Na początku to byłam wściekła , że musiałam to czytać ;P Bo to oczywiście była lektura z podstawówki. Byłam zdania , że ta Ania to jakieś chore psychicznie dziecko , które uważa , że nawet muszla klozetowa jest fascynująca , ale z czasem zmieniłam zdanie. Sczególnie podobała mi się końcówka.
_________________ ` Przeżyte chwile nie giną ...
Nie wiemy nigdy ,
kiedy wypłyną z dalekiej przeszłości ,
by nałożyć się na to ,
co przeżywamy obecnie ... `
Książka mojego dzieciństwa jedna z najpiękniejszych lektur dla dziewczyn, zabawna, wzruszająca i na pewno uwrażliwiająca czytelnika na uroki natury. Przeczytałam chyba z 5 części, kiedyś pewnie powrócę do dalszych ;] Również polecam ekranizację, nieco zmieniona, ale na pewno nie gorsza od książki.
_________________ Girl, you'll be a woman soon. last.fm!
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4696 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Wto Lip 29, 2008 19:49
ekranizacja jest świetna. Naprawdę, rzadko kiedy się spotyka takie dobre:)
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus
miło wspominam szczególnie pierwszą część.
przeczytałam Anię z Zielonego Wzgórza, Anię z Avonlea, Anię na Uniwersytecie oraz Wymarzony dom Ani. Reszty nie czytałam, bo znudziłam się tą opowieścią:).
Nie mniej jednak, pierwszy tom to jedna z moich ulubionych książek.
_________________ Wszystko co czarnobiałe w człowieku jest piękne.
Bo nigdy nie jest czarne i nigdy nie jest białe.
To czyni go wyjątkowym. W duszy każdego z nas biel miesza się z czernią. Zależnie od sytuacji. Wolę być czarnobiała.
Pomogła: 5 razy Wiek: 14 Dołączyła: 14 Sie 2008 Posty: 481
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 11:16
przeczytałam, bo musiałam w 6 klasie była moją lekturą. powiem szczerze to nie była moja ulubiona lektura. nie podobają mi się książki dla nastolatków, są takie zwyczajne i wieje od nich głupimi przesłaniami.
,,Ania.." To moja ukochana książka:) Nie była moją lekturą, sięgnęłam po nią z własnej woli;P Przeczytałam wszystkie części i mam je w domu na półce:) Pozatym L.M. Montgomery to moja ulubiona pisarka. Na początku irytywały mnie te przydługie opisy słońca i zielonych łąk.. ale teraz naprawdę to wszystko kocham. Czytałam te książki już kilkadziesiąt razy, od początku serii do końca i za każdym razem sprawia mi to przyjemność! Świetne są również krótsze seria o Pat i Emilce... no i oczywiście reszta książek Maudie:) Ja czekam teraz z niecierpliwością na ,, Droga do Zielonego wzgórza: czyli losy Ani przed przybyciem na Zielone Wgórze... no i obecnie delektuję się biografią L.M. Montgomery:)
Oglądnęłam również wszystkie trzy części filmu ale podoba mi się tylko pierwsza część bo jest najwierniejsza książce.
_________________ ,,I can't get to sleep tonight
No matter how hard I try
Cause it's cold and it's dark
And the wind is a whistlin''
Takie lektury jak Ania z Zielonego Wzgórza czy Tajemniczy Ogród są potrzebne i piękne. Oczywiście czytając je byłam zafascynowana życiem tych dziewczynek Czytałam kontynuacje Ani..., ale ile to już nie pamiętam.
_________________ "Wiedzieć, że się wie, co się wie, oraz że się nie wie, czego się nie wie- oto prawdziwa wiedza"
Konfucjusz
Przeczytałam wszystkie. Miłe, ładne i w ogóle przytulankowe, chociaż z gatunku tych, z których się wyrasta. Ja już wyrosłam, chociaż myślę, że kiedyś jeszcze przeczytam coś z tej serii. (;