forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: casablanca
Wto Sie 26, 2008 09:47
Sekret - klucz do szczęścia?
Autor Wiadomość
foxxystar 
Amator
just like water

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 09:38   Sekret - klucz do szczęścia?

Ostatnio kupiłam książkę pod tytułem "Sekret" Rhondy Byrne. W książce tej przekonują, że nasze myśli mają wpływ na całe nasze życie. Podobno cała teoria opiera się na prawie przyciągania...

"Jeśli potrafisz myśleć o tym, czego chcesz, i uczynić z tego dominującą myśl, to sprawisz, że pojawi się to w Twoim życiu"
"Myśli się urzeczywistniają!"
"Ujrzyj samego siebie w dostatku, a przyciągniesz ów dostatek. Większość ludzi myśli o tym, czego nie chce i zastanawia się, dlaczego to co niechciane bezustannie się pojawia"

Co o tym sądzicie? Czy naprawdę to, w jaki sposób myślimy o swoim życiu, może wywierać na nie aż taki wpływ? Czy to może tylko kolejna książka z serii typu "Myśl pozytywnie"?

(Szukałam podobnego tematu ale nie znalazłam. Jeśli zły dział, proszę o przeniesienie^^)

Samotna wśród ludzi, którzy myślą: ona nigdy nie jest sama...

olenka13 
Początkujący
mól książkowy :)

Wysłany: Wto Sie 26, 2008 10:15   

moze , moze . musze przeczytac se ta ksiazke dzieki :D

Mroczna Sadystka 
Znawca
Niewyżyta ;*

Pomogła: 40 razy
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 10:50   

nie biore takich ksiazek na powaznie. Mam wiele kolezanek optymistek, ktore zawsze sa w sposob radosny nastawiony do zycia i nie przejmuja sie porazkami, daza do celu, a jednak wcale nie maja wszystkiego, czego chcą.

wesołek 
Początkujący
eks-archanioł

Wysłany: Wto Sie 26, 2008 15:27   

Oglądałem film traktujący o tym samym, tak zwane prawo przyciągania. Uczucia mieszane, bo:
- o owym sekrecie wiem od zawsze i mniej lub bardziej podświadomie wykorzystuję go w życiu codziennym.
- autor grubo przesadza z wychwalaniem tego prawa, to nie jest dotyk Midasa, który zmieni wszystko w złoto.
- to nie jest rzecz dla mas. Zaryzykuję stwierdzenie, że ten sekret trzeba mieć w sobie, jeśli dowiemy się o nim z innych źródeł, jak film, książka, to on nie będzie działał.
- nie wiem jak ksiażka, ale film to nic więcej jak telezakupy mango. Zwykła reklama, zero rzetelnego podejścia do sprawy. Gdyby było inaczej, wspomniano by w nim, że tą samą metodą można krzywdzić innych.
Podsumowując, wiele w tym sekrecie prawdy, ale autor pokpił sprawę.

Kapeć 
Maniak
Myślący Błazen

Wysłany: Wto Sie 26, 2008 17:12   

Cytat:
W książce tej przekonują, że nasze myśli mają wpływ na całe nasze życie. Podobno cała teoria opiera się na prawie przyciągania...

:crazy:

Czytałem urywki tego, bo całości nie ścierpiałbym.

Cytat:
Czy naprawdę to, w jaki sposób myślimy o swoim życiu, może wywierać na nie aż taki wpływ?

Może. Rzadko, ale może. Mimo wszystko z przymrużeniem oka.

Ponury Kapeć i atomowe jeżyki

Fryne 
Amator
Dupa Hoakiny.

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 17:43   

foxxystar napisał/a:
"Jeśli potrafisz myśleć o tym, czego chcesz, i uczynić z tego dominującą myśl, to sprawisz, że pojawi się to w Twoim życiu"
"Myśli się urzeczywistniają!"

To chyba coś w deseń Potęgi podświadomości. Wszystko zależy od podejścia. Jeśli czegoś bardzo chcemy - jesteśmy zdeterminowani, dążymy do zrealizowania celów.
Samo z siebie nic się nie dzieje. To, że myślimy o byciu bogatym nie sprawi, że pieniądze będą nam same spadać z nieba. Ale jeśli do samej 'myśli' dodamy 'działanie' - kto wie.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Wto Sie 26, 2008 20:26   

foxxystar napisał/a:
Czy naprawdę to, w jaki sposób myślimy o swoim życiu, może wywierać na nie aż taki wpływ?

oczywiście. Bez czytania tych ksiązek mozna dojść do takiego wniosku. Bo zyciem nie kieruje żadne przeznaczenie, Bóg czy inne fatum, tylko my sami. Ale ludzie boja sie myslec w ten sposób. na kogoś swe niepowodzenia trzeba zawsze zwalic. Każdy winien ale nie ja. Wypada mi tylko przytoczyc Nałkowską: Czy jestesmy tym za kogo sami siebie uważamy czy tym za kogo mają nas inni?
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Neska 
Uzależniony
?

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 20:49   

Konrad napisał/a:
Bo zyciem nie kieruje żadne przeznaczenie, Bóg czy inne fatum, tylko my sami. Ale ludzie boja sie myslec w ten sposób.
??
Czyli, że co? To, że akurat umrę w samolocie jest spowodowane tylko i wyłącznie przeze mnie? Bo tak pokierowałam swoim życiem? Albo że akurat dostanę ataku padaczki na drodze między Warszawą a Krakowem i nikt nie zdąży mnie uratować? I to też będzie moja "wina", bo źle pokierowałam swoim życiem? pff...
Cytat:

Co o tym sądzicie? Czy naprawdę to, w jaki sposób myślimy o swoim życiu, może wywierać na nie aż taki wpływ?
Od dawien dawna wiadomo, że myślenie pozytywne popłaca. Obojętnie, czy odnosimy się do samych siebie, swojej rodziny czy tego, co chcemy zrobić w życiu. Ale samo myślenie nic nie zdziała, może nas nakręcać, pobudzać, motywować, popędzać, ale samo się nic nie zrobi. Niestety.

Stare domy, stara ulica
Wpisane w krajobraz życia
Szare liście na szarych drzewach
Komin ciężko dycha
A w małych oknach na parapetach
Zieleń krzyczy w donicach

To ...

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Wto Sie 26, 2008 20:55   

Neska napisał/a:
??
Czyli, że co? To, że akurat umrę w samolocie jest spowodowane tylko i wyłącznie przeze mnie? Bo tak pokierowałam swoim życiem? Albo że akurat dostanę ataku padaczki na drodze między Warszawą a Krakowem i nikt nie zdąży mnie uratować? I to też będzie moja "wina", bo źle pokierowałam swoim życiem? pff..

I przypadek. Myslałem że to oczywiste. To nie Bóg Cię wsadzi do tego samolotu, padaczka to równiez nie jest wina przeznaczenia. Czysty przypadek. Żadna siła wyższa. Lecz to czy zostaniesz profesorem Sorbony czy prostytutką zalezy od Ciebie i Twojego nastawieia do życia.
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Neska 
Uzależniony
?

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 21:06   

Konrad napisał/a:
I przypadek
Czy Ty odróżniasz słowo "przypadek" od wyrażenia "tylko my sami kierujemy swoim życiem"? Bo chyba coś tu nie gra w moim odczuciu.
Konrad napisał/a:
Lecz to czy zostaniesz profesorem Sorbony czy prostytutką zalezy od Ciebie i Twojego nastawieia do życia.
A i przypadek sprawi, że będąc w Niemczech trafię do domu publicznego i moje nastawienie do życia nie będzie miało w tym nic wspólnego.

Stare domy, stara ulica
Wpisane w krajobraz życia
Szare liście na szarych drzewach
Komin ciężko dycha
A w małych oknach na parapetach
Zieleń krzyczy w donicach

To ...

Kapeć 
Maniak
Myślący Błazen

Wysłany: Wto Sie 26, 2008 21:13   

Prościej będzie jak to sprowadzimy do fatalizmu i determinizmu.

Ponury Kapeć i atomowe jeżyki

Banialuki 
Nowicjusz
nienawidzę słońca

Wysłany: Sro Sie 27, 2008 15:18   

Cytat:
Ale ludzie boja sie myslec w ten sposób. na kogoś swe niepowodzenia trzeba zawsze zwalic.

Dokładnie. Ludzie boją się odpowiedzialności. Boją się robić cokolwiek.

Nie spuszczamy z oczu cudzych błędów, a własne chowamy za plecami. - Seneka M.

Odpowiedz do tematu