Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Maj 2007 Posty: 1266
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 18:13
EmiL15 napisał/a:
"Requiem dla snu"
widzialam... wszystko bardzo dosadnie bylo pokazane... az za dosadnie
Koberka napisał/a:
wrrrr, kurcze _-_ w bibliotece szkolnej w ogóle nie moge natrafić na tą książke, bo jeszcze nikt nie oddał tego (ta biblioteka jakaś biedna jest, tylko 1 egzemplarz tej książki ),
ja na ta ksiazke czekalam 2 miesiace
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Jedna z lepszych ksiazek tego gatunku.
Pamietam ,ze bardzo dawno ja czytalam.
za pierwszym podejsciem czytalam ja przez bite 3 dni w kompie,moje oczy..wroc,wtedy to ja naprawde oczu juz nie mialam..Jednak czytalam to chwile przed moimi urodzinami,a gdy ja skonczylam i nadeszly moje urodziny dostalam ja w prezencie.
Wierzcie mi ,ze myslalam ,ze monitor wyrzuce przez okno albo cos w tym typie.
tak czy owak do ksiazki wracam jeszcze bardzo czesto,
film posiadam nawet na kompie jednak moim zdaniem niszczy troche wyobrazenia.
Powiem szczerze że to jedna z najlepszych ksiazek dla młodzieży o narkotykach...
Ale Pamiętnik Narkomanki nie gorszy.
A właśnie ze gorszy...Pamiętnik Narkomanki właśnie mi aż tak bardzo jak ta ksiazka nie podszedł...Jakiś taki był z leksza...Nudne...Ale nie no niezły...;P
A co do filmu...To całkiem spooko...Ale wiele scen zupełnie nie zgadza sie z książka...Książka w 100% lepsza...;]
ja powiem tyle... książka życiowa i polecam. Ale przeczytałem tylko mniejwięcej 3/4 bo dalej już nie mogłem. Za brdzo "drastyczna". Jakto czytałem nie wierzyłem że takie coś w ogóle się działo... ba takie rzeczy nadal się dzieją. Z mojej strony szok. ALe ogólnie książka ciekawa nie napewno dla osób o słabych nerwach i wrażliwych. To moje zdanie , niekt nie musi się z nim zgadzać
_________________ Uśmiechnij sie, a świat usmiechnie sie do ciebie:):)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Maj 2007 Posty: 1266
Wysłany: Nie Lis 18, 2007 21:20
Zobaczyłam dzisiaj film i nie podobał mi sie ani trochę
Takie to wszystko skrócone, bez uczuć, takie nijakie
ksiażka o niebo lepsza
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Rzeczywiscie film troche niszczy wyobrazenia...
ale ogolnie to az tak zle nie jest... ;
_________________ - Wiesz, gdy jest bardzo smutno, to kocha się zachody słońca.
- Więc wówczas gdy oglądałeś je czterdzieści trzy razy, byłeś aż tak bardzo smutny? - zapytałem.
Ale Mały Książę nie odpowiedział.
Pomogła: 15 razy Wiek: 15 Dołączyła: 08 Lip 2007 Posty: 1234 Skąd: Z krainy marzeń ;)
Wysłany: Sro Lis 21, 2007 21:24
Super książka... Wciągająca. ''Pochłonęłam'' ją w dwa dni. Potrafi na prawdę bardzo przemówić nam do rozumu. Bo nic tak nie uczy, jak autentyczne historie.
Jestem tak zachwycona tą książką, że mam zamiar przeczytać raz jeszcze. Polecam.
Słyszałam też gdzieś, że pojawiły się dalsze losy bohaterki. Wie ktoś coś o tym?
ZielonaParasolka napisał/a:
film posiadam nawet na kompie
Mogłabyś przesłać.
_________________ Jeszcze raz z tobą być dzisiaj chce
jeszcze raz dotknąć Cię i uwolnić sny
minęło tyle dni ze nie warto liczyć ich
jednak wciąż pragnę Cię mocno tak
tamtych dni mi brak
z Tobą chwil mi brak
zabijasz mnie kiedy zabierasz moje marzenia
Słyszałam też gdzieś, że pojawiły się dalsze losy bohaterki. Wie ktoś coś o tym?
Nie wiem jak dalesze losy tej bohaterki, ale autorka "My dzieci z dworca ZOO" napisała jeszcze pare książek opartych na faktach. Czytałam jakąś jej książkę (niestety nie pamiętam tytułu "W zaułku ulicy" czy jakoś tak, nie wiem) była o dziewczynie któa wychowywała się z matką i ojczymem, matka z tym ojczymem ma syna, synka kochają, główna bohaterka jest odrzucona. Jak się później okazuje dziewczyna jest wynikiem gwałtu, a co ja ci będę opowiadać, poszukaj książek tej autorki.
_________________ Odczuwamy trochę kaca,
że co było, to nie wraca,
jak ten kochaś, który zginął w sinej mgle.
Odczuwamy trochę żalu,
że tak wcześnie jest po balu,
kiedy noga się do tańca jeszcze rwie.
Chce się tańczyć, chce się walczyć,
a tu nagle - panie starszy,
zamykamy, zamykamy, tak czy nie?
(...)
Czasem kogoś ktoś spotyka,
siwa chandra nagle znika,
ktoś ubiera się w kolczyki z naszych łez...
Chwilę jest się w siódmym niebie,
potem wraca się do siebie...
Tylko powiedz, tylko powiedz,
gdzie to jest?A.Osiecka "Szpetni czterdziestoletni"
Sonerezh [Usunięty]
Wysłany: Sob Gru 08, 2007 16:29
Bardzo polecam w/w książkę. Naprawdę warto przeczytać. Jest najlepsza ze wszystkich książek o narkomańskiej treści jakie do tej pory czytałam.
Koberka napisał/a:
wrrrr, kurcze _-_ w bibliotece szkolnej w ogóle nie moge natrafić na tą książke, bo jeszcze nikt nie oddał tego (ta biblioteka jakaś biedna jest, tylko 1 egzemplarz tej książki ), do biblioteki publicznej nie mam kiedy pójść, no i tak w ogóle to mój tata miał to tylko, że komuś pożyczył i ten ktoś nie oddał, prześladuje mnie jakiś pech
Żaden pech Cię nie prześladuje. Ja też musiałam trochę poczekać na książkę...