Czytałam tą książkę i musze nawet przyznac, ze jest to jedyna ksiązka do której wróciłam (nie mam zwyczaju czytac dwa razy tej samej książki, wydaje mi się to bez sensu). Poruszany temat jest bardzo ciekawy, do tego dosyc osobiste zapiski autorki, książka ogólnie jest dobra, ale nie straszna.
Basia-główna bohaterka wygląda mi na osobę, która poprostu przez własną głupotę spróbowała, potem brała, ale to wszytsko w tej ksiażce jest przedstawione bardzo delikatnie.
Wiem, możecie nie zgodzic się co do tej delikatności, ale po przeczytaniu "Kokainy" Barbary Rosiek okazuje się, że to wcale nie był taki piękny dom, to nie była taka kochana rodzina, a nałóg nie tylko niszczy naszą psychikę, ale równierz wyniszcza nas fizycznie i to mocno.
'Pamiętnik narkomanki" jest delikatny, pokazane jest raczej to co czuje osoba uzależniona w środku. "Kokaina" to prezentacja zewnętrznej cześci człowieka.
Ksiazka ma swoj specyficzny klimat , ktory mi na bardzo pasowal , za bardzo przygnebiala mnie ta atmosfera balansowania miedzy smiercia a zyciem.
Gdy czytasz caly czas ze "zycie jest niczym , ze wszyscy sa tacy sami a zycie sprowadza sie do tych samych glupich czynnosci " zaczynasz tym przesiakac.
_________________ "Strach przed cierpieniem , jest straszniejszy niz samo cierpienie"
Moim zdaniem daleko tej ksiązce do "Dzieci z dworca Zoo", wogóle "Dzieci.." nie zrobiły na mnie wrażenia, jakies takie.. nie podobały mi się.
"Pamietnik narkomanki" to zupełnie inna bajka, ta książka podobał mi się, ale nie zgadzam sie z tym mrokiem. Mrokiem przesiaknięta byłą "Kokaina", "Pamiętnik narkomanki" to lekka lekturka przy tej książce.
_________________ Odczuwamy trochę kaca,
że co było, to nie wraca,
jak ten kochaś, który zginął w sinej mgle.
Odczuwamy trochę żalu,
że tak wcześnie jest po balu,
kiedy noga się do tańca jeszcze rwie.
Chce się tańczyć, chce się walczyć,
a tu nagle - panie starszy,
zamykamy, zamykamy, tak czy nie?
(...)
Czasem kogoś ktoś spotyka,
siwa chandra nagle znika,
ktoś ubiera się w kolczyki z naszych łez...
Chwilę jest się w siódmym niebie,
potem wraca się do siebie...
Tylko powiedz, tylko powiedz,
gdzie to jest?A.Osiecka "Szpetni czterdziestoletni"
czytałam. oj dawno, dawno ... do dzisiaj mi coś o tej książce przypomina . zapadła mi w pamięć i to bardzo, aczkolwiek jak dotąd drugi raz jej nie przeczytałam i nie mam zamiaru... ot, co.
_________________ "Hey, hey. I saved the world today... Everybody`s happy now..."
Gatta, jakoś nie przesiąkłam tym i nie chcę się zabić.
Bo to tez zalezy od osoby czytającej.
tez nie chciałam się zabic po przeczytaniu książki, ale moje nastawienie do świata na pewien czas sie zmieniło.
Niestety nie do wszystkich trafia to samo i tak ja film "Efekt motyla" bardzo przeżyłam, natomiast moja mama uznała że taki sobie.
_________________ Odczuwamy trochę kaca,
że co było, to nie wraca,
jak ten kochaś, który zginął w sinej mgle.
Odczuwamy trochę żalu,
że tak wcześnie jest po balu,
kiedy noga się do tańca jeszcze rwie.
Chce się tańczyć, chce się walczyć,
a tu nagle - panie starszy,
zamykamy, zamykamy, tak czy nie?
(...)
Czasem kogoś ktoś spotyka,
siwa chandra nagle znika,
ktoś ubiera się w kolczyki z naszych łez...
Chwilę jest się w siódmym niebie,
potem wraca się do siebie...
Tylko powiedz, tylko powiedz,
gdzie to jest?A.Osiecka "Szpetni czterdziestoletni"
Pomogła: 3 razy Wiek: 15 Dołączyła: 12 Mar 2007 Posty: 798 Skąd: Wratislavia
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 19:48
Jak oglądam jakiś film o kimś kto jest np. niepełnosprawny, ciężko chory, ma inne poważne problemy to nie przeżywam tego tak mocno. Może tam trochę. Ale nie dużo.