forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
'Marika' [K. Kotowski]
Autor Wiadomość
Aveyron 
Praktykant
Zakochana chwila

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 16:48   'Marika' [K. Kotowski]

Wczoraj kupiłam w Empiku będąc na cotygodniowym wypadzie 'na książki' z przyjaciółką. Zakupiłam z czystej sympatii do samego autora. Czy ktokolwiek tutaj zna ową powieść?
Jeżeli nie- naprawdę zachęcam do kupna i poświęcenia kilku godzin na zamierzenie się z tym genialnym, polskim thillerem.
Może po prostu prawdę, że Marika jest według mnie genialna. Uważam, ze zbudowano niepowtarzalną atmosferę- autor połączył wątek szpiegowski, miłosny i kryminalny. Wciągająca fabuła i wciąż wielki znak zapytania stawiany nad każdą większą zagadką. Czytałam z zapartym tchem. Szczególnie obdarzyłam sympatią Kołynina i historię Mariki, zagmatwaną w losy rosyjskiego agenta… Rewelacyjny początek i słowa, które przede wszystkim czytelnikowi wpadły najgłębiej w serce ‘Gdzie jest Marika’. Wspaniałe opis sytuacji, miejsc (szczególnie wpadł mi w pamięć fragment o Grand Hotelu, który mogłam ilustrować własnymi wspomnieniami z wizyt tam). Oraz charakteryzowanie sylwetek ludzi- wystarczyło kilka słów p. Kotowskiego by poznać doszczętnie cały charakter danego człowieka. Ukazano prawdziwe problemy, takie nieraz pospolite, ludzki, wręcz polskie można by powiedzieć. Nie było chwil, w których zgubiłam się w akcji; czasami sama nie spodziewałam się niektórych związków z ludźmi, sytuacjami… Świetnie zakończono powieść- szczególnie wątek z genetycznymi kluczami i wiecznie trwającą miłością głównego bohatera – zasługuje na uznanie. Klimat z pewnością mnie zachwycił – z nutką kryminalnego posmaku, politycznych historii, zapachem szpiegowskich sekretów, zakazanych miłości i niewyjaśnionych tajemnic. Dzieło.

Zakupiłam wczoraj wieczorem. Dziś o ósmej rano, tuż po przebudzeniu- zamknęłam książkę z zadowoleniem. Kawał dobrej, polskiej roboty i pracy. Naprawdę, 'Marika' zasługuje na uznanie. (szczególnie, że każdy egzemplarz jest podpisany własnoręcznie przez autora ;') )

Dla weryfikacji prezentuję jeszcze recenzję z wp.pl

'Z pozoru zwyczajny skierniewicki las, kryje mroczną, nierozwikłaną od lat tajemnicę. Każdy kto próbuje odkryć prawdę ginie bez śladu... Pasjonujący thriller szpiegowski z polskimi i rosyjskimi służbami specjalnymi, a także ludźmi Al-Kaidy w rolach głównych.

Na bagnach pod Skierniewicami od lat znikają ludzie. Wśród miejscowych powstała nawet legenda o lesie, „zjadającym” ludzi za grzechy. Ktoś sprytnie tuszuje sprawę, usuwając raporty policji i archiwalne materiały z telewizji. Nikt niczego nie może się dowiedzieć poza tamtejszą „wróżką” i dziewięciolatkiem, na oczach którego dosłownie „wyparował” w mgnieniu oka sąsiad. Dziwnym miejscem,w którym do 1989 roku stacjonowali radzieccy żołnierze, zaczynają interesować się po latach byli agenci KGB i rosyjska mafia, powiązana z wielkim muftim Warszawy. Któregoś dnia odnajdują oni młodą call-girl, by zmusić ją do współpracy w poszukiwaniu jej zaginionej matki, Mariki – niezbędnej do wykonania zbrodniczego planu. Z opresji ratuje dziewczynę przystojniak Kołynin, niegdyś radziecki szpieg, zakochany z wzajemnością w Marice, wówczas działaczce NZS. Tropem uciekającej z miasta pary podąża Ultra, agentka tajnych polskich służb, a także dziennikarz telewizyjny przypadkowo wplątany w aferę... Czy zdążą na czas unieszkodliwić potężną siłę która powoli budzi się po latach, aby dokonać straszliwego zniszczenia?

Pomysłowy, agresywny i zarazem romantyczny thriller, napisany ze świetnym wyczuciem gatunku i bynajmniej nie nieprawdopodobny!'

źródło: _________________
Trzeba być zakochanym, żeby uwierzyć w anioły

ks. J. Twardowski

Odpowiedz do tematu