Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1654 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Nie Gru 16, 2007 18:18 Totalitaryzm
Gdyby ktoś znał jakikolwiek tytuł związany z tematem "Życie w państwie totalitarnym" lub ogólnie o totalitaryzmie - niech wklei tutaj tytuł A już podziękowanie z pocałowaniem ręki dla tego, kto znajdzie opracowania następujących książek:
"1984" Orwella,
"Folwark zwierzęcy" również Orwella
"Opowiadania" Borowskiego
"Rozmowy z katem" Moczarskiego
"Medaliony" Nałkowskiej
"Zdążyc przed Panem Bogiem" Hanny Krall
(opracowania typu 'bryki' nie wchodzą w grę)
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Pomógł: 8 razy Wiek: 17 Dołączył: 15 Gru 2007 Posty: 1004 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Nie Gru 16, 2007 18:33
"Doktor Żywago" Borysa Pasternaka
Ten sam przekaz (państwo totalitarne pozbawia obywateli prywatności) pojawia się też w ksiażce Pauliny Simmons - "Jeździec Miedziany", jednak jest to tylko lekko nakreślone, sam tekst to w dużej (zbyt dużej) mierze romansidło ;>
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 20:19
'Doktor Żywago' odpada. Zbyt mało pokazane jest w niej tego totalitaryzmu. A o "Jeżdzcu miedzianym" nigdy nie słyszałem. Ale na pewno sprawdzę. Dzięki
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 20:43
stworek11 napisał/a:
Atos , opracowania do w/w książek znajdziesz w googlach ...
Gdyby to było takie proste, to nie zakładałbym tego tematu
To nie mogą byc opracowania typu szkolne sciagawki, bryki itp. Opracowania muszą byc naukowe, tzn. jakiś gośc wydaje specjalnie książkę o danej książce i autorze. tak w wielkim skrócie
A w googlach jest opracowanie tylko Opowiadań Borowskiego. Z resztą leże i kwiczę
Gdyby to było takie proste, to nie zakładałbym tego tematu
Wiem , wiem
atos napisał/a:
To nie mogą byc opracowania typu szkolne sciagawki, bryki itp. Opracowania muszą byc naukowe, tzn. jakiś gośc wydaje specjalnie książkę o danej książce i autorze. tak w wielkim skrócie
Aha , trzeba było tak od razu
atos napisał/a:
A w googlach jest opracowanie tylko Opowiadań Borowskiego. Z resztą leże i kwiczę
xD
_________________ "Wszelkie niezadowolenie z tego, czego nam brak, płynie z braku wdzięczności za to, co posiadamy."
To była bajka z zakończeniem ze snu
Jednak sny odchodzą i nie wrócą już...
Pomógł: 8 razy Wiek: 17 Dołączył: 15 Gru 2007 Posty: 1004 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 23:28
A czy to muszą być koniecznie książki? Np. filmy nie wchodzą w grę? Przecież na ten temat to nawet komiks powstał, V For Vendetta. Inspirowany Rokiem 1984 zresztą.
A może jakieś opowiadania Philipa Dicka. On nie raz się ocierał mocno o tematykę totalitaryzmu w bardzo ciekawy sposób. Na przykład opowiadanie o Szwiblach, w którym maszyny kontrolowały twoje wartości, regulowały idee, żeby wszyscy się zgadzali i głosili jedno, co było w gruncie rzeczy totalitaryzmem.
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 20:35
Cici napisał/a:
A czy to muszą być koniecznie książki? Np. filmy nie wchodzą w grę?
Temat dokładnie brzmi: "Życie w państwie totalitarnym - omów na wybranych przykładach z literatury". Powinienem to wcześniej napisac, zle myślałem że druga częśc jest mało ważna Więc film nie za bardzo się nadaje
Misha napisał/a:
A może jakieś opowiadania Philipa Dicka. On nie raz się ocierał mocno o tematykę totalitaryzmu w bardzo ciekawy sposób. Na przykład opowiadanie o Szwiblach, w którym maszyny kontrolowały twoje wartości, regulowały idee, żeby wszyscy się zgadzali i głosili jedno, co było w gruncie rzeczy totalitaryzmem.
Za dużo byłoby tego. I tak muszę z tamtych książek wyrzucic kilka (bo ile można powiedziec w 15 minut?). Ale wielkie dzięki