrys i Roza, w sumie to cala seria jest boska, czekam na dalsza czesc, po Czarnej Polewce, bo ukazal sie swiateczny dodatek , a ja czekalam na nowa ksiazke...
rozwala mnie to,ze niektorzy musieli sie z tymi ksiazkami meczyc jako lekture obowiazkowa do rpzeczytania...
ja siegnelam samowolnie po ksiazke i mnie oczarowala, a jak sie dowiedzialam ,ze pulpecja bedzie omawiana w gimnazjum to w ogole wielki kwik , niestety przeniosam sie do innej szkoly i niemialam tej przyjemnosci
_________________ "Idź za własnym, wewnętrznym światłem.
Nie wstydź się szaleństwa.
Mówisz, co chcesz, wtedy,
kiedy nie dbasz o to, kto słucha(...)"
Nie przeczytałam całej Jeżycjady, ale większość. Najmilej wspominam "Pulpecję" i "Kłamczuchę", cała Jeżycjada (ta przeczytana przeze mnie część) "coś" w sobie miała - sądzę, że to styl pisania Musierowicz. Chyba już trochę "wyrosłam", no, ale wspomnienia mam wspaniałe.
_________________ "Choć droga jest bez końca, pozornie bez znaczenia, mniemam, że mam powody, by drogi swej nie zmieniać."
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4734 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Sob Cze 07, 2008 14:06
Przeczytałam całą Jeżycjadę. Tzn do Czarnej polewki, a czy jest kontynuacja, nie mam pojęcia. Bardzo lekka i przyjemna lektura, w sam raz na wakacje:) Sama często wracam do żaby, być może dlatego, że mam ją na własność.
atiwoJ napisał/a:
Chyba już trochę "wyrosłam", no, ale wspomnienia mam wspaniałe.
żE CO?
Ja nie czuję, żebym z tego wyrosła. Te książki mimo ze dla nastolatek, niosą wiele przekazu dla każdego pokolenia.
_________________ 'Lepiej żeby mnie
nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali
kogoś, kim nigdy nie będę.'
Kurt Cobain
Przeczytałam całą Jeżycjadę. Tzn do Czarnej polewki, a czy jest kontynuacja, nie mam pojęcia. Bardzo lekka i przyjemna lektura, w sam raz na wakacje:) Sama często wracam do żaby, być może dlatego, że mam ją na własność.
atiwoJ napisał/a:
Chyba już trochę "wyrosłam", no, ale wspomnienia mam wspaniałe.
żE CO?
Ja nie czuję, żebym z tego wyrosła. Te książki mimo ze dla nastolatek, niosą wiele przekazu dla każdego pokolenia.
ja tak samo przeciez ta ksiazka nie jest tylko dla nastolatek moja ciocia ma 50iles i czyta ;d
co do Czarnej polewki to mam ja tez cala jezycjade w domu, a co do kontynuacji to ma sie ukazac " Sprezyna" ale kiedy nie mam pojecia.. pewnie w swieta jak zawsze
_________________ "Idź za własnym, wewnętrznym światłem.
Nie wstydź się szaleństwa.
Mówisz, co chcesz, wtedy,
kiedy nie dbasz o to, kto słucha(...)"