Pomogła: 15 razy Wiek: 15 Dołączyła: 08 Lip 2007 Posty: 1234 Skąd: Z krainy marzeń ;)
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 15:16
Super książka, bardzo mnie wciągnęła
Opowiada o prawdziwym życiu i potrafi wstrząsnąć.
Uwielbiam takie książki.
_________________ Jeszcze raz z tobą być dzisiaj chce
jeszcze raz dotknąć Cię i uwolnić sny
minęło tyle dni ze nie warto liczyć ich
jednak wciąż pragnę Cię mocno tak
tamtych dni mi brak
z Tobą chwil mi brak
zabijasz mnie kiedy zabierasz moje marzenia
Ja też czytałam "Pamiętnik narkomanki" i bardzo mi się ta książka podobała...ostatnio spodobały mi się książki o problemach nastolatków, a cóż mam na to poradzić, że większość jest o narkomanach??
Może chodziło Ci o to, że problem narkotykowy jest delikatnie w niej pokazany. W jakimś stopniu z tym sie mogę zgodzić. Autorka chciała pokazać to co dzieje się w środku osoby uzależnionej, myślę, że jej się to udało. To co dzieje się na zewnątrz, jak wygląda otoczenie takiego narkomana i on sam przedstawia w książce "Kokaina"
_________________ Odczuwamy trochę kaca,
że co było, to nie wraca,
jak ten kochaś, który zginął w sinej mgle.
Odczuwamy trochę żalu,
że tak wcześnie jest po balu,
kiedy noga się do tańca jeszcze rwie.
Chce się tańczyć, chce się walczyć,
a tu nagle - panie starszy,
zamykamy, zamykamy, tak czy nie?
(...)
Czasem kogoś ktoś spotyka,
siwa chandra nagle znika,
ktoś ubiera się w kolczyki z naszych łez...
Chwilę jest się w siódmym niebie,
potem wraca się do siebie... A.Osiecka "Szpetni czterdziestoletni"
Delikatnie, rzeczywiście.
Dziękuję za dobranie słów, ostatnimi czasy nie mogę się wysłowić.
Ale nie ma w tej książce pokazanego rzeczywistego, ohydnego wstrętu dla samej siebie.
Język był zbyt grzeczny.
_________________ At this moment,there are 6,470,818,671 people in the world.
Some are running scared.
Some tell lies to make it through the day.
Six billion people in the world, six billion souls.
And sometimes all you need is ONE.
Delikatnie, rzeczywiście.
Dziękuję za dobranie słów, ostatnimi czasy nie mogę się wysłowić.
Ale nie ma w tej książce pokazanego rzeczywistego, ohydnego wstrętu dla samej siebie.
Język był zbyt grzeczny.
W takim razie sięgnij po "Kokainę" Barbary Rosiek. Czytając "Pamiętnik narkomanki" wydawało mi się, że jedynym problemem autorki są narkotyki i to co się dzieje w niej samej, w "Kokainie" przedstawiła swiat, który mnie zaskoczył i przeraził. Nagle szczęśliwy dom stał się przerażający, a jedyna córka nie byłą takim całkiem wzorem. Cały obraz jaki sobie zbudowałam po przeczytaniu "Pamiętnika narkkomanki" runął gdy sięgnęłam po "Kokainę".
Po prostu książka o jakiej jest ten temat nie miała pokazać co się dzieje na zewnątrz, ale wewnątrz osoby uzależnionej, i wydaje mi się, że to się autorce udało.
_________________ Odczuwamy trochę kaca,
że co było, to nie wraca,
jak ten kochaś, który zginął w sinej mgle.
Odczuwamy trochę żalu,
że tak wcześnie jest po balu,
kiedy noga się do tańca jeszcze rwie.
Chce się tańczyć, chce się walczyć,
a tu nagle - panie starszy,
zamykamy, zamykamy, tak czy nie?
(...)
Czasem kogoś ktoś spotyka,
siwa chandra nagle znika,
ktoś ubiera się w kolczyki z naszych łez...
Chwilę jest się w siódmym niebie,
potem wraca się do siebie... A.Osiecka "Szpetni czterdziestoletni"
Teraz moja klasa czyta tą książkę.
Jest ciekawa ta książka i bardzo mi się spodobała.
Czy jest tu ktoś kto przeczytał tą książkę?
Co o niej myślicie?
Primo: nie pisz "tą", bo mnie to wkurza, zresztą to błąd jest tak w ogóle, bo powtarzasz się. A co do tematu: czytałam ją jakoś 3 lata temu czy tam 2 lata. Na początku dobra, potem coraz bardziej nudna i szczerze mówiąc ledwo i z ulgą ją doczytałam.
Może chodziło Ci o to, że problem narkotykowy jest delikatnie w niej pokazany. W jakimś stopniu z tym sie mogę zgodzić. Autorka chciała pokazać to co dzieje się w środku osoby uzależnionej, myślę, że jej się to udało.
tak udało się... ;] świetnie jest przedstawiona dusza osoby uzależnionej od narkotykow... taki bicie sie samego ze sobą...w środku
osobiście podobała mi sie ta ksiażka... lubie takie klimaty i lubie czytać o przezyciach boheterów... i to co czują w srodku....
_________________ "W życiu-jak kierowca-przestrzegaj zasady ograniczonego zaufania..."
Pomogła: 12 razy Wiek: 19 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 1012 Skąd: Krosno !
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 16:11
a ja tak pochlonelam sie ta lektura ze budzac sie w nocy wydawalo mi sie ze to ja jestem ta narkomanka fajnie bylo:D
_________________ Bo we mnie jest seks,
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
On mi biodra opływa, wypełnia mi biust,
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 18:52
czytałam ale bardziej spodobała mi się książka "My, dzieci z dworca Zoo" świetna jest
_________________ ...Kochankowie w ciemnościach
Na cztery i pół godziny do nieba wzięci...
Świat na moment zapomniał
Dalej bez nich normalnie się kręci...
moglby mi ktos podac stronke na ktorej moglabym sobie sciagnac "pamietnik narkomanki"szukam tego juz tak dlugo i nie umiem znalesc....z gory dziekuje a jakby ktos jeszcze wiedzial to poprosze o "hera-Moja milosc"!!